01-10-2016,Od: Skrzypaczka
Witam, W tym momencie gram już 21 lat mojej gry na skrzypcach i zależy mi na tym abym miała możliwość ćwiczenia ze słuchawkami w uszach. Bardzo proszę o polecenie paru modeli skrzypeic elektrycznych (to na czym mi zależy to możliwie najbardziej zbliżone możliwości do skrzypiec akustycznych, nie zależy mi na dodatkowych efektach elektronicznych chyba że idzie to w parze ze swietną jakością dżwięku). Proszę też o informację na co zwracać uwagę przy zakupie skrzypiec elektrycznych.
pozdrawiam
01-10-2016,Od: Jarek
Trzeba kupić Yamahę. Te tańsze są typowo dla początkujących i jest spora różnica w stosunku do skrzypiec profesjonalnych. Tanie drewno łatwo się wypacza, a pośpieszna niskobudżetowa obróbka pozostawia wiele niedokładności. O ile prożek i podstawek da się łatwo poprawić, to kształt szyjki i podstrunnicy będzie odbiegał od ideału i różnił się od własnych skrzypiec.
Można rozważyć elektryfikację własnych skrzypiec akustycznych oraz wyciszenie tłumikiem i zaklejeniem efów. Jednak dołożenie przetwornika może nieco zmienić brzmienie akustyczne.
| Twoja odpowiedź |