Sklep
05-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
A wracając do nowych; wy też macie z tych tańszych??(skrzypiec) a może znacie taką siedzibę sklepów ,,Violinex''- są tam akcesoria dla skr itd
:):):):):):):):):):):):)
:):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):)
05-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
dobra, tylko teraz trzeba pomyśleć o tych wypożyczonych.W piątek idę na 15:30 ale skrzypiec nie dostanę bo jeszcze nie ma futerału(gościu musi skompletować).A co z kalafonią i pulpitem??? Jakie najlepiej wybrać??? żeby tylko kalafonia się nie kruszyła i tym podobne.A coś jeszcze potrzeba oprócz tych rzeczy??
05-03-2007, Od: ?
Odpowiedz
ale verona violin custom i tam coś jeszcze?? nie znam takiej firmy,ale warto zobaczyć.A te w pierwszym ogłoszeniu za 300zł??
04-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
hej Olimpia, właśnie dojrzałąm, że na tej stronce w dzile sklep jest nowa oferta skrzypiec. kosztują tylko 500 złotych, a wygladaja na prawdę ładnie i solidnie.Jak przy zamówieniu wybierzesz opcję:dostawa do domu to edziesz mogła sama sprawdzić czy dźwięj Ci się podoba:-) przyjzyj się bo mają cobry podbródek, lepsze maszynki i płytę spodnią jednoczęściową. to tyle co da się zauważyć na pierwszy rzut oka:-)
Odpowiedz
a, no i na dobre skrzypce składa się wiele rzeczy... przedewszystkim dźwięk, kołki( w sensie czy trzymają strój) , grobość szyjki... ale ja się na tym nie znam:-(
Odpowiedz
zazwyczaj mozna spróbować, tylko na takich targach to nie zawsze mają kompletne skrzypce:-P np. bez smyczka... a sama to raczj nie sprawdzisz, możesz poprosić o pomoc lutnika, kogoś kto się zna na skrzypcach, albo Twojego nauczyciela:-)i tyle:-) a jak za pół roku , jak już będziesz wiedziała, że chcesz grać na skrzypcach i będziesz chciała grać na swoich skrzypcach to może pomyśleć o lepszych, hmm?;-)
04-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Czy można pojechać do sprzedającego i wypróbować? Jak sprawdzić czy są dobre?Od czego to zależy?????????
:)
04-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
do:skrzypaczka A jak to mogę sprawdzić? Po prostu chodzi o skrzypce do nauki,tańsze że jak coś się stanie to żeby nie było ich szkoda(takich jak np Paganiniego.W poniedziałek (5.03)idę na pierwsze zajęcia i wypożyczą mi skrzypce.Za ok pół roku jak zobaczę że chcę się uczyć gry na skrzypcach może jakieś kupię (bo grać na wypożyczonych skrzypcach to nie to samo co na swoich,w każdej chwili ci mogą je odebrać). A więc powiedz co mam zrobić hmm???
04-03-2007, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Albo może komuś ślub szykuje się w rodzinie? Potrafię umilić i uświetnic taką uroczystośc.. możecie mnie poprosić o referencje:)
04-03-2007, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Może jest tu ktoś z Lublina, kto chciłby uczyć się gry na skrzypcach? z przyjemnością udzielę lekcji i pomogę w ćwiczeniu uczniom szkoły muzycznej.
505785427
Elmam@interia.pl
03-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
www.skrzypce.art.pl
forum skrzypcowe. jest tam absolutnie wszystko tylko trzeba poszukać w tematach, których jest sporo.... ale na 100% jest poruszana kwestia skrzypiec fabrycznych i ich firm... zawsze Ci ktoś odpisze:-) np. ja:-)
teraz tak ogolnie to mogę Ci powiedzieć, że z fabrycznymi to róznie bywa. Czasem Ever play są calkiem niezłe jak u Aśki czasem średnie jak u mnie czasem... podobno przyjeżdzają do właściciela bez duszy%-/ to samo sie tyczy Stagg. zdarzaja się na prawdę dobre, ale i... takie sobie...nigdy jednak nie dorównaja manufakturom cz lutniczym skrzypkom:-( warto się wybrać(ze specjalistą) na targ staroci. tam cyganie czasem nieświadomie sprzedają fantastyczne, stare skrzypce wymagające niewielkiego remontu za 200 złotych:-)
03-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Sory za podwójność (to nie chcący ) :)
Odpowiedz
a może znacie jakieś inne strony na temat skrzypiec (nie muszą być po polsku)???
podajcie kilka :)(:
Odpowiedz
a może znacie jakieś inne strony na temat skrzypiec (nie muszą być po polsku)???
podajcie kilka :)(:
03-03-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
Gdzie się sprawdza z jakiej firmy są skrzypce bo ja nie wiem:(
Odpowiedz
To już musi być napisane na skrzypcach, możliwe że w środku, w pudle rezonansowym.A kupując nie było napisane ani powiedziane nigdzie???
