Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 951-1000 z 13686  Wstecz  Dalej     Sklep

07-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Tłumik w bloku przydaje się. Mocne wytłumienie np. tłumikiem hotelowym, także mocno zmienia brzmienie, więc to jest dobre w porach nocnych, albo przy wrażliwych sąsiadach. W dzień wystarczy tłumik drewniany, albo bez tłumika.

06-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Cześć!
Kupiłem nowe skrzypce i zauważyłem, że mostek jest przesunięty o ok. 0.5-0.7 cm w prawą stronę od osi skrzypiec: https://m.imgur.com/a/ZtY99ZG
Czy może to zaburzyć grę instrumentu?

06-01-2021, Od: Michał Odpowiedz
Jestem cymbałem... Myślałem, że podstawek jest przyklejony do skrzypiec, a można go przesunąć po poluzowaniu strun.
Pozdrawiam :D

06-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, on stoi ogólnie w złym miejscu. Trzeba ustawić między nacięciami efów. Pod tym względem warto zamawiać w sklepach specjalistycznych skrzypcowych, a nie ogólno-muzycznych. Wtedy jest to ustawione i lepiej zabezpieczone do transportu, a same skrzypce będą miały też kilka innych elementów poprawionych. Trudno ocenić pod tym kątem, bo być może warto odpowiednio podpiłować prożek i podstawek dla wygodniejszej gry i przesmarować kołki.

05-01-2021, Od: Łukasz Odpowiedz
Dzień dobry, w jakich godzinach można do Pana podjechać i zostawić gitarę do regulacji? Ile zazwyczaj kosztuje taka usługa? Być może w grę wchodzi również szlifowanie progów, bo pojawiły się nieprzyjemne brzęczenia zwłaszcza na wyższych progach.
Pozdrawiam.

05-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Zwykle jest to ze dwie godziny pracy i 100 zł. Korekty obydwu prożków, wyrównanie progów i regulacja gryfu. Brzęczenie na dalekich progach może być oznaką zbyt suchego powietrza w sezonie grzewczym. Gitarę +karteczka z telefonem, zostawia się na jeden dzień roboczy. Adres i godziny pracy podaję w Info.

03-01-2021, Od: Piotr Odpowiedz
Witam. W ofercie sklepu pojawiła się gitara Samick, chciałbym się dowiedzieć jak wygląda w Pana ocenie brzmieniowo i wygodzie grania w porównaniu z Ibanezem ( ta sama cena). I drugie pytanie czy dokłada Pan elektronikę i jaka do gitary np. do Corta 70 (ew. cena)

03-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Mam też fajne elektroakustyki Corta po 1100 zł zestaw: https://www.cortguitars.com/product/item.php?ca_id=102030&it_id=150

03-01-2021, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Trudno ocenić brzmieniowo, bo Samick ma grubszą płytę, więc dłużej się rozgrywa. Na starcie będzie brzmiał trochę słabiej, zwłaszcza na cienkich strunach, ale po roku to się może zmienić na korzyść. Gryfy są dobre, więc obydwie można wyregulować pod wygodną grę.
Nie montuję elektroniki, bo nigdy nie wiadomo jak zmieni to brzmienie akustyczne. Czasem trafia się egzemplarz trudny do przerobienia, gdy mostek ma płytkie frezowanie pod prożek, a trzeba zmieścić przetwornik. Zależy to także od ogólnej geometrii danego egzemplarza. Ogólnie lepiej jest kupić przystosowaną fabrycznie niż przerabiać. Chyba że zapiąć po prostu zwykły przetwornik elektromagnetyczny w otwór, ale to nie to samo brzmienie co piezo z preampem.

