Sklep
18-01-2007, Od: Kinga
Odpowiedz
Hejka,jestem w Twoim wieku i tez dopiero zaczęlam.
18-01-2007, Od: justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
Zdaje mi się, że struny powinno się zmieniać kiedy skrzypce wydaja nieprzyjemny dźwięk lub kiedy struna pęknie. Najlepsze struny znajdziesz u lutnika, na stonce państwa henglewskich, lub firmy Hill, Bernalder, Pirastro i Thomastik
18-01-2007, Od: Zuzia :-)
Odpowiedz
A jeśli to moje koleżanki mają racje to czy nie powinnam zmienić nauczyciela skoro nie zna podstaw???
18-01-2007, Od: Zuzia :-)
Odpowiedz
Jak się poprawnie mówi na dwie łączone ósemki( grane na jednym smyczku ) "legato" czy "regato" bo mój nauczyciel twierdzi że "regato" a moje koleżanki tez grające że "legato"??? komu mam wierzyć??? - doświadczonemu nauczycielowi czy koleżanką z wieloletnim stażem . Proszę o odpowiedź i z góry dziękuje. :-)
17-01-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
O mojej przygodzie za bardzo nie ma co pisać, najzwyklejsze przekonywanie przez rok z końcowym pozytywnym rezultatem :) Nie mam pojęcia, dlaczego większość rodziców jest tak nastawiona do skrzypiec. Ponadto mam kolejne pytanko :) jak często powinno się zmieniać struny?? I jakie najlepiej wybrać? Pozdro :D
17-01-2007, Od: asia2
Odpowiedz
Ale się rozpisałam ;P
Odpowiedz
Moja przygoda ze skrzypcami rozpoczęła się bardzo nieobiecująco: Otóż należałam kiedyś do zespołu folklorystycznego, w której kapeli grało kilku skrzypków i skrzypaczek. Byłam tam najmłodsza, więc wstydziłam się szczerze mówiąc nawet poprosić o dotknięcie tych cudeniek (po prostu się w nich zakochałam:D). Błagałam rodziców abym mogła zacząć grę na skrzypach, ale oni się nie zgadzali, ponieważ w mojej rodzinie wszystkim słoń na ucho nadepnął, nie dawano mi żadnych szans.,oczywiście była jeszcze bariera finansowa:-( Więc postanowiłam sama się tym zająć :) Na skrzypce pracowałam całe wakacje i w końcu uzbierałam :-) Rodzice nadal nie dawali mi żadnych szans, lecz kiedy moja sąsiadka zaczęła grę na gitarze poszłam do niej i zapisałam się do prywatnego nauczyciela bez zgody. Kupiłam skrzypce, a kiedy pan przyjechał do mnie na pierwszą lekcje :-) Wszyscy byli zdumieni (nawet ja) ten pan stwierdził że mam wzorowy słuch i co mnie zdziwiło wziął skrzypce do ręki i zagrał "sto lat" po czym kazał mi zrobić to samo. Byłam zdumiona ale zagrałam pierwsze cztery takty sama!!!!!!!!!! (szczerze mówiąc trochę nieczysto , ale jak na pierwszy raz:)) no a potem to już szło z górki :-D ćwiczyłam co najmniej 5 godz dziennie każdy takt kilka razy, i teraz kiedy słucham jak gram widać efekty:):):):):):)
Odpowiedz
Jestem za pomysłem Justyny
17-01-2007, Od: justyna
Odpowiedz
Mam pewien pomysł związany z tą stronką.
Otóż pomyślałam sobie ,że fajnie by było gdyby każda z nas (oczywiście ta która by chciała)opowiedziała nam o swojej przygodzie ze skrzypcami:-)Co wy na to???
16-01-2007, Od: Ania; baranek116@op.pl
Odpowiedz
bardzo mi się podoba ta stronka:) Bardzo chętnie odpowiem na pytania związane z muzyką oraz z ga na skrzypcahc:) Obecnie uczę się już 6 rok ngry na skrzypcach :) I chodzę do Gimnazjum muzycznego:) Pozdrawiam:)
16-01-2007, Od: Marysia
Odpowiedz
a w jakiej miejscowoścci??
