13-10-2008,Od: Karola
Do ekspertów w dziedzinie gry na skrzypcach mam parę pytań, a mianowicie: gdy miałam 7 lat zaczęłam grać na tymże instrumencie, i swoja naukę kontynuowałam przez 3 lata. Pamiętam, ze byłam w tym bardzo dobra, aczkolwiek atmosfera szkoły muzycznej do której uczęszczałam była bardzo przytłaczająca a moja nauczycielka byłą istnym tyranem, bijącym mnie linijka po palcach, wiec każde spotkanie z tą kobieta było dla mnie straszne. Bardzo lubiłam grać na skrzypcach i sprawiało mi to ogromna przyjemność jednak nauka w szkole muzycznej odbierała mi całą satysfakcję w efekcie czego znienawidziłam również instrument. Teraz gdy mam lat 17 bardzo tęsknię za graniem, chciałam do tego wrócić juz ok 3 lata temu ale byłam bardzo uparta ( w myśl, że jak juz cos powiedziałam to muszę przy tym trwać). Teraz chciałabym zapytać osóby w podobnej sytuacji, czy z grą na skrzypcach jest tak jak z pływaniem (że tego sie nigdy nie zapomina?), nie dotknęłam instrumentu przez 7 lat (pozbyłam się skrzypiec w wieku 10 lat), nie wiem czy możliwe jest wrócenie do umiejętności z przed przerwy, a jesli czy długo by to trwało? czy potrzebne będą lekcje z profesjonalistą?
| Twoja odpowiedź |