Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 11601-11650 z 13691  Wstecz  Dalej     Sklep

06-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
Półnuta z kropką??? kropka przedłuża nutę mniej więcej o połowę. Najłatwiej w takcie na 3/4: ćwierćnuty liczymy na raz dwa trzy, 1 półnutę i 1ćwierćnutę na raz-dwa(półnuta)trzy(ćwierćnuta)
a półnuta z kropką(to tak jak półnuta z 1 ćwierćnutą) na raz dwa trzy. Czyli przy graniu półnuty z kropką liczysz raz dwa trzy.

06-07-2007, Od: Justyna=) Odpowiedz
http://www.youtube.com/watch?v=2uYrmYXsujI&mode=related&search=

05-07-2007, Od: agga Odpowiedz
Ja mam 12 lat i uczę się od 4 miesięcy grać na skrzypcach. Kocham je

06-07-2007, Od: agga Odpowiedz
To było do Karoli:P

06-07-2007, Od: weronika Odpowiedz
PRZEPRASZ

06-07-2007, Od: weronika Odpowiedz
NIERADZE SOBIE Z POCIĄGANIEM PUŁNUT Z KROPKĄ.

06-07-2007, Od: Ola Odpowiedz
hej poszukajcie wcześniej, bo podawałam kilka stron z nutkami :)

Ee nic nie ma... same forum i NIC :(:(:)

Dzięki!!! Ave Maria... no takie jak często gra się na ślubie lub na weselach, nie mam pojęcia :D poszukam w internecie :):) Skrzypcowe pozdro dla wszystkich!!!

06-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Olimpia, te skrzypce z Allegro nie wyglądają na takie złe, ale Symfonica jednak są nowe no i ze sklepu, nie z aukcji...wybór należy do Ciebie :) a które to Ave Maria? Shuberta jest łatwe, tylko 1 pozycja, w drugim Bacha jest (przynajmniej pani mi tak grać kazała :p)1,2,3,i 5 pozycja...nie mam pojęcia gdzie, ale w Internecie powinnaś je znaleźć :) Pozdro

05-07-2007, Od: karola Odpowiedz
jak ktoś jest na tej stronie yo niech coś napisze pozdrówki

ja mam 12 lat a wy

Hejka ja kocham skrzypce i jutrojade sobie kupic pozdro dla wszystkich

05-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
A tu kilka linków z innymi skrzypcami:
http://www.allegro.pl/item211268082_skrzypce_4_4_manufaktura_niemiecka.html

http://www.allegro.pl/item210447381_skrzypce_1780_r.html

ten ostatni link jest nie prawidłowy. Nie otwierajcie, prześlę wam nowy.

Chodzi o drewniane , nie elektryczne. Może mi rodzice kupią... tylko nie wiem JAKIE??!

05-07-2007, Od: OLimpia Odpowiedz
http://photos02.allegro.pl/photos/400x300/210/44/73/210447381
pomóżcie

Aż chce się grać...hmm...... zastanawiam się nad tymi http://muzyczny.pl/images/8248_cc.jpg
ale coś za bardzo błyszczą
... co powiecie na to może:

A co powiecie na te skrzypce(link)http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=242&id=15591&id_towaru=LEON-EV-500
lub http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=242&id=13898&id_towaru=Y-EV-205AM
albo jeszcze jedne urocze skrzypki (poraz pierwszy szare )http://muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?gid=242&id=15467&id_towaru=STAGG-EVN-4/4GRAPH

Chyba te same, opis identyczny...2300 zł wraz z futerałem

Nie wiem czy te same

Justyna, skrzypce symfonica są też na stronie sklepu muzycznego.pl (link:http://muzyczny.pl/szukaj/index.php?search=skrzypce&imageField.x=0&imageField.y=0&gdzie=sklep&od=20

to trudny utwór?

A gdzie mogę znaleźć nuty do Ave Maria??? czy w internecie jest jakaś strona z nutami???????