Odpowiedz
W Poznaniu
Odpowiedz
Alikwot jest to ton prosty... Kazdy dźwięk ma swoje alikwoty np dzwięk Cwielkie składa się z 16 alikwotów:)
16-01-2007, Od: Laura
Odpowiedz
Alikwoty = flażolety
16-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
Ola: jak powiedział ktoś mądry, nie ma na swiecie dwóch takich samysh skrzypiec, nawet fabrycznych.:-)pozdro
Odpowiedz
alikwoty, jest to taki... pogłos który wytwarza się jak ktoś baaardzo czysto gra lub śpiewa najlepiej z innymi, w wielogłosie. ja szczerze móiąc nie zgłębiałąm tej definicji , ale jak na kształceniu słuchu śpiewamy nieczysto to pani nam mówi, że brak alikwotów, takiego jakby drżenia w powietrzy charakterystycznego do baaardzo czystego wykonania. jeju ale chyba nie uchodzę za jakąś mądrą panią profesor nie?!!? %-/ bo nie jestem wcale mąrzejsza od Was.:-)
Odpowiedz
asia 2: pory roku całe?!? i w tępie?!?!! winszuje... mi granie w miare czysto w pierwszej pozycji zajęło 3 miesiąca, a nie zawsze jest idealnie... naprawdę, nigdy nie widziałam tak niewyobrażalnego talentu i szczerze gratuluje.. może opowiesz coś o sobie? dodasz otuchy wielu tutejszym gościom...
16-01-2007, Od: asia2
Odpowiedz
Czytałam główną stronę skrzypiec i całkowicie nie zgadzam się z wypowiedzią tego kto tę stronkę założył!!!
Nie chciałabym się przechwalać ale
ja mam 16 lat, gram od roku, i nauczyciele którzy mnie uczyli byli zachwyceni moimi zdolnościami. Wszystkich kolęd nauczyłam się w zaledwie tydzień a cztery pory roku Vivaldiego w następne dwa. I to jaki poziom się osiągnie zależy od osoby.
15-01-2007, Od: justyna (skrzypaczka)
Odpowiedz
ale dla pewności zaczekaj jeszcze na wypowiedz skrzypaczki bo ona najlepiej się moim zdaniem na tym zna
Odpowiedz
czyli w skrócie dwa dzwieki wydawane orzez jedna osobę jednocześnie
Odpowiedz
Do Marysia: nie chciałabym wprowadzić cię w błąd, ale zdaje mi się, że "alikwot" to to dla osób nie znających się na muzyce ze strony teoretycznej - prawie każdy dźwięk składa się z tonów składowych, których normalnie "nie słychać", razem dają nam określony dźwięk. Tymczasem alikwot to właśnie taki ton składowy, który już się nie składa z innych. I ów ton słychać podczas takiego śpiewu obok podstawowego śpiewu.
Brzmi to MINIMUM ciekawie, zwłaszcza na żywo człowiek zaczyna się zastanawiać jakim cudem człowiek wydaje z siebie taki dźwięk, a także jakim innym cudem wydaje z siebie dwa dźwięki, różniące się melodia w jednym momencie... Wydaje się, że to dwie osoby, a nie jedna.
15-01-2007, Od: MArysia
Odpowiedz
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
Co to są alikwoty??
15-01-2007, Od: MArysia
Odpowiedz
Co to są alikwoty??
15-01-2007, Od: ola
Odpowiedz
ja kupiłam skrzypce za 350 zł. i brzmią bardzo ładnie a justyna kupiła takie same i brzmia o wiele gorzej nawet w moim wykonaniu!!! (spotkałam się z nia bo byłam niedaleko niej:-))
15-01-2007, Od: Marysia
Odpowiedz
Co to są alikwoty??
