21-07-2007,Od: Żaba
Justyna: niestety na muzyczną państwową jestem za stara(mam 23 lata) i uczę się sama ze słuchu:) Poza tym wygrzebuję na youtube filmiki edukacyjne autorstwa Yehudi'ego Menuhina, tudzież innych osób:) stwierdziłam, że skoro się sama nauczyłam grać (z wymiernymi efektami)na gitarze, to czemu miałabym się nie nauczyć na skrzypcach;) Cierpię po prostu na przerost amibicji;P
22-07-2007,Od: Kajka
Do Żaby. Ja jestem w Twoim wieku, ale uczę się prywatnie u pewnej nauczycielki. Godzinę raz w tygodniu. Nie wyobrażam sobie jak mozna nauczyć się grać samemu - gitara tak, ale chyba nie skrzypce. Myślę, że warto rozejrzeć się za jakimś nauczycielem, na pewno Ci to duzo pomoże.Powodzenia!
23-07-2007,Od: justyna
do KAJKA- wiesz co ci powiem kajka,ze niemasz w 100%racji ja gram szesc lat na skrzypcach, sama ze sluchu.Poprostu mam to we krwi moja rodzina od pokolen gra na skrzypcach. Da sie rade samemu nauczyc na skrzypcach grac,choc niezaprzecze ze jesli ci ktos pomorze to ci latwiej pujdzie nauka. Ale masz wienkszom satysfakcje jesli dojdziesz do wszystkiego sam.ale to tylko moja opinia
23-07-2007,Od: Kajka
Do Justyna: Nie wiem, może myślę tak dlatego,że uczę się u nauczyciela. Ale pamietam jak on nieustannie poprawiał moje złe trzymanie instrumentu i powtarzał, że jak nauczę się takiego złego trzymania, to później mi będzie ciężko. A wiem, że gdybym uczyła się sama, trzymałabym skrzypce tak jak mi wygodnie.
| Twoja odpowiedź |