Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 11401-11450 z 13691  Wstecz  Dalej     Sklep

21-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Justyna: niestety na muzyczną państwową jestem za stara(mam 23 lata) i uczę się sama ze słuchu:) Poza tym wygrzebuję na youtube filmiki edukacyjne autorstwa Yehudi'ego Menuhina, tudzież innych osób:) stwierdziłam, że skoro się sama nauczyłam grać (z wymiernymi efektami)na gitarze, to czemu miałabym się nie nauczyć na skrzypcach;) Cierpię po prostu na przerost amibicji;P

29-07-2007, Od: Metalowa Odpowiedz
Mam takie skromne pytanko:P jak sie zabrac do gry na skrzypcach?bo chcialabym sobie je kupic:)to swietny instrument:)prosze o jakies wskazowki i rady:)bylabym niezmiernie wdzieczna:)

22-07-2007, Od: Kajka Odpowiedz
Do Żaby. Ja jestem w Twoim wieku, ale uczę się prywatnie u pewnej nauczycielki. Godzinę raz w tygodniu. Nie wyobrażam sobie jak mozna nauczyć się grać samemu - gitara tak, ale chyba nie skrzypce. Myślę, że warto rozejrzeć się za jakimś nauczycielem, na pewno Ci to duzo pomoże.Powodzenia!

23-07-2007, Od: justyna Odpowiedz
do KAJKA- wiesz co ci powiem kajka,ze niemasz w 100%racji ja gram szesc lat na skrzypcach, sama ze sluchu.Poprostu mam to we krwi moja rodzina od pokolen gra na skrzypcach. Da sie rade samemu nauczyc na skrzypcach grac,choc niezaprzecze ze jesli ci ktos pomorze to ci latwiej pujdzie nauka. Ale masz wienkszom satysfakcje jesli dojdziesz do wszystkiego sam.ale to tylko moja opinia

23-07-2007, Od: Kajka Odpowiedz
Do Justyna: Nie wiem, może myślę tak dlatego,że uczę się u nauczyciela. Ale pamietam jak on nieustannie poprawiał moje złe trzymanie instrumentu i powtarzał, że jak nauczę się takiego złego trzymania, to później mi będzie ciężko. A wiem, że gdybym uczyła się sama, trzymałabym skrzypce tak jak mi wygodnie.

23-07-2007, Od: justyna Odpowiedz
DO Kajka - co do podstaw trzymani skrzypiec to sie z tobom zgodze tyle ze mi pokazal tata jak sie powinno trzymac skrzypce.A jesli ktos nie ma nikogo w rodzinie,który mial do czynienia z skrzypcami to lepiej rzeby mu ktos pokazal doswiadczony.ale co do grania to sie nie zgodze ja jestem samo ukiem niechcialam zeby mi kto kolwiek pokazywal jak trzeba grac,sluchalam duzo plyt i nieustannie cwiczylam i dzis gram po knajpach a mam tylko 15 lat.Moze to tez zalezy kto ma talent a kto nie

21-07-2007, Od: justyna Odpowiedz
ZABA-ja mam lat pientnascie i jestem guralkom, niegram powarznej muzyki, gram ze sluch od 10 roku zycia .Muwie ci to nic trudnego wystarczy tylko chciec.Wierze ze ty tez bendziesz ladnie grala

21-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Justyna, przywracasz mi wiarę w człowieka;) do tej pory wszyscy mi mówili, że na skrzypcach to trzeba od dziecka blablabla... A tu spore zaskoczenie, bo jakoś szybko i sprawnie mi idzie:) dzięki i powodzenia w dalszym skrzypcowym kształceniu:) ech... kocham ten instrument:)

29-07-2007, Od: Justyna=) Odpowiedz
Już jestem! 10 dni mnie nie było a linków na dwie strony:D No cóż... ja za skrzypcami nie tęskniłam bo miałam dookoła skrzypaczki:D
Do Aśka: Mnie najbardziej podoba się futerał firmy ROCKBAG, STAGG i EVER PLAY:)ja mam z EVER PLAY tylko że taki szary w środku i jest super!
Ja też zamierzam kupić sobie futerał bo kupuje nowe skrzypce.Tylko zastanawiam się czy nie zrobić tego osobiście, ponieważ kiedyś mojemu koledze zrobiła się dziura w skrzypach od futerału i to całkiem spora, bo gwózdz wystawał:/ a to były dobre, nowe lutnicze skrzypce.

