25-05-2026,Od: Zuzanna
Dzień dobry, niąe mamy w pobliżu sklepu muzycznego i nie mamy jak przymierzyć się do skrzypiec, chcę córce kupić skrzypce i zastanawiam się czy już 4/4 będą dobre, ma długość ramienia od szyi do śródręcza 59 cm (w listopadzie skończy 12 lat, ma 155 cm wzrostu i jest dosyć wysoka, ale nie drobna) obecnie ma wypożyczone ze szkoły nadal 1/2 od 3 lat (kończy 3 kl cyklu 6 letniego w PSM) nauczyciel nic nie mówi nawet gdy pytam czy już nie są małe skrzypce to tak jakby olewa temat i nie ma kto nam w tej kwestii pomóc, a ja patrząc uważam, że obecne są już stanowczo małe garbi się bardzo jak gra i jest jej niewygodnie co sama powtarza, także ja już nie wiem czy mówi prawdę czy to na pokaz by mieć już kolejne skrzypce jednak, nie chcę się oglądać na szkołę w tej kwestii i kupić, jednak wolałabym uniknąć kupowania mniejszych niż 4/4 to jedna rzecz, a druga to pytanie jaki model jej wybrać poza rozmiarem? Nie wiem czy ona pójdzie w ogóle gdzieś dalej w tym kierunku czy raczej skończy się to tylko na szkole i graniu tak sobie, więc nie chcę też póki co kupować skrzypiec mocno mistrzowskich, ale też nie chcę jakichś które są tanie i będą jak zabawka. Ona upatrzyła sobie kolorowe jakieś stentor harlekin czy jakoś tak oraz Thomann rainbow violin lub Thomann black Rose, ale nie wiem czy to dobre skrzypce czy właśnie zabawka nie są takie tanie, ale może będą beznadziejne? Ewentualnie jakie by Nam Państwo polecili?
25-05-2026,Od: Jarek
Na ten moment najlepsze byłyby w nietypowym rozmiarze 7/8 za 1150 zł, nieco lepsze od tych kolorowych. Dodatkowo trzeba brać pod uwagę że nasze są już po korektach i regulacjach gotowe do gry, a jakiekolwiek Thomannowe trzeba wysłać do lutnika żeby poprawił i przygotował, więc to dochodzi jakieś 200-300 zł do ceny. Jeśli natomiast myśleć o rozmiarze 4/4, które pewnie za pół roku będą już całkiem dobre, to najlepiej wybrać zestaw Modena+ za 2600 zł. Wszelkie o połowę tańsze to raczej modele dla początkujących i trochę ograniczają zarówno możliwości ucznia jak i samą przyjemność z grania. Te tanie są świetne gdy stawia się pierwsze kroki, lub kupuje się małe rozmiary do dość szybkiej wymiany na kolejne większe. Natomiast 4/4 będą już docelowe.
| Twoja odpowiedź |