Sklep
03-07-2014, Od: JA
Odpowiedz
Szczególnie jeżeli masz długą szyję. Sporo osób gra z żeberkiem. Jak nie masz, to podłóż sobie grubą gąbkę lub mały jasiek. Gąbkę możesz wyciąć w klin i przymocować recepturkami między guzikiem a rogami dolnej płyty.
02-07-2014, Od: Olcia
Odpowiedz
Witam. Mam do sprzedania dwie pary skrzypiec używanych.
Manufakturowe w stylu włoskim 3/4 w cenie 800zł
oraz 4/4 Verona Violin za 500zł (ceny są do negocjacji).
http://olx.pl/oferta/skrzypce-3-4-manufakturowe-w-stylu-wloskim-set-modena-CID751-ID6mAPZ.html
http://olx.pl/oferta/sprzedam-skrzypce-4-4-verona-violin-ft-v11-custom-CID751-ID6lP3h.html
28-06-2014, Od: zzos
Odpowiedz
http://allegro.pl/skrzypce-germany-sandner-dynasty-co-ltd-since-1924-i4348562640.html
Witam .
Zastanawiam się nad zakupem tych skrzypiec. Proszę o odpowiedź czy są dobre czy nie lub ewentualnie jakie skrzypce jeszcze byłyby dobre.
28-06-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Zależy do jakich zastosowań i jakie są wymagania. Do nauki i gry amatorskiej będą bardzo dobre, stosunek jakości do ceny czy porównanie do innych instrumentów za tą cenę wypada bardzo dobrze. Natomiast do zastosowań zawodowych skrzypce poniżej kilku tysięcy złotych raczej nie są dobre.
28-06-2014, Od: zzos
Odpowiedz
a tak do nauki w szkole muzycznej?
30-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Zależy od wymagań nauczyciela. Są nauczyciele którzy od razu wymagają skrzypiec lutniczych, a są tacy którzy akceptują na początku nauki tańsze skrzypce, nawet poniżej tysiąca złotych, takie jak te.
29-06-2014, Od: Maciek
Odpowiedz
Sprzedam skrzypce 4/4 po renowacji. Zapraszam do licytacji http://allegro.pl/show_item.php?item=4374482630
29-06-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Wyglądają na trochę zwichrowane. Na zdjęciu z przodu i z tyłu widać że gryf nie jest w osi instrumentu tylko przekrzywiony. Który lutnik zrobił taką renowację? Czy polegała ona tylko na pomalowaniu? Kołki też jakieś nie bardzo. Ten jeden wygląda jak z rosyjskich skrzypiec. Czy opór jest równomierny na całym obrocie 360 stopni? Czy to lite drewno? Przekrój efa wygląda na postrzępiony jak wycięty w sklejce.
29-06-2014, Od: Maciek
Odpowiedz
Sprzedam skrzypce 4/4 po renowacji. Zapraszam do licytacji http://allegro.pl/show_item.php?item=4374482630
26-06-2014, Od: Monika W
Odpowiedz
jakie skrzypce polecacie lutnicze po ukonczeniu szkoły muzycznej I stopnia (7 lat grania ) w miare dobrej cenie ? :)
26-06-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Najmniej udane lutnicze zaczynają się od 6 tys zł, przeciętne przekraczają 10 tys. Ale to trzeba wypróbowywać, bo wiele zależy od gustu. To że ktoś poleci, to nie znaczy że innej osobie będą pasować, ani też nie znaczy, że inny egzemplarz będzie równie atrakcyjny. To już jest sprawa bardzo indywidualna. Pamiętacie aferę Pana Wodeckiego jak lutnik przestawił mu odrobinę duszę i zmarnował skrzypce? Już nie udało się przywrócić dawnego dźwięku. A co dopiero inny egzemplarz.
25-06-2014, Od: Kacha??
Odpowiedz
KAMERTON W JAKIM PREDZIALE CENOWYM?
09-05-2013, Od: Justyna
Odpowiedz
Witam, zastanawiam się właśnie nad kupnem skrzypiec (dopiero zacznę naukę, więc będzie to mój pierwszy instrument). Spodobały mi się trzy modele: Verona Violin Custom, Pengano SI Dark i Pengano Custom ST. Czy mogę prosić o poradę w wyborze, ew. jakąś inną propozycję? Z góry dziękuję za pomoc :)
23-06-2014, Od: daria
Odpowiedz
mam do spszedania skrzypce rozmiar 1/2 za 45 euro uzywane tylko 2 razy
09-05-2013, Od: Jarek
Odpowiedz
Pengano SI będzie lepsze niż Verona pod wieloma względami. Natomiast ST różni się strunami i smyczkiem. Można spokojnie zaoszczędzić, kupić wersję SI, a struny wymienić sobie za rok lub dwa. Różnicy w smyczku osoba początkująca nie zauważy. Można wymienić smyczek też za jakiś czas jak zużyje się włosie.
