Forum

14-08-2018,Od: Bartłomiej
Witam,
Zamówiłem swoje pierwsze skrzypce u Pana na stronie. Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z żadnym instrumentem. Chcę sam uczyć się gry, choć wiem jakie to trudne i czasochłonne. Skrzypce jakie zamówiłem to Hessler V-5.

1. Jakich dodatkowych akcesoriów potrzebuję do ich używania/konserwacji? Przeczytałem, że potrzebuję kalafonii, żeberka i płynów do czyszczenia drewna+drugi do strun. Czy mogę liczyć na jakieś polecenie?

2. Zamówiłem książkę "Skrzypcowe ABC". Czy mógłbym prosić o jakieś inne źródła z których można czerpać wiedzę? (Tylko w naszym jezyku)

Pozdrawiam

14-08-2018,Od: Jarek
Witam, Hessler V-5 to jest cały zestaw z kalafonią, smyczkiem i futerałem, więc nic więcej nie potrzeba.
Niektórzy używają żeberka na ramię, szczególnie przy dłuższej szyi, bo gra się wygodniej, ale jest to kwestia indywidualna. Są zwolennicy podkładania żeberka, poduszki, gąbki, lub grania bez podkładek. Jeśli żeberko, to takie za 28 zł zwykle jest dobre (zależy od budowy ciała).
Do czyszczenia skrzypiec wystarczy sucha czysta szmatka, żeby sprzątnąć pył z kalafonii po każdej grze. Struny czyści się znacznie rzadziej. Można użyć do strun trochę spirytusu na szmatce, bo rozpuszcza on kalafonię.
Skrzypcowe ABC jest najbardziej przystępną pozycją. Nieco dziecinne, ale przez to łatwe do przyswojenia. Do tego filmy YT pod hasłem "violin lesson". Język raczej nie jest przeszkodą w zrozumieniu, bo wszystko jest pokazane.

14-08-2018,Od: Bartlomiej
Dziękuję za odpowiedź, mogę tutaj czasami zaglądać i pyyac? :)

A jakieś inne godne książki poleca Pan?

Chciałabym jeszcze zapytać od czego zaczaz naukę? Czy od czytania nut, budowy skrzypiec, pozycji i chwytów?

14-08-2018,Od: Jarek
Wszystko jest ważne: Strojenie, trzymanie skrzypiec, operowanie smyczkiem, lokalizowanie dźwięków na chwytni (można nakleić paski pomocnicze). Oprócz ABC tu jest fajny poradnik: https://www.violinonline.com/violinbasics.html

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):