Sklep
29-11-2016, Od: Ada
Odpowiedz
Witam.
Muszę kupić skrzypce 1/16. Które wybrać?
Dziękuję :-)
29-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Everplay najlepiej za 399 zł
28-11-2016, Od: Sylwia
Odpowiedz
Witam,
zastanawiam się nad pierwszymi skrzypcami - klasyczne, czy elektryczne? Od których najlepiej zacząć grę? Czy jest jakaś różnica w trudności gry między klasycznymi a elektrycznymi?
Dziękuję i pozdrawiam
28-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Trudność gry zależy w dużym stopniu od jakości instrumentu. Jest to dziwne, ale skrzypce elektryczne są zwykle przy tej samej cenie gorsze jakościowo od akustycznych. Czyli plus dla klasycznych. Także brzmienie skrzypiec klasycznych jest ciekawsze i bardziej autentyczne. Brzmienie skrzypiec elektrycznych dopiero formuje się na wzmacniaczu lub dodatkowym multiefekcie. Surowe jest suche i mało ciekawe. To całkiem podobnie jak z gitarą klasyczną i elektryczną.
27-11-2016, Od: Wojtek
Odpowiedz
Witam
Moja żona w młodzieńczych latach uczył sie w szkole muzycznej gry na skrzypcach . Teraz chciałaby wrócić do gry ale w bloku nie wypada grać na akustycznych. Chciałbym kupić jej w prezencie skrzypce elektryczne . Wpadła mi w oko informacja, że warto poszukać używanego instrumentu . Znalazłem kilka ofert które mnie zaciekawiły . Czy może ktoś pomóc mi w wyborze ?? Czy warto inwestować w taki sprzet czy lepiej kupić coś droższego ?? Dodam, że mamy w domu skrzypce akustyczne , a te miały by uniknąc początkowego ,,koncertu" sąsiadom .
Poniżej linki do aukcji:
1. https://www.olx.pl/oferta/skrzypce-elek ... 4b6fe3f678
2. https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-skrz ... 4b6fe3f678
3. https://www.olx.pl/oferta/skrzypce-elek ... 4b6fe3f678
4. http://allegro.pl/skrzypce-elektryczne- ... ml#thumb/4
5. https://www.olx.pl/oferta/skrzypce-elek ... 59aac13f35
28-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
To raczej taki odnośnik: https://www.olx.pl/oferty/q-skrzypce-elektryczne/
Niestety tanie skrzypce elektryczne to najczęściej straszna tandeta. Nie tylko pod względem elektroniki i sygnału elektrycznego, ale co gorsze także pod względem mechanicznym. Te w kształcie dolara zawsze są wykrzywione i skręcone względem osi podłużnej. Fajnie widać to na wszystkich zdjęciach. Wada projektowa.
Elektryki są często ciężkie i niewygodne. Wiele modeli nie ma możliwości instalacji żeberka. Wiele modeli ma problemy z kołkami, prożkami, podstrunnicami, podstawkami. Wiele nie ma elektroniki aktywnej, co psuje brzmienie i wyklucza użycie bezpośrednie słuchawek.
Za te pieniądze można kupić całkiem znośne skrzypce akustyczne plus tłumik. Elektryki o podobnej jakości muszą kosztować blisko tysiąc złotych, a sensowne brzmienie uzyskuje się dopiero po nałożeniu efektów, czyli warto dokupić multiefekt lub wzmacniacz akustyczny za drugie tyle. Dobrą jakość prezentuje Yamaha, ale ceny na poziomie 3 tys zł za najniższe modele.
27-11-2016, Od: Marianna
Odpowiedz
Witam serdecznie
Szukam dobrych skrzypiec 1/4 dla swojej uczennicy do 2000 zl, z nowych instrumentów szkoła posiada już skrzypce Gewa za 1200 i Padva za 1500 od Henglewskich, Sandner za 500 i Pengano Antyk za około 1200, według mojej oceny coś stało się ze skrzypcami Gewa - straciły ten dźwięk który był na początku, zastanawiam się nad Pengano bo to tej pory mają mocny, ładny dźwięk. Proszę o poradę
27-11-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Tak, Pengano są całkiem w porządku, można polecić.
22-11-2016, Od: Izabela
Odpowiedz
Od kiedy dokładnie będzie możliwość zakupienia gitary elektroakustycznej Oscar Schmidt by Washburn OG 2 CE?
25-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Już są.
23-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
W piątek będą.
