Sklep
06-01-2008, Od: Basia
Odpowiedz
Moje gg to: 6226524
Dziękuje za pomoc :)
05-01-2008, Od: anetka1918@wp.pl
Odpowiedz
Szukam lekcji gry na skrzypcach w okolicach poznania, prosze o kontakt na mail, pozdrawiam :)
05-01-2008, Od: basia
Odpowiedz
pozdrawiam siostrę ele <lol> i siostrę beatkę<skromny> ela nie bądź zazdrosna<kwiatek>
05-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
nie szkodzi bassiu niby o co mam być zazdrosna???????
?jesteś najlepsza siostra!!!!!!!!!!!!!!
03-01-2008, Od: Kasieńka
Odpowiedz
Hej... Wiecie co poszukuje skrzypiec, poniewaz chce sie nauczyc na nich grac doradzcie mi jakas fajna i nie droga firme... please
04-01-2008, Od: ilka
Odpowiedz
Verona
03-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
poszukaj na allegro tam sa dobre i niedrogie!!!!pozdrwaiam
04-01-2008, Od: Żaba
Odpowiedz
Ela, dzięki za chęć pomocy:) rzeczywiście-bardzo dużo rzeczy jeszcze nie wiem. Niby trochę tam wiem, np o trzymaniu i prowadzeniu smyczka, ale jednak luki w wiedzy są. Nie wiem na przykład, czemu czasem smyczek mi "podskakuje" przy ćwiczeniach.I czuję, że spinam mięśnie prawej ręki i ramienia.Czy powodem może być fakt, że gram bez "szyny"?Widziałam kilka filmów, wiem, że Yehudi Menuhin propagował tę metodę. I jeszcze jedno, może głupie pytanie - czy można mieć za długą szyję do skrzypiec:D? Bo ja mam powiedzmy...z lekka łabędzią ;D Są jakieś ćwiczenia na rozruszanie palców, nadgarstka? I czy lewe ramię przy graniu powinno być trzymane w jednej pozycji(do tej pory sądzę, że tak) i na jakiej wysokości powinno być? No to zasypałam forum pytaniami ;)Pozdrówki!
04-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
nie mam za co!hm rzeczywiście drganie smyczka to sprawa typowo poiczątkowa !jest wiele ćwiczen na rozluźnienie rąk!
np cwiczenia ruchowe bez skrzypiec bardzo pomocne
stań w lekkim rozkroku.ciężar ciała rozłóż na obie nogi.
1.przenieść ciężar ciała na lewą noge unoszac lekko pięte prawej nogi.
2.ciężar ciała przenieść na prawą noge unosząc lekko pięte lewej nogi.
celem ćwiczenia jest rozlużnienie ciala szczególnie rąk i nóg cio wyrabia postawę skrzypka!mam nadzieje że to ci cos przybliżyło!!!pisz jesli tylko chceesz odpowiem!!!!pozdrawiam p.s co do długiej szyi to może rzeczywiście powinnaś mieć szyne bo atm możeszzz regulować wysokość!bez jest o wile gorzej
04-01-2008, Od: Żaba
Odpowiedz
DO ELI:
serdeczne dzięki za pomoc:) już się martwiłam, że będzie z tym większy kłopot... Masz rację, to chyba przez mróz, bo przyniosłam skrzypce z zimna i od razu chciałam grać:D A co do mojego grania - trudno to jeszcze graniem nazwać;) Mam 23 lata, znacznie przekraczam średnią wieku na tym forum:D Uczę się sama (wiem, wiem - powinnam się zgłosić do kogoś, chociażby po ustawienie ręki...),jestem na 2 kierunkach studiów i niestety czasu brakuje na prywatne lekcje :/ ale instrument piękny i daje mi dużo satysfakcji:) pozdrawiam
Odpowiedz
do Żaba
nie ma za co dziękować!!przyjemność ze mogłam ci pomuc!!fajnie!a to że masz 23lata nie gra tu roli wcale nie jestes najjstarsza na tym forum!co do czasu też sie zgadzam ja mam lekcje gry w sobote!na poczatku jest rzeczywiście nie za idealnie!!!kazdy to przechodził kto miał coś wspólnego z tym instrumentem!!uwierz mi!zgadzam sie ze piękny instrument ah i ta barwa dzwięku nie do opisania!tak spokojna łagodna przejżysta!!wymagają troche poświęcenia ale warto poświęcić cząstke życia dlla takiej satysfakcji,zadowolenia z siebie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!uwielbiam to!!pamiętaj miej czas na marzenia przybliżą Cie do gwiazd!!!!jeśli masz pytania pisz chetnie pomoge!wiem sama kiedyś byłam w takiej sytuacji!!!!!pozdrwaiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
04-01-2008, Od: Justyna xD
Odpowiedz
Hej! Nie wiem czy pamiętacie ale pisałam kiedyś na tej stroncexD niestety nie miałam przez jakiś czas neta i nie mogłam:( ale teraz będę pisaćxD
Do Anecia: No samemu to raczej nie... zawsze jest łatwiej z pomocą chociażby prywatnego nauczyciela:)
04-01-2008, Od: Anecia
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedż!!
