Sklep
23-10-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Katrin, sorry że tak długo, ale nie zauważyłam Twojego wpisu :p Na tych skrzypcach kiedyś napewno ładnie zagrasz, moja nauczycielka grała na tych za 300 zł i tak źle nie było. Teraz gram "Zimę" Vivaldiego i III cz. "Lata". Dźwięk jest już niezły, ale chyba dlatego że zmieniłas skrzypce :p mam jakieś po studencie. Na początku najtrudniejsza była chyba postawa i wydobycie dźwięku...mam nadzieję, że gra sprawia Ci dużo radości :] Pozdro! P.S. Ma ktoś nutki "La campanella" Paganiniego na skrzypce?? Jeśli tak, to bardzo proszę o przesłanie. Mój adres: connie1@vp.pl
22-10-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Kamila, skrzypce są ładne, ale wymagają dość sporej renowacji. Wyglądają raczej na lutnicze. Najlepiej napisz do skrzedającego czy nie mógłby Ci ich wysłać na próbę - a Ty poszłabyś z nimi do lutnika. On będzie wiedział ile są warte. Pozdro
22-10-2007, Od: Kamila
Odpowiedz
Oto ta strona http://www.allegro.pl/item256058967_stare_skrzypce_lantschultz_bielinek_1899_.html
21-10-2007, Od: Daniell
Odpowiedz
Jeżeli chcecie grac to zacznijjcie własnie od obsłuchania się, podpatrzenia jak inni graja itd.
21-10-2007, Od: Daniell
Odpowiedz
XXX napisał/a Jeżeli byłeś obeznany ze skrzypcami to żaden sukces, grać ze słuchu
...nigdy wcześniej nie miałem skrzypiec w ręce-...ale na pewno oswiłem się ogladając na youtube jak grają inni
21-10-2007, Od: PhoeniX
Odpowiedz
Jak sie nazywa sznurek laczacy guzik z strunnikiem bo chce kupic a nie wiem jak to znalezc.Dziekuje
21-10-2007, Od: Tomek
Odpowiedz
Aha. w razie czego moj mail: czarneckit@wp.pl
21-10-2007, Od: Tomek
Odpowiedz
Witam,
Mam w domu skrzypce: Copy of Nicolaus Amati Made in Berlin. Czy Ktoś może mi powiedzieć coś więcej o nich? Głównie chodzi o to, że są do renowacji (nie sa polamane ani porozklejane) i nie wiem czy jest sens je naprawiać (pewnie trzeba bedzie polakierowac i dokupic osprzet). Ewentualnie polćcie mi lutnika w okolicach WA-wy. Pozdrwiam!
20-10-2007, Od: Amateusz
Odpowiedz
Czesc wszytskim!!
mam takie pytanko czy ma ktos nutki "skrzypek na dachu" jesli tak to ja bym bardzodzwieczny za przeslanie tych nutek czerniu@o2.pl
20-10-2007, Od: Basia
Odpowiedz
Dzięki Olcia! Zmotywowałaś mnie;p Dzięki za wszystko;d Moja mama się chyba przekona dzięki tobie, że nie jestem za stara na skrzypce:D Dziękuję Ci serdecznie! Naprawdę.
