Forum

26-05-2005,Od: Juliana
mam 19 lat i chce grac na skrzypcach ale nie mam pieniedzy na instrument i na nauczyciela nie wiem co mam robic. Juz zawsze chcialam grac na skrzypcach - rodzice niestety nie, chodzilam do szkoly muzycznej na pianino ukonczylam tylko 1 stopien.Ja kocham ten instrument i chcialabym sie dostac na akademie muzyczna.nie wiem co mam robic??

29-05-2005,Od: Dominik domgug@wp.pl
Cześć :)
Czy już kiedyś uczyłaś się grać na skrzypcach? Jeśli nie to muszę Cię niestety zmartwić, bo to nie jest takie proste jak się może wydawać. Jak napisałaś w opisie grałaś kiedyś w Ist na fortepianie. Czyli masz predyspozycje do muzyki (masz dobry słuch, i poczucie rytmu i wiele innych cech do bycia muzykiem). Granie na skrzypcach wymaga bardzo dużej ilości pracy ale to nie byłoby dla Ciebie przeszkodą, ale pierwszy okres nauki jest bardzo trudny aby coś zacząć grać i jakoś to brzmiało to potrzeba jakieś 2,5 roku. I jeszcze jedna ważna rzecz wieku dziecięcym kiedy zaczyna się grać na instrumencie to kształtują się ręce ich układ, a teraz to troszkę za późno na granie zawodowe. Do akademii muzycznej przyjmują ludzi, którzy już są po IIst szkoły muzycznej, a konkurencja jest bardzo duża wiem, bo sam jest studentem III roku AM w Łodzi na skrzypcach. Przepraszam Cię za moją szczerość ale taka jest rzeczywistość. Ale jeżeli chcesz grać tak dla siebie dla własnej przyjemności to gorąco Cię polecam bo to jest piękna sprawa.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):