19-06-2016,Od: Ala
Dzień dobry. Co by Państwo bardziej polecali dla początkującego - Stentor 1018/A, czy Hofner AS060v?
20-06-2016,Od: Jarek
Nie polecam najniższych modeli, bo jest to zawsze selekcja negatywna zarówno drewna jak i siły roboczej. Maksymalnie skrócony czas budowy nie pozwala na prawidłowe wykończenie. Jeżeli jednak nie ma budżetu na nic lepszego i wybieramy dolną półkę, to kluczowy jest wybór sklepu. Tylko sklepach specjalistycznych skrzypcowych, nawet najtańsze modele są poprawiane. W sklepach ogólnych zwykle nikt się na tym nie zna, albo nie ma czasu na poprawki. A najtańsze modele zawsze są niedokończone. Dopiero po wprowadzeniu poprawek można w pełni je wykorzystać, tak jakby się kupiło sporo droższy instrument. Ma to szczególne znaczenie dla początkujących. Zawodowiec zagra nawet na krzywym i niewygodnym instrumencie, natomiast początkującego amatora łatwo zniechęcą przeróżne niedoskonałości. Nauka gry jest wystarczająco trudna i nie warto rzucać sobie dodatkowe kłody pod nogi.
Jeszcze mała uwaga: Stentor 1018/A to jest ten sam instrument co Everplay EV-611, tylko inaczej opakowany, puszczony przez pośrednika w Anglii i przez to droższy. Lepiej korzystać z polskiego bezpośredniego importera i płacić mniej. Zaś Hofner AS060v to nie jest stricte Hofner, tylko podmarka Alfred Stingl, czyli też zwykłe chińskie skrzypce, z tych samych fabryk co inne, tylko zamawiane przez Niemcy. Po co płacić pośrednikom skoro mamy to samo importowane wprost przez polskie firmy. Mamy polskie przygotowanie i krajowy serwis. Dajemy pracę naszym. To też ma znaczenie.
20-06-2016,Od: Ala
No ale jeśli mogę wydać maksymalnie 500 zł, to lepszy będzie Stentor czy Hofner?
21-06-2016,Od: Jarek
Niestety nie mając w ręku konkretnych egzemplarzy nie mogę powiedzieć które są lepsze. Przy podobnej cenie raz jedne, a raz drugie będą lepsze. Mogę je zamówić, przetestować, porównać i wtedy będzie wiadomo. Może się na przykład okazać, że po przybyciu ze sklepu jedne będą ciut lepsze, a po zrobieniu korekt te drugie je wyprzedzą. To się często zdarza, że instrument ma spory potencjał, ale trzeba go dopiero wydobyć korektami, bo może być fatalnie przygotowany. Ostatnio kupiłem w dużym sklepie muzycznym wyższy model Hofnera i był fatalny, ale jak go podpiłowałem zrobił się fantastyczny jak na swoją cenę. Model 060 wprost ze sklepu może być jeszcze gorszy na dzień dobry, bo to najniższy model tej marki. Natomiast Stentor wiadomo czego się spodziewać, bo to jest Everplay, tylko z inną nazwą i inaczej zapakowany. Na pewno trzeba zrobić korekty rozmieszenia strun, podstawka i będzie OK.
21-06-2016,Od: Ala
Dziękuję.
21-06-2016,Od: Jarek
Jak będzie decyzja, to proszę się umówić. Zakupimy te skrzypce, poprawimy, sprawdzimy które lepsze i sprzedamy po tej samej cenie.
| Twoja odpowiedź |