Sklep
13-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
A jaki jest smyczek w Veronie?
08-03-2012, Od: jassina
Odpowiedz
A czy żeberko do wszystkich skrzypiec jest takie samo?
12-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Są różne rozmiary. Żeberka z regulacją szerokości obejmują zwykle dwa rozmiary skrzypiec np. 3/4-4/4
13-03-2012, Od: jassina
Odpowiedz
a czy żeberko co nowy rozmiar skrzypiec trzeba kupować nowe?
07-03-2012, Od: jassina
Odpowiedz
Czy opłaca się do nauki kupować od razu lutnicze?
07-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeszcze ważna uwaga: Skrzypce lutnicze to koszt materiału minimum tysiąc złotych i prawie miesiąc pracy. Z prostej matematyki wynika że najgorsze prawdziwe skrzypce lutnicze to cena 5 tys zł. Jak jest lutnik początkujący to może takie tanie wystruga. Wszystkie skrzypce jakie widzicie w ofertach poniżej tej ceny to nawet nie leżały koło lutniczych. Jak są dużo tańsze to są chińskie fabryczne, a jeśli używane lutnicze to wymagają napraw i remontów zwykle nie taniej niż za 2 tys zł. Cudów nie ma. Ale bez trudu znajdziecie na aukcjach najtańszy model fabrycznego Stagga jako skrzypce niby niemieckie, niby lutnicze i niby na hebanie poniżej 400 zł. Tak samo można kupić tombak pod nazwą złota.
Odpowiedz
Opłaca się jeżeli wydatek rzędu 10 tys zł na przeciętne skrzypce lutnicze nie stanowi problemu dla budżetu domowego. W większości przypadków nie opłaca się, bo w prawdzie nauka na lutniczych jest łatwiejsza, ale tak duży wydatek wymaga ogromnych wyrzeczeń ze strony domowników. A więc polecam tylko przy niezwykłym talencie kiedy szykuje się światowa kariera albo w przypadku posiadania nadmiaru pieniędzy.
08-03-2012, Od: jassina
Odpowiedz
A czy tak samo się gra na elektrycznych jak na klasycznych czy trudniej?
Odpowiedz
Na tanich elektrycznych nieco trudniej bo są zwykle ciężkie i niewygodne. Gorzej słychać szczegóły i łatwiej nauczyć się fałszywej gry i utrwalić złe nawyki.
10-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Skrzypce drewniane EverPlay z futerałem, smyczkiem i kalafonią. Nowy model 2012 seria 700 czy jest dostępny rozmiar 1/4?
Odpowiedz
Już wszystkie sprzedane, ale nie były tak wyśmienite jak seria 600. Bardzo ładne wizualnie, brzmieniowo też OK, ale smyczki już nieco słabsze, mikrostroiki takie sobie i precyzja wykończenia hmm... jak na tą cenę dobra, ale nie tak dobra jak w serii 600. Musieliśmy na przykład poprawiać rozmieszczenie strun.
11-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Czy będziecie mieć Państwo dostępne tłumiki hebanowe?
Odpowiedz
Są dostępne po 10 zł na rozmiar 3/4-4/4
09-03-2012, Od: Renata
Odpowiedz
Przeglądalam ofertę w sklepie interesują mnie skrzypce 1/4 w cenie do 300 zł w miarę ładnym brzmieniem. Nie chcę drogich bo i tak posłużą góra 1 rok do nauki. Renata
Odpowiedz
Akurat brzmienie jest najmniej ważne w tym momencie. Znacznie ważniejsze jest dobre strojenie i precyzja wykonania żeby skrzypce nie fałszowały i nie były pokrzywione, żeby kołeczki nie puszczały stroju i nie były jajowate, żeby podstrunnica miała prawidłowy profil, żeby struny były na dobrej wysokości i dobrze rozmieszczone. Ważne jest wiele szczegółów konstrukcyjnych i mechanicznych aby dziecku nie rzucać kłód pod nogi i nie utrudniać nauki. W tym przedziale cenowym nie jest to łatwe do osiągnięcia bo drewno na tanie skrzypce jest też tanie, a więc nie sezonowane, z gorszych gatunków, a co za tym idzie ciągle zmienia kształty i wymiary zależnie od wilgotności, temperatury i upływu czasu. Polecam zaczekać tydzień na dostawę Everplay serii 600. Ostania partia była rewelacyjnie przygotowana i dzieciom gra się na nich bardzo dobrze i łatwo.
10-03-2012, Od: pytanko
Odpowiedz
czy by zagrac np la campanelle paganiniego trzeba miec dlugie palce ?
08-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Ja będę miała skrzypce ale jak chcem je wyczyścić czym ?
09-03-2012, Od: jassina
Odpowiedz
Ale jak? Z kurzu czy z brudu?
Odpowiedz
Z kurzu lub kalafonii najlepiej czyścić aksamitną szmatką
Odpowiedz
z brudu spesialnymi płynami
07-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Ale na pewno? Tzn. z piątkiem włącznie tak?
Odpowiedz
Nic nie jest pewne, ale dostawa w ciągu tygodnia jest bardzo prawdopodobna, bo skrzypce już są w Gdyni na składzie celnym.
08-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Mam ogromną nadzieję, że dotrą jak najszybciej :)
Nie zdecyduję się na inne, bo urzekł mnie wygląd Verony.
