24-04-2005,Od: ? guziczek_@op.pl
od wielu lat moim marzeniem jest nauka gry na skrzypcach. to jest wspaniałe! teraz kończę uczyć się gry na gitarze, sprzedam ją i zamierzam kupić w miare tanie i dobre skrzypce, nie wiem kto mnie będzie uczył grać :( i nie mam zielonego pojęcia jakie one powinny być, ale już nie mogę się doczekać, proszę pomórzcie mi w wyborze!
26-04-2005,Od: Ania kropeczka84@poczta.fm
NIe wiem ile masz lat ale jeżeli masz wiecej niz 160 cm to powinny to być skrzypce 4/4...nie kupuj tych zestawow gdzie jest futerał kalafonia, smyczek i skrzypce są do niczego.....najlepiej szukać i moze coś sie znajdzie niz kupowac od strzału..moze akurat coś CI sie trafi potem tylko renowacja u lutnika i będziesz grać..........Życze wytrwałości i powodzenia nie rezygnuj z tego marzenia bo warto :)
28-04-2005,Od: Jarek
To jest świetna rada, ale dla kogoś z grubym portfelem. Ja na przykład szukałem i... znalazłem na śmietniku bardzo ładne skrzypce, tyle że lutnik wycenił renowacje na 1200 zł. Do tego struny 60 zł, smyczek 240 zł, futerał 200 zł i różne drobiazgi w sumie za 100 zł. Razem wyszło 1800 zł, choć skrzypce były za darmo. Jeżeli ktoś nie ma takiej kasy, to może lepiej, żeby się uczył na skrzypcach które pewnie niezbyt pięknie grają, niż wcale.
| Twoja odpowiedź |