Forum

23-01-2012,Od: Acinoyx
Witam ponownie :)
Czy skrzypce Pengano SI Dark nadają się do gry bardziej zaawansowanych utworów? Czy tylko do ćwiczeń? Bardzo mi zależy by kupić taniej skrzypce (do 700zł) ale żeby nadawały się do lepszej gry.
Po za tym czy ktoś kupował stąd skrzypce i nic się nie stało w drodze? Głównie pytam dlatego, że wiem iż w czasie jazdy skrzypce się rozstrajają a ja niestety nie mam możliwości nastrojenia ich samodzielnie (nie potrafię jeszcze) a w moim mieście nie ma lutników.

25-01-2012,Od: Jarek
Czy nadają się do dalszej gry? Jak najbardziej tak, ale na poziomie amatorskim. Jeżeli osiągniesz mistrzostwo w grze, to zaczniesz zauważać różnice między takimi skrzypcami a modelami sto razy droższymi. Przykładowo mój znajomy muzyk do ćwiczeń stosuje smyczek za 5 tys. zł, ale twierdzi że na koncerty jest on zbyt tandetny i wówczas wypożycza smyczek za 10 tys EUR. Raz go z resztą złamał. Tu mała uwaga: nigdy nie kładzie się smyczka na łóżku! O skrzypcach nawet nie wspominam.
Z przesyłką nie ma problemu ale strojenia i tak trzeba się nauczyć, bo należy to robić przed każdą grą. Można na początek korzystać z tunera który pokazuje czy trzeba strunę dociągnąć czy poluzować. To jest bardzo łatwe.

25-01-2012,Od: Acinoyx
Haha. No oczywiście, że nie będę ich kłaść na łóżku! :)

No cóż, ja mam zamiar uczyć się sama i na koncerty jeździć raczej nie będę. Także myślę, że będą się idealnie dla mnie nadawać. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi na moje pytania. Może się pan spodziewać, że skorzystam z pana oferty w przeciągu pół roku, ponieważ, no cóż. W czasie wolnych wakacji jest więcej czasu na naukę! ;)

Może kiedyś w moje ręce trafią lutnicze skrzypce, kto wie.

25-01-2012,Od: basia...
Ale dlaczego nie kładzie się skrzypiec na łóżku. ja tego nie rozumiem.

26-01-2012,Od: Acinoyx
Zapewne dlatego, że łóżko jest powierzchnią niestabilną i zawsze może się coś na takowej wydarzyć.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):