24-11-2016, Od: marek
Odpowiedz
Czy w waszej ofercie planujecie gitary Almeria Pure.
Odpowiedz
Zapomniałem dodać że z pełnowymiarowych Gewa robi także model Miguel J. Almeria po 699 zł. Jest już palisander na podstrunnicy. Są naturalne i czarne. Ale też sklejka. Przy tej cenie?
Odpowiedz
Nie ma u nas ograniczeń asortymentu. Można zamówić prawie wszystko co jest na rynku. Nie wyświetlam wszystkiego, żeby nie robić bałaganu i masówki. Wyławiam do wyświetlania instrumenty wyróżniające się czymś ciekawym. Zwykle dobrym stosunkiem jakości do ceny. Robię jakby za klientów wstępną selekcję.
Miguel J. Almeria Pure to gitara klasyczna Gewy. Są aktualnie dostępne 1/4 w kolorze naturalnym po 349 zł, oraz 1/2 czerwony transparentny po 249 zł. Są to gitary na poziomie Everplaya tylko droższe. Klon barwiony na podstrunnicy a nie palisander i zwykła sklejka świerkowa z przodu. Nie jestem zachwycony serią Pure w skrzypcach. Nie to żeby były złe, tylko słaby stosunek jakości do ceny. Wygląda że w gitarach jest podobnie.
22-11-2016, Od: SPIN
Odpowiedz
Uwaga! Skrzypce Everplay 6xx w rozmiarach 1/2 i 1/4 już zostały wykupione na Święta. Fabryka nie zdążyła załadować kolejnego kontenera, więc pojawią się dopiero w lutym. Cena na poziomie 110$. Im złotówka słabsza tym towary z importu (wszystkie instrumenty uczniowskie) droższe, a pensje i oszczędności mniej warte.
Tymczasem w podobnej klasie polecamy Sandnera, który jeszcze jest dostępny i jeszcze w starych cenach z rabatem.
21-11-2016, Od: Helena Šmejkalová
Odpowiedz
Hello, my daughter dropped bow to the floor and bow broken. Itś size 1/4 brand Stagg. Have you got this new bow? what do you recomended me?
Dzień dobry, proszę nie umię dobrze po Polsku. Dcórka dziś złamała smyczek. Rozmiar 1/4 marka Stagg. Czy jest możliwe kupić u Was ten sam ?Czy macie inny pomysł. Dzienkuję. Helena
21-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, są smyczki 1/4 po 90 zł.
21-11-2016, Od: Paulina
Odpowiedz
Chciałabym zakupić skrzypce ever play 6xx do nauki gry amatorskiej razem z nowymi strunami, lepszymi niż fabryczne . Które struny wybrać? Sandner, Sandner Perlon, Pyramid? I czy mogę liczyć na założenie strun przez pracowników sklepu przed wysyłką?
Odpowiedz
Można zmienić struny. Żeby była jakaś różnica nie tańsze niż 80 zł. Możemy założyć inne struny.
21-11-2016, Od: Paulina
Odpowiedz
I czy do nauki gry niezbędny jest tłumik, żeby móc ćwiczyć w mieszkaniu? Dotychczas grałam na innych instrumentach, nie mam doświadczenia ze skrzypcami.
21-11-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Trzeba zapytać sąsiadów. Wysokie tony nie są tak penetrujące jak basy, ale po sąsiedzku może być trochę słychać.
20-11-2016, Od: Darek
Odpowiedz
Witam wszystkich. Nie znam się na skrzypcach, jestem fanem klawiszy jednak proszę o rade.Znalazłem u Babci skrzypce o nazwie Lark. Pojęcia nie mam czy instrument jest wart uwagi ? Ty bardziej iż sygnowany Lark made in shanghai china. Proszę o info. Z góry śliczne dzięki
Odpowiedz
Bez oglądania i przetestowania nie da się wycenić. Na ebay chodzą po kilkadziesiąt dolarów. U nas też podobna cena, ale wszystko zależy od modelu i stanu. Czasem więcej kasy trzeba włożyć w uruchomienie niż są warte.
20-11-2016, Od: Martin
Odpowiedz
A jaki smyczek polecacie do nauki w tym rozmiarze, który wpłynie na jakość dzwięków i łatwość nauki. Może być droższy :)
tutaj foto naszego smyczka
http://marcins.grudziadz.com.pl/smyczek/
Czy kwalikuje się do wymiany pod kątem włosa?