15-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
Boshe zauważyłam, że ja tu zamiast postów to jakieś opowiadania ogromne piszę%-/
15-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
wiesz Ola zgodzę się z Tobą, zwłaszcza, że też jestem Ola.:-) ale kolega Wojtek pytał czy są " dobra" no to odpowiedziałam tak jakby powiedziały moje bardziej zaawansowane koleżanki, które mają bardzo dobre instrumenty.:-) a jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny skrzypiec ever play to faktycznie za bardzo małe pieniądze można kupić instrument , a nie zabawkę, z resztą jak już tu kiedyś pisałam:-) z kołkami sobie można łatwo poradzić tylko mazidło trzeba zdobyć lub kredę. a o brzmienie to chodzi mi o to, że wilki mają i czasem bez naszej wiedzy sie odzywają różne piski:-) gratuluje Asiu bo wiem jaka to radocha , pierwsza lekcja skrzypiec. a zobaczysz jaka to radocha druga lekcja jak już masz szanse coś przygotować! :-) ja jestem przed trzecią lekcją:-) cool. no to powodzenia wszystkim muzykom
15-01-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Hej!! Właśnie wróciłam z pierwszej lekcji skrzypieeeeec!!!!!! Było bosko...(poza tym, że jestem cała wykrzywiona i ręka mi odpada...jak na razie mam nadzieję), jestem cała szczęśliaaaa!! Pani mi powiedziała, że skrzypce z tej stronki bardzo ładnie brzmią, (nawet w moim wykonaniu:) i zdziwiła się tą ceną. Chyba dobry wybór dla wszystkich, hę? :) Pozdro!
14-01-2007, Od: ola
Odpowiedz
hejka!!! dawno tu nie pisałam, ale co do tej wypowiedzi skrzypaczki to bym się kluciła.ja tez mam fabryczne skrzypce i wydaja bardzo ładny dzwięk, owszem słyszałam dzwiek niedocwiczonego utworu,ale to juaki skrzypce mają dzwie to juz chyba zalerzy o tego kto go wykonuje
13-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
eeeee " dobre" to złe określenie... to są tzw. skrzypce fabryczne czyli odpowiednie tylko dla początkujacych. teoretycznie wszystko w nich działa, ale dźwięk mają taki sobie, poskrzypują, popiskuja, mają dość grubą, niewygodną szyjkę i kołki ledwno chodzą. no i trzeba się nieźle wysilić , żeby je nastroić i wydobyć z nich jaki taki dźwięk. mówiac krócej bardziej zaawansowanych skrzypków( po 2 , 3 latach nauki) poprostu ograniczają. wiem bo sama takie mam.:-) jeśli chcesz dość tani,a niezły instrument to kup manufakturowy( 1000-2000 zł), lub instrument jakiegoś zaufanego, ale początkujacego lutnika- oni zawsze mają nieco tańsze instrumenty( 2000- 5000 zł) . pozdro
13-01-2007, Od: Wojtek
Odpowiedz
Za nie długo będę zmieniał skrzypki na 3/4 i rodzice zastanawiają się czy kupić je na allegro z firmy Ever Play?Cena mnie trochę dziwi, dlatego mam obawy, czy są one dobre?
13-01-2007, Od: justyna
Odpowiedz
:-).w zyciu bum na to nie wpadła:-D.Morze właśnie dlatego niektórzy maja wątpliwości co do zaczęcia gry na skrzypcach w wieku 12 czy 14 lat
13-01-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Justyna: Państwowa Szkoła Muzyczna :)pozdro
13-01-2007, Od: justyna
Odpowiedz
co to jest to PSM???
