07-07-2005,Od: Kornelia julitta@sukcesnet.com
Cześć!!! Mam 12 lat i chcę od 1 września rozpocząc naukę gry na skrzypcach w Chorzowie. Nie wiem czy trzeba mieć do tego jakiś dar? Ja wiem jedno Kocham Skrzypce!!!Odpiszcie!!!
18-07-2005,Od: Jerzy j-rzad@o2.pl
Wiesz, Słoneczko - skrzypce to przewspaniały instrument. Moim największym marzeniem było grać na nich, lecz nigdy moich rodziców nie było stać aby mi kupić skrzypce i opłacić lekcje na nich. Kiedy byłem w Twoim wieku to było moje największe i jedyne marzenie. Dzisiaj mam 43 lata i niestety nie nauczyłem się na nich grać, lecz całą miłość do skrzypiec przelałem na moją córkę, która jest w Twoim wieku i od siedmiu lat gra na skrzypcach. Instrument jak jest wspaniały to i zarazem wymagający. Skrzypce to nie gitara ani fortepian, gdzie są progi i klawisze. Jedynym punktem odniesienia są dźwięki strun. Aby na nich zagrać ładnie trzeba lat nauki i wyrzeczeń. Moja córka gra ok. 3-4 godziny dziennie, Czyli po przyjściu ze szkoły gra z małymi przerwami od 15 do 19. W sobotę i niedzielę dodatkowo ma granie od rana. Obecnie ma wakacje i granie ogranicza tylko do 3 godzin dziennie. Pytałaś czy trzeba mieć jakiś dar do grania - tak - samozaparcie, cierpliwość no i niestety bardzo dobry słuch, który nie każdy posiada. Oczywiście kiedy ma się słabszy słuch też można grać na skrzypcach, ale wówczas trzeba włożyć jeszcze więcej pracy w grę. Pozdrawiam Cię i życzę Ci spełnienia marzeń.
- Jerzy Rząd z Łodzi.
| Twoja odpowiedź |