Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 5101-5150 z 13731  Wstecz  Dalej     Sklep

16-11-2015, Od: Wiesław Odpowiedz
Witam .Moje pytanie jest takie czy moge oddać do ustawienia nową ( gryf,menzura itp . żeby np. nie brzęczały struny)gitarę elektryczną ? Prosze o odpowiedz jak długo trwa takie ustawienie lutnicze ? i jak cena za usługę? Pozdrawiam

16-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Może żeby było jasne: tania gitara sama zmienia kształty i wymiary, więc cyzelowanie i staranie się nie ma sensu. Można zrobić szybko, z dużym zapasem bo i tak się pokrzywi. Natomiast drogą gitarę warto dopieszczać i ustawiać dokładniej, bo drewno nie zmieni znacząco kształtu i wymiaru. Można z niej wyciągnąć znacznie więcej precyzji, ale zajmuje to oczywiście wielokrotnie więcej czasu.

Zależy jaka gitara. W przypadku taniej gitary stosuje się szybkie metody uproszczone, które są wystarczające aby uzyskać bardzo dużą poprawę. Wtedy koszt nie przekracza 100 zł, a czas maksymalnie dwie godziny. Natomiast przy droższej gitarze dokładność początkowa i stabilność drewna jest znacznie większa więc trzeba poświęcić wiele godzin żeby uzyskać jeszcze większą precyzję. Stosuje się bardziej wyrafinowane metody, wymagające dużej dokładności i czasu. Wtedy cena może dojść do 300 zł.

16-11-2015, Od: Wiesław Odpowiedz
Gitara to Ephiphone LP MB za 1299 zł. więc nie bardzo droga .Pozdrawiam

17-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Taka gitara jest fabrycznie na tyle dobra, że zwykle walczy się już tylko o subtelności na grubość włosa. Szybkie i zgrubne metody dające spektakularny efekt w taniej gitarze, tutaj mogą dać efekt prawie niezauważalny. Trzeba by zobaczyć jak to wygląda. Czy jest o co walczyć.

18-11-2015, Od: Wiesław Odpowiedz
To prawda , że gitara stroi ale struny są tak nisko na pierwszych progach , że karta kredytowa ledwo wchodzi.Mam wrażenie , że nawet podnosi je minimalnie do góry.Nawet przy spokojnym graniu słychac brzęczenie , na poszczególnych progach tez, sam nie chce regulować gryfu i innych podzespołów ,wydaje mi się też ,żę struny są zbyt cienkie co zauważył też sprzedawca.Odwiedze Panstwa na początku grudnia i oddam do dopieszczenia bo chce , zeby służyła w dobrym zdrowiu jak najdłużej.Pozdrawiam ,swietna robota na youtube :)

19-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Pod pierwsze progi karta kredytowa ma nie wchodzić, więc jest raczej OK. Wizytówka powinna wejść. Mogę zobaczyć to wszystko się wyjaśni. Jednak w grudniu jest co roku ogromna ilość zamówień na święta. Mimo pracy po 18 godzin dziennie powstaje wielodniowa kolejka. To nie jest dobry czas na dodatkowe prace. To już lepiej w styczniu.

16-11-2015, Od: Julia Odpowiedz
Witam, ostatnio spadła mi kalafonia na podłogę i cała się rozwaliła. Czy jest szansa na jej naprawę czy trzeba kupić nową?

Można spróbować skleić spirytusem

17-11-2015, Od: Julia Odpowiedz
Zdecydowałam się zakupić nową, jednak nie chcę żeby była za droga, ponieważ nie jest to planowany wydatek, więc budżet ograniczony. Która byłaby nie najgorsza i nie za droga?

17-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Geipel jest niedroga.

15-11-2015, Od: Krs Odpowiedz
Witam, czy skrzypce "Antyk Plus" będą dobre dla osoby która gra już 3 lata i bardzo szybko się rozwija? Jakie skrzypce poleca państwo do 1300zł.

15-11-2015, Od: Maja Odpowiedz
Jeżeli bardzo szybko się rozwija to być może wykorzysta już zalety droższych instrumentów za 2-3 tys zł. Ale jeżeli budżet jest ograniczony to Antyk będzie w porządku. Ewentualnie coś z lepszych modeli Stentora, Sandnera, albo Padova za 1540 zł.

16-11-2015, Od: Krs Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, które skrzypce będą lepsze skrzypce "Antyk" czy Stentor 1550?

16-11-2015, Od: Maja Odpowiedz
Są podobne jakościowo. Antyk ma struny z metalowym rdzeniem, a Stentor z nylonowym. Trochę się różnią kolorem, wykończeniem i futerałem. Materiały te same. Kwestia gustu co się bardziej spodoba.