20-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Smyczki 1/4 w zakresie 130-180 zł będą w zupełności wystarczające. Nawet takie po 90 zł są już całkiem niezłe. Naukę mogą utrudniać smyczki tańsze niż 70 zł. Przy większych rozmiarach i bardziej zaawansowanej grze warto przejść na droższe modele, bliżej tysiąca złotych: http://biuro.siedziba.pl/smyczki/
20-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Na zdjęciach nie widać smyczka. Włosie potargane, ale jeżeli to w stanie zluzowanym to może tak wyglądać. Trzeba dać nauczycielowi do obejrzenia żeby poradził czy wymieniać czy nie. Na zdjęciach nie oceni się sprężystości.
18-11-2016, Od: Martin
Odpowiedz
A może lepiej kupić nowe skrzypce
http://allegro.pl/skrzypce-uczniowskie-leonardo-1-4-i6477689065.html
Syn korzysta z instrumentu wypożyczonego ze SM (wyprodukowane jeszcze w Czechosłowacji - Antonius Strativalius Cramonensis
19-11-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Lepiej unikać ofert gdzie ma dokładnych zdjęć. Wiadomo że raczej coś jest do ukrycia, jeśli nie pokazuje się szczegółów.
19-11-2016, Od: Ela
Odpowiedz
Z tanich skrzypiec najlepsze smyczki są w zestawach Everplay, ale nie modele Prima czy Soloist, tylko EV6xx. Wykonuje je inna fabryka i są znacznie lepsze jakościowo i trwałe.
19-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeśli che Pan kupić te skrzypce dla smyczka to błąd. Widać na zdjęciach że to najbardziej tandetny smyczek, który po zakupie warto od razu wymienić na lepszy. Opis skrzypiec jest nieprawdziwy. Piszą że hebanowa żabka, a wyraźnie widać że nie jest. Piszą że hebanowa podstrunnica, a widać że zamalowana jakąś farbą. Generalnie należy unikać skrzypiec z podstrunnicą zamalowaną na grubo łącznie z prożkiem. To nie wróży niczego dobrego. Zwykle pod spodem jest tandetne wypaczające się drewno.
Skrzypce wypożyczane ze Szkoły prawdopodobnie są warte około 1500 zł. Jeżeli chce Pan kupić podobne jakościowo, to trzeba szukać w przedziale 1200-1800 zł. Każde poniżej tysiąca będą raczej gorsze niż te szkolne.
Odpowiedz
Dziś syn ma 122 cm wzrostu i nie wiem czy skrzypce 1/4 na długo starczą - dlatego może sam smyczek, bo włosie się już rozchodzi na boki i jest krzywy lekko na bok.
19-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Małe skrzypce wymienia się co 2-3 lata. Ważny jest nie tyle wzrost, co długość ręki od szyi do środka dłoni. To jest długość skrzypiec.
Odpowiedz
Czy warto kupić ten smyczek dla początkującego 7 latka? Czy jakość smyczka ma wpływ na łatwość nauki i jakość dźwięku?
http://allegro.pl/smyczek-skrzypcowy-1-4-oktagonalny-z-drewna-brazyl-i5949098495.html
19-11-2016, Od: Ben
Odpowiedz
Jakość smyczka ma wpływ na to jak łatwo idzie nauka i ma wpływ na jakość dźwięku. Przeciętne smyczki amatorskie są po 300-600 zł. Smyczki poniżej 70 zł należy traktować tyko jako zabawki lub dekoracje.
Konkretnie tego smyczka raczej nie warto, bo w cenach Allegro duży udział mają opłaty i prowizje pośrednika. Na tej stronie tej samej klasy smyczek kosztuje 90 zł: http://skrzypce.pl/products/smyczek.html
16-11-2016, Od: Marrinet
Odpowiedz
CZY PAŃSKIE SKRZYPCE MOŻNA ZABACZYĆ ALE OCZYWIŚĆIE NAJPIERW KUPIĆ ALE JAK OKAŻĄ SIĘ PODRÓBĄ ODESŁAĆ
16-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Oryginalny Stradivari w dobrym stanie kosztuje ponad milion, a wszystko co tańsze i współczesne robi się jako kopia na wzór skrzypiec dawnych mistrzów. Czyli jest to zawsze podróba. Nawet nie ma co sprawdzać.
16-11-2016, Od: Ela
Odpowiedz
Ładniej brzmi "replika" niż "podróba".
16-11-2016, Od: SPIN
Odpowiedz
Przy słabej złotówce nowe dostawy wszystkich towarów importowanych, czyli także wszystkich instrumentów muzycznych będą niebawem nieco wyższe.
