23-06-2005,Od: Gośka traschka@wp.pl
Witam wszystkich! Poszukuję naprawdę dobrego instrumentu, najlepiej starego. Myślę, o kwocie ok 20 tys zł. Czy ktoś zna stronę jakichś aukcji lub ogłoszeń z instrumentami tej klasy? Albo podpowie mi jak zabrać się do poszukiwań, bo o taki instrument bardzo trudno. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi, pozdrawiam! :)
05-07-2005,Od: Kamila ms10@autograf.pl
Cześć! Jestem dyplomantka szkoły muzycznej 1 stopnia i tydzień temu rodzice kupili mi mistrzowskie skrzypce (lutnicze). Jakieś pół roku temu też chciałam kupić stare skrzypce, ale doradzono mi, że nie warto. Stare skrzypce mają to do siebie, że wymagają kosztownej renowacji. Odradzam! A co do tej kwoty 20 tys. zł. nie zawsze trzeba dac tyle kasy na sswietne skrzypce. lepiej kupić za kilka tysięcy smyczek. Pozdrawiam.
26-07-2005,Od: Dominik domgug@wp.pl
Oj bardzo sie mylisz...
Stare skrzypce są jak wino im starsze tym lepsze...
poza tym jak kupisz nowy instrument prosto od lutnika to masz czas jakieś 5 lat i moze sie rozlecieć popękać itp. jezeli przetrwa ten okres to powinno być ok.
a poza tym sam mam stare skrzympce pierwsza połowa XIXw i wkładam w koncerwacje tyle pieniędzy co w w skrzypce nowe.
Zajmuje się tym profesjonalnie.
Ale jeżeli macie stary instrument i jest oceniony przez lutnika ze jest to dobry instrument to warto w niego włozyć kase.
A moim zdaniem wszystkie nowe instrimenty które mają do 40 lat brzmią kiepsko...
17-08-2005,Od: Kamila plotkara60@buziaczek.pl
Słuchaj Dominiku!!!!!!!
Moim zdaniem jesteś po prostu beszczelny wiesz!!!!!!!!!!!!! Dowiedziałam się z wielu źródeł że stare skrzypce to worek bez dna i nie myśle że skrzypce muszą mieć 40 lat żeby grały świetnie moje są nowiutkie a nie doruwnują starszym instr. do pięt!!!!!!!
Buźki
| Twoja odpowiedź |