19-10-2007, Od: Patrycja
Odpowiedz
witam :) mam 17 lat i jakies 2 lata temu dostalam stare skrzypce od wujka :) a teraz bede grala w zespole moich braci :) mi wystarczył tylko dobry słuch :) pozdrawiam wszystkich trzymajcie sie :)
18-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
Do Basia: Słuchaj też mam 13 lat gram na gitarze i jak spytałam się nauczyciela czy mam szansę nauczyć się grać na skrzypcach to powiedział że nie bo niby jestem za stara. ciekwe skąd te ploty że na skrzypcach zaczyna się grać w wieku 5-6 lat. haha znajoma moich rodziców nauczyła się grać z wieku 40 lat i co gra bardzo ładnie. Damy rade nauczyć się grać:D pozdrowienia
15-10-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Kama, to zależy albo od skrzypiec które mają kiepski dół, albo od Twojej techniki dociskania strun i prowadzienia smyczka. Często jest to jedno i drugie :) W miarę Twojego uczenia się brzmienie w całych skrzypcach będzie się poprawiać. Po prostu trzeba trochę czasu żeby wydobyć ze skrzypiec ładny dźwięk. Pozdro
14-10-2007, Od: Kama
Odpowiedz
Hej, witam wszystkich i mam małe pytanie. Posiadam skrzypce Verona z tej stronki i mam mały problem. Dopiero rozpoczęłam naukę ale skrzypce G i D po dociśnięciu dziwnie skrzeczą zamiast ładnie brzmieć. Wiecie może od czego to zależy?? Pozdrawiam
14-10-2007, Od: monikarija@hotmail.fr
Odpowiedz
witam wszystkich bardzo serdecznie!nazywam sie monika , mam 21 lat i od 3 lat mieszkam w paryzu.Umieszczam ta wiadomosc na tej stronie aby dowiedziec sie czegos wecej o grze na skrzypcach ( poniewaz chcialaby auczyc sie na nich grac , ale jeszcze nie wiam jak to zrobie , bo kursy w paryzu sa kolosalnie drogie!).Miaabym prosbe dla wszystkich tych ktorzy mieli juz doczynienia z skrzypcami o kilka rad , ktore mogly by mi pomoc u progu moich zmagan;wna poczatku mojej wiadomosci zamieszczam mojego maila .dziekuje za wszelka pomoc !
14-10-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Pogadam z kimś o skrzypcach i nie tylko, gram od 6 lat mam 15 lat GG 305998
14-10-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Pogadam z kimś o skrzypcach i nie tylko, gram od 6 lat mam 15 lat
13-10-2007, Od: Kasia
Odpowiedz
Słuchajcie, mam 14 lat, od 3 lat gram na skrzypchavh i chętnie pogadam z kimś kto lubi muzykę tak ja ja, to moje gg. 4724847
13-10-2007, Od: XXX
Odpowiedz
Do Daniell. Ej no dobrze, po co wam nuty? Jeżeli byłeś obeznany ze skrzypcami to żaden sukces, grać ze słuchu ale jeżeli zaczynasz od zera (tak jak ja) to uwierz mi, potrzebne są na początek nuty, potem z resztą też:):)
11-10-2007, Od: Daniell
Odpowiedz
Olcia-wydaje mi się, że każdy kto chce grać na skrzypcach musi miec dobry słuch...każdy komu się podoba dźwięk skrzypiec musi mieć dobry słuch:):):)(choć znam wyjatki)
Do wszystkich-grajcie kiedy chceice gdzie chcecie jak chcecie ale Jeżeli chcecie:) wiek w ogóle nie ma znaczenia, jezeli czujecie ze chcecie grać róbcie wszystko zeby grać!
W maju zdesperowany sam pisałem na tym forum, że MUSZE mieć skrzypce:) no i mam ...no i gram:):)powodzenia dla całej familyi skrzypków:)
11-10-2007, Od: Kamil
Odpowiedz
hej, chętnie kupię stare skrzypce, mogą być zniszczone, bez strun i smyczka, takie bardziej na sciane niz do grania:) pozdrawiam,
Kamil,
506/158/828
11-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
Do Daniell. Wiesz może nie dla wszystkich najłatwiej jest grać ze słuchu. Do tego trzeba mieć bardzo dobry słuch a nie wszyscy go posiadają uwierz mi.
10-10-2007, Od: małgosia maslanka
Odpowiedz
chcesz kupic skrzypce kup teraz pod nr 512083506
09-10-2007, Od: Amateusz
Odpowiedz
to co piszesz jest straszne ja bym sie chyab pociol plastikowym nozem i sypal sola :/
09-10-2007, Od: cd
Odpowiedz
jeszcze ma czelnosc sie do mnie odzywac i krzyczec :(((
09-10-2007, Od: do nizej ciag dalszy
Odpowiedz
myslalałam ze podoba im sie ze tworze, ze próbuje....a teraz wyszło..wszystko co robie i tak nie jest dobre :((
09-10-2007, Od: rympam :(
Odpowiedz
wiecie co dziś usłyszałam od mamy ? :(
sprzedała mi smyczek a jutro sprzeda skrzypce....