28-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
a może jeszcze 1/64???

albo inaczej 4/4 całe 1/2 połówki 1/4 połówka z połówki (ćwiartka) 1/8 połowa z ćwiartki 1/16 połowa z połowy ćwiartki i 1/32 połowa z połowy ostatniego (nie wiem jak to ująć)

jeżeli pudło r. 1/8 sięga końca gryfu 4/4 (mam taki obrazek)...???!!! to 1/10 połowy efów, 1/16 początku efów a 1/32 pewnie jeszcze z 3-4 cm niżej heeheehee :P
suuper maluśkie ale dla kogo?? przecież 2 letnie dziecko nie będzie na nich graać!? może na ozdobę :)

28-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Słyszałam o 1/32...jak to wygląda?? :p

wiecie że są skrzypce 1/10 ???

już zamówiłam futerał Stagg

26-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
osoby w wieku starszym... ale o jaki wiek chodzi 20-40, 40-60
70-<??? bo z tego co się orientuję to raczej taak, ale jak chcesz/chce się pani się coś więcej nauczyć to polecam lekcje prywatne. mam koleżankę która chodzi na o. muzyczne i nie jest zadowolona. ja sama chodzę na lekcje prywatne, a czasem nawet nauczyciel pożycza cały sprzęt(skrzypce,smyczek futerał) ale jeśli ktoś woli właśnie ognisko muzyczne, to CZEMU NIE ??!!

25-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
czyli e.p. odpada... a STAGG?????????????????????????????????????????????????

26-07-2007, Od: Amateusz Odpowiedz
Ja mam ten futerał i nijestem z niego zadowolony gdyz juz mi sie po okolo 1 roku odpada raczka i zostalem przez to zmuszony do kupienia innego

25-07-2007, Od: Kajka Odpowiedz
Ja mam ten z Ever Play i niestety szybko zaczęły się odklejać fragmenty w nim.Osobiscie raczej nie polecam, ale kupilam go razem ze skrzypcami i cały czas go używam.

25-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Ja go mam rok i nic mu nie jest. Ale jak masz lepsze skrzypce, to pasowałby do nich dobry futerał. Niestety im droższy :/ tym lepsza ochrona :)

poprawka:> czy się szybko NIE rozwali

a czy jest mocny(chodzi czy się szybko rozwali, bo już dużo negatywnych rzeczy słyszałam o E.Play?????),nieee wieem, ale z tego wszystkiego chyba bym wzięła stagg, albo też rockbag-mój brat ma futerał na gitarę z tej firmy. Zobaczę na inne opinie użytkowników z tej strony. Chyba powyjeżdżali na wakacje...

24-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
Justyna, jesteś z Zakopanego??? ja tam bardzo często jeżdżę jak nie w tym roku to w następnym
:):)

24-07-2007, Od: justyna Odpowiedz
do Olimpia jestem z okolic zakopanego a konkretnie z Dzianisza

24-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Olimpia, ten od Państwa Henglewskich wygląda na taki sam jak z tej stronki. Te z allegro też są podobne. Ja mam właśnie taki futerał Ever Play (ma dość dużą kieszeń i ściągane szelki) i na niego nie narzekam. Nic w nim nie nawaliło, a przy mnie to rzadkość :)

Czy możecie coś powiedzieć na temat tych firm futerałów: Stagg, RockBag,Ever Play??????

podam kilka linków. proszę o odpowiedź

24-07-2007, Od: skrzypek20@interia.pl Odpowiedz
są przeciętne...jesli masz miec futerał na lata to kup sobe inny

futerałyi paski>>>1 na samej górze(classic line )

a czy ten futerał ma kieszeń na nuty i szelki???http://www.henglewscy.com.pl/oferta/Oferta.php?StronaID=4
czy ktoś go już ma???

zastanawiam się nad stagg i rockbag. Moja koleżanka ma stagg. a może ktoś z tej strony jakieś z tych maa???

POPRAWKA WIADOMOśCI

zastanawiam się na stagg i rockbag. Moja koleżanka ma stagg. a może ktoś z tej strony jakieś z tych maa???

sory, ale za kilka wiadomości tego pustego nie będzie
:):)
jakby kto miał
może jakieś linki
na strony z futerałami to proszę przysłać
POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH

http://www.allegro.pl/item215629435_futeral_na_skrzypce_4_4_nowy_.html
http://www.allegro.pl/item216873312_futeral_na_skrzypce_4_4_stagg_gratis.html
http://www.allegro.pl/item214928100_futeral_na_skrzypce_4_4_granat_nowy_.html
http://www.allegro.pl/item214928255_futeral_na_skrzypce_4_4_classic_nowy_.html
http://www.allegro.pl/item214643946_futeral_na_skrzypce_rockbag_4_4_polecamy_.html
i chyba tyle

Kołki powinny obracać się płynnie i lekko, a jednocześnie zapewniać utrzymanie stroju. Pomaga w tym odpowiednie smarowanie za pomocą specjalnej pasty. W warunkach domowych można stosować do smarowania suche mydło z dodatkiem sproszkowanej kredy.

kołki można smarować kresą w proszku, na tej stronie jest o tym gdzieś napisane

23-07-2007, Od: Kajka Odpowiedz
Ja czyszczę ciepłą wodą z mydłem bo tak mam napisane na instrukcji(kupiłam skrzypce z tej stronki). Okazało się że moja kalafonia jest do niczego. Dziś nie smarowałam smyczka i grałam solidne kilka godzin.Może się coś stać? Jaka jest dobra kalafonia, w miarę niedroga?