12-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
zazwyczaj tak:-( i to jest bardzo smutne bo nieraz bardzo uzdolnione dzieci, które nie miały szansy zaczać grać w wieku 6, 7 lat nie mają szans na naukę skrzypiec... natomiast dość często jest tak, ze już starsze dzieci, które wcześniej choziły prywatnie na skrzypce , dostają sie do dalszych klas PSM... i to jest dla nich jedyna szansa rozwijania pasji... ale ważne , że się da:-) pozdro
12-01-2007, Od: Wojtek
Odpowiedz
Grę na skrzypcach zacząłem w wieku 6lat.Najpierw prywatnie, a potem zdawałem do PSM, gdzie nie przyjęli mnie bo w grudniu skończyłem 7 lat, a egzamin był w maju i rocznikowo miałem 8 i wg komisji byłem za stary. byłem za stary.Dopiero po roku chodzenia do owej szkoły tylko prywatnie przyjęli mnie od razu do II klasy.Obecnie uczęszczam do PSM w Polsce i w Czechach.Czy to prawda, że do PSM przyjmują tylko 7 letnie dzieci?
12-01-2007, Od: justyna
Odpowiedz
oczywiscie to jest twoj wybór ale radziłabym ci kupić całe bo bez sensu moim zdaniem byłoby wymienianie ich za pół roku
12-01-2007, Od: justyna
Odpowiedz
marysiu, ja mam 155 cm wzrostu i mam całe skrzypce, a znam mniejsze osoby które też mają całe, mysle ze powinnaś mieć skrzypce 4/4
11-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
a i nie wiem szczerze móiąc jakie skrzypce powinnaś mieć... musisz spytać się jakieś osoby, która się zna na tym: nauczyciela skrzypiec, lutnika czy zaufanego sprzedawcę w sklepie muzycznym. to konieczne bo rozmiar skrzypiec jest bardzo ważny!
11-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
no taaak. nie mozna z góry zakładać , że ktoś nie jest czegoś w stanie zrobić mimo, że się tej osoby nie zna, to fakt...
Zuziu: kamerton był wyjaśnieny całkiem niedawno przez Aśkę, poszukaj bo to dosłownie kilka postów wcześniej:-) a na nauke na pewno nie jest za późno , bo jak widzisz na tym forum dużo starsze osoby zaczynaja gra na skrzypcach i wiek im nie przeszkadza:-) a Ty jesteś młodziutka więc pogadaj z rodzicami, jak chcesz grać na skrzypcach bo to piękna rzecz i warto, bo to miłość na całe życie, a większość szkół muzycznych Cie na pewno przyjmie:-) pozdro
11-01-2007, Od: Laura
Odpowiedz
A poza tym czytałam sobie wcześniejsze wypowiedzi na tym forum...co sądzicie o zachowaniu Izy? Napisała, że nie będzie wchodzić na to forum przez zachowanie Justyny. To nie jest tak, że bronię Justyny. To forum jest o skrzypcach, nie o relacjach towarzyskich. Izie nie pasuje, że Justyna się źle zachowuje...podejrzewam, że Iza to jakieś małe, nadęte dziecko :/ w każdym razie tak się zachowuje. Pewnie od razu usuną z tego forum mój wpis, ale mam nadzieję, że ktoś jeszcze zdąży to przeczytać. P.S.:Iza, nie będziemy Cię błagać o powrót...sorry za ostre słownictwo ;)
11-01-2007, Od: Laura
Odpowiedz
Marysiu -to zależy od długości rąk :) musisz przymierzyć skrzypce. Jeśli wyprostujesz rękę, główka skrzypiec (tzw. "Ślimak") powinna być na wysokości nadgarstka. A ja, kiedy miałam 160 cm miałam albo 3/4, albo całe, nie pamiętam. Ale ja mam bardzo długoe ręce, dlatego tak szybko zaczęłam grać na całych :) no więc się trochę rozpisałam, ale pamiętaj, że wszystko zależy od długości rąk ;) pzdr!
11-01-2007, Od: Marysia
Odpowiedz
Chciałam się spytać jakie powinnam sobie kupić skrzypce jeśli mam 160 cm wzrostu?