po co mi skrzypce jak ja kazdemu na uchu nimi gram,że nie gram i rympie....:((((
nie rozumie mojej pasji, jak mogla tak powiedziec :(((
08-10-2007, Od: Gabi
Odpowiedz
Amateusz: Ja mam nutki do titanica wyśle Ci :)
08-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
chciałabym jakieś najprostrze nuty jak się da na skrzypce bo dopiero mam zamiar zacząć naukę. Proszę o pomoc. Aha słuchajcie myślicie że jak zacznę się uczyć teraz to na święta zagram jakąś kolendę?? uczyłam się już grać na gitarze 4 lata i na keybordzie 5 lat także chyba mi się uda ale nie wiem a co do nut to to mój e mail :
ola_pelczarska@op.pl\
z góry bardzo dziękuję i bardzo mi zależy:P
08-10-2007, Od: Amateusz
Odpowiedz
Czesc Wszytkim !
Mam takie pytanie czy ma ktos z was nuty "skrzypek na dachu" i pisenki z titanic'a jesli tak to prosze o przeslanie dosc pilne to jest dziekuje odrazu z gory
E-mail : czerniu@o2.pl
07-10-2007, Od: Katrin
Odpowiedz
Proszę o radę: chcę się nauczyć grac na skrzypcach, mam 19 lat, a od 7 lat gram na fortepianie. Czy wystarczą mi na sam początek skrzypce fabryczne? Bo na razie nie mogę wydac więcej pieniedzy niz 500zł... Chyba, ze na razie wstrzymam się z zakupem i uzbieram więcej pieniedzy. Minusem takiej decyzji jest to, zacznę naukę w jeszcze poźniejszym wieku. Czy skrzypce fabryczne wydają jakiś "znośny" dzwięk?? Czy da się na nich grać? Mi chodzi o granie prostych melodii, piosenek oazowych. Ale z racji tego,że ukończyłam SM I stopnia na fortepianie, kocham muzykę, jestem ambitna, nie chcę "żempolić", lecz zależy mi na tym, żeby piosenki, które będę grała miały czysty dźwięk. Zakładając, że znajdę sobie prywatnego nauczyciela, mam talent, zapał i czas na ćwiczenie; czy skrzypce fabryczne wystarczą mi do CZYSTEGO grania prostych piosenek oazowych? Proszę Was o rady... Jak sądzicie?
P.S. A te skrzypce z tego sklepu za 500zł??
08-10-2007, Od: Jarek
Odpowiedz
Była u nas ostatnio nauczycielka grająca zawodowo w Teatrze Wielkim. Zagrała tak pięknie na tych zwykłych skrzypcach uczniowskich, że mnie po prostu zamurowało. Pomyślałem, że talent jest jednak ważniejszy niż sprzęt. Na etapie pierwszych lat nauki nawet super profesjonalne skrzype będą w rękach ucznia fałszować. Dopiero wprawny muzyk doceni różnice w klasach instrumentu. Oczywiście jak jest nadmiar pieniędzy to lepiej kupić zbyt drogi instrument niż zbyt tani. Jednak przy ograniczonym budżecie można spokojnie wybrać do nauki instrument typowo uczniowski, bo jest 10 razy tańszy. Można go z resztą ulepszyć przez zakup zawodowych strun D'Addario Helicore czy Pirastro Piranito. I jeszcze jedna zaleta - tani instrument łatwiej jest sprzedać jeżeli zapał wygaśnie, albo przeciwnie - jeżeli będzie potrzeba wymiany na lepszy.
08-10-2007, Od: Katrin
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: a ile kosztują (w przybliżeniu) takie struny, o których Pan pisał?
Pozdrawiam.
08-10-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Katrin: też jestem po PSM I stopnia z fortepianu i rok temu zaczęłam się uczyć grać na skrzypcach z tej stronki za 300 zł. Moja nauczycielka była zdziwiona że za tą cenę, jak się wyraziła, "brzmią". Naprawdę, jeśli chodzi o początki to te skrzypce spokojnie wystarczą, a wydają jeszcze lepszy dźwięk jak już się rozegrają. Wydaje mi się więc, że możesz zamawiać Verona Violin za 500 zł :) Pozdro i powodzenia!
