Sklep
27-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
zależy jaka bo są różne; najpopularniejsza jest F Schuberta, którą gra sie często na weselu
Odpowiedz
sory, rzadko spotykam moje imię, dopiero zaczyna być modne:L
a co ody do radości znam na pamięć: (struna D) fis fis g a a g fis e d d e fis fis e e
fis fis g a a g fis e d d e fis e d d
e e fis d e fis g fis d e fis g fis e d e a-(struna G)
fis fis g a a g fis e d d e fis e d d
jak jakaś pomyłka to przepraszam
27-08-2007, Od: Olimpia przychudzka
Odpowiedz
Nie wiecie jak sie gra ave maryja my z Kara nie wiemy pozdro dla was od nas
27-08-2007, Od: Karolina
Odpowiedz
Ja mam teraz nika kara skrzypaczka amoja siostra olimpia przychudzka
Odpowiedz
Moja siora jest Krolina dlatego mamy te same pod spodem cyferki
27-08-2007, Od: skrzypka kara
Odpowiedz
moge pozyczyć
Odpowiedz
ja mam
Odpowiedz
a ksiażke szkola na skrzypceE Gorskiego poziom 2
Odpowiedz
macie nuty na ode do radości
27-08-2007, Od: Kika
Odpowiedz
kghkm,
Odpowiedz
Sory olimpia nie zauwazyłam twego linku to teraz będe sie podpisywała Olimpia P
Odpowiedz
a mi sie szczególnie d rosstraja
Odpowiedz
A moze tu jest jakas inna Olimpia ? Pozdro dla wszystkich
27-08-2007, Od: karolina
Odpowiedz
Ja sie pod twoim imieniem nie podpisuje ciekawe po co ..... Ja to nie umiem wcale stroić bo mym stroikiem nauczyciel mi stroi
27-08-2007, Od: Ola
Odpowiedz
Olimpia, a masz nowe struny czy od zawsze Ci sie rozstrajają?? bo jak nowe struny, to na początku zawsze co 5 minut się rozstrajają. pomaga nastrojenie ich pół tonu wyżej po grze- wtedy szybciej przestają "opadać". jeśli od zawsze Ci się rozstrajają to problem rozwiąze jakaś dobra pasta do smarowania kołków (wydatek ok 20 zł), albo chociaż kreda, którą trzeba kołki posmarować. kreda to środek uniwersalny :P 3maj się
Odpowiedz
co zrobić gdy skrzypce często się rozstrajają?
Odpowiedz
widzę że ktoś tu już wypisuje pod moim imieniem... karolina??!!
ja sama mam czasem problem ze strojeniem, jestem początkująca
25-08-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Diana, przede wszystkim musisz słyszeć interwał kwinty pomiędzy każdymi dwoma strunami. Do strojenia są mikrostroiki (te małe na strunociągu)i kołki w ślimaku. Zawsze zaczynaj od struny A (strój do wszystkiego co wydaje z siebie dźwięk o częstotliwości 440 Hz, czyli np.kamertonu, pianina:), potem do niej dostrajaj następne. Możesz też sprawdzić czy struny są nastrojone grając początek gamy, np. pusta D, e, f, g i sekunda wielka na pustą A. Pozdro :]
25-08-2007, Od: Karolina
Odpowiedz
A mój pra pra dziadek na skrzypcach grał i mówią ze mam talent po nim
25-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Jak można nie wiedzieć jak sie stroi skrzypce...