16-11-2015, Od: Mrs Odpowiedz
Dobrze, to kupię chyba Antyka, czy struny Thomastik Dominant będą do tych skrzypiec dobre?

OK, można zrobić taką operację. To będzie razem 1440 zł.

Te struny mają mniejsze naprężenie niż fabryczne i być może większą amplitudę drgań. Co się z tym wiąże być może warto byłoby zrobić trochę inne ustawienia lub dobrać egzemplarz. Sprawdzę czy można zamówić razem ze zmianą strun.

14-11-2015, Od: Józia Odpowiedz
Sprzedam tanio bilet wstępu ( dla jednej osoby) na koncert w warszawskiej PROXIMIE, który odbędzie się jutro ( w niedzielę : 15.11.2015 r. ). Naprawdę warto bo to jubileusz Alibabek ( TRIBUTE TO ALIBABKI ), 50- lecie, wystąpi wielu artystów.
Kontakt : kiboko-toto@tlen.pl

12-11-2015, Od: aga Odpowiedz
Witam,które skrzypce będą lepiej brzmiały w rozmiarze 1/8 : sandner sv 300 czy pengano s light?Kompletnie się na tym nie znam i nie chcę żeby nauczcielka nas pogoniła :)A może inne w tym rozmiarze będą lepsze?

12-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Jakość brzmienia jest dość podobna. Czy się spodoba to zależy trochę od gustu i wymagań nauczycielki. Ogólna zasada jest taka że droższe modele są lepsze od tańszych, a mniej to zależy od nazwy. Po prostu na droższe fabryka może dać lepsze drewno, lepszych fachowców, poświęcić więcej czasu i dokładniej je wykonać. To wpływa na trwałość, brzmienie, łatwość nauki i przyjemność z gry. Sandner ma łagodniejszy charakter brzmienia, a Pengano ostrzejszy. Rodzice przeważnie wolą ciepłe brzmienie, a nauczyciele jaśniejsze i ostrzejsze bo lepiej słychać błędy. Różnice nie są tu jednak duże.

12-11-2015, Od: aga Odpowiedz
Hmm...a które by Pan wybrał dla siebie, biorąc pod uwagę cały zestaw?

13-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Raczej Sandnera

05-11-2015, Od: ? Odpowiedz
Które skrzypce są lepsze, sandner SV2 czy sv6? Jakie są w brzmieniu

05-11-2015, Od: Ben Odpowiedz
SV6, a jeszcze lepsze CV-4. Ogólna zasada jest taka, że im droższe tym lepsze, bo producent daje lepszy gatunek drewna, dłużej sezonowane, bardziej doświadczony lutnik wykonuje i przeznacza się więcej czasu na dopracowanie. Każdy z tych elementów ma wpływ na trwałość, łatwość gry i na brzmienie. Ale najwięcej jakości brzmienia na etapie początkowym zależy od ucznia, czyli od ilości i efektywności ćwiczeń. Zalety instrumentu można wykorzystać dysponując odpowiednią techniką. Pierwsze tygodnie nauki to będzie zarzynanie kota nawet na Stradivariusach za milion kosmodolców. Trzeba przez to przejść.

06-11-2015, Od: ? Odpowiedz
Dzięki za odpowiedz, a co możecie powiedzieć o skrzypcach Auditorium?

06-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Zbliżone jakościowo do SV300, tylko jasny osprzęt.

04-11-2015, Od: Kasia Kosobudzka Odpowiedz
lubi placki

03-11-2015, Od: Marlena Odpowiedz
Witam, potrzebuję kupić struny do skrzypiec. Zależy mi na tym, aby były one nie bardzo drogie i miały jak najciepleszy dźwięk.

03-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
To muszą być takie http://skrzypce.pl/products/struny_sandner_CV.html

03-11-2015, Od: Darek Odpowiedz
Witam Państwa ! Myślę o zakupie skrzypiec dla syna w rozmiarze 4/4 i cenie 650 - 800 zł. Zastanawiam się nad Sandner SV-2, A.Salvatini seria 110, Verona Violin Custom FT-V11C. Syn jest po szkole muzycznej 1-go stopnia, preferowany raczej miękki dźwięk. Może jeszcze jakiś inny model oprócz wymienionych przeze mnie ?

03-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Po szkole raczej nie należy kupować skrzypiec poniżej tysiąca złotych, chyba że traktować to trochę jako zabawę, nie do dalszej nauki. Z wymienionych SV-2 najlepiej się sprawdzi.

03-11-2015, Od: Darek Odpowiedz
OK, dzięki :) Właśnie chodzi o sporadyczne granie tak dla siebie, żeby nie zatracić umiejętności grania.

