19-04-2013,Od: Ktoś
Witam. Od dzieciaka chciałam grać na skrzypcach, ale przy sporym rodzeństwu rodzice po prostu nie mieli na to czasu i pieniędzy. Do tej pory chcę grać. Ale problem jest taki, że mam 19 lat. Słyszałam nieraz, że w takim wieku nauka się nie opłaca. To prawda? Jeśli nie, to jak mam zacząć? Ile mogłoby mnie to kosztować? Dziękuję za odpowiedź
20-04-2013,Od: Jarek
Zła wiadomość jest taka, że aby zostać wirtuozem skrzypiec i dawać koncerty solowe w najsłynniejszych światowych salach, to trzeba zacząć trochę wcześniej ćwiczenia. Dobra wiadomość jest taka, że wiele osób po 50 roku życia nauczyło się pięknie grać amatorsko i dla własnej przyjemności. To co twierdzą niektórzy, że w takim wieku nauka się nie opłaca to prawda, bo raczej nie można liczyć na grę zawodową i wielkie zarobki. Opłaca się jednak pod innymi względami nie finansowymi. Koszt to od 300 zł do 900 zł na pierwszy instrument (zależnie od możliwości i zasobności portfela) oraz ewentualnie od 0 zł do 900 zł na podstawowe lekcje gry. Połowa osób uczy się bez nauczyciela samodzielnie lub przy pomocy internetu. Tak jest nieco trudniej ale to całkiem wykonalne.
| Twoja odpowiedź |