30-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Witam , kupowałem u Pana gitarę Harley Benton z szerszym gryfem .Orientuje się Pan jakiej grubości sa na niej struny ? W futerale dodane były jeszcze struny ale nie ma rozmiaru na opakowaniu na oko są grubsze od tych w komplecie na gitarze. Pytam bo chciałem kupić nowy komplet i nie wiem jakiej grubości nabyć nowe :)

31-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
To są struny typowe 12-53, ale można też założyć 11-52. Jeszcze cieńsze będą już zauważalnie gorzej brzmiały i gorzej stroiły.

31-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Czyli na gitarze od nowości są dwunastki jak dobrze zrozumiałem ?

31-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Teoretycznie takie: Daddario XTAPB1253 Light. Trudno powiedzieć na ile można zaufać fabryce, bo wydają się cieńsze. Może to kwestia elastyczności i Light Tension.

31-12-2020, Od: Maciej Odpowiedz
Dzięki .

29-12-2020, Od: Bogna Odpowiedz
Bardzo dziękuje za odpowiedź. Na tą chwilę nie gram biegle ale jest różnica w porównaniu z początkami i to duża :-) Oczywiście cel jest, żeby uzyskać bardzo zadawalające efekty. Proszę o adres mailowy. Skontaktuję się z Panem droga mailową.

29-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
W dziale info jest podany mail.

28-12-2020, Od: Bogna Odpowiedz
Witam serdecznie. Mam 36 lat - półtora roku temu rozpoczęłam naukę gry na skrzypcach. Mój nauczyciel, z uwagi na to, czy nie opuści mnie zapał polecił mi najtańsze uczniowskie skrzypce. Dzisiaj chciałabym kupić nowe. Przeznaczony budżet ok 4500 zł. Chciałabym, żeby grało mi się na nich lekko i żeby wydobywał się z nich piękny dźwięk. Wiem, że dużo zależy od nas samych - jednak jestem już zmęczona skrzypcami na których rozpoczęłam przygodę z muzyką. Bardzo dziękuję za odpowiedź

28-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Wybrałbym Padva+ lub Antyk I+. Będzie spora różnica w stosunku do najtańszych. Natomiast żeby zauważyć i w pełni docenić różnicę poziomów 2k/4k, to już trzeba dość biegle grać. Jeśli mimo to warto wydać więcej, to mogę poprosić dystrybutora o wybranie możliwie najlepszego instrumentu na ten moment, w takiej wyższej klasie.

28-12-2020, Od: Radosław Odpowiedz
Czy można u Pana wyregulować i poprawić komfort gry gitary kupionej gdzie indziej? Jeśli tak to ile taka usługa by kosztowała?

28-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, zwykle mieści się to w kwocie 100 zł i zajmuje 1 dzień.

24-12-2020, Od: Marek Odpowiedz
Dzień dobry Panie Jarku.
Czy mógłby Pan zdradzić sekret jakiego dokładnie pilniczka używa Pan do nacinania rowków siodełek gitarowych?
Kupiłem kiedyś u Pana gitarę, jednak teraz wymieniam siodełko i tak myślę czym je sobie poprawić.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

24-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
W zasadzie optymalnym rozwiązaniem jest takie obniżenie i obrobienie siodełka, żeby struny były zagłębione tylko na 1/3 do 2/5 grubości. Wymaga to wielokrotnie więcej pracy, więc dla gitar fabrycznych stosuje się typowo pogłębianie rowków w celu obniżenia. Tylko wtedy trzeba szczególnie zadbać o kształt i średnicę.
Rowki muszą być pod odpowiednim kątem 10-15 stopni, najlepiej lekko zaokrąglone wzdłużnie i zaokrąglone pod kształt struny. Struna musi dobrze opierać się na samym końcu. Rowek musi odpowiadać grubości struny, ale tak żeby nie klinowała się w nim.
Najlepsze są pilniki japońskie np. Hosco, ale dość drogie. Można użyć zwykłych brzeszczotów, ale wtedy kształt rowków nie będzie optymalny. Dlatego do wykończenie można użyć taniego czyścika do dysz palników. Najlepiej na koniec wygładzić rowek papierem 2000. Ładny kształt można uzyskać także ręcznie manewrując brzeszczotem, ale to wymaga więcej wprawy.
Powodzenia i Wesołych Świąt!

