12-01-2017,Od: Ryszard
Panie Jarku, prosze mi powiedziec czym konkretnie roznia sie oferowane przez Was za 850zl skrzypce elektryczne Pengano od oryginalnych HBV 840 a z kolei te od wyzszych modeli np, HBV 990.
Jaka jest panska opinia jako fachowca na temat skrzypiec Carlo Giordano np. EV205, GEWA np. 401647 (401) i Fenderem
FV-1.
Czy te wymienione Skrzypce sa rowniez robione w Chinach ?
Moja wiedza na temat skrzypiec (ogolnie) jest uboga wiec prosze o odpowiedz.
12-01-2017,Od: Jarek
Pengano to są selekcjonowane, tuningowane i doposażane korpusy 840. Po wstępnej selekcji są przeprowadzane korekty prożka, podstawka, estetyki, smarowanie elementów. Wywalane są nic nie warte słuchawki i zastępowane porządnymi HiFi o lepszej czułości, brzmieniu, wygodzie i przede wszystkim nie rozpadające się jak tamte. Dochodzi lepszy futerał ocieplany z pierzynką, gąbka na ramię, komplet strun zapasowych, lepsza kalafonia itp.
Model 990 jest plastikowy, nie drewniany, więc się nim nie interesuję. Carlo nie podobają mi się, bo sposób selektywnej dystrybucji ogranicza konkurencję, a to pogarsza stosunek jakość/cena. Gewa też najczęściej jest przewartościowana. Podobnej klasy skrzypce da się kupić taniej. Fender to zupełnie coś innego, bo chyba posiada pudło drewniane. Tyle że to model wielokrotnie droższy i niedostępny w Polsce. Bardziej dostępna jest Yamaha i są to już prawdziwe skrzypce, nie takie zabawkowe. Oczywiście wszystko robi się w Azji, bo tam człowiek pracuje 7 razy dłużej za tą samą kasę więc wykona lepiej i dokładniej. Także drzewo lepsze się dostanie, bo ekolodzy nie pilnują.
| Twoja odpowiedź |