Odpowiedz
No dobrze, to skoro jest pan pewien, to myślę, że nauczycielka wypożyczy mi jakieś skrzypce na te dwie lekcje ...
A nawet jeśli w piątek zostaną zamówione skrzypce i od razu zostanie wpłacony przelew to do wtorku dojdą?
Odpowiedz
W sensie z wtorkiem włącznie.
07-03-2012, Od: Artur
Odpowiedz
Czy jest szansa jeszcze na kupno skrzypiec firmy strunal? Chodzi o skrzypce 4/4 określane jako koncertowe.
Odpowiedz
Tak, można u nas zamówić. Podstawowy model z tej grupy kosztuje 1300 zł, średni 1700 zł, a najlepszy 4200 zł. Strunal sprzedaje same skrzypce. Osprzęt przeciętnej klasy trzeba liczyć +500 zł (futerał, smyczek, kalafonia). Strunal nie robi już skrzypiec na magazyn, nie sprzedaje stoków.
08-03-2012, Od: ?
Odpowiedz
Z tego co mi wiadomo Strunal sprzedaje jeszcze gitary, altówki, kontrabasy i wiolonczele.
03-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
Jak pan rozpoznaje zamówienie? Należy napisać w tytule co było zamawiane?
03-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Przychodzi na mail. Nie trzeba nic pisać w tytule.
Odpowiedz
Tzn. przepraszam, chodziło mi o przelew.
Odpowiedz
Niech pan we wtorek spodziewa się zamówienia. :)
04-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Codziennie są zamówienia, więc każdego dnia się ich spodziewam. Jesteśmy gotowi do wysyłek. Codziennie są odbiory kurierskie i wysyłki pocztowe.
08-03-2012, Od: lifa
Odpowiedz
:)
Odpowiedz
Czy do piątku dojadą?
Odpowiedz
Do przyszłego piątku
06-03-2012, Od: ...
Odpowiedz
No ale mniej więcej, jutro, pojutrze? Za tydzień? We wtorek zaczynam lekcje i muszę mieć wkrótce skrzypce ...
Odpowiedz
Za tydzień
Odpowiedz
Jeśli dojadą jutro do godz. 21 to proszę dać tu znać ... będę niezmiernie wdzięczna.
06-03-2012, Od: Jurek
Odpowiedz
Może zadam teraz głupie pytanie lecz proszę się nie śmiać :) Szukam pewnego utworu którego nie znam tytułu i wydaje mi się że to jest czardasz ale nie chodzi mi o tego czardasza Montiego - czy są jakieś inne tego typu utwory? Jakiś inny czardasz? prosił bym o podpowiedzi a może trafię na ten utwór o który mi chodzi. Zanucił bym Wam ale nie mam jak :)
Odpowiedz
Zapomniałem dodać - jeżeli masz bardziej rozgarnięty telefon to użyj aplikacji o nazwie Shazam. Jest dość skuteczna. Zanucisz do telefonu fragment, a on ci powie co to za utwór.
Odpowiedz
Czemu nie ma jak? Wchodzisz na pierwszy lepszy serwis wyszukujący, nucisz i masz. Np. wszedłem tu: http://www.midomi.com zanuciłem do mikrofonu "zabiłem byka" i powiedziało mi: "Carmen Suite No. 1: Marche du toreador". Jak tu nie ma to znajdziesz w google inne serwisy wyszukujące po nuceniu fragmentu.
05-03-2012, Od: Agnieszka
Odpowiedz
Czym się różnią skrzypce Pengano S Light i Sandner SV-300? Które pan bardziej poleca dla początkującego? Czy instrumenty są strojone przed wysłaniem?
06-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Obydwa modele są dobre dla początkujących. Różnią się szczegółami wykończenia, trochę inne futerały. Są strojone przed wysyłką.
Odpowiedz
Kiedy będzie Verona? To bardzo ważne, dzisiaj muszę zamówić skrzypce.
06-03-2012, Od: Jarek
Odpowiedz
Nie mam dokładnych informacji. Dziś na pewno ich nie będzie.
14-02-2012, Od: edyta
Odpowiedz
Moja 9 letnia córka marzy by się nauczyć grać na skrzypcach ale nie mam pojęcia jakie skrzypce powinnam jej kupić (firma, wielkość) Proszę o pomoc
14-02-2012, Od: nane
Odpowiedz
3/4, Dla dziewięciolatki 3/4 lub 2/4 verona.
14-02-2012, Od: nane
Odpowiedz
nie verona tylko jak tu pani Madzia mówiła, ona się na tym zna lepiej niż ja, lecz... 3/4... Nie wiem czy nie będą za wielkie na nią. Jak już te skrzypce pani kupi to może córka się uczyć na stronie www.violinonline.com zapisy nut na skrzypcach: http://www.violinonline.com//interactivefingerboard.htm. Polecam tę stronę, tam się może nauczyć tylko trochę nie chodząc do szkoły muzycznej.
14-02-2012, Od: Magdalena
Odpowiedz
Witam.Moi uczniowie w większości grają na skrzypcach "Carlo Giordano" i moim zdaniem one są ok. A jeśli chodzi o wielkość na 9-cio latki to wydaje mi się, że 1/2 czyli tzw. połówki będą ok, chyba, że jest bardzo rozwinięta jak na swój wiek to może 3/4.
Pozdrawiam