23-12-2020, Od: ? Odpowiedz
Wzajemnie! Wszystkiego dobrego!

23-12-2020, Od: SPIN Odpowiedz
Życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt, oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym Roku!

22-12-2020, Od: SPIN Odpowiedz
Last Minute! Dziś i jutro można umówić odbiór instrumentów w Warszawie nawet do 22:00. W Wigilię odbiory są możliwe do 13:00. Kolejki udało się już rozładować, więc dzisiejsze wysyłki powinny bez problemu dojść na Święta.
Dziękujemy kurierom DHL i Inpost za bezpieczne i sprawne dostarczenie setek paczek Świątecznych.

18-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
Witam,
Czy do ukulele koncertowego Everplay są w cenie dodatki? Jeśli tak, poprosiłabym o napisanie jakie.

18-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, zawsze coś dokładamy. Proszę w uwagach do zamówienia napisać co byłoby potrzebne.

18-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
A jakie i ile przedmiotów można dostać do zamówienia?

18-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Nie mam jakiegoś sztywnego limitu. Zawsze dajemy kostki i tabele akordów, ale można jeszcze sobie coś wybrać na Święta. Może na przykład struny zapasowe przydadzą się? Jeśli ktoś nie chce dokupić porządnego pokrowca, czy tunera, to mogę też coś takiego dorzucić z takich gratisowych. Na siłę nie wciskam, żeby nie zaśmiecać środowiska jakimiś tandetnymi rzeczami. Czasem w internecie widuje się masę dodatków w zestawach, a potem okazuje się że większość byle jaka do wywalenia, albo sam produkt do niczego, bo cały budżet poszedł na dodatki. Nie wiem co tam jeszcze potrzeba. Może jakiś kapodaster, czy pasek jak się gra na stojąco? Proszę napisać co tam potrzeba, to się dołoży.

19-12-2020, Od: Amelia Odpowiedz
Dobrze, dziękuję za odpowiedź

15-12-2020, Od: Piotr Odpowiedz
Witam
Czy gitara akustyczna Cort Earth 70, kolor Naturalny, oferowana w cenie 799,- jest już przygotowana do gry (wraz z ew. poprawkami lutniczymi) ułatwiającymi naukę gry dla początkujących?

15-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, w cenie są różne dodatki, oraz korekty prożków i regulacja gryfu. Żaden instrument nie wychodzi od nas bez użycia pilnika i zawsze jest co poprawić.

14-12-2020, Od: Krzysztof Odpowiedz
Gitara Everplay 3/4 w cenie 300zl. Docelowo dla 10-latki. Czy jest możliwość przygotowania instrumentu już z niższą akcja strun ? Co najważniejsze czy ten instrument będzie dobry na początek nauki czy może dołożyć do modelu wyższego?

14-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Już w cenie 300 zł są korekty i regulacje. Gitara będzie całkiem dobra na początek, ale oczywiście model za 450 zł ma nieco lepsze klucze, struny, drewno, brzmienie, strojenie i wygląd.

14-12-2020, Od: Krzysztof Odpowiedz
W zupełności się z Panem zgadzam co do wyższych modeli ale możemy się zgodzić z faktem że lepiej mieć wieszak na skarpetki za 300 niż za 450 ;) zachowując ta sama funkcjonalność przy niższej cenie :).
Oczywiście w przypadku kiedy dziecko zapragnie ćwiczyć można kupić instrument wyższej klasy.
Moje pytanie bardziej zmierzało ku temu : czy instrument tej klasy i w tej cenie nie spowoduje skutku odwrotnego od zamierzonego...
Biorąc pod uwagę Pana doświadczenie, zakładam że instrument "nadaje się" do pierwszej nauki :)