25-08-2007, Od: Diana
Odpowiedz
jak się mozna nauczyć samemu nauczyć stroić skrzypce?? czy jest jakiś stroik do tego?? ^^' ? prosze o odpowiedź na forum bądź na gg 4454148
25-08-2007, Od: karolina
Odpowiedz
Jest do nich stroik
25-08-2007, Od: Diana
Odpowiedz
w duzym stopniu moze to zależeć od kalafonii, ale skoro mowisz ze szczegolnie ślizga sie po a i e to myslę ze warto będzie kupić nowy komplet strun a zwłaszcza koniecznie jezeli te są juz od nowosci dane przez producenta!i warto tez popracowac nad techniką prowadzenia smyczka :) Pozdrawiam serdecznie :)
25-08-2007, Od: Iwona
Odpowiedz
mam pytanie. strasznie mi sie slizga zmyczek. szczegolnie po strunach a i e (czasami w ogole dzwieku nie wydaje). czy to mozliwe, ze to czesciowo wina kalafonii? mam ta od kompletu (kupilam verone z tej strony). bo mam wrazenie ze jakos strasznie szybko schodzi z tego smyczka i caly czas musze dosmarowywac...
24-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
no to dobra... skrzypce fabryczne są przepisowo 58 cm / 58cm. Za równy miesiąc bo 24 09 mam urodziny. może mi się coś dostanie.............
22-08-2007, Od: jutolina
Odpowiedz
Olimpia: skrzypce lutnicze mojej koleżanki sa nieco wieksze niz moje fabryczne. a wiec wniosek z tego taki ze rozmiar zalezy od lutnika badz fabryki, a moze przypadku...:) lutnik jerzy troszczyński robi skrzypeczki nieco wieksze niz przepisowo;)
22-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Marta, jeśli ci chodzi o skrzypce fabryczne 1/16 ostatnio widziałam takie na allegro. Podam ci link:http://www.allegro.pl/item226971433_skrzypce_ev616_rozmiar_1_16_futeral_smyczek.html
całkiem niezłe jak na początkującego(z pewnością dziecko)
trudno jest znaleźć taki rozmiar skrzypiec
21-08-2007, Od: marta
Odpowiedz
Witam !!!
poszukuje skrzypiec 1/16 jeśli miałby ktoś do sprzedania prosze pisac marrta22@wp.pl badz tel 603797306
21-08-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
fabryczne są trochę większe i szersze
Odpowiedz
moja koleżanka ma skrzypce fabryczne, ja lutnicze. kiedy się spotkałyśmy żeby tak tam przegrać jeden utworek w duecie zamieniłyśmy się skrzypcami. Jej fabryczne miały ,,sztywny''i ''twardy'' dźwięk, jakby zimny. A do tego niewygodnie się na nich grało.Lutnicze są bardziej delikatne, o czystym ciepłym i spokojnym dźwięku.
Jest jeszcze kilka różnic. Gdy wsadziłam lutnicze skrzypce do futerału na fabryczne , lutnicze wydały się mniejsze, węższe. I jeszcze przy graniu smyczkiem: również sztywno. A do tego mają jakby ''komputerowy'' dźwięk.Nie są złe, ale jak dla osoby z lutniczymi niewygodne.
Odpowiedz
wreszcie wróciłam z wakacji, brakowało mi skrzypiec. jak tam u was?? ktoś w tym roku idzie do szkoły muzycznej??????
20-08-2007, Od: jutolina
Odpowiedz
no od modelu tez. i od lutnika... i fabryki... i od roku w jakim zostaly wyprodukowane... i od mody... duzo tego...
20-08-2007, Od: Łola :P
Odpowiedz
Uwaga! 3 pary skrzypiec do sprzedania :) 2x manufaktury 4/4 - ceny w okolicach 600-800zł oraz 1x lutnicze 3/4 za ok. 1500zł. (Wycenione przez lutnika) kontakt ola_ohio@interia.pl
19-08-2007, Od: Ktoś :)
Odpowiedz
a nie moglibyście tu dać nutek z jakimiś nowoczesnymi utworkami?
19-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
to zależy od modelu. Ja mam Stainery, mają talię osy.
