Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 7851-7900 z 13716  Wstecz  Dalej     Sklep

16-02-2012, Od: Wandzia Odpowiedz
Panie Jarku mówi Pan że Verona jest lepsza pod względem estetyki. Czy w związku z tym że osprzęt jest bukowy to brzmienie jest gorsze??

15-02-2012, Od: adam Odpowiedz
No to z tego co widzę to chyba pan nie poleca verony. Wiem że ma bardzo dobre opinie no ale skoro tutaj skrzypce za 500zł są lepsze od tych za 700zł no to ja już nic nie wiem.

15-02-2012, Od: Jarek Odpowiedz
Jak najbardziej polecam. Klienci są zadowoleni a to najważniejsze. Na pewno skrzypce za 1500 zł są lepsze niż za 500 zł. Ale między 500 a 700 nie ma istotnych różnic. Trochę mogą się różnić materiałami, wykończeniem, osprzętem, ale to ta sam półka cenowa i jakościowa.

14-02-2012, Od: basia... Odpowiedz
Najlepsze pozdrowienia dla skrzypków i skrzypaczek z okazji Walentynek!

14-02-2012, Od: lorina Odpowiedz
Tu jest najwięcej skrzypaczek i

14-02-2012, Od: nane Odpowiedz
Pozdrawiam!

14-02-2012, Od: zosia Odpowiedz
nnihcvvcfgfnnnghg

14-02-2012, Od: Magdalena Odpowiedz
Absolwentka Akademii Muzycznej, skrzypaczka z doświadczeniem estradowym i pedagogicznym pomoże w ćwiczeniu uczniom szkół muzycznych I i II stopnia, a także tym, którzy chcą się samodzielnie nauczyć grać na skrzypcach. Oferuję miłą atmosferę oraz pełne zaangażowanie w wykonywaną pracę.
Miasto: Bydgoszcz
telefon:501441074

14-02-2012, Od: Magdalena Odpowiedz
Absolwentka Akademii Muzycznej, skrzypaczka z doświadczeniem estradowym i pedagogicznym pomoże w ćwiczeniu uczniom szkół muzycznych I i II stopnia, a także tym, którzy chcą się samodzielnie nauczyć grać na skrzypcach. Oferuję miłą atmosferę oraz pełne zaangażowanie w wykonywaną pracę.
Miasto: Bydgoszcz

13-02-2012, Od: ? Odpowiedz
Jaka jest różnica między Veroną a SI Dark? Bardzo znacząca? Czy po wymianie strun w ogóle jest jakaś różnica?

13-02-2012, Od: nane Odpowiedz
Kochana Wandziu!
http://www.mastersound.pl/index.php?akcja=opis&iKatId=734&iProdId=4742

13-02-2012, Od: Wandzia Odpowiedz
właśnie o tym mówię :)

11-02-2012, Od: brodek Odpowiedz
no właśnie bo si dark kosztują 650zł a verona poprzednio kosztowała 700zł to chyba nie ma wielkiej różnicy tylko sie ceny pozmieniały

12-02-2012, Od: patrycja Odpowiedz
xfgggkkgtyuo

12-02-2012, Od: brodek Odpowiedz
a tak w ogóle to co to miało znaczyć?

12-02-2012, Od: Wandzia Odpowiedz
zwykły spam - chciała zaistnieć

13-02-2012, Od: Jaka ta Odpowiedz
Co To ma niby być ty patrycjo?

ale reklamują! - http://www.mastersound.pl/index.php?akcja=produkty&iKatId=9

o proszę tutaj http://www.mastersound.pl/index.php?akcja=opis&iKatId=734&iProdId=4742 z tego co widzę to verona ma naprawdę dobre o pinie

11-02-2012, Od: ? Odpowiedz
Jaka jest różnica między Veroną a SI Dark? Bardzo znacząca? Czy po wymianie strun w ogóle jest jakaś różnica?

11-02-2012, Od: ? Odpowiedz

09-02-2012, Od: Wandzia Odpowiedz
CHCEMY FORUM!!

09-02-2012, Od: Aci Odpowiedz
Uspokój się. Jak nie masz pytań to po co spamujesz.

09-02-2012, Od: nane Odpowiedz
Sama się uspokój!

09-02-2012, Od: Aci Odpowiedz
Spam

09-02-2012, Od: Jaka ta Odpowiedz
Sama się uspokój!

Sama się uspokój! Pytań jest od groma i wszyscy chcą się czegoś dowiedzieć

08-02-2012, Od: Wandzia Odpowiedz
4/4 mam 167cm

08-02-2012, Od: Acinoyx Odpowiedz
Panie Jarku, taka propozycja: Nie lepiej by było gdyby stworzył pan osobne forum dyskusyjne i każde skrzypce osobno omówił i odpowiadał w każdym temacie na konkretne pytania? Zdecydowanie byłoby czytelniej, bo obecnie ciężko cokolwiek rozczytać. :)

09-02-2012, Od: lala Odpowiedz
Popieram! Zdezydowanie!

09-02-2012, Od: Karolka Odpowiedz
Dobry pomysł! Przynajmniej będzie można się rozczytać

Zdecydowanie popieram. JESTEM ZA FORUM!

