Sklep
09-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
heej,czemu się nikt od wczoraj nie odzywa hmm???????????!!!
08-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
no no o to że trąbka (wg mnie) jest trudniejsza od skrzypiec ale mniejsza o to, pogadajmy o czymś innym
08-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
no choooodze.:-) od 9 lat:-) to o co chodziło z tą trąbką? (ale mamy fajny temat na skrzypcowej stronie:-)
Odpowiedz
nie zrozumiałyśmy się chyba. A chodzisz do szkoły muzycznej??
:)
Odpowiedz
no,to właśnie o tym mówię
Odpowiedz
Zuzia: mają dużo węższą, wygodniejszą szyjkę... hm... manufakture od lutniczych dośc ciężko zwykłym ludziom odróżnić... chyba tylko lutnicy to potrafią... bo dźwięk na pewno się różni i wygląd chyba też...fabryczne od lutniczych już łatwiej odróżnić, bo fabryczne są zazwyczaj z wyglądu nieskazitelne tzn. rzadnych plam , rys, odbarwień czy coś takiego... no i dźwięk mają zupełnie inny
Odpowiedz
ech dobra nie będę się kłucić, ale poprostu w mojej szkole jest mnóstwo trębaczy i oni mówią duzo na temat trdności instrumentu. poza tym tak sie przyjęło, że smyczki są dużo trudniejsze od dętych i już;-)
08-03-2007, Od: Kaja
Odpowiedz
Czy ma ktoś jakieś filmiki na których grają na skrzypcach?
Odpowiedz
do:skrzypaczka większość ludzi tak uważa może dlatego że skrzypce mają struny i do tego smyczek a trąbka , no raczej nic. Trzeba po prostu dmuchać i dmuchać (to nie jest przyjemne) i czasem można się popluć.A do tego płuca cię bolą.Więc to nie jest czysta gra
07-03-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
Czy skrzypce lutnicze i manufunkturowe mają węższą szyjkę od fabrycznych??? Jak można odróżnić manufunkturę od lutniczych i fabryczne od lutniczych, i czy można to zrobić bez pomocy lutnika i specjalisty???(czy zna ktoś jakieś fajne stronki o skrzypcach???)
07-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
no nie wiem czy skrzypce są łatwiejsze od trąbki:-) polenizowałabym:-) Aśka! mi pani mówi, że to kwestia odpowiedniego oparcia, ciężaru ręki i kontaktu struny- włosie nad którym musisz panować. poprostu to Ty decydujesz kiedy zaczynasz i kończysz dźwięk i z jaką siłą ma on brzmieć. rozluźnij łapę , połóz się na strunach iiiii skrzyp!!!!!! :-) :-) będzie dobrze 3maj się
07-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
*** THE VIOLIN ARE THE BEST *** :)
07-03-2007, Od: Adam
Odpowiedz
Aśka! Aby uzyskać głęboki pełny dżwiek należy odpowiednio trzymać i prowadzić smyczek:D Cała tajemnica gry na skrzypcach polega na wyćwiczeniu prawej ręki:P
Ćwicz prawą rękę a napewno odniesiesz sukces:D
Odpowiedz
heh nie przesadzaj! Chociaż jeszcze nie umiem grać, myślę że trzeba uzbroić się w cierpliwość i próbować aż do skutku. Wszyscy mówią że gra na skrzypcach jest ,,trudna'' i ,, tylko dla spokojnych i cierpliwych'' eeee!!! ja uważam że jest fajna, może nie najtrudniejsza (w porównaniu z trąbką) a poza tym ja nie jestem coś w tym sensie ,,jak flegmatyk'' Lubię wrzasnąć na brata,a co najważniejsze drażnić chłopaków (do skrzypka to nie jest podobne)Ale najważniejsze : *nikt mnie do gry nie zmusza*
07-03-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Olimpia, łap za 500! Zgadzam się ze Skrzypaczką co do poziomu tych za 300, i myślę, że Verona będą super za tą cenę. Ech,błagam, doradźcie co zrobić żeby wydobyć ze skrzypiec ładny, pełny dźwięk? Na początku grania było jeszcze jako tako, ale teraz, zwłaszcza w szybszych utworach dociskam strunę tak mocno jak mogę, a mimo to świszczy i skacze oktawę do góry. To jest okropne...co mam zrobić...zmienić struny? Przypuszczam jednak, że to ja nie umiem grać :)
Odpowiedz
Do: Zuzia ech,nie martw się Zuzia,ważne żebyś była z tych pierwszych zadowolona! żeby były dobre,aby miały ładne brzmienie i i nie wiem co jeszcze!!!
Odpowiedz
szczerze mówiąc w moim mieście nie ma za dużo skrzypków, więc mam 1 problem
Odpowiedz
+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- a więc znacie Violinex (sklep)???????????????? +-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-
Odpowiedz
hehe w piątek idę na first violin lesson :) oczywiście gościu nie ma jeszcze futerału ale skrzypce ma. Kurcze nie da mi ich jeszcze,a ja już nie wytrzymuję, wybuchnę nie mogę się doczekać AAAAAAAAA!!!!