18-08-2007, Od: jutolina
Odpowiedz
wow... fajnie sie masz... z mojej rodziny nikt nie gra... tata jak byl bajtlem to na trabce gral;P hehe ale ze zlamanym zebem juz sie nie da :D
19-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Mój grał na skrzypcach, ale zaprzestał w 1952 r. kiedy jego matka się powiesiła, skrzypce miały charakterystyczną główkę [jak zresztą i moje] dziadek kupił je za 'flachę' od brata kapelmistrza, a teraz nie ma ich już i nie wiadomo gdzie są
19-08-2007, Od: jutolina
Odpowiedz
chmm... moj nauczyciel tez kiedys zwrocil uwage na to... i powiedzial ze skrzypce lutnicze polskie sa minimalnie wieksze niz np czeskie fabryczne. ale to tez moze robi kolor:)no bo czeskie fabryczne sa przewaznie ciemnowisniowe a moje byle lutnicze byly dosyc jasne:)
19-08-2007, Od: Justyna=)
Odpowiedz
Nie było mnie tylko tydzień a już dwie strony wypowiedzi:P wracam z kolejnym pytaniem: czy skrzypce lutnicze różnią się rozmiarem od fabrycznych??? bo mi się zdaje że mają większe"efy" i trochę węższą chwytnię:P coś jeszcze???
19-08-2007, Od: .....
Odpowiedz
kurcze niewiem dlaczego ale ze swojego komputera nie moge wejsc na tę strone:( bardzo bym chciala :( bałagam POMOCYYY!!!!!!
18-08-2007, Od: Karolina
Odpowiedz
Jak tam leci ja właśnie wrócdiłam z filcharmoni gdcie na skrzypcaach gra moja ciocia
18-08-2007, Od: Od: Od: jutolina
Odpowiedz
a ja pomiedzy przerwami w graniu troche pisze, i zmieniam swoj nick:)hehe;) no wiec postaram sie zostawic: jutolina bo justyna juz zajete;P
18-08-2007, Od: jutinola
Odpowiedz
mmmmmm.....kocham takie starocie...;D jak skrzypeczki sa w dobrym stanie to przypuszczam ze sa duzo wiecej warte niz 400zl...;P...ale Natalia ma racje zebys szla do muzycznej to tam ktos na pewno ci je wyceni:)
18-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Idź z nimi do szkoły muz. Tam ci powiedzą. albo napisz do mnie berecik@yahoo.pl
17-08-2007, Od: aleksandra
Odpowiedz
Sorki wogole jestem laikiem to skrzypce po Dziadku dalam ogloszenie i boje sie zeby ktos mnie nie skrzywdzil prosz jak ktos sie zna to nich poda przypuszczalna cene dziekuje
17-08-2007, Od: aleksandra
Odpowiedz
Mam skrzypce Schuster& z1927 nie odnawiane ile moga byc warte
17-08-2007, Od: aleksandradd2@tlen.pl
Odpowiedz
sprzedam stare skrzypce za 400 zł.
17-08-2007, Od: Natalia
Odpowiedz
Tak mi też mówiono aż przestali z tym. Co sądzicie o tych skrzypcach? Czyż nie są piękne???
http://cgi.ebay.com/OLD-ANTIQUE-BAROQUE-VIOLIN-1790-GRASLITZ-WELL-PRESERVED_W0QQitemZ170138755600QQihZ007QQcategoryZ38108QQtcZphotoQQcmdZViewItem
17-08-2007, Od: jutolina
Odpowiedz
garb ci sie robi przez granie??? lol... ja przez to jestem az za bardzo wyprostowana;P nie umiem sie garbic bo mnie plecka potem bola...;P wg mnie gra na skrzypcach to niezly pajączek:D a jak na lekcji sie garbilam no to smyczkiem w plecy:) oczywiscie nie z pelnej pety ale w ten sposow zapamietalam haslo: NIE GARB IE JAK GRASZ!!!! xD pozdro :*
17-08-2007, Od: Monika
Odpowiedz
Dziękuje za informacje:):)