Forum

18-02-2018,Od: Tomasz
Witam Panie Jarku mam pytanie odnośnie gitary do nauki gry dla osoby która z gitarami do tej pory nie miała nic wspólnego. A mianowicie chciałbym zakupić u pana gitarę IBANEZ seria V JamPack Dreadnought i zastanawiam się czy będzie na tyle dobra żeby nie zniechęcić do grania swoimi wadami.Gdzieś słyszałem że gitary z tej firmy są dość dobre, i że "lekko" się na nich gra. Czy jest to prawdą, czy może poleci Pan jakiś inny sprzęt w podobnej cenie.Pozdrawiam.

18-02-2018,Od: Jarek
Firma jest bardzo dobra, ale jakość i wygoda gry bardziej zależy od ceny niż od firmy. A to jest akurat najtańszy model firmowy, który nawet nie ma kluczy olejowych, ani stabilnego drewna. Znacznie łatwiej gra się na nieco wyższym modelu Corta: http://skrzypce.pl/products/earth70.html Jeśli jednak gitara z litym przodem jest zbyt droga, to można rozważyć taką: http://skrzypce.pl/products/HBD120BK.html Zwykle dają się ustawić bardziej komfortowo niż JamPack.

23-02-2018,Od: Kuba
Podepnę się pod tę wiadomość :)
Ostatnio kupiłem u Pana tego Corta, i zdaje mi się dość "twardy". Może to kwestia tego, że do tej pory brzdękałem na tanim klasyku ever play'a i po prostu nie jestem przyzwyczajony do akustyka? Czy może jednak trzeba zanieść gitarkę komuś do regulacji?

24-02-2018,Od: Jarek
Jak na akustyka, to Cort jest bardzo miękki i wyjątkowo wygodny. Ma reż najwygodniejszy profil gryfu w swojej klasie.
Oczywiście klasyk to co innego, bo ma naciąg strun tylko 40 kg, a akustyk 70 kg, a do tego cieńsze struny bardziej wrzynające się w palce. Jednak dzięki moim regulacjom jest i tak o połowę bardziej miękki niż przeciętna gitara fabryczna. Drewno w nich jest stabilne, dobrze sezonowane, więc jeśli warunki przechowywania były dobre, to raczej geometria nie powinna się zmienić.
Gdyby jednak, to Cort ma doskonałą instrukcję obsługi, łącznie z opisem regulacji. To co wymaga użycia pilnika, robię już przed wysyłką, więc tylko pozostają drobne sezonowe korekty, które można wykonać samodzielnie według instrukcji. Oczywiście jeśli ktoś nie ma zmysłu technicznego, lub nie potrafi pomierzyć, to może raz do roku przysłać gitarę do regulacji.

24-02-2018,Od: Kuba
Dziękuję za odpowiedź :) A czy mógłby mi Pan poradzić, jakie preparaty kupić aby właściwie zadbać o tę gitarkę? :)

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):