Dziękuje Skrzypaczce za odpowidź :D
11-01-2007, Od: zuzia
Odpowiedz
hejka!!! chiałabym rozpocząć przygodę ze skrzypcami!!! mam kilka pytań odłacznie tego :-) bardzo prosiłabym o szybką odpowiedz. co to jest kamerton??? jakie powinnam mieć skrzypce jeśli mam 120 cm wzrostu ??? i najwarzniejsze czy moge jeszcze zaczać naukę??? jeśli mam 9 lat, z góry dziekuje za odpowiedzi!!!
10-01-2007, Od: Patryk
Odpowiedz
Dziękuję skrzypaczko. :) I jeszcze tylko muszę roeznać - skrzypce ; wiolomczela.. :D ale bardziej to pierwsze. Miłego dnia :*
10-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
co do tego pytania o struny to nie znam osoby, której by struna wystrzeliła w twarz:-0 choć też się nad tym zastanawiałam... sama z siebie nie pęknie chyba że będziesz , albo zbyt brutalny, albo sruna stara:-)w każdym razie skrzypce do sportów ekstramalnych jeszcze nie należą więc chyba są bezpiecze:-) pozdro
10-01-2007, Od: skrzypaczka
Odpowiedz
Patryk zależy kto jest dla Ciebie subiektywnym znawcą:-P ja na skrzypcach gram od kilku miesięcy, wcześniej z braku środków ehm ehm praktycznych interesowałam się teoria. za to od 9 lat gram na fortepianie w ZPSM i w sumie możemy uznać , że w jakis sposób choć po części jestem " znawcą". jakbyś się wczytał kilka(dziesiat ) postów wcześniej to byś zobaczył, ze w lipcu zadawałam bardzo podobne pytania do Twoich. teraz jestem trochę bardziej doświadczona i wiem, że 2 na 4 nauczycieli mówi, że przed ukończeniem 25 lat mozna zacząć grać na skrzypcach i pooorządnie wymiatać, a ok. 7 na 10 uczniów też jest takiego zdania. ja tez jestem za tą teoria bo jak mówiłam zauważyłą to na SOBIE i WIELU innych osobach. nawet nie wiedziałam szczerze mówiac , że jest tyle osób , które zaczęły trochę później grać. myślałam, że tylko ja mam ten problem... cóż... nie jestem z tego dumna, ale trudno. no więc sam sobie odpowiedz po tych moich statystykach:-)
10-01-2007, Od: Aśka
Odpowiedz
Iza: nie wiem, czy jeszcze będziesz na tej stronce w związku z tym co napisałaś, w każdym razie KAMERTON to urządzienie drgające w wyniku uderzenia (np. o palec) z częstotliwością 440 Hz - częstotliwość dźwięku a. Więc kiedy przysuniesz kamerton do ucha słyszysz ciche a, i możesz np. podać dźwięki chórowi (lub samej sobie) w utworze wielogłosowym bez korzystania z instrumentu. Pozdr wszystkim :)
10-01-2007, Od: Patryk znowu
Odpowiedz
A.. i jeszcze mam taką małą fobię - z dzieciństwa mi zostało:D , że nie lubię za bardzo mieć skierowanych strun w stronę twarzy. Pytanie numer dwa: :D CZy struna możę seeeee tak we mnie brzdęknąć z jakiegoś powodu? Wiem, że struna od gitary tak nie boli, od basu bardziej, ale nie o to chodzi.. Jest to bezpieczny sport? :P \/
10-01-2007, Od: Patryk
Odpowiedz
HEj. A ja zaś mam 17, prawie 18 lat, gram od wielu lat na gitarze, na perkusji, na basie, na pianinie, ostatnio na akordeonie, komponuje, śpiewam w kilku chórach, mam zespół i uczę się wciąż nut itp. oraz wokalu. Meritum: Mam szansę się nauczyć na skrzypcach grać? Tylko nie piszcie, ze pewnie tak;P Póki co chcę znać subiektywną opinię znawcy jakiegoś/jakiejś. Pozdrawiam:)