14-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak jak pisałem, ta tańsza nadaje się, a nawet będzie całkiem dobra na początek. O niebo lepsza niż jakieś Startony. Natomiast faktem jest, że lepsze gitary wzbudzają większy zapał i rzadziej stają się wieszakami. Jest pewne sprzężenie zwrotne, trudno powiedzieć jak silne w tym przypadku. Ja bym kupił raczej tą tańszą, bo z 3/4 szybko się wyrasta. Ale gdybym radził jakiemuś prezesowi Orlenu, to raczej droższą, bo jest różnica w kilku aspektach, proporcjonalna do ceny. Każdy musi dobrać do własnego budżetu.

11-12-2020, Od: Marek. Odpowiedz
Dzień dobry.
Chciałbym kupić skrzypce do nauki dla córki. Zainteresowały mnie modele Sandner SV-6 i Pengano Antyk I plus.
Które Pan poleca dla zupełnie początkującego i czy można odebrać na miejscu w Wwie? pozdrawiam.

11-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Na sam początek wystarczą skrzypce poniżej tysiąca złotych, ale po kilku latach nauki mogą one już trochę ograniczać ucznia. Antyki są bardziej wrażliwe muzycznie, wykonane manufakturowo, bardziej subtelnie, niż produkcje wielkoseryjne fabryczne. Jeśli ktoś jest niepewny zapału, lub nie dysponuje większym budżetem, to spokojnie może zacząć od tańszych skrzypiec, a za kilka lat wymienić na lepsze. Jeśli jednak w budżecie od razu mieści się Antyk, to oczywiście będzie się grało nieco łatwiej i przyjemniej. Im więcej wprawy, tym ta różnica będzie bardziej odczuwalna. Można zamówić przygotowanie i zwykle w ciągu jednego dnia odebrać, lub wysłać kuriera.

02-12-2020, Od: ELA Odpowiedz
Mam w domu dosyć stare skrzypce "rodzinne". Wiszą na ścianie i pięknie wyglądają. Chciałabym jednak dowiedzieć się o nich czegoś więcej - gdzie znajdę na nich jakąś informację "o ich pochodzeniu".
będę wdzięczna za jakąkolwiek informację czego szukać i w jakim miejscu.
Pozdrawiam
ELA

02-12-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Przede wszystkim w sezonie grzewczym nie powinny wisieć na ścianie, bo to je zrujnuje. Chyba, że w nawilżanej gablocie. W środku skrzypiec pewnie jest jakaś wklejka, ale tak na prawdę, żeby dostać wiarygodną ocenę trzeba je wysłać tu: http://www.zpal.pl/ekspertyzy-i-wycena-instrumentow-lutniczych-2/

02-12-2020, Od: SPIN Odpowiedz
Uwaga na sezon suchy! Dziś wilgotność w ogrzewanych pomieszczeniach spadła do 30%. Warto schować instrumenty do pokrowców, futerałów i trzymać niżej w chłodniejszym miejscu, żeby się nie rozsychały. Drewno kurczy się w suchym powietrzu, więc powstają duże naprężenia i zmiany geometrii. Warto systematycznie grać, aby palce nawilżały podstrunnicę. Jeśli jest ekstremalnie sucho, to niezbędne jest użycie nawilżaczy albo w pomieszczeniu, albo w futerale. Może to być wilgotna gąbka florystyczna w małym pudełku z dziurkami. Prawidłowa wilgotność to 40%-65%.

