26-03-2015,Od: Małgorzata
Witam
Potrzebuję skrzypiec 4/4 dla uczennicy kl IV SM. Zależy mi na dobrej jakości lecz nie zdecyduję się na duży wydatek, ponieważ trudno ocenić jak długo przygoda ze skrzypcami w przypadku mojego dziecka będzie trwała. Pomimo to wolałabym mieć sprzęt, aby na wszelki wypadek posłużyły dłużej gdyby dziecku nie znudziło się definitywnie granie.
Moje wymagania to również: córka jest wiotka i ma obecnie skrzypce Strunal z których ma trudności z wydobyciem pełni brzmienia z racji że słabo naciska smyczkiem na struny (a może typ skrzypiec tak ma?). Chciałabym, aby nie miała już stresu z tego powodu. Jakie skrzypce są warte polecenia?
26-03-2015,Od: Maja
Złe założenia. Jakość ściśle zależy od ceny. Im droższe skrzypce tym lepiej grają. Tandetne drewno szybko rosnące i niesezonowane kosztuje 10 zł, a dobre 1000 zł (zanim jeszcze zrobi się skrzypce). Są to gatunki rosnące w trudnych, ale równych warunkach wyżynnych. Mają drobne ale równe przyrosty, są jednorodne i nie zniekształcone. Takie drewno brzmi najlepiej i daje się obrobić na cienką warstwę bez pękania. Musi być sezonowane kilkanaście lat na powietrzu, żeby nie zmieniać kształtów i rozmiarów.
Obróbka tandetna i niedokładna kosztuje kilkadziesiąt złotych, ale nie wydobędzie się brzmienia, ze względu na niedokładności i grubość pospiesznego wystrugania. Należyte wykonanie to 2-3 tygodnie pracy przy budowie i drugie tyle przy lakierowaniu i polerowaniu 36 warstwami. To także wydobywa brzmienie. Nie można więc decydować się na mały wydatek i oczekiwać jakości lepszej od Strunala. Żeby skrzypce mocniej odzywało się przy lekkim graniu drewno musi być cienkie i lekkie. A z tandetnego drewna nie zrobi się na szybko cienkowarstwowych skrzypiec.
| Twoja odpowiedź |