Forum

22-04-2019,Od: Lucyna
Dzeiń dobru Panie Jarku, oj kusi mnie akustyczna gitara, kusi... zauważyłam na allegro coś nowego-Cort MEDX . Przeczytałam Pana opis. wcześniej zachwycił mnie Crafter. Podoba mi się pudło corta, pewnie dlatego, bo przypomina klasyka :)
Czy można brzmienie tej gitarki porównać do Craftera?
Rozważam jeszcze tą gitarę z szerszym gryfem, gdyż nie chcę zupełnie rezygnować z grania klasycznego, a ręka jednak przyzwyczaja się do odległości. Coś mi Pan napisze w odpowiedzi na moje dylematy?
Pozdrawiam serdecznie
Lucyna Rezmer

23-04-2019,Od: Jarek
Gitary akustyczne z mniejszą pojemnością pudła brzmią po prostu jaśniej, ciut ciszej i bardziej selektywnie. Mają też mniej dołu, a więcej środka pasma. Dzięki tym cechom świetnie nadają się do gry na podłączeniu pod wzmacniacz, bo mają czyste brzmienie bez większych dudnień i nie wpadają łatwo w rezonanse i sprzężenia. Nie robi się taki bałagan dźwiękowy jak czasem w wielkich pudłach. Lepiej wyjdą szybsze partie, solówki, fingerstyle, niż przeciągłe podkłady akordowe. Ta gitara Corta to próba znalezienia uniwersalności i złotego środka do różnych stylów gry, bo bywają elektroakustyki z jeszcze mniejszą pojemnością pudła do bardziej specyficznych zastosowań.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):