21-05-2013, Od: Justyna
Odpowiedz
Dziękuję za poradę :)
23-06-2014, Od: janko muzykant
Odpowiedz
Witajcie. Co sądzicie o Skrzypcach Strunal 240 4/4 i Ever Play?
23-06-2014, Od: Aga
Odpowiedz
Trudno porównać bo Strunale są trzy razy droższe. Dużo jest na rynku egzemplarzy odpadowych, nie ustawionych, z przecen fabrycznych i bez osprzętu (brak smyczka i futerału). Teoretycznie Strunal przy cenie ustawionego kompletu około tysiąc złotych powinien być ciut lepszy. Jednak jest to bardzo podstawowy model. Jeżeli posługiwać się współczynnikiem jakość/cena to raczej Everplay wypadnie lepiej.
22-06-2014, Od: bhp
Odpowiedz
jak myślicie są dobre? opłaca się kupować 2 w 1 ? http://allegro.pl/harley-benton-skrzypce-elektro-akustyczne-4-4-i4321087417.html?source=mlt
23-06-2014, Od: Smok
Odpowiedz
Kilka uwag: po pierwsze to układ pasywny, a więc niezbyt dobre brzmienie i spore szumy na wzmacniaczu. Po drugie skrzypce te wymagają wielu poprawek w stosunku do wersji fabrycznej, więc konieczna jest wizyta u lutnika i dodatkowe koszty. Po trzecie brzmienie akustyczne też nie najlepsze bo jest gruba warstwa czarnej farby, a pod nią raczej odpadowe drewno. Fabryka tanich instrumentów zwykle selekcjonuje drewno i na jasne skrzypce gdzie widać słoje daje się lepsze drewno, a na całkowicie zamalowane różne odrzuty np. zsiniałe, spleśniałe lub zagrzybione.
23-06-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Jeżeli zamierzasz czasami podłączać skrzypce pod wzmacniacz to tak.
22-06-2014, Od: Ja
Odpowiedz
Witam!
Chciałabym się dowiedzieć czy kamerton i stroik to to samo?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
22-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Kamerton to przyrząd podający ton wzorcowy (zwykle ton A 440Hz), a stroik to ogólnie przyrząd ułatwiający strojenie. To trochę szersze pojęcie. Kamertonem stroi się na słuch, a stroikiem elektronicznym na wzrok. Czyli nawet osoba całkowicie głucha może pięknie nastroić instrument. Dlatego dla ćwiczenia słuchu w przypadku skrzypiec raczej zaleca się strojenie kamertonem.
20-06-2014, Od: Dominik
Odpowiedz
Witam,
Zapraszam do posłuchania mojego coveru Lindsey Stirling - Crystallize
http://www.youtube.com/watch?v=GnVFky7owJY
Wszystkich zainteresowanych lekcjami skrzypiec lub korepetycjami zapraszam do kontaktu. Wiek nie gra roli. Jestem absolwentem warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego - pomogę w ćwiczeniu, przygotuję do egzaminów wstępnych lub nauczę od zera. ragges@wp.pl, gg:8474420, tel.600-466-333
22-06-2014, Od: Kacha
Odpowiedz
*,*
19-06-2014, Od: ?
Odpowiedz
Które z tych skrzypiec polecacie na początek?
Gewa Pure
Franz Sandner SV 300
Franz Sandner SV 2
Corelli
19-06-2014, Od: Marta
Odpowiedz
http://allegro.pl/skrzypce-akustyczne-jaeger-4-4-m051-i4333504565.html?source=mlt
Co myślicie o tych skrzypcach? Czy nadają się do grania?
19-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Było to wiele razy poruszane: Nie kupować instrumentów za granicą. W razie problemów czy chęci zwrotu płaci się za przesyłkę kilkaset złotych. Zagraniczne firmy wysyłają śmieci do Polski bo i tak nikogo nie stać na zwroty. Nie napisali z czego jest korpus, to pewnie sklejka. Nie ma wyraźnych zdjęć, więc na pewno jest wiele niedokładności do ukrycia. Cena też nie jest atrakcyjna, bo w Niemczech to kosztuje 250 zł, czyli jest to najtańszy bubel. Co mogą być warte skrzypce za 50 zł? Bo reszta to futerał, smyczek, osprzęt, marże, podatki, koszty Allegro i transport z Chin.
19-06-2014, Od: Marta
Odpowiedz
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
19-06-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Absolutnie nie należy kupować skrzypiec od firm zajmujących się sprzedażą plandek, grilli, drutu kolczastego, majtek i cegieł. Tanie skrzypce wymagają wielu poprawek lutniczych żeby dało się na nich sensownie grać. Tylko specjalistyczny sklep może to zapewnić.
18-06-2014, Od: Zm
Odpowiedz
Witam.