07-03-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
Tak mi się śpieszyło z kupnem skrzypiec a tu takie cudeńka wystawiają!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
06-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Czyli mówicie że można spróbować te za 500zł???
06-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
no,hehe wiem coś o tym.Od kiedy mam gg to ciągle odpisuje. (:
06-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
Boshe, dlaczego ja się tak rozpisuję?? to wszystko przez moją niezwyke zadufaną w sobie chęć odpowiadania na wszystkie pytanka:-( cool ;-(
Odpowiedz
Hm... na samym początku rodzaj kalafonii nie jest aż tak ważny... później to zależy od indywidualnych upodobań, rodzaju strun i współgrania z instrumentem( wiesz o co chodzi, nie:-) )ja pulpitu do tej pory nie mam, bo w szkole są, a w domu to nuty na wszystkim można podeprzeć...Aśka: ja też cholernie załuje, że dopiero teraz są te za 500 złotych...:-(
Odpowiedz
te verona coś tam wydają mi się dużo lepsze, ale wiesz, z wyglądu to ciężko powiedzieć. Poprostu czasem trzeba ryzykować i już. Ja też na początku miałam te za 300 złotych i wydawały mi się świetny. dopiero jak miałam możliwość , grania na lepszych to mi się odmieniło. słuchaj, jeśli te nowe są lepsze od tych za 300 to znaczy, że są NA prwde warte uwago. Tym za 300 nikt nie dawał tak nieskiej ceny, a podobno są gorsze...:-)
Odpowiedz
no i wiesz, ja na pewno bym wybrała muzykę , a nie faceta, bo muzyka Cie nigdy nie opuści i zawsze jest z Tobą, a z facetami to różnie bywa.:-) ale to zależy od poroporcji- na kim Ci bardziej zależy:-) ja to raczej nie powiem bo ostatniego faceta miałam rok temu to już nie pamiętam jak to jest...
05-03-2007, Od: Załamana;(
Odpowiedz
Wiem że to stronka o skrzypcach a nie poradnia sercowa, ale to co zaraz napisze na pewno zdziwi niejednego.... Otóż mam 16 lat i właśnie zaczęłam grę na skrzypcach:D ale ma to i swoje przykre strony... otóż wczoraj zerwał ze mną mój chłopak bo powiedział że nie będzie chodził z taką sztywniarą.... zalezy mia na nim al na grze na skrzypcach też.... porazdzie co robić, jestem "załamana", przecież jeśli zacznę grać na skrzypcach to nie znaczy że będę słuchać tylko muzyki poważnej!!!!!!!!! nie wiem co robić
06-03-2007, Od: Monia
Odpowiedz
Dziewczyno!!! Jeśli twój chłopak zerwał z tobą z takiego powodu to tylko świadczy o tym że nie jest Ciebie wart!!! Nie zawracaj sobie nim głowy. Masz 16 lat, znajdziesz sobie fajniejszego, takiego który będzie Cię podziwiać za umiejętność gry na skrzypcach. Powiedz mu, że sam jest sztywniak i do tego ignorant. Gdyby był Tobą na prawdę zainteresowany by Cię nie zostawił z takiego powodu. Powodzenia.
05-03-2007, Od: pixi
Odpowiedz
STO LAT i inne melodie z akompaniamentem komputera znalazłam na stronie http://www.paganiniclub.e-nuty.pl/skrzypce/nauczyciel.html
Trzeba tylko zainstalować plugina. Naprawdę warto, bo nuty same pokazują co grać i jest A do nastrojenia skrzypiec. Zapisałam się też na Forum Internetowej szkoły Muzycznej http://members.lycos.co.uk/paganiniclub/
i uczę się sama.
Pozdrawiam wszystkich.
05-03-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Mam te za 300 zł. Kurczę, czemu te Verona są dopiero teraz??
05-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
A wracając do nowych; wy też macie z tych tańszych??(skrzypiec) a może znacie taką siedzibę sklepów ,,Violinex''- są tam akcesoria dla skr itd
:):):):):):):):):):):):)
:):):):):):):):):):):) :):):):):):):):):)
05-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
dobra, tylko teraz trzeba pomyśleć o tych wypożyczonych.W piątek idę na 15:30 ale skrzypiec nie dostanę bo jeszcze nie ma futerału(gościu musi skompletować).A co z kalafonią i pulpitem??? Jakie najlepiej wybrać??? żeby tylko kalafonia się nie kruszyła i tym podobne.A coś jeszcze potrzeba oprócz tych rzeczy??
05-03-2007, Od: ?
Odpowiedz
ale verona violin custom i tam coś jeszcze?? nie znam takiej firmy,ale warto zobaczyć.A te w pierwszym ogłoszeniu za 300zł??