09-02-2012, Od: adam Odpowiedz
popieram! W ogłoszeniach powinny być informacje tupu kupię/sprzedam a na forum wymiana zdań od nośnie modeli skrzypiec i inne. :)

09-02-2012, Od: ? Odpowiedz
Jasne, to by na prawdę usprawniło komunikację :D

Dzo wandzia
O co chodzi?

Ja 3/4 a moja siostra ma 20 i się uczy.

08-02-2012, Od: nane Odpowiedz
Nie ma tu takich nut do czegokolwiek, może jakiś obrazek jak się trzyma lub jaki dzwięk wydaję!

08-02-2012, Od: Jarek Odpowiedz
Nutki: http://violinonline.com/etudes.htm
Trzymanie: http://violinonline.com/holdviolinspin.htm
Jaki dźwięk wydajesz: http://violinonline.com/interactivefingerboard.htm

08-02-2012, Od: monika Odpowiedz
kupiłam sobie nie dawno skrzypce i próbowałam je nastroić, ale nie wyszło mi. nie wiem po prostu jak sie do tego zabrać. nigdy ich nie miałam w rekach. a ja po prostu chce sie nauczyc na nich grac! pomocy

08-02-2012, Od: Jarek Odpowiedz
Na wstępie warto przejrzeć kilka filmików dotyczących strojenia: http://www.youtube.com/results?search_query=violin+tuning
Jeżeli masz dobry słuch to wystarczy posłuchać dźwięku wzorcowego w internecie i do niego dociągnąć daną strunę.
Jeżeli nie masz idealnego słuchu to musisz użyć tunera który sam stroi - pokazuje w którą stronę masz kręcić. Dobre są elektroniczne tunery po ok. 30-60 zł, ale może to też być program komputerowy który słucha skrzypiec mikrofonem i pokazuje na ekranie co słyszy. Jeżeli brzdąkasz najcieńszą strunę E, a tuner pokazuje że słyszy np. D, to struna jest za nisko i musisz podciągnąć w górę. Musisz wiedzieć jakie dźwięki mają wydawać poszczególne struny: są to GDAE (G- jak gruba). Musisz też znać kolejność dźwięków w gamie, żeby wiedzieć czy to co podaje tuner to za wysoko czy za nisko: CDEFGABC (B na tunerze to H). Pomiędzy tymi dźwiękami tuner chromatyczny pokaże jeszcze półtony z krzyżykami. A więc jak brzdąkasz strunę G a tuner mówi że to F# to jesteś ciut za nisko. Niektóre tunery mają tryb skrzypcowy i wówczas zwracają uwagę tylko na dźwięki pustych strun. W trybie ręcznym wybierasz że stroisz strunę np. E-1 lub A-2. W trybie auto tuner sam orientuje się o jaką strunę chodzi (jeżeli nie jest mocno odstrojona). Tyle teorii.
W praktyce jeżeli niewiele brakuje do szczęścia to używasz mikrostroików na strunociągu, które precyzyjnie dostroją strunę w ramach kilku półtonów. Jeżeli brakuje sporo to kręcisz kołkami, ale uwaga: pół obrotu to gigantyczna zmiana. Jeżeli brakuje mało to zerwiesz strunę. A więc kołeczki bardzo delikatnie z wyczuciem. Minimalnie obrócisz o kilka stopni i już masz cały ton różnicy. Przekręcając kołek jednocześnie wciskasz go aby nie wyskoczył. To tak jakby wkręcać śrubę w skrzynkę kołkową. Trzeba trochę wyczucia - jeżeli kołek chodzi lekko i puszcza to wciskasz go mocniej jednocześnie przekręcając, a jeżeli się zaklinował i idzie ciężko to już go nie wciskasz w głąb tylko obracasz. Całkiem zblokowany kołek łatwiej odpuści w kierunku luzowania struny. Częściej jednak napotkasz problem samoistnego luzowania struny. Polecam pastę do kołów Hidersine lub Botels w takim przypadku. Jeżeli przypadkiem wszystko poluzujesz to przy naciąganiu pilnuj podstawka, żeby stał prosto i podciągaj poszczególne struny równomiernie po trochu. To tyle w sporym uproszczeniu.

08-02-2012, Od: Jaka ta Odpowiedz
Nie ściągaj tunera tylko go kup.

jest taki program AP+TUNER
to jest do strojenia skrzypiec, violonczeli altówki i gitary :)) pozdr.

Ap-tuner ściągasz instalujesz i jeżeli masz mikrofon wbudowany w kompa to możesz nastroić

to nie są skrzypce lutnicze tylko fabryczne i to jedne z najtańszych na sam początek!

08-02-2012, Od: lala Odpowiedz
Kup te skrzypy :)

To słabo. ile kosztują?

600zł

4/4 mam 167cm

skrzypce są fabryczne manufakturowe i lutnicze jakby co. Verona jest manufakturowa gdyż jest robiona fabrycznie z dodatkowym wkładem lutnika i ręcznie robionym purflingiem

A to takie pół fabryczne i pół lutnicze, tak?
A to dobre, będą grały przepięknie (przynajmniej tak mi się zdaję)

Wyświetlono wiadomości 7851-7900 z 13716  Wstecz  Dalej