28-03-2009,Od: Diana
żeberko jest koniecznie potrzebne! i nie wyobrażam sobie osoby ktora grala by bez żeberka!
jest ono potrzebne po to aby wypełnic luknę między ramieniem a szyją. gra bez żeberka moze doprowadzić do nadwyręzenia wszystkich mięśni szyjnych usztywnienia szyji i skrzywień kręgosłupa.
wystarczy zwykłe proste żeberko ( nejlepiej zeby miało gumki bo przy zakładaniu nie obdzierają sie skrzypce.) swoje kupiłam za ok 60 zł jest jak nowe a gram na nim juz 4 lata.
Warto jest zainwestoweać raz ;) nic co jakiś czas wymieniać.
bo ,,co tanie to drogie"
Pozdrawiam ;)
28-03-2009,Od: ?
Jakoś kiedyś nie grano z żeberkiem i nic się nie działo. Wystarczy umieć, żeberko dużo ułatwia ale też sporo odejmuje.
29-03-2009,Od: Piotrek
Tak, grano kiedyś z żeberkiem ale do czegoś zostało stworzone. Moja nauczycielka mi mówiła że lepiej żebym nie ćwiczył wcale niż bez żeberka i sama też urzywa. Więc coś w tym jest..
29-03-2009,Od: Piotrek
och chciałem powiedzieć że nie grano, drobny bład w pisowni xD
29-03-2009,Od: ?
Powtarzam że jak ktoś umie grać z żeberkiem to jest to dużo korzystnijsze dla dźwięku. Nie sądzę żeby Heifetz grał bez po to żeby było gorzej . Teraz po prostu mało kto zna technike grania bez żeberka. Osobiście gram też z, ale przez 2 lata byłem uczony bez. Mi ta technika nie podpasowała, ale wielki szacun jak ktoś umie grać bez.
14-08-2015,Od: alma
Bez żeberka gra Anne- Sophie Mutter:)
18-08-2015,Od: Adam
Nie każda osoba może grac bez żeberka, wynika to z indywidualnych cech budowy, osoby szczupłe zwłaszcza z długą szyją i płaską klatką piersiową raczej nie mogą.
Nie zupełnie jest tak , że dawniej grano bez żeberka, bo podkładano poduszki i tkaniny.
Dobre żeberko nie obdziera skrzypiec, ale zużywa się, luzuje lub gumki mogą pękać, przez z co łapki robią się ostre i zaczynają kaleczyć instrument.
| Twoja odpowiedź |