Odpowiedz
nie ma za co!jjak cos to zapraszamy pisz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pozdrowieńka
Odpowiedz
czesć fajnie że piszesz ize bedziesz pisać@!!
03-01-2008, Od: Anecia
Odpowiedz
Hej!! Skrzypce dostałam pod choinke i nawet nie wiem jak sie na nich gra! Tak w ogóle to wolałam gitarę ale miejsza o to. Juz sie do nich przyzwyczaiłam a nawet polubiłam. Mam pytanie... Czy mozna nauczyc się grac na skrzypcach baz nauczyciela? pozdro
Odpowiedz
cześć !wiesz?miałaś wielkie szczęście dostałaś skrzypki!!bez nauczyciela raczej sie nie da musi być ktoś przynajmniej na troche kto cie poprowadzi!powie co i jak!!!!pozdrawiam
03-01-2008, Od: Żaba
Odpowiedz
Struna "D" mi właśnie poszła ;( Ktoś się może orientuje, dlaczemu? w ogóle to próbowałam stroić, najpierw mikrostroik nie chciał stroju podciągać, a jak spróbowałam lekko kołkiem, to kołek nie chciał utrzymać pozycji dźwięku,a na koniec pękła mi struna:( WHY...? A tak w ogóle to w sklepach muzycznych sprzedają struny pojedynczo(i ile taka przyjemność kosztuje?)? Skrzypce mam niecałe pół roku, często na nich nie gram,stroiły prawie bez zarzutu(tylko G nie zawsze trzymała strój), struny moim zdaniem są praktycznie nowe. wymieniać cały komplet czy tylko jedną? Podstawek się nie przesunął. Iść do lutnika :/...? Heeeeelp...!!!
Odpowiedz
cześć!znam ten ból!mi tez siada aleG !przyczyna pewnie ta sama od mrozu <jak na pole je wynosisz chociaz na chwile>i możeliwe ze kołki nie trzymaja!!strue możesz kupic w kazdym sklepie muzycznym lepsza to kwestia 14zł za sztuke lub 40za komplet sa równiez jeszcze droższe i tansze!polecam struny Presto sa niezwykle wytrzymałe a i ten dzwiek szczególnie na lutniczych skrzypkach/!na fabrrycznych też dobry!a co do podstawka to nie musisz sie kłopocić z lutnikiem!!chyba że zalożenie struny bedzie problemem a i na poczatku zakłądnie strun lepiej zostaw nauczycielowi uwierzmi!a ty długo grasz?ile amsdz lat?pozdrwaiam!!!!!
01-01-2008, Od: cosmo
Odpowiedz
ja mam 20 lat. i w nocy pierwszego dnia nowego roku przyszla mi znikad doslownie mysl. SKRZYPCE. nie moglam zasnac;) ale z tego co piszecie to nawet nie powinnam probowac chyba, bo za stara jestem:(
01-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
COSMO I SAMANTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!cześć!!!!!chyba żartujecie!!!!!na marzenia nie jest nigdy za poźno!!!!!!!!wiem co to znaczy!zawsze chciałam garć i nigdy nie mogło sie to spełnić!!aż tu nagle gram już prawie rok !!!!mam praiwe 15lat też zaczęłam poźno!!!mówie wam światowej sławy nie osiągniecie ale zawsze coś z tego będzie!!!na tej stronce wile ośób pisało że bardzo by chciało grać i pomimo niewielkiej różnicy wieku łączy nas wspólna pasja!!!!!!!nie poddajcie sie!!!!!!!!!PISZCIE pozdrawiam
02-01-2008, Od: autor
Odpowiedz
gratuluje COSMO pierwsze pytanie roku należało do ciebie~~~~~~~~~~~~~~~~~!!!!!!!!pozdrwaiwm
01-01-2008, Od: samanta
Odpowiedz
ja mam ten sam wiek;) i również nad tym się zastanawiam... czy to nie za późno:( ale może... sama jeszcze nie wiem;)
01-01-2008, Od: Czerniu
Odpowiedz
Na marzenia nigdy nie jest za pozno
jelsi macie sluch muzyczny to kazdy wiek jest dobry
Odpowiedz
święta racja!!!!!!
02-01-2008, Od: Olaa
Odpowiedz
Help! Potrzebuję nuty na skrzypce do AVE MARIA Bacha. Prosze przesylac na Maila; ola_pelczarska@op.pl
Mam zamiar zagrać to na slubie siostry
Dzieki xD
02-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
niestety nie też tego poszukuje!a ty długo grasz?
