Sklep
13-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
PS. a najlepiej nie mieć takich drogich skrzypiec bo mogą was okraść! <niestety>
13-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Zgadzam się. Mój staroć też jest manufaktura i żadnej różnicy pomiędzy lutniczymi xDD tyle że trzeba wymienić lakier bo się poniszczył podczas ich dłuuugiego żywotu, ale to tylko sprawa kosmetyczna. A jak ja je kupiłam to były bez duszy i pan musiał mi ją włożyć takim narzędziem nawet niewiedziałam że takie narzędzie istnieje xDD
13-08-2007, Od: Kajka
Odpowiedz
2 tygodnie przerwy od skrzypiec (NIE BYłO MNIE) i teraz nie mogę znieść ich piszczącego dźwięku!!! :-( :-(
12-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Ja też gram w kapeli ludowej w strojach ludowych ale przechodzę do orkiestry 40 osobowej. Przyjęli mnie xDD
Odpowiedz
Fajnie wiesz, moja znajoma ma za 40 tys. skrzypce, bo jej ojciec jest bogatym rolnikiem który ma 5 kombajnów i 10 traktorów
12-08-2007, Od: karola
Odpowiedz
Ja jestem Karola M
12-08-2007, Od: Karola
Odpowiedz
i maja 250 lat
Odpowiedz
ja mam lutnicze skrzypce za 20 tysięcy
Odpowiedz
Hej co tam u was ja będe grała w kapeli ludowej na skrzypcach
Odpowiedz
Jak wybierzesz elektryka to nie będziesz umiała za dobrze grać na zwykłych... Zniszczysz sobie całą grę... Na elektryku możesz zacząść grać 2-3 lata po rozpoczęciu nauki na skrzypcach zwykłych. A skrzypce ever play, verona custom itp. to są skrzypce do bani. Najlepsze są podobno Leonardo [fabryczne oczywiście]. Ja miałam 1-sze swoje stradivariusy [oczywiście że kopia] wypożyczone z szk. muz. Ja proponuję uzbierać te 1.500 - 2.000 [jak się już wkręcisz na leonardach] i kupić lepsze skrzypce, a nie marnować kasy na verony. Ps. Najgorsze skrzypce elektryczne to stagg i te poniżej 1.000 zł
11-08-2007, Od: Zosia
Odpowiedz
Mam do was w sumie 3 pytania, i zalezy mi najak najszybcszej odpowiedzi. Czy dla początkujących jest różnica na jakich skrzypcach zacznie nauke - elektrycznych czy zwyklych? Czy Ever play z tej strony są zrobione fabrycznie,ze sklejki? Skrzypce Verona Custom są za 500,- czy 600,- bo są dwie ceny, przed i po otwarciu opisu. Dzieki za odpowiedz!
11-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
wow Natalia, ale ci się udało... zazdroszczę
12-05-2007, Od: kaska
Odpowiedz
hejka czy struny thomasika sa dobre bvo sie nie zxna a che kupic sobie polecacie jakiec coby fajny dzwięk był?/:):):)
10-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Najlepsze są xDD ! A ja mam tomastici spirocore za 200 zł
03-07-2007, Od: Katrina
Odpowiedz
BardSłuchajcie, jeżeli ktoś z Was, miałby nuty do utworu Gawoyt, to proszę o to by mi je przesłać. Jestto dlamnie bardzo ważne. To mój numer gg.4724847. Bardzo proszę o kontakt ze mną.
Odpowiedz
Ale jaki gawot? J. Rameau, Bacha, Haendla, Mozarta czy kogo? i jaki opus?
11-07-2007, Od: Kajka
Odpowiedz
Słuchajcie, są wakacje, czy dalej codziennie "piłujecie" na swoich skrzypcach? A może odetchnęliście na chwilę. Jeśli tak, to piszcie ile teraz ćwiczycie.