28-11-2020, Od: Iljicz Odpowiedz
Sprzedam płyty (6 w 5 opakowaniach) z muzyką klasyczną:
http://www.dux.pl/johanes-brahms-symfonie-nr-1-i-2.html

http://www.dux.pl/rodowski-kozlowski-polonezy-bartkiewicz.html

http://www.dux.pl/mozart-koncert-skrzypcowy-nr-3-sinfonia-concertante.html

http://www.dux.pl/franz-joseph-haydn-koncerty-wiolonczelowe-menuety.html

http://www.dux.pl/fantasy-beethoven-schumann-chopin.html

Niesłuchane (bo za tymi aqrat nie przepadam), Zafoliowane (Brahms połowicznie)
Cena z wysyłką za pobraniem 150 zł?
Inne opcje (włącznie z wymianą)do uzgodnienia:
gravenberg1@gmail.com

27-11-2020, Od: Zbigniew Odpowiedz
Dzień dobry. Chciałbym kupić gitarę akustyczną dla córki do nauki gry tak za max 500 PLN. Ma 160 cm wzrostu. Co by Pan polecił w tej cenie? I czy mogę liczyć na przygotowanie takiej gitary do gry?

28-11-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, każdy instrument jest poprawiany i regulowany. Przy takim wzroście może wygodniejsze będzie pudło kształtowe ciut mniejsze: https://skrzypce.pl/products/HBCG45.html
A jeśli pełnowymiarowa, to Corta można rozważyć: https://skrzypce.pl/products/AD810.html Mają równe gryfy i dają się wygodnie poustawiać.

27-11-2020, Od: SPIN Odpowiedz
BLACK WEEK. Nie robimy typowych podwyżek, żeby na Black Week obniżać. Ceny cały czas są dobre, a w prawdziwej promocji, można na życzenie otrzymać polar wysokiej jakości. Wystarczy dokonać zakupu za minimum 300 zł, a w uwagach wpisać: "Polar na wzrost...". Postaramy się dopasować z prezentem :-)

13-11-2020, Od: Maria Odpowiedz
Witam, kupiłam strunę do wymiany na nową, dokładnie jest to struna D Thomastik Infeld Medium. Z tym, że mam problem z owijką zbyt "dojechaną" do końcówki przez co nie mogę struny nałożyć na instrument. Pozostałe struny tak jak potrzebuję mają na samym końcu pętelkę stalową i wpasowują się w zaczepy. Czy to jakaś jej wada czy da się to ogarnąć, bo już zgłupiałam.

14-11-2020, Od: Ben Odpowiedz
Wersja z pętelką lepiej pasuje jak mikrostroik ma haczyk. A jeśli ma widełki, to kulka musi tam wejść. Można odrobinę rozgiąć. W niektórych strunach kulkę można zdjąć i uzyskać pętelkę: https://www.youtube.com/watch?v=FzU7Vm0XN-o

15-11-2020, Od: Maria Odpowiedz
W tym rzecz, mam kulkę,ale w pozostałych strunach tych które miałam, przy kulce było odrobinę miejsca gdzie nie było jeszcze owijki i struna mieściła się w widełkach, a z tą jedną nową mam problem. Boję się rozginać widełki aby ich nie popsuć w dość starym instrumencie. Da się jakoś temu zaradzić, czy strunę reklamować?

15-11-2020, Od: Jarek Odpowiedz
Mikrostroik też jest zabytkowy? Współczesne mikrostroiki łatwo się rozgina, ale takie stare modele, gdzie na końcu jest nacięta w poprzek jakby taka tarcza, to już trzeba rozpiłować.
Wątpię czy inny egzemplarz struny rozwiąże problem. Chyba że znajdzie się wersję z kulką wyjmowaną. Wtedy jest tam więcej luzu. Można też wymienić strunę u lutnika, to on sobie z tym poradzi. Można spróbować nożykiem lub żyletką pozbyć się części owijki, ale można uszkodzić strunę. Podobny problem zdarza się gdy owijka włazi na podstawek.

25-11-2020, Od: Maria Odpowiedz
Dziękuję za podpowiedzi, udało się bez uszczerbku na strunie zdjąć fragment owijki i założyć strunę, wszystko wydaje się być w porządku, brzmi prawidłowo. Dobrego dnia/ tygodnia. :)

Wyświetlono wiadomości 951-1000 z 13686  Wstecz  Dalej