odpissz pozdrwaiem;]
Odpowiedz
wlasnie patrze. i tak wychodzi ze na skrzypce okolo 300 zl trzeba wydac. piechota to niechodzi, ale moze troche podbiegne;)3majcie sie:D
02-01-2008, Od: ela
Odpowiedz
racja!ale trzeba trohce zainwestowac ja mam skrzypki dziadki warte 30tyś zł!300zł to przyzwoita cena!@@@
Odpowiedz
w sumie macie racje, ale marzenia marzeniami, a 20 latki do szkoly muzycznej juz nie przyjma;) troche kaski trzeba zainwestowac, a moze ma ktos skrzypce tanio na sprzedanie? bo w sumie od czegos trzeba zaczac;)
Odpowiedz
nie martw sie!!!do szkoy muzycznej zależy gdzie mieszkasz moze do prywatnej si załapiesz!!ja tez chce ael mam 30km!!!a co do skrzypiec to na allegro jest pełno całkiem dobrych!!!!!fajnie że sie zdecydowałaś i powiedziałaśBO W SUMIE OD TRZEGOŚ TRZEBA ZACZĄĆ~~~~~~~~~!!!!RACJa pisz tu papa
Odpowiedz
zadajcie 1pytanie w nowym roku\!!!!!!
31-12-2007, Od: filip
Odpowiedz
cześć mam pytanie polećcie mi prosze jakiś smyczek!!!!!błagam pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29-12-2007, Od: :P
Odpowiedz
http://dazeniedocelu.dbv.pl/news.php
Niedlugo temat o skrzypkach!
30-12-2007, Od: ela
Odpowiedz
super stronka!!!!!!!pozdrawiam
28-12-2007, Od: adzia
Odpowiedz
toi najlepsze forum pod słońcem a i mam ptańko!polećice mi dobrą kalafonie !plose!!!!!!!!1
28-12-2007, Od: Magda
Odpowiedz
Słuchaj Alicjo naj lepiej będzie jak kupisz skrzypce lutnicze. Ja mam skrzypce lutnicze od Pana Stalmacha i jestam z nich bardzo zadowolona. Jeżeli chcesz to możesz sprawdzić na stronie internetowej Pana Stalmach z Lędzin koło Katowic.
28-12-2007, Od: ela
Odpowiedz
cześć dużo dałaś za te skrzypki?długo grassz?
ja mam lutnicze szkoła niemiecka stainer wiek18..odpisz pozdrawiam pa
28-12-2007, Od: alicja
Odpowiedz
dzieki wielkie Madziu!a ty długo grasz?
odpisz prosze pozdrawiam
28-12-2007, Od: krysia
Odpowiedz
OGŁOSZENIE!!!dam lekcje gry na skrzypcach!!kraków i okolice!~!!!!piszcie
25-12-2007, Od: ela
Odpowiedz
dziekuje basiu!co jest czemu nie piszecie???????piszcie pozdrawiam!niech ta strona ożyje!!!!!!!!!!
25-12-2007, Od: basia
Odpowiedz
dla kochanej eli, mojej siostrzyczki, elu kocham Cię trzymaj się, może ludzie zaczną pisać:)
24-12-2007, Od: domi i ela ;]
Odpowiedz
Tradycyjnie jak co roku
sypią się życzenia wokół,
większość życzy świąt obfitych
i prezentów znakomitych,
a ja życzę, moi mili,
byście święta te spędzili
tak jak każdy sobie marzy.
Może cicho bez hałasu
idąc na spacer gdzieś do lasu,
może w gronie swoich bliskich
jedząc karpia z jednej miski,
może gdzieś tam w ciepłym kraju
czując się jak Adam w raju,
może lepiąc gdzieś bałwana,
jeśli dużo śniegu napada.
23-12-2007, Od: ela
Odpowiedz
droga basiu!!!dzuiękuje że dodałaś tak piękne z głębi serca płynące życzennie!1pozdrawiam!!!dziękuje
23-12-2007, Od: basia
Odpowiedz
Chciałabym złożyć wam najszczersze życzenia. Dużo zdrowia, co by mi się bardzo przydało, szczęścia, powodzenia w nauce i nie tylko, wygranej w totolotka(mi się poszczęściło; wygrałam 200 zł w dużym lotku:14, 23, 27, 48), aby życzenia wypowiedziane przez was w całym życiu spełniły się. Życzę wam, aby te święta były najlepszymi świętami w waszym życiu, aby były szczęśliwe nie tak jak to jest w moim przypadku. Abyście zostali obdarowali pięknymi i przydatnymi prezentami. Życzę wam, aby wasze święta były pełne miłości i szczęścia. Proszę, abyście nie zapomnieli, co świętujecie, aby te święta nie były tylko finałem waszych oczekiwań na prezenty. Mam nadzieję, że wasze święta będą szczęśliwe, i że nie zabraknie przy was ukochanych osób, jak będzie w moim przypadku...
P.S. Pozdrawiam i jeszcze raz życzę pełnych miłości świąt bożego narodzenia
23-12-2007, Od: ??????E???
Odpowiedz
WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!piszcie pozdrawiammm
23-12-2007, Od: Iwona
Odpowiedz
Polećcie jakiś w miarę dobry smyczek w okolicach 100 zł:) Wesołych Świąt
23-12-2007, Od: judytka
Odpowiedz
cześć smyczek w granicy 100zł?
najlepiej zapytaj w sklepie muzycznym!!pozdrówka wesołych świat
23-12-2007, Od: nati