Forum

04-02-2012,Od: Karolka
Witam wszystkich. Widzę, że dużo osób pyta o veronę. Przetrzepałam wszystkie wpisy tutaj i już sama nie wiem :( Jedni piszą, że skoro verona kosztuje 600zł to do niczego się nie nadaję, inni mówią że te skrzypce pięknie brzmią. Dzwoniłam nawet do sklepu muzycznego i powiedzieli, że to bardzo dobra firma. Panie Jarku jak jest naprawdę?? Czy verony starczą na dobre parę lat? Czy się ładnie rozgrywają i czy dźwięk jest czysty?? Jestem średnio zaawansowana jeżeli chodzi o skrzypce, uczę się sama od dwóch lat ale miałam skrzypce za 300zł i nie sprawdziły się, czy verona nadaje się na poziomie średnio zaawansowanym??

04-02-2012,Od: Jarek
Między skrzypcami za 150 zł a skrzypcami za 300 zł jest gigantyczna różnica w jakości. Natomiast między instrumentem za 300 a 600 już nie taka wielka. Droższy instrument jest dokładniej wykonany i z lepszych materiałów, więc gra się łatwiej. Czystość gry zależy bardziej od techniki niż od instrumentu. Wystarczy poćwiczyć godzinę dziennie i czystość gry przyjdzie z czasem. Uczeń który dużo ćwiczy zagra piękniej na skrzypcach za 300 zł niż uczeń leniwy na skrzypcach za 3 tys zł.
Ogólny podział jest taki: dla początkujących i amatorów stosuje się skrzypce fabryczne 300-3000 zł, dla bardziej zaawansowanych i studentów wyższych szkół muzycznych manufaktury 3000-6000 zł, dla zawodowców skrzypce lutnicze pow. 6 tys zł. Oczywiście uczeń amator jeżeli ma większy budżet może kupić skrzypce lutnicze i będzie mu łatwiej. Także odwrotnie - biedny zawodowiec może odegrać koncert na tanich skrzypcach fabrycznych, ale będzie mu ciężko i nie uzyska tak pięknej interpretacji jak na Stadivariusach za milion kosmodolców.

04-02-2012,Od: Karolka
No cóż - wcześniej grałam na staggach i dźwięk był nieczysty nawet gdy grała na nich moja koleżanka po szkole muzycznej. Skoro mówi Pan, że skrzypce za 600zł nie różnią się dźwiękiem za bardzo od tych za 300zł to nie wiem czy warto kupować. Nie chcę skrzypiec lutniczych, koncertowych bo gram dla własnej przyjemności, zależy mi jedynie na tym aby dźwięk był czysty i nie załamywał się jak przy staggach. Czy verona umożliwia czystą grę? Czy należy wymienić struny na lepszej jakości i wtedy dźwięk będzie jeszcze szlachetniejszy?

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):