02-03-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Olimpio, mam skrzypce Ever Play z tej stronki i naprawdę dobrze brzmią. Słyszałam, że Ever Play to jedna z najlepszych firm, Stagg podobno też jest niezła. Ja polecam Ci te skrzypce do rozpoczęcia nauki, ale lepiej poczekaj na wypowiedź Skrzypaczki :)
02-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
hmm... doradźcie mi plz ???? Czy te firmy skrzypiec są dobre??? : Ever Play , Stagg , Leonardo ... może jeszcze jakieś znacie (chodzi o szkolne mogą byc nowe lub używane) :):):)
27-02-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
do agga:
o co chodzi z tym patyczkiem i drewienkiem
???
01-03-2007, Od: agga
Odpowiedz
Będę się uczyć za pomocą drewienka pod szyją i patyczkiem zamiast smyczka :)
28-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
Ludzie co jest??? od kilku dni nikt nie pisze;(;(;(
26-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
Okazało się, że mam za wielkie skrzypce i muszę kupić 3/4... Przesłuchał mnie... Przez parę miesięcy będe cwiczyc z drewienkiem i patyczkiem ;-)
24-02-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Czy mogę zacząć grę na tym wspaniałym instrumencie w wieku 12 lat??? proszę o szybką odpowiedź
25-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
JASNE! JA SAMA ZACZYNAM SIE UCZYC W WIEKU PRAWIE 12 LAT :-)
24-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
No to napisz byle jak domyśle się o co chodzi;)
24-02-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
oj Justynka tak to chyba nie umiem, bo też zaczynam gre na skrzypcach dopiero i nigdy nie byłam dobra z kształcenia słuchu:-/ nie mam pojecia jak by to wygladało%-/
24-02-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Poprawka: SkrzypaczKo :)
24-02-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Dzięki skrzypaczo :) Olimpia: najszybsza odpowiedź to tak!!
24-02-2007, Od: KTOŚ
Odpowiedz
jak powinno się trzymać smyczek? Bo ja już sama nie wiem :-/
Odpowiedz
Smyczek spoczywa w zasadzie na kciuku, który styka się z nim na pograniczu żabki i pręta. Z tego powodu ręka przyjmuje - przy zachowaniu zasadniczego położenia przegubu - taką pozycję w której koniec zgiętego kciuka jest skierowany nieco w górę. Kontrolę prawidłowego uchwytu przeprowadz w ten sposób, że kładąc smyczek nieco powyżej środka struny D, w miejscu chwytu zaś podpieramy pręt smyczka samym kciukiem pozostałymi palcami nie dotykając go. w tym położeniu smyczek nie powinien wypaść z ręki.Natomiast palce nakrywają smyczek w następującym porządku: palec środkowy pręta częścią między pierwszym a drugim stawem. tworząc tak zwaną oś gry. Palec serdeczny układamy przy ścisłym zachowaniu położenia. morze wytłumaczyłam to trochę za podręcznikowo ale regułkę wkuwałam na sprawdzian:P
Odpowiedz
Jeśli mogłabyś to napisz to tak jak wtedy tylko jeszcze jak byś mogła to nie tak ale napisać struny i palec który się przyciska:) np.E0 A2.... bardzo proszę, bo mam tylko jeden dzień licząc od teraz.(Mój barat ma 22 lata i chciałabym mu zagrać, bo jak zaczynałam naukę to mu obiecałam tylko nie mogłam zdobyć nut:P)
Odpowiedz
tak
23-02-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
niechaj gwiazdka pomyślności?? :-)
23-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
dziekuję ci skrzypaczko, ale to umiem:) chciałabym nuty do tej drugiej częsci:)
Odpowiedz
poprawka:-/
sokładnie-dokładnie
na peno- na pewno
sikę- się
:-)
Odpowiedz
Aśka sokładnie tak:-) skrzypce robione ręcznie, ale przez młodych, mniej znanych, lub mniej zaawansowanych pomocników lutników. Ja mam manufaktury i są fantastyczne:-) Justyna "sto lat" nie jest trudna melodią. na peno dasz radę grać to ze słuchu. ja nawet nie wiem czy do tego są jakieś nuty...najprostsza wersja to " G E G E G AGFEF F D F D F GFEDE GG E GG E G CHAGA H HH CCCCCCCCCCC:-) agga to sie niedługo na pewno nauczysz, to kwestia czasu:-) 3maj sikę
23-02-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Co to są skrzypce manufakturowe? Coś pomiędzy fabrycznymi a lutniczymi??
