Sklep
02-04-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Znany jest dzień dostawy, nie jest znana godzina. Najlepiej zamawiać pod adres gdzie ktoś jest obecny w ciągu dnia.
02-04-2012, Od: CD.
Odpowiedz
Ach i jeszcze jedno, przepraszam że tak męczę... Dlaczego skrzypce Corelli dla leworęcznych są 200 zł tańsze od tych dla praworęcznych? Czy to dlatego, że rzadko kupowane są takie modele? Bo ja jestem leworęczna ale jak pomyślę o pozycji trzymania to mam mętlik: niby i tak mi pasuje i tak (co śmieszne gram na gitarze dla praworęcznych) więc chyba pozostaje mi jedynie sprawdzić u kogoś jak wygodniej leży...
02-04-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie ma żeberka ani drugiego smyczka. Fakt też, że są rzadko kupowane. Jeżeli gitara praworęczna pasuje i jest trzymana typowo (a nie jak u Jacka Kaczmarskiego cienkimi strunami do góry), to skrzypce też powinny być praworęczne. Będzie jak sądzą łatwiejsza przesiadka, bo lewa ręka już umie naciskać struny.
02-04-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Jestem leworęczna, gram na praworęcznych i nie ma różnicy :)
30-03-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Gdyby każdy sklep obsługiwał klienta tak jak ten, to byłabym wniebowzięta! Szybka transakcja, bardzo dobry kontakt i skrzypce już na drugi dzień w celującym stanie. Naprawdę dziękuję :)
31-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Również dziękuję, staramy się działać najlepiej jak to możliwe :-)
30-03-2012, Od: Renata
Odpowiedz
Żeberko do skrzypiec 1/4 , które by pan polecił, nie muszę być te najdroższe i czy są w Waszym sklepie?. Jakie są koszty wysyłki takiego żeberka
Odpowiedz
Koszty można sprawdzić wrzucając cokolwiek do koszyka.
Odpowiedz
Wolf Forte Secondo kosztuje 93 zł 1/4-1/2. Z tańszych po 28 zł jest HOX. Dobry bo daje się nisko ustawić, ale ma dość delikatne zawiasy. Trzeba ostrożnie zakładać. Drugie żeberko jakie mamy w tym rozmiarze to LP, też 28 zł. Mocne, ale trochę wyższe. Sprawdzi się przy dłuższej szyi.
28-03-2012, Od: Acinoyx
Odpowiedz
Dlaczego na Allegro Verona jest droższa? Jakaś różnica? :/
28-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Cena instrumentu jest ta sama. Po prostu sprzedaż na Allegro wiąże się dodatkowymi kosztami i dlatego ceny na Allegro będą wyższe. Koszt wystawienia na Allegro z wyróżnieniem to 10 zł, prowizja od sprzedaży 22 zł.
Niektóre skrzypce wystawiamy w tej samej cenie traktując wydatki na Allegro jako koszty reklamy. Akurat Verona nie wymaga dodatkowego reklamowania.
28-03-2012, Od: Anonim
Odpowiedz
Jest jakieś potwierdzenie na maila o zamówieniu?
Odpowiedz
Tak, są potwierdzenia ręczne na mail w ciągu kilku godzin. Unikamy automatów, aby nie generować spamu.
28-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
W porządku :)
28-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
I co? Takie same futerały w Veronie?\
Odpowiedz
Takie same - szare z lekkim odcieniem niebiesko fioletowym.
26-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Jakieś informacje odnośnie transportu Verony?
Odpowiedz
Już są
27-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Mają być w środę
27-03-2012, Od: Marek
Odpowiedz
O te Strunale czy Stentory pytałem dlatego, że ciągle nie jestem pewien jak skrzypce za 1500-2000 będą brzmieć np. w kościele. Gram na skrzypcach 10 lat (szkoła muzyczna I stopnia, a później tylko od biesiady do biesiady, żeby nie zapomnieć). Wiem, że skrzypce za 7000 dadzą efekt jak z telewizora :) Ale ciągle nie mam takiej kasy. Stąd tego typu pytania. Czy zna Pan kogoś, kto gra zawodowo na takich skrzypcach za 1500-2000zł. Po prostu nie chcę się wstydzić na ślubie kuzynki :)
Odpowiedz
Jeżeli kościół nie jest kameralny, to subtelności nikt nie usłyszy z powodu gigantycznej ilości echa z różnych stron. Można spokojnie zagrać na jakichkolwiek skrzypcach. Ostatnio ktoś u nas brał do tego celu J&D za 250 zł i mówił że wypadło bardzo dobrze.