08-10-2007, Od: Katrin
Odpowiedz
Dzieki, Aśka, za odpowiedź! Czyli myślisz, że na takich skrzypcach da się w przyszłości ładnie zagrać? Jesli tak, to już się nie mogę doczekać rozpoczęcia nauki:)) A napisz jak Tobie idzie... Co obecnie grasz? Jak brzmi dźwięk? Co było najbardziej trudne na początku w nauce i po ilu zagrałaś pierwszy utwór? Pozdrawiam Cię serdecznie!!
08-10-2007, Od: Dorota
Odpowiedz
Poszukuję taniego smyczka do małych skrzypiec dla 6 letniej córci.Szkoła muzyczna udostępniła nam skrzypce ale brakuje nam smyczka. Prosimy o kontakt GG-2462674
06-10-2007, Od: Piotr
Odpowiedz
Sprzedam stare XIX wieczne skrzypce lutnicze 4/4, prawdopodobnie niemieckiej manufaktury. Stan dobry (mały remont dokonany przez lutnika w latach 80) Piękne piaskowe brzmienie. Niestety nieuzywane od bardzo dawna lecz przechowywane w bardzo dobrych warunkach (stała średnia temperatura) Oczywiście wraz ze skrzypcami oryginalny drewniany futerał ze epoki + 2 stare smyczki. Cena jest do uzgodnienia. Instrument raczej dla zaawansowanego skrzypka. Mój tel. 692393670. Łódź
06-10-2007, Od: tomi
Odpowiedz
mam pytanie do kogos kto sie zna na skrzypcach. cho0dzi o to ze mam skrzypce z napisem w srodku Gaspar da Salo in Brescia. co to sa za skrzypce?
06-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
Dzięki Magda jesteś Boska:P zaraz Ci maila wyśle jakie piosenki chce
:P
05-10-2007, Od: ?
Odpowiedz
jesli chodzi o muzyke "oazowa" - dajacie dziewczyny znac na maila. jesli bardzo Wam zalezy, moge Wam te nuty po prostu napisac, powiedzcie tylko, o ktore konkretnie utwory chodzi. Pozdrawiam.
madzia_chan@interia.pl
05-10-2007, Od: magda
Odpowiedz
jesli chodzi o muzyke "oazowa" - dajacie dziewczyny znac na maila. jelsi bardzo Wam zalezy, mogge Wam te nuty po prostu napisac, powiedzcie tylko, o ktore konkretnie utowy chodzi. Pozdrawiam.
madzia_chan@interia.pl
04-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
Dzięki Gabi:P pozdro
04-10-2007, Od: Gabi
Odpowiedz
Olcia:Ja ci moge cos tam wysłać..ale to juz jutro oki Pozdrawiam!
04-10-2007, Od: Olcia
Odpowiedz
Czy ma ktoś może całkiem najprostrze jak się da nutki na skrzypce?? bo ja dopieo mam zamiar zacząć grę a coś na sam początek by się przydało:P z góry dzięki
E-mail: ola_pelczarska@op.pl
03-10-2007, Od: Olcia`
Odpowiedz
No ja tez potrzebowałabym nutki do jakiś piosenke Oazowych bo bardzo mi się przydadzą :P
03-10-2007, Od: Gabi
Odpowiedz
Justyna: Masz juz skaner?:)jak masz to jak mozesz wyslij mi te nutki bardzo mi zalezy...pozdrawiam
03-10-2007, Od: Jarek
Odpowiedz
Skrzypce Verona Custom sa dostępne ponownie w promocyjnej cenie 500 zł. Zapraszam do zakupów :-)
03-10-2007, Od: Dorotka
Odpowiedz
A gra ktoś z was w oazie lub czyms w takim stylu? Bo potrzebowałabym nutek do takich właśnie religijnych piosenek :) pozdrawiam. JCT mój mail: dorocia_ja@interia.pl Aha.. i skąd jesteście? :) Ja Katowice.
02-10-2007, Od: Dominika
Odpowiedz
Poszukuję nut na skrzypce- muzyka Cygańska,bałkańska.rumuńska...Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii to podaje mój adres e-mail: domi50@wp.pl
01-10-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Ok, udzielę wszelkich sugestii na temat skrzypiec [gram od 9-tego roku życia już prawie 7 lat będzie ile gram xDD] GG 305998