Forum

09-03-2005,Od: Magda
Jestem zainteresowana zakupem skrzypiec. Tylko nie jestem pewna czy takie, jakie Panstwo oferuja w sklepie na stronie sa wystarczajace, by mozna na nich nauczyc sie dobrze grac. Bo z tego co wiem, to bardzo duzo zalezy od nstrumentu... Prosze mi szczerze odpowiedziec czy warto zakupic skrzypce z tego sklepu... Czy mozna na nich pograc??? Bo przeciez skrzypce kosztuja minimalnie ok. 1600 zl...

09-03-2005,Od: Jarek
To są skrzypce dobre na początek do nauki lub dla kogoś, kto chce sobie raz na jakiś czas coś zagrać bez inwestowania dużych pieniędzy. Oczywiście jest przyjemniej uczyć się na profesjonalnym instrumencie, ale to tak jakby ktoś do nauki jazdy wybrał limuzynę klasy S. Przy nieograniczonych funduszach oczywiście można, ale zwykle do nauki wybieramy tani sprzęt, a jak jest potrzeba, to wymieniamy na lepszy. Różnica między tanim i drogim instrumentem polega przede wszystkim na jakości wykonania i brzmienia. Po co jednak uczniowi piękne brzmienie, skoro przez pierwsze miesiące nauki będzie i tak tylko zawodził? Oczywiście po osiągnięciu pewnej biegłości w posługiwaniu się instrumentem i chęci dalszego doskonalenia, warto wymienić instrument na lepszy. Jest to nawet wielka frajda z taką wymianą instrumentu i impuls do dalszej nauki. Znając już swoje możliwości i preferencje można dobrać dla siebie właściwy instrument.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):