21-03-2005,Od: kaka okasia@autograf.pl
Witajcie!!Mam problem.Otóż moi rodzice raczej nie pozwolą mi na kupno skrzypiec (jestem tego prawie pewna).Problem leży w tym że mam już prawie 12 lat!! Nie wiem czy to nie zapóźno...nie wiem ale mam pytanie: czy jak umiem grać na gitarze to będzie mi coś łatwiej się nauczyć ?? Odpiszcie mi BŁAGAM!!!! Jak wyda wam się głupie to pytanie to nawet proszę tego nie komętujcie, bo nie chcę tracić całkowicie nadziei. Czekam na wasze odpowiedzi i jeszcze raz proszę ODPISZCIE!!!!
22-03-2005,Od: Jarek
Jeżeli grasz na gitarze, to na pewno będzie ci łatwiej rozpocząć grę na skrzypcach. Lewa ręka ma oczywiście inne ułożenie, ale twoje palce nie będą już kompletnie nieposłuszne jak u nowicjusza, który pierwszy raz dotyka instrumentu strunowego. Pomocne jest też pewne osłuchanie. Będziesz łatwiej wychwytywać błędy i je korygować. Co do wieku - jedni uczą się przez rok tego co inni przez 10 lat, więc wszystko zależy od predyspozycji. Jeżeli chcesz grać pierwsze skrzypce w Filharmonii Narodowej, to warto był zacząć trochę wcześniej. Jeżeli dla własnej przyjemności, to masz jeszcze wiele lat na rozpoczęcie nauki.
25-03-2005,Od: Jan
w polskiej filharmoni narodowej? No nie wiem, czy to taki ambitny cel, bo poziom tej orkiestry jest stosunkowo żenujący...
| Twoja odpowiedź |