04-07-2007, Od: Ptasznik Odpowiedz
Hej, jestem po raz pierwszy na tej stronce. Powiedzcie, czy w wieku 13 lat mam jeszcze szansę zostać nawet wirtuozem(pytam z ciekawości, ale nie sądzę że tak będzie)jeśli nigdy nie miałem styczności ze skrzypcami, ale czasem pogrywałem sobie na flecie i dzwonkach różne proste piosenki. Ale mam kilka problemów:nie wiem jakie SKRZYPCE DLA SIEBIE WYBRAć, żeby niebyły drogie ani chińskie(na lutnicze jeszcze mnie nie stać), co w ogóle wybrać-akcesoria.Potrzebuję też nauczyciela. Czy nie mieszka ktoś w okolicy Tarnowa (woj. małopolskie , koło Krakowa)?

hmm... sądzę, że wirtuozem nie. Musiałbyś się uczyć od małego...

04-07-2007, Od: Olimpia Odpowiedz
Ja też się uczę 3 miesiące, nie martw się bo pozycje(np. my gramy na początku w pozycji 1 czyli najłatwiejszej, tu chodzi o palce) najwygodniejsze są pozycje nieparzyste = 1,3,5...

są palce 1,2,3,4. 1 grasz na strunie D dźwięk e, 2-fis, 3-g, 4-a. Lecz czasem w utworze występują inne dźwięki ( są bemole krzyżyki), i wtedy zamiast 1-e to 2-e po potrzebujesz palca 1 na półton między prożkiem a 1(e) i wtedy grasz es, tak samo z innymi strunami. ręka przesuwa się automatycznie i innymi niż zwykle palcami grasz dźwięki (pewnie nie zrozumiałaś bo jak ja coś tłumaczę to szok :) )

Zrozumiałam, chociaż jeszcze mnie tego nie uczyli ;) Dzięki

05-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Hmm...chyba rzeczywiście wybiorę bezpośredniego lutnika. Dzięki za rady :) Amateusz, spróbuj poszukać w Internecie, czasem się tam nuty znajdują :) Pozdro

05-07-2007, Od: Amateusz Odpowiedz
no tak ale wiesz czesto sa tylko fragmenty utworow

05-07-2007, Od: Amateusz Odpowiedz
Witam wszystki czy ma ktos z was moze nuty Ari na strunie g bo moje gdzies mi znikly <najlepije by bylo zeby byly w formacie kompmuterowym te nutki> a i jakies wogle inne nutki <konkretnie jakis utwor> aby utrwalic 3 pozycje :D ----> gg:3638305 lub e-mail: czerniu@o2.pl

05-07-2007, Od: Ola Odpowiedz
Żeberko , albo szyna:P u państwa Henglewskich mówią na to podpórki skrzypcowe( heh mówię, bo nie mogłam znaleźć czegoś takiego jak szyna ,a to się poprostu inaczej tam nazywa, może bardziej fachowo, nie wiem)
Olimpia.... Martele ciężko wytłumaczyć. Ja się dowiedziałam mniej więcej jak to się gra z jakiejś tam szkoły gry na skrzypcach, ale tam tez strasznie ogólnikowo piszą. No więc to tak jakbyś najpierw celowała smyczkiem ( czyt, przygotowywała jego tor), a potem pewnym szybkim ruchem, zporą ilością smyczka, prawie całym "strzelała". z tego co się orientuje ważne jest , żeby smyk był idealnie prostopadle do strun. Ale kurcze, dokładnie nie wiem jak to wygląda w teorii bo w praktyce to ja na wyczucie robię :P
Ptasznik, kalafonia tak jak ludzie mówili , jest w zestawie ze skrzypcami z tej stronki ( ale pamiętaj, że jak zdecydujesz się na inne to musisz sam ja dokupić, ale nie jest droga :P) . pulpit polecam taki składany czrny lub srbrny, bo zawsze możesz go ze sobą zabrać do plecaka czy gdzieś :) poszukaj na www.henglewscy.com.pl
Aśka też mi sie wydaje, że jak masz możliwość kupowania u lutnika to lepiej u niego ...:) bo Henglewscy niby też mają skrzypce lutnicze, ale to jednak sklep ,nie? :P no i przesyłka pocztą jest moim zdaniem ryzykowna:) Pzdro

05-07-2007, Od: Justyna=) Odpowiedz
Do Ptasznik: Pulpit nie koniecznie ale lepiej się gra(to zależy czy cię stać) Jeśli kupujesz skrzypce z tej stronki to tam już jest kalafonia a jeśli nie to koniecznie musisz kupić, no i oczywiście podstawek, taki na ramie nie wiem jak to się dokładnie nazywa ale takie coś co się pod skrzypce przyczepia, na pewno wiesz o co chodzi(żeberko?);-)

Mam z tym problem od 2 tygodni:)

Hej, czy wie ktoś jak grać martele???