Sprzedam używane skrzypce o rozmiarze 1/2 firmy Everplay z żeberkiem, oczywiście w oryginalnym futerale i ze strunami do wymiany jeżeli któraś struna pęknie: 1x g, 1x d i 4 x e (bo najczęściej pęka). Są ślady użytkowania (mogę wysłać zdjęcia),ale tak to to wszystko w porządku. Nie rozstrajają się często.
Idealne do nauki w domu, jak i w szkole muzycznej. Mogę dorzucić jeszcze kalafonię. Cena całego kompletu to około 220 złotych do negocjacji. Istnieje możliwość wystawienia na allegro. Raczej bardziej preferuję odbiór osobisty, ponieważ szkoda by mi było, gdyby w trakcie wysyłki coś się z nimi stało.
Pozdrawiam
11-06-2014, Od: Goska
Odpowiedz
Pilnie poszukuje skrzypiec Ever Play w rozmiarze 1/10 uzywane albo nowe.
12-06-2014, Od: Oliwka
Odpowiedz
Jak szukasz to znajdziesz
12-06-2014, Od: Oliwka
Odpowiedz
Jak szukasz to znajdziesz
11-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Z tańszych to ewentualnie Richard 1/10
Odpowiedz
Nowych nigdy nie było w tym rozmiarze, ale można kupić Stentora 1/10 (to samo co Everplay) lub Sandnera 1/10
31-05-2014, Od: MaciejK
Odpowiedz
Dobry Wieczór! Czy w przypadku zakupu skrzypiec Sandner CV-4 istnieje możliwość dokupienia i zamontowania jeszcze w sklepie mikrostroików dla wszystkich czterech strun? Jakie struny są na wyposażeniu tego instrumentu w tej cenie (1399zł). Jakie z kolei struny mają SV-6? Serdecznie pozdrawiam. MK
01-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
W lepszych skrzypcach zwykle stosuje się mikrostroik tylko do E1. To dlatego że żelastwo niepotrzebnie dociąża strunociąg, stanowi dodatkowy element na drodze drgań, może wpływać nieznacznie na brzmienie albo być źródłem niepożądanych pobrzękiwań. Kołki są na tyle dobrze spasowane, że strojenie bez mikrostroików nie jest już takim utrapieniem jak w tanich skrzypcach. Ale oczywiście na życzenie można dołożyć, żeby były cztery. Nie ma problemu.
Struny w obu przypadkach są fabryczne Sandnera.
12-06-2014, Od: Ola : ]
Odpowiedz
jestem szczerze zainteresowana ;q
11-06-2014, Od: Niunia
Odpowiedz
Hejcio! gram od 3 lat i poszukuję nut do: ,,legenda''wieniawski
12-06-2014, Od: Agata
Odpowiedz
fajne
11-06-2014, Od: Zofia
Odpowiedz
Witam. Jakie skrzypce nadają się do nauki, ale nie przekraczają kwoty 300 zł?
Odpowiedz
Everplay i Richard
11-06-2014, Od: Zofia
Odpowiedz
3/4
09-06-2014, Od: Jarek
Odpowiedz
Dobra wiadomość dla gitarzystów, którzy nie chcą się męczyć na zbyt wąskim gryfie 43 mm, lub zbyt szerokim 53 mm. Znowu mamy w ofercie akustyki Pengano o średniej szerokości gryfu 49 mm.
28-05-2014, Od: Cotlet
Odpowiedz
Witajcie. widziałem kiedyś pewien filmik (spot reklamowy?) i nie mogę go teraz znaleźć.
Jest to może minutowy spot w którym pewien skrzypek idzie przez park ze słuchawkami, w tle leci Gymnopedie no. 1 Satiego. Zostaje zatrzymany przez bandę opryszków (dresów) którzy atakują go po czym karzą mu grać. On zdesperowany zaczyna grać na skrzypcach jakis utwór i wtedy kamera uchwyca ich twarze, jak zmieniają się na łagodne pod wpływem muzyki. Filmik kończy scena w której Ci sami faceci tylko już w garniturach śpieszą się do teatru czy gdzieś na koncert, u jednego z nich widnieje identyfikator "Filharmonia ..." poznańska albo coś takiego, nie wiem dokładnie co tam było.
Kojarzy ktokolwiek z was? Bardzo mi zależy
Pozdrawiam, K.
29-05-2014, Od: Szymon
Odpowiedz
https://www.youtube.com/watch?v=O_-W02ejQdQ
To coś takiego?
29-05-2014, Od: Cotlet
Odpowiedz
Taaaak, dokładnie to!! dzięki :)
29-05-2014, Od: Benek
Odpowiedz
Świetny klip. Razi tylko to, że zluzowane włosie smyczka nie dotyka strun podczas gry, a potem muzyk ciągnie smyczek pod absurdalnym kątem, nie prostopadle do strun. Przydałby się korektor o który ktoś tu wcześniej pytał.
29-05-2014, Od: rysiek
Odpowiedz
z jakiego drewna są wykonane skrzypce verona custom? grają jakos możliwie? czy nie warte są uwagi?