Forum

08-04-2016,Od: Mateusz
Co sądzi Pan o gitarach marki T.Burton? Konkretnie mam na myśli model Greengo. Czy poleciłby ją Pan na pierwszą gitarę dla osoby początkującej? Czy macie Państwo taką gitarę w swojej ofercie?

10-04-2016,Od: Jarek
Na niskim poziomie cenowym marka instrumentu nie ogrywa wielkiej roli. Większość tanich gitar na świecie robi Fengling. Kilka milionów rocznie. Nie słyszeliście? To dlatego że importerzy zamawiając kontener każą naklejać własne napisy i marki. Ludzie tracą czas na deliberacje która marka lepsza, a to może być ta sama gitara pod różnymi nazwani.
Dlaczego więc są różne opinie? Otóż tanie drewno samo zmienia kształty i rozmiary. Kontener płynie przez strefę równikową w ciężkich warunkach. Pracownicy przy tym budżecie mają 10 razy mniej czasu na dopracowanie niż należy. Stąd każdy egzemplarz, każda partia jest inna. Mało tego - często jeden model pochodzi z różnych fabryk zależnie od dostawy.
Czy można więc trafić na dobrą tanią gitarę wprost z fabryki? W 99% przypadków nie można. Trzeba każdy egzemplarze przejrzeć, poprawić i wyregulować. Niestety sklepy masowej sprzedaży nie robią tego i ludzie dostają co raz gorsze gitary.
Jaki z tego wniosek? Bardziej liczy się wybór sklepu niż wybór modelu. Nie miałem w ręku Greengo, a może miałem lecz pod inną nazwą. Czytam w necie, że ludzie trafiali z garbami, brzącymi strunami, niewygodnie ustawione. To jest skutek kupowania z ceneo. Telewizor jest każdy takim sam, a instrument jest każdy inny i do każdego trzeba się przyłożyć przy sprzedaży z kluczem i pilnikiem. Wtedy granie będzie przyjemne. Taka jest moja filozofia. Jak widzę garb, to biorę pilnik i likwiduję, za wysoki prożek - obniżam, brzęczy próg to poprawiam i reguluję. Inne sklepy wysyłają jak ziemniaki. A przecież właśnie dla początkujących sprawy mechaniki i wygody grania są szczególnie ważne. Po regulacji instrument leży w ręku i gra jakby był dwa razy droższy.

Twoja odpowiedź
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):