05-07-2007, Od: Ptasznik Odpowiedz
dziękuję! a co na początek(pulpit, kalafonia itd)??? nie znam się na tym

05-07-2007, Od: Ptasznik Odpowiedz
Proszę o odpowiedź??? Z waszych wiadomości i odpowiedzi wynika że znacie się na skrzypcach i z chęcią odpowiadacie na pytania. POZDRO

05-07-2007, Od: Justyna=) Odpowiedz
Do Aśka: Jeśli cię stać to ja bym wybrała raczej lutnika bo mogłabym sobie wybrać jakie chce skrzypce na zamówienie. Jeśli chodzi o sklep państwa Henglewskich to też jest tam też bardzo duży wybór... Sama nie wiem... Ja polecam lutnika ale wybór należy do ciebie:-)
Do Ptasznik:Najpierw musisz dobrać rozmiar , więc powinien cię zobaczyć ktoś kto się na tym zna. Na początek skrzypce fabryczne(około 350zł) np. z tej stronki ale które to ci nie doradzę bo ja ich nie kupowałam.A jeśli chodzi o tego wirtuoza to nikt tego nie wie, ale życzę wszystkiego naj:-)3maj się :D:D:D:D

04-07-2007, Od: Żaba Odpowiedz
Ale ze mnie sztuczna inteligencja:D nie było pytania:D
pozdro!

ps. Albatros,ale o co come on z weroniką:/? do mnie było? bo nie jarzę:D

Aśka:to mi było potrzebne:)!Na lutnicze mnie nie stać, zresztą - mam 23 lata i nie wiem, czy posiadam talent skrzypcowy;)
Ale po targowiskach raczej nie będę biegać:D w mojej mieścinie na targu moge kupić co najwyżej cymbałki;P A ta stronka wygląda na dość pewne źródło:)
Pozdrawiam!!!

04-07-2007, Od: Albatros Odpowiedz
A ty weroniko tym bardziej. Nie życzymy sobie tu takich na naszej stronie o skrzypcach!!!!!!

02-07-2007, Od: Weronika Odpowiedz
Widzisz skrzypaczko... jednak nie wiesz wszystkiego o skrzypcach...

04-07-2007, Od: Albatros Odpowiedz
A ty weroniko tym bardziej. Nie życzymy sobie tu takich na naszej stronie o skrzypcach

04-07-2007, Od: ? Odpowiedz
Mój nauczyciel mówił, że najlepsze są skrzypce rosyjskie, włoskie, francuskie, hmm... a czy Yamaha oraz manufaktury (zwykle niemieckie i czeskie)były by również dobre? mój tata mówił że czasem na targowiskach cyganie i żydzi sprzedają nieświadomie naprawdę dobre skrzypce.

04-07-2007, Od: Aśka Odpowiedz
Żaba, Verona Violin z tej stronki napewno są niezłe, ja mam te drugie tańsze i do nauki świetnie się nadają. Więc jak na początek to chyba możesz spróbować :)też jstem na etapie kupowania skrzypiec lutniczych (:D) doradźcie, co myślicie o skrzypcach od Państwa Henglewskich? Bo moja ciocia ma w rodzinie jakiegoś lutnika i mój tata chce od niego kupić skrzypce, a ja nie wiem na które się zdecydować! No i smyczek... Pozdro

Witam!!Czy ktoś z Was zakupił może skrzypce Verona Custom(jedne z proponowanych na tej stronce)? Nie mam doświadczenia z tym instrumentem, a zamierzam się uczyć grać. Czy te skrzypce są godne zakupu:)?pozdrawiam!!

04-07-2007, Od: Ola Odpowiedz
np. na strunie A piąta pozycja zaczyna się od Fis lub F 2-kreślnego. poprostu wyżej na gryfie się gra:P

04-07-2007, Od: Zuzia Odpowiedz
Jak zagrać piątą pozycję przecież gra się tylko 4 palcami???

Wyświetlono wiadomości 11601-11650 z 13691  Wstecz  Dalej