23-07-2007, Od: -II- Odpowiedz
od jutra bede miala mala przerwe w graniu bo jade na kolonie... bu...;(

23-07-2007, Od: ? Odpowiedz
ps. wydaje mi sie ze jak sie je nasmaruje to tym bardziej beda puszczac bo maz spowoduje ze kolki beda sie slizgac... a moze slyszalas ze kolki sie smaruje jak ciszko chodza...?

17-07-2007, Od: Hawke Odpowiedz
Hmm... Verona Violin - nawet nie są takie drogie z tego co widzę.

19-07-2007, Od: Jarek Odpowiedz
We wrześniu będzie ponownie cena promocyjna poniżej 500 zł!

23-07-2007, Od: Justyna Odpowiedz
???

23-07-2007, Od: kaxska Odpowiedz
Mam pytanie co trzeba robic jak sie kolki popuszczajom,czym je trzeba nasmarowac. Slyszalam ze kolki sie smaruje tylko niewiem czym. Czy ktos zna odpowiedz na moje pytanie???

23-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Jutolina: wy macie rację i ja o tym wiem:) nie wpadłam jeszcze w manię naśladownictwa, póki co największą uwagę zwracam na intonację. ale dzięki wam za cenne wskazówki;)

23-07-2007, Od: jutolina;P Odpowiedz
jestem za... czlowiek sie szybko przyzwyczaja no i pozniej nabiera nawykow ktore nie sa calkowicie dobre i nie latwo sie od nich odzwyczaic... żaba: mozesz poczytac,poogladac filmiki techniczne ale jako tako nie starac sie samodzielnie ich nasladowac, ponieważ to co wyglada z pozoru bardzo latwo wymaga tez komentarza i wskazowek fachowca jakim jest nauczyciel... on moze w kazdej chwili zwrocic ci uwage na bledy i na bierzaca starac ci sie je uświadamiac i poprawiac... popieram Cie: skrzypce to CUD!!! najpiekniejszy i wedlug mnie najtrodniejszy z instrumentow!!! zabujana jestem w nich od urodzenia...<3 moje kochane skrzypeczki...

23-07-2007, Od: konasz Odpowiedz
do Żaby: jesli chcesz grac na skrzypcach, to samodzielnym cwiczeniem mozesz tylko pogorszyc sytuacje tak, ze nauczyciel nie da rady juz nic z tym zrobic. wiec, na twoim miejscu, poczekalabym na powrot do zycia studenckeigo.. bez grania

23-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Konasz: wyobrażasz sobie mieć w domu skrzypce, widzieć jakie są piękne,w myślach powtarzać barwę ich dźwięku- i nie grać:)? może i sobie narobię zakrętów w życiorysie, ale nie grać się nie uda... Zdaję sobe sprawę, że wirtuozem nigdy nie będę i nie mam takich marzeń. Muzyka to ogromna przyjemność, której nie powinno się nikomu odmawiać, i nawet jeśli popełniam błędy techniczne( a na pewno popełniam ich całą masę...)to żadna siła mnie nie powstrzyma przed czymś, co mnie fascynuje:) Bardzo długo czekałam na te skrzypce-kilkanaście lat na samo ich kupno, na pierwszy dźwięk,na to fantastyczne uczucie trzymania czegoś tak doskonałego w dłoniach. pozdrawiam wszystkich szczęściarzy, którzy chodzą do szkół muzycznych i prywatnych nauczycieli, ale najbardziej-tych, którzy mimo najróżniejszych trudności i krytycznych opinii idą tam, gdzie chcą;)

22-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Kajka: Ja też się pewnie do kogoś zgłoszę, ale dopiero po wakacjach, jak powrócę do życia studenckiego;)ale dzięki i wzajemnie!!!

Ja też mam trochę doswiadczenia (6 lat i SM I st. i 2 lata SM II st.w klasie fortepianu), ale własnie to całe trzymanie skrzypiec i smyczka, vibrato...nie wiem czy dałabym radę bez nauczyciela.Ale życzę powodzenia!

Ja czyszczę ciepłą wodą z mydłem bo tak mam napisane na instrukcji(kupiłam skrzypce z tej stronki). Okazało się że moja kalafonia jest do niczego. Dziś nie smarowałam smyczka i grałam solidne kilka godzin.Może się coś stać? Jaka jest dobra kalafonia, w miarę niedroga?

21-07-2007, Od: jutinol Odpowiedz
żaba:struny możesz tez myc wódka... oczywiscie nie rumem ani nic w tym stylu... ale 50%...

Wyświetlono wiadomości 11401-11450 z 13691  Wstecz  Dalej