Forum

07-02-2009,Od: Maks
Ja się domyślałem, że to Ty ;)
Ja mam zamiar się zgłosić do szkoły muzycznej, w której zajęcia odbywają się kilka razy w tygodniu (2, lub 3) po południu (no bo w dwóch szkołach jednocześnie być nie mogę ;P). W szkołach zazwyczaj są dwa cykle kształcenia: sześcio i czteroletni. Młodsze dzieci, tak do 10 roku życia najczęsciej idą na 6-letni, starsze na 4-letni. U mnie na przykład jest taka szkoła, gdzie skrzypce są tylko na cyklu sześcioletnim i tam przyjmują dzieci właśnie do 10 roku życia. Na 4-letni przyjmują osoby do 16 roku życia, ale tam już nie ma skrzypiec... Na szczęście miasto moje nie jest małe i są inne szkoły muzyczne, wybieram się do takiej, gdzie nie ma wyraźnie określone, na którym cyklu są skrzypce, po prostu w zależności od wieku przyjmują kogoś na dany cykl (starsze na 4-letni, młodsze na 6-letni) na wybrany instrument, oczywiście, jeśli wszystko pomyślnie pójdzie ;] Może jestem naiwny, ale cóż... Dzisiaj mi się śniło, że przyjęli mnie na jakąś dziwną odmianę skrzypiec :D No, ale dokumenty złożę dopiero w maju, zobaczymy. Ale właśnie starsze osoby przyjmują na cykl 4-letni, no bo ktoś w wieku 16 lat uczy się w liceum, po 3 latach je kończy, idzie na studiach i mógłby się rozmyślić ;] Ja, jeśli rozpocząłbym naukę w szkole muzycznej (zwykle jest tak, że jeśli ktoś pomyślnie zdaje egzamin uzdolnień muzycznych, ale nie nadaje się na wybrany przez siebie instrument, lub nie ma dla niego miejsca, bo przyjęli młodszych lub bardziej uzdolnionych, to kierują go na inny instrument) to miałbym właśnie 16 lat :D

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):