27-03-2012, Od: Michał
Odpowiedz
Właśnie ja też mam taki sam problem jak Ty Marku. Mam zamiar kupić skrzypce góra do 2500 zł, ale nie wiem czy się opłaca... A też niedługo chciałem zagrać na ślubie :)
27-03-2012, Od: marian
Odpowiedz
witam czy ktos trzymał ,grał na białych klasycznych skrzypcach sprzedawanych np w allegro niemieckiej firmy ? wpisz białe skrzypce jakie opinie o nich
Odpowiedz
Oczywiście nie są niemieckie, ale nie w tym problem. Na skutek zamalowania farbą drewna kompletnie tracą brzmienie. Testowaliśmy te modele. Zarówno brzmieniowo jak i mechanicznie zupełnie do bani. Bardzo ciężko coś zagrać. Ale do powieszenia jako ozdoba całkiem OK, o ile się nie patrzy z bliska.
26-03-2012, Od: Marek
Odpowiedz
Strunal czy Stentor? Które lepsze do 2000zł. Czy ma Pan może jakieś próbki dźwiękowe skrzypiec za 600zł i za 2000zł? Bardzo mnie to ciekawi.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Na pytania w stylu "które lepsze" nie da się odpowiedzieć wprost, bo przy tej samej cenie dla jednej osoby lepszy będzie Strunal, a dla innej Stentor. Można jedynie powiedzieć że droższe skrzypce są lepsze od tańszych i nigdy się nie zdarzyło żeby ktoś stwierdził że skrzypce trzy razy tańsze są lepsze niż trzy razy droższe. Co więcej - zrobiliśmy raz ciekawy eksperyment i testy w ciemno. Nauczycielka wypróbowała 5 rodzajów skrzypiec i ustawiła je w szeregu od najgorszych do najlepszych. Dokładnie pokryło się to z cenami - od najtańszych do najdroższych. Oczywiście może się zdarzyć jakiś wyjątek, ale to z uwagi na jakiś wyjątkowo specyficzny, nietypowy gust konkretnego klienta. Zdalnie nie da się takich preferencji wyłowić. Co jeszcze ciekawsze - robiliśmy testy w ciemno tym razem na gitarach i kliencie nie umiejącym grać i nie mającym nic wspólnego z muzyką. Też bezbłędnie ustawił gitary od najtańszych do najdroższych.
Odpowiedz
Wszystko zależy od sposobu nagrania, toru nagraniowego, toru odsłuchowego, pomieszczenia, realizacji dźwięku i od muzyka biorącego udział w sesji. Efekt końcowy akurat najmniej zależy od skrzypiec. Kilka lat temu robiliśmy próby i efekty były fatalne. Mimo dołożenia starań Klienci twierdzili, że nagrania kompletnie nie oddają rzeczywistości. Wychodziło że dobre instrumenty potrafią brzmieć fatalnie na nagraniu, a tandetne całkiem nieźle, zwłaszcza jak się za nie weźmie dobry muzyk i realizator.
23-03-2012, Od: Grzegorz
Odpowiedz
Mam pytanie czy jest duża różnica w brzmieniu skrzypiec między wersją Stentor 1560, a nieco uboższą wersją 1550. Struny w obu przypadkach są nylonowe, jest co prawda inny strunnik ale czy różnica na tyle duża aby wynosiła ok. 500 PLN?
23-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Droższe modele oprócz wymienionych różnic są wykonywane z lepszych i staranniej selekcjonowanych materiałów. Jest to drewno w lepszym gatunku, dłużej sezonowane. Prace wykonywane są dokładniej przez specjalistów wyższej klasy, z większym doświadczeniem. Trudno takie rzeczy wyrazić w zwykłych parametrach technicznych, ale przekłada się to zwykle na lepsze brzmienie, strojenie, łatwość gry i trwałość. Mogą występować także różnice w jakości smyczka i futerału. Wszystko to wpływa na cenę, stąd może być różnica 500 zł i więcej. Co ciekawe: na model 1560 można aktualnie uzyskać spory rabat i znacznie zmniejszyć tą różnicę.
