Forum

27-05-2011,Od: Michał
Witam skrzypków! ;)
Obecnie mam skrzypce Carlo Giordano 4/4 za 400 zł (tak wiem, nie są za dobre). Brzmieniowo już mi nie "wystarczają". Stąd moje pytanie do Was: chciałbym kupić skrzypce w cenie ok. 1500- 1800 zł. Co moglibyście mi polecić? Domyślam się, że w tej cenie raczej "Stradivariusa" nie kupie, ale chciałbym coś, żeby mi wystarczyło na jakiś czas. Myślałem o tych skrzypcach: http://muzyczny.pl/123583_Hoefner-H6G-skrzypce-44-komplet.html Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi :)

31-05-2011,Od: Jarek
Ten budżet jest akurat na granicy dobrych skrzypiec uczniowskich fabrycznych i podstawowego modelu manufakturowego. Przykładowo Skrzypce SYMFONICA (sam instrument bez dodatków) to koszt 1700 zł. Są to instrumenty dla odbiorców dość wymagających, którzy chcą mieć coś dobrego za nieduże pieniądze. Instrumenty wykonane są z wyselekcjonowanego drewna o pięknym, niepowtarzalnym rysunku, ładnej kolorystyce lakieru. Mają przyjemne ciepłe brzmienie. Struny Thomastik, strunociąg Wittner, garnitur hebanowy, podbródek Guarnerii.
Warto jednak pamiętać że brzmienie bardziej zależy od umiejętności niż od instrumentu, więc nie należy spodziewać się że takie skrzypce będą same grały i że będzie jakaś gigantyczna różnica. Czasem inwestycja w naukę daje więcej niż inwestycja w instrument.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):