04-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
hej Olimpia, właśnie dojrzałąm, że na tej stronce w dzile sklep jest nowa oferta skrzypiec. kosztują tylko 500 złotych, a wygladaja na prawdę ładnie i solidnie.Jak przy zamówieniu wybierzesz opcję:dostawa do domu to edziesz mogła sama sprawdzić czy dźwięj Ci się podoba:-) przyjzyj się bo mają cobry podbródek, lepsze maszynki i płytę spodnią jednoczęściową. to tyle co da się zauważyć na pierwszy rzut oka:-)
Odpowiedz
a, no i na dobre skrzypce składa się wiele rzeczy... przedewszystkim dźwięk, kołki( w sensie czy trzymają strój) , grobość szyjki... ale ja się na tym nie znam:-(
Odpowiedz
zazwyczaj mozna spróbować, tylko na takich targach to nie zawsze mają kompletne skrzypce:-P np. bez smyczka... a sama to raczj nie sprawdzisz, możesz poprosić o pomoc lutnika, kogoś kto się zna na skrzypcach, albo Twojego nauczyciela:-)i tyle:-) a jak za pół roku , jak już będziesz wiedziała, że chcesz grać na skrzypcach i będziesz chciała grać na swoich skrzypcach to może pomyśleć o lepszych, hmm?;-)
04-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Czy można pojechać do sprzedającego i wypróbować? Jak sprawdzić czy są dobre?Od czego to zależy?????????
:)
04-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
do:skrzypaczka A jak to mogę sprawdzić? Po prostu chodzi o skrzypce do nauki,tańsze że jak coś się stanie to żeby nie było ich szkoda(takich jak np Paganiniego.W poniedziałek (5.03)idę na pierwsze zajęcia i wypożyczą mi skrzypce.Za ok pół roku jak zobaczę że chcę się uczyć gry na skrzypcach może jakieś kupię (bo grać na wypożyczonych skrzypcach to nie to samo co na swoich,w każdej chwili ci mogą je odebrać). A więc powiedz co mam zrobić hmm???
04-03-2007, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Albo może komuś ślub szykuje się w rodzinie? Potrafię umilić i uświetnic taką uroczystośc.. możecie mnie poprosić o referencje:)
04-03-2007, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Może jest tu ktoś z Lublina, kto chciłby uczyć się gry na skrzypcach? z przyjemnością udzielę lekcji i pomogę w ćwiczeniu uczniom szkoły muzycznej.
505785427
Elmam@interia.pl
03-03-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
www.skrzypce.art.pl
forum skrzypcowe. jest tam absolutnie wszystko tylko trzeba poszukać w tematach, których jest sporo.... ale na 100% jest poruszana kwestia skrzypiec fabrycznych i ich firm... zawsze Ci ktoś odpisze:-) np. ja:-)
teraz tak ogolnie to mogę Ci powiedzieć, że z fabrycznymi to róznie bywa. Czasem Ever play są calkiem niezłe jak u Aśki czasem średnie jak u mnie czasem... podobno przyjeżdzają do właściciela bez duszy%-/ to samo sie tyczy Stagg. zdarzaja się na prawdę dobre, ale i... takie sobie...nigdy jednak nie dorównaja manufakturom cz lutniczym skrzypkom:-( warto się wybrać(ze specjalistą) na targ staroci. tam cyganie czasem nieświadomie sprzedają fantastyczne, stare skrzypce wymagające niewielkiego remontu za 200 złotych:-)
03-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
Sory za podwójność (to nie chcący ) :)
Odpowiedz
a może znacie jakieś inne strony na temat skrzypiec (nie muszą być po polsku)???
podajcie kilka :)(:
Odpowiedz
a może znacie jakieś inne strony na temat skrzypiec (nie muszą być po polsku)???
podajcie kilka :)(:
03-03-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
Gdzie się sprawdza z jakiej firmy są skrzypce bo ja nie wiem:(
Odpowiedz
To już musi być napisane na skrzypcach, możliwe że w środku, w pudle rezonansowym.A kupując nie było napisane ani powiedziane nigdzie???
02-03-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Olimpio, mam skrzypce Ever Play z tej stronki i naprawdę dobrze brzmią. Słyszałam, że Ever Play to jedna z najlepszych firm, Stagg podobno też jest niezła. Ja polecam Ci te skrzypce do rozpoczęcia nauki, ale lepiej poczekaj na wypowiedź Skrzypaczki :)
02-03-2007, Od: Olimpia
Odpowiedz
hmm... doradźcie mi plz ???? Czy te firmy skrzypiec są dobre??? : Ever Play , Stagg , Leonardo ... może jeszcze jakieś znacie (chodzi o szkolne mogą byc nowe lub używane) :):):)
27-02-2007, Od: Zuzia=)
Odpowiedz
do agga:
o co chodzi z tym patyczkiem i drewienkiem
???
01-03-2007, Od: agga
Odpowiedz
Będę się uczyć za pomocą drewienka pod szyją i patyczkiem zamiast smyczka :)