01-11-2015, Od: Smyczek Odpowiedz
Zapraszam do zakupu smyczka 4/4

http://olx.pl/oferta/smyczek-skrzypcowy-4-4-CID751-IDcjIwB.html

01-11-2015, Od: Joanna Odpowiedz
Dzień dobry, jestem zainteresowana zakupem skrzypiec uczniowskich w cenie ok. 1000-1200zł. Jeśli chodzi o wybór Stentor Conservatoire - Gewa Set i Antyk Plus - które mają najcieplejsze, miękkie brzmienie? A może Pengano Custom zasługują na uwagę? Czy w sklepie stacjonarnym jest szersza oferta? Z góry dziękuję za poradę.

01-11-2015, Od: Jarek Odpowiedz
Stentor i Pengano ze względu na budowę oraz struny z rdzeniem nylonowym. Inne modele są ale na zamówienie. W zasadzie mogą być dowolne jakie znajdują się na rynku.

19-10-2015, Od: mad Odpowiedz
Czy stosowanie róznych typów kalafonii do smyczka wymaga zmywania poprzedniego typu np. spirytusem? czy pozostałości innego typu nie wplywają na cechy nowo użytej?

29-10-2015, Od: renata Odpowiedz
samo stosowanie różnych kalafoni nie wymaga zmycia poprzedniej,ale jeśli włosie jest brudne lub klejące(kalafonia nie trzyma sie)można go "uprać",w tym celu należy:odkręcić śrubke,wyciągnąć,szczoteczkę do zębów namaczamy i namydlamy szarym mydłemi czyścimy delikatnie,następnie wypłukujemy resztki mydła pod bierzącą wodą uważając aby nie zamoczyć pręta,suszymy tak aby włosie swobodnie zwisało np na pulpicie,gdy jest już idealnie suche zakręcamy śrubke i nakładamy kalafonie do momentu az dzwięk będzie jednolity i gładki

26-10-2015, Od: Ben Odpowiedz
Ja bym nie zmywał, bo to się wszystko poklei. W miarę wielokrotnego użycia nowej kalafonii starej będzie coraz mniej na włosiu.

27-10-2015, Od: Ada Odpowiedz
Czy zmiana strun w skrzypcach wpłynie na dźwięk, tz. czy będzie on np. łagodniejszy?

Kupiłam skrzypce, jednak uważam, że ich dźwięk jest, jak na mój gust, zbyt ,,ostry"

Nie dokończyłam myśli :/ Chciałam sprawić aby dźwięk był choć trochę łagodniejszy.

27-10-2015, Od: Ben Odpowiedz
Można złagodzić i uszlachetnić dźwięk odpowiednią techniką gry. Spróbuj stosować vibrato: https://www.google.pl/search?q=vibrato+violin
Możesz także stosować tłumik na podstawek. Widać było stosowanie tłumików na Konkursie Chopinowskim. Kolejna metoda to podkładka pod cienką strunę. Kolejna to struny o ciepłym brzmieniu http://dsl.siedziba.pl/allegro/sound_chart.jpg

27-10-2015, Od: Małgosia Odpowiedz
Może trochę zmienić ton muzyki ale zawsze można to naprostować

Skrzypce za 289zł mają w zestawie smyczek futerał na skrzypce warto czy nie warto kupić ?
Proszę o szybką odpowiedz i będę bardzo wdzięczna za nią

27-10-2015, Od: Aga Odpowiedz
Skrzypce poniżej 300 zł są tandetne i krzywe, przeznaczone głównie do zabawy i jako ozdoby, wiec gra się na nich bardzo ciężko. Potrzeba także dużo pieniędzy na ich ciągłe naprawy. Nawet zaraz po zakupie trzeba zwykle wydać kilkaset złotych na poprawki. A skoro tak, to lepiej od razu trochę dołożyć i mieć święty spokój, a przede wszystkim łatwość strojenia i grania.

Hej czy warto kupić skrzypce za 289zł? Proszę o dość szybką odpowiedz.

16-10-2015, Od: Jurek2 Odpowiedz
Czy producent O.M. Mönnich ma dobrą renomę jeśli chodzi o produkcję skrzypiec albo akcesorii do skrzypiec?

Ja bym jej nie poleciła ale niebęde się wtrącała

16-10-2015, Od: Jarek Odpowiedz
O.M. Mönnich to nie jest producent tylko marka. Podobne do Everplay. Można na skrzypce.pl je zamawiać. Wersja z osprzętem bukowym kosztuje 550 zł, a z hebanowym 750 zł, ale co ważne już z poprawkami. Wersje fabryczne jak ze zwykłych sklepów wymagają korekt, żeby grało się wygodnie.

Wyświetlono wiadomości 5101-5150 z 13731  Wstecz  Dalej