23-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
PILNIE POTRZEBUJE NUT "STO LAT NIECH ZYJE ZYJE NAM..." NAPRAWDE PILNIE!!! PROSZE JESLI KTOS MA NUTY NIECH MI JE KONIECZNIE PRZESLE NA MOJ E-MEIL: justyna.hendler@o2.pl z góry dziękuje(przepraszam że pisałam CAPS LOCK
23-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
ok, tylko że nie umiem na najgrubszej i grubej strunie
22-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
do agga: narazie ćwicz na pustych strunach,
17-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
Ale ja jestem durna :( nauczyłam się grać różnych tam bzdetów na jednej strunie :) nudzi mi się, to tak rzępolę na jednej strunie różne piosenki... :/ Od przedwczoraj mam skrzypce, ale nie wiem po co je tata kupił skoro bedę się uczyc od września!!! no po co??? zebym piosenki grała na jednej strunie???
22-02-2007, Od: Góralka
Odpowiedz
interesuje cię tylko muzyka klasyczna? ja naprzykład w ogóle takiej muzyki nie gram. Należe do kapeli góralskiej i gram góralską muzykę jak będziesz chciała to mogęci przesłać pare nut .
22-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
W poniedziałek jakiś pan ma mnie przesłuchać i pokazac mi jakieś ćwiczenia, jakie mam robić na skrzypcach. I w kazdy pon. o 15 bede mieć zajecia, a jeśli sie nauczę, to w każdą sobotę o ósmej rano :( to mi już za bardzo nie odpowiada ;) ale to nieważne ;) No więc mam coś na skrzypcach poćwiczyć... I co...?
22-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
No właśnie mam skrzypce. Więc coś mam ćwiczyć? a jeśli już, to co?
22-02-2007, Od: Violin
Odpowiedz
Witam serdecznie wszystkich miłośników skrzypiec!
Chciałem się delikatnie zareklamować:)
Mam 26 lat, jestem absolwentem Akademii Muzycznej w Poznaniu. Od wielu lat udzielam lekcji gry na skrzypcach (na terenie Poznania i okolic). Poza samą nauką gry, oferuję pomoc przy optymalnym wyborze instrumentu (mam dostęp do wielu różnych skrzypiec, w dużym przedziale jakości/cen).
Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem, aby pomóc Wam rozwijać w sobie piękną pasję skrzypiec.
Zainteresowanych zapraszam do kontaktu mailowego: violian@o2.pl
Pozdrawiam!
21-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
do agga: nie musisz ćwiczyć,ale dobrze by było, nauczyciel/ka byliby z ciebie na pierwszej lekcji zadowoleni, wiele osób nie ma skrzypiec przed pierwszą lekcją i nie ma okazji ćwiczyć ale jeśli masz już skrzypce to jak najbardziej:)(ale przypominam-nie koniecznie)
21-02-2007, Od: Justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
Nie zgadzam się z matrą. Wcale nie trzeba mieć całkowitego słuchu muzycznego żeby nauczyć się grać na skrzypcach. przcież niektórzy sławni kompozytorzy byli kompletnie głusi.ale mniejsza o to
21-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
Mam pytanie: czy powinnam coś poćwiczyć przed nauką gry na skrzypcach?
21-02-2007, Od: marta
Odpowiedz
ja gram na skrzypcach 3 lata i wczesniej gralam na pianinie. przed nauka gry na skrzypcach powinnas utalentowac swoj sluch muzyczny a jak nie masz sluchu muzycznego to trudno bedzie ci grac na skrzypcach.
21-02-2007, Od: agga
Odpowiedz
Jeżeli na tych zajęciach nauczę się grać na skrzypcach, to będę grać w gminnej orkiestrze. Tam nawet na prostym flecie można grac :)