Odpowiedz
ja ćwiczę od 1 h do 4 h dziennie xDD
22-07-2007, Od: Żaba
Odpowiedz
Kajka: Przyznam, że mam ułatwione zadanie-nie jestem kompletną "nowicjuszką",bo od 7 lat gram na gitarze, śpiewam w chórze akademickim i generalnie mam ciągle do czynienia z muzyką,więc uznałam,że mogę grać ze słuchu,zwłaszcza że ów słuch posiadam.Skrzypce są trudnym instrumentem, ale uważam, że można się samemu nauczyć.Zdaję sobie sprawę, że bez podstaw typowo "technicznych" typu prowadzenie smyczka, strojenie czy nawet trzymanie skrzypiec- jest dużo trudniej, ale sukcesywnie zgłębiam wiedzę na tematy związane z instrumentem. Gram od bardzo niedawna i już słyszę efekty. Nie kwestionuję fachowej pomocy-ba! nawet zamierzam o nią poprosić znajomego skrzypka, ale póki co-ćwiczę sama, jak już pisałam oglądam Menuhina i Kennedy'ego na youtube, słucham mądrych rad i uparcie spełniam swoje marzenia:)
Odpowiedz
Miałam paru "uczniów" którzy grali na gitarze w I i II St. PSM, ale na skrzypcach za nic nie umieli się nauczyć chociaż tak bardzo tego pragnęli, jedna dziewczyna o mało sobie czegoś nie zrobiła
23-07-2007, Od: jutolina;P
Odpowiedz
chmmmmmmmm jak na orkiestrze kolki puszczaly (co sie dziwnym trafem zdarzało bardzo czesto i najczesciej przy trodnych utworach ;P) to sie szlo do jakiegos nauczyciela. on jakos delikatnie (choc nie zawsze delikatnie i nie zawsze ostoznie) wpychal jakos kolki troche bardziej do srodka... niech zgadne... masz nowe skrzypce fabryczne za ok 300zl?? chodzisz do muzycznej?? jak tak to mozesz sie skontaktowac ze swoim nauczycielem i zapytac go o zdanie i pomoc...
Odpowiedz
Kołki może już swobodnie regulować uczeń 5 kl. PSM lub SOM
23-07-2007, Od: kaxska
Odpowiedz
Dzienki wszystkim za rady.
24-07-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Kajka, na stronie Państwa Henglewskich jest duży wybór kalafonii. Najlepsze z nich produkują firmy Hill i Pirastro.
Odpowiedz
Nie bo najlepsza jest kalafonia thomastic za 35 zł
25-07-2007, Od: Betty
Odpowiedz
Cześć ! Mam takie pytanie co do ogniska muzycznego może ktoś z Was się orientuje w cenach nauki gry na skrzypcach w ognisku oraz czy osoby w wieku starszym moga się tam uczyć ?
Odpowiedz
Mogą się zacząć uczyć od lat 5 do 16
26-07-2007, Od: Kajka
Odpowiedz
Około 160zł i mogą też starsze.
01-08-2007, Od: Justyna=)
Odpowiedz
Znacie jakieś programy do pisania nut???
Odpowiedz
Najlepszy to FinaleNotepad 2007
31-07-2007, Od: Justyna=)
Odpowiedz
A jak się wymieni struny to coś pomoże??? No i czy coś można zrobić z tym "trąbkowatym" dzwiękiem???
Odpowiedz
Żeby ci się lepiej grało i naciskało na struny, musisz mieć wyprofilowany podstawek
Odpowiedz
Ps. chcecie pogadać moje gg 305998
Odpowiedz
Ja mam stare lutnicze stainery, około 200 lat, mają na ślimaku głowę lwa, oczywiście kopia stainerów, lutnik mi powiedział że gdyby je trochę odnowić to mogłabym za nie dostać 8. tys (!) a ja je kupiłam na allegro od jakiegoś antykwariatu za 430 zł...
09-08-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Wiesz, to zależy od twoich możliwości i zapału. Ale skrzypce nie są aż takie trudne jak wielu uważa. Zwłaszcza, jak nie grali :) Pozdro
10-08-2007, Od: ?
Odpowiedz
nie w ogóle nie są trudne;|...
10-08-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Olimpia, te skrzypce są piękne. Jakby były ze 3 razy tańsze... :p
09-08-2007, Od: Justyna=)
Odpowiedz
Olimpia, ja bym te skrzypce kupiła jakbym tylko miała kase:P:P na razie zbieram na manufaktury... Tanie nie??? ja bym je za 10 tys sprzedała...