15-11-2016, Od: Kajetan
Odpowiedz
Czy skrzypce Pengano Antyk Plus zawierają również kalafonię?
15-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Wersje Plus tak.
08-11-2016, Od: Piotr
Odpowiedz
Witam, potrzebuje się poradzić w sprawie skrzypiec. Otóż, z jakiegoś powodu wykrzywił mi się lekko mostek ( w stronę podstrunnicy). Do tego często podczas grania na pustej E pojawia się nieprzyjemny piskliwy dźwięk. Byłem ze skrzypcami u lutnika, stwierdził że podstawek jest ok. Czy wykrzywienie podstawka może mieć wpływ na tą strunę, czy należy ją po prostu wymienić? Jeśli to drugie, to jaki model byłby godny polecenia? Interesowałyby mnie struny o głębszym, bardziej basowym brzmieniu. Jeśli tylko są takie w ofercie, bo innym sklepom niż skrzypce.pl nie ufam ;)
09-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, W nowych skrzypcach trochę rozciągają się struny, folga, pracuje cała konstrukcja, co faktycznie powoduje przechylanie podstawka w kierunku podstrunnicy. Trzeba pilnować żeby stał pod kątem prostym do płyty, bo przechylony może się krzywić. Jedynie w drogich skrzypcach podstawki bywają tak idealnie wyprofilowane i ustawione, że struny prześlizgują się nie przechylając podstawka.
Piskliwy dźwięk może wynikać głównie ze słabego nasmarowania włosia kalafonią, złego prowadzenia smyczka, słabej kalafonii. Sama struna E zwykle nie jest owijana. Natomiast można kupić owijaną z rdzeniem nylonowym za 30 zł co ociepli brzmienie. Można kupić E gołą pozłacaną za 50 zł, albo platynową za 90 zł, co może zmniejszyć popiskiwanie. Jak dane komplety strun wpływają na brzmienie można zobaczyć na diagramach https://www.google.pl/search?q=violin+string+chart
15-11-2016, Od: Piotr
Odpowiedz
Bardzo dziękuje za odpowiedź. :)
14-11-2016, Od: Beata
Odpowiedz
witam,
jakie brzmienie mają struny jelitowe? ciepłe czy bardziej wyrazistsze? Czy są drogie?
12-11-2016, Od: Witold
Odpowiedz
Witam, czym roznia sie Padva i Modena? Ktore lepsze? Czy oba modele maja tak samo cienka szyjke? Z gory dziekuje za odpowiedz.
13-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, Padva i Antyk I plus mają dość cienką szyjkę, natomiast Modenę musiałbym sprawdzić jak przyjdzie nowa dostawa pod koniec listopada. Wszystkie te trzy rodzaje są takiej samej jakości. Gdyby były różnice jakościowe, to ceny zostałyby odpowiednio zróżnicowane.
11-11-2016, Od: Olga
Odpowiedz
Dzień dobry :) czy gitara Cort earth 70 podrożała z powodu końca promocji? Już prawie 685 zł uzbierane, a tu 750 :( czy to po prostu "coraz bliżej święta"? Pozdrawiam serdecznie :)
11-11-2016, Od: Jarek
Odpowiedz
Skończyły się zapasy w starej cenie. Nowe dostawy już niebawem. Koszty produkcji trochę rosną, a dodatkowo nakłada się na to słabość złotówki. Za wszystko co jest z importu płacimy w złotówkach drożej, czyli nasze pensje i oszczędności tracą wartość. Ta gitara mogłaby kosztować 25% taniej, poniżej 600 zł, gdyby bardziej dbano o gospodarkę i ekonomię w skali kraju. Słaba złotówka to zawsze drogie instrumenty, bo u nas się ich nie robi.
01-11-2016, Od: Monika
Odpowiedz
Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem pierwszych skrzypiec i rozpoczęciem nauki/gry amatorskiej/prywatnego rzępolenia. Niestety mieszkam w bloku, a do okoła mieszkają same starsze panie, więc pojawia się problem związany z głośnością sprzętu. Początkowo chciałam kupić skrzypce EverPlay 6xx + tłumik hotelowy (idealnie mieści się w moim budżecie). Teraz jednak zastanawiam się czy nie byłoby warto jednak przeboleć i dozbierać do skrzypiec elektrycznych Pengano. Którą opcję by Pan polecił?
02-11-2016, Od: Ela
Odpowiedz
Znam to: starsze Panie ogólnie słabo słyszą, ale to co za ścianą to akurat doskonale.