Forum

19-04-2015,Od: Paweł
Cześć, chcę kupić skrzypce, ale nie znam się na tym :( co polecacie (4/4)?

19-04-2015,Od: Aga
W jakiej cenie? Na pewno nie kupuj tańszych niż 300 zł, bo się umęczysz i sporo wydasz na poprawki. Z najtańszych Everplay lub Richard. Jak masz więcej środków to bierz śmiało wyższego Sandnera albo Pengano. Na pewno się nie zawiedziesz.

19-04-2015,Od: Paweł
Właśnie nie wiem jak cenowo mam się nastawiać. Nie chcę kupować za nie wiadomo ile, ale też nie chcę kupić byle czego. Biorąc pod uwagę te skrzypce, które są tu na stronie (skrzypce.pl -> sklep) to które polecasz?

20-04-2015,Od: Aga
Tu są prawie wszystkie dobre, chyba że napisali że nie polecają. To chyba jedyny sklep gdzie pewne modele są odradzane.
Wybór zależy od gustu. Jak wolisz połysk to Everplay, Pengano lub Salvatini 7. Jak matowe to Sandner, Salvatini 110, Verona. Jeszcze kwestia jasne czy ciemne.
Muzycznie im droższe tym lepsze, bo masz lepsze, sezonowane drewno akustyczne, lepszy fachowiec strugał i więcej czasu przeznaczono na dopracowanie szczegółów. Wtedy gra się łatwiej i przyjemniej.

21-04-2015,Od: Paweł
Jaka jest różnica między połyskiem a matowym oraz jasnym a ciemnym, poza wyglądem?
Które najbardziej polecasz wśród tych, które kosztują około 600zł?

21-04-2015,Od: Aga
Połysk jest praktyczny bo łatwo sprząta się pył z kalafonii. Mat zaś jest cieńszy więc mniej wytłumia brzmienie. Nie są to jednak na tym poziomie zauważalne różnice. Jasne/ciemne, to kwestia wybarwienia. Pył i odciski palców mniej widać na jasnych. Można polecić Sandner, Salvatini, Pengano.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):