22-03-2012, Od: Podwawelski
Odpowiedz
Zainteresowany jestem instrumentem 1/4. Z jakim kosztem muszę się liczyć.
22-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeżeli taki zabawkowy to 150 zł, jeżeli sensowny do nauki i grania to Everplay za 298 zł, a jeżeli budżet pozwala na trochę więcej to Pengano 650 zł. Jak nie ma ograniczeń budżetowych to dobry będzie Strunal 19x za 1500 zł. Dzieci co 3 lata zmieniają rozmiary, więc zwykle rodzice inwestują w Everplaya. To niedrogi instrument, a jest na tyle dobry że nie utrudnia nauki.
20-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Panie Jarku poinformuje tu pan jak dojedzie transport Verony? Czy mam napisać na państwa maila?
22-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Dostawa Verony będzie w środę
20-03-2012, Od: :)
Odpowiedz
Ach te Verony custom...
Co łatwo przyszło, to i łatwo pójdzie.
Verony przyjdą trudno,czekać, czekać,ale i zostaną na dłużej;)
Piękne skrzypce.
:P
20-03-2012, Od: magdalena
Odpowiedz
Witam.Mam do sprzedania skrzypce uczniowskie 1/2.Skrzypce przystosowane do gry przez najlepszego lutnika w Krakowie.Mój nr 606 45 14 85
19-03-2012, Od: .
Odpowiedz
Chcę kupić skrzypce za 650zł ale nie wiem jak one brzmią proszę o wypowiedzenie sie.
20-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Zależy kto gra. Jak gra nauczyciel to jest przepiękne brzmienie, a jak uczeń to niestety trzeba szybko zatkać uszy i uciekać gdzie pieprz rośnie. Potencjał jest, tylko trzeba nabrać trochę wprawy.
17-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
A jakby miał pan porównać Veronę i Sandnera?
17-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
W sensie które lepiej stroją i brzmią.
18-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Bardzo podobnie brzmią i stroją. Robiliśmy kiedyś nagrania testowe, ale okazało się że nie ma sensu, bo wszystkie skrzypce z tej samej półki cenowej brzmią na nagraniu dokładnie tak samo. W końcu ostatecznie przy odsłuchu grały głośniki a nie skrzypce. Nie da się oceniać brzmienia z próbek. Natomiast na żywo połowa nauczycieli wybiera jedne a połowa drugie. To już zależy od gustu co się bardziej podoba.
19-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Chętnie bym przyjechała do pana sklepu porównać, ale jestem z drugiego końca Polski, na dodatek brak czasu ;P
18-03-2012, Od: Anonim
Odpowiedz
Czyli trzeba czekać kolejny tydzień lub dwa aż dośle papierek? I kolejny tydzień aż dojadą do pana?
No, ale bardzo mi zależy na tych, także myślę, że poczekam ...
16-03-2012, Od: Anonim
Odpowiedz
Co z dostawą Verony? Ma pan jakieś informacje? Mialy być do dzisiaj ...
Ja rozumiem, że to nie z pana winy i pan też wyczekuje na transport, ale czas nagli ...
Odpowiedz
Tak - utknęły w składzie celnym, bo brakuje jakiegoś dokumentu, który musi dosłać producent.
18-03-2012, Od: Anonim
Odpowiedz
Czyli trzeba czekać kolejny tydzień lub dwa aż dośle papierek? I kolejny tydzień aż dojadą do pana?
17-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Verona ma taki futerał jak widoczny na zdjęciu czy inny?
Odpowiedz
Nie wiadomo, bo nowej partii jeszcze nie ma. Z ostatniej dostawy były takie futerały jak na zdjęciu.
17-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Pulpit EverPlay ma wysokość 120 cm włącznie z podstawą na nuty czy sama nóżka? Jeśli razem z podstawą - czy ma pan wyższe w ofercie?
Odpowiedz
O ile pamiętam producent podaje wysokość od podstawy podpórki na nuty, ale nie mam w tej chwili na magazynie żeby sprawdzić.
15-03-2012, Od: Michał
Odpowiedz
Panie Jarku, co Pan sądzi o skrzypcach 4/4 od Henglewskich, manufaktura w stylu włoskim, "MODENA" ? Czy opłaca się w nie inwestować ? :-)