09-08-2007, Od: Ola
Odpowiedz
eee ostatni raz byłam w górach jak miałam 8 lat:P ale tam sa chyba jacyś uliczni grajkowie :))))
09-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
te skrzypce verona custom kosztują 500 czy 600zł????????
Odpowiedz
http://www.allegro.pl/item221080292_xix_wieczne_mistrzowskie_lutnicze_skrzypce_4_4.html
sprawdźcie i wyraźcie swoją opinię
Odpowiedz
ja mam jeszcze inny sposób. Spróbuj naśladować ręką jojo tak żeby nadgarstek się zginał, ale ręka była rozluźniona. Mój nauczyciel mówi że przy graniu na skrzypcach trzeba też chodzić na basen po to aby ''potrenować'' rozluźnianie mięśni
Odpowiedz
w końcu jadę do Zakopanego!!!!!(w niedzielę) czy dużo górali tam gra na skrzypcach, a dokładnie gdzie ich można zobaczyć???? Ola?????? :P
Odpowiedz
iwona, wogóle się tym nie przejmuj, tylko ćwicz jak Ci nauczyciel każe!! Bo KAŻDY ma takie problemy, a za 2 tygodnie sama powiesz" boże jakie to było łatwe!! mi też sztywniał nadgarstek i miałam taki sposób. Kładziesz łokieć na stole i zmuszasz rękę, żeby tylko nadgarstkiem ruszała. Albo stoisz przed lustrem i pilnujesz żeby nic się nie ruszało przy grze tylko nadgarstek. Po kilku dniach zobaczys efekty. choć wiem, że na pocżatku to niełatwe.3maj się!!
09-08-2007, Od: Iwona
Odpowiedz
Ja kupiłam Verone z tej strony. Nie są niesamowicie drogie i podobno da się na nich grać. Tzn tak twierdzi osoba, która mnie uczy.
a teraz ja mam pytanie: Czy trzymanie i prowadzenie smyczka jest az tak niesamowicie trudne czy ze mną jest coś nie tak, że nie chce mi się zginać nadgarstek, a jak już się zegnie, to rozwala mi się układ palców na smyczku. I jakie macie techniki trzymania smyczka? Bo sprawdzalam kilka źródeł i co jedn to inaczej:(
09-08-2007, Od: edzia
Odpowiedz
mam 18 lat - troche pewnie duzo jak na rozpoczynanie nauki gry na skrzypcach, ale naprawde napaliłam sie na to:) wczesniej uczylam sie grac na keyboardzie a pozniej na gitarze - z zadnym instrumentem nie mialam problemu, wiec jak myslicie - warto w ogole zaczynac?! no i jakie skrzypce najlepiej kupic, by nie byly niesamowicie drogie, ale dalo sie na nich grac:) prosze o pomoc:)
Odpowiedz
A tam dla mnie są trudne.:) zależy co i jak sie chce grać:P
31-07-2007, Od: Justyna123123123
Odpowiedz
Powtarzam moje pytanie i proszę o odpowiedz...Czy jeśli kupuję kalafonie to powinnam zwracać uwagę na to czy jest ona jasna czy ciemna??? Ma to jakiś wpływ na dzwięk???PROSZE O ODPOWIEDZ:)
08-08-2007, Od: Cicha
Odpowiedz
Zazwyczaj to nie ma znaczenia. Kupuj droższą i lepszą jakościowo!
31-07-2007, Od: Justyna=)
Odpowiedz
Ja mam skrzypce fabryczne i jak gram pozycje to tak jakoś strasznie piszczy, od czego to zależy. I nie wiem może ja mam tylko takie wrażenie że moje struny są bardzo takie jakby twarde i strasznie napięte. Sama nie wiem. A wracając do tych Azjatów no to też mi sie to znudziło a wie może ktoś co to za utwór bo mi się podoba a nie znam nazwy...http://pl.youtube.com/watch?v=oLWjvKvZYdg&mode=related&search=