Sklep
18-07-2006, Od: nata
Odpowiedz
Zna ktos jakies ksiazki do nauki gry na skrzypkach dla poczatkujacych???
23-07-2006, Od: ?
Odpowiedz
http://paganiniclub.w.interia.pl/ejemplo/load.html
- znajdziecie tam samouczek gry na skrzypcach
22-07-2006, Od: Asia
Odpowiedz
Chcę kupić nowe skrzypce 4/4 !!!
22-07-2006, Od: Kasia
Odpowiedz
To idź do sklepu i je kup!!! :)
22-07-2006, Od: Nata
Odpowiedz
Daniel zobacz na allegro tam są za 270 !!
21-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Cześć Nata! Niestety, nie mogę dać Ci żadnych wskazówek, bo wszystko gram ze słuchu (a przynajmniej się staram:). Ale słyszałam, że książka Antoniego Cofalika "ABC Skrzypcowe" jest niezła. Sama też szukam czegoś w internecie, jak znajdę to oczywiście napszę. Pozdrowienia!
21-07-2006, Od: Daniel
Odpowiedz
Może ma ktoś do sprzedania takie taknie...300zł? nawet mniej;)) NIe mam jkasy na zakup a chce mieć je od 6 lat....barrdzo mi zALEŻY i zrobie wszystko żeby je mieć.
21-07-2006, Od: Nata
Odpowiedz
Hej Aśka! uczyłaś sie z jakis ksiązek??tez niedlugo bede miec skrzypce i przydalby mi sie jakies wzkazowki z góry dzieki!!
21-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Jasne, że nie jest. Mam skrzypce od paru dni i sama nauczyłam się grać jedną łatwą melodię. Tylko na początku się wydaje, że to instrument z kosmosu...
20-07-2006, Od: Daniel
Odpowiedz
Może jest tu ktos z TARNOWA?? Idę tam do liceum a mieszkam w miejscowoście obok i fajnie by było kogos poznac, z kim moze chodziłbym na lekcje skrztypiec...
3353788-gg(kocham skrzypce! i musze ise nauczyć grać...aha musz eje zdpbyć)
19-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Miom zdaniem warto kupić skrzypce z tej strony, ja je właśnie mam, 4/4, szczególnie dla początkujących. Mają bardzo ładne brzmienie, raczej polecam, pozdrowienia dla wszystkich skrzypków
17-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Kupiłam skrzypce!!! Hurraaa!! Tylko...pierwszy raz trzymam w ręce ten instrument... błagam, napiszcie do mnie gdzie w internecie mogę znaleźć jakieś informacje o grze dla początkujących! Jeśli macie jakieś materiały będę baaaaardzo dźwięczna :) za przesłanie.
Mój e-mail: connie1@vp.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam.
18-07-2006, Od: klaudia
Odpowiedz
Asia nawet nie wiesz jak ci zazdroszczę tego że masz już skrzypce. Ja byłam dzisiaj w sklepie muzycznym i nie moge sie zdecydować które wybrać... ale za to zapisałam się na lekcje gry na skrzypcach i mam zamiar zacząć w piątek i wtedy się okaże które mi będą bardziej odpowiadać.
Ps. Nawet grałam na jednych skrzypcach,i musze ci powiedziec że to wcale nie jest takie trudne jak sie wydaje, oprócz tego że jakoś tak dziko trzyma się smyczek.
A jak już dostanę jakieś materiały to oczywiscie sie nimi podzielę.
PPs. Informuj mnie na bieżąco jak sobie radzisz. papatki, pozdrowienia dla wszystkich skrzypków.
18-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
A ja Ci Klaudio zazdroszczę lekcji :/ mój tata uważa, że nie będę miała czasu (zaczynam nową szkołę) więc spróbuję sama coś tam żępolić :) życzę powodzenia przy wyborze skrzypiec no i oczywiście na pierwszej lekcji! Z góry Ci dziękuję za wszelkie pomoce, a o moim graniu...hmm...to może za jakiś tydzień :)
Pozdrowienia, pa, pa :))
18-07-2006, Od: reval
Odpowiedz
co sądzicie o skrzypcach, które znajdują się w sklepie na tej stronie? warto je kupić? dodam że jestem początkujący i chce sie uczyć grać? gg. 1674890
15-07-2006, Od: Agniesia
Odpowiedz
Hej, mam już 21 lat, a mimo to chciałabym nauczyć się grań na tym jednym z najwspanialszych instrumentów:) Nie ma jednak mowy o szkole muzycznej czy prywatnym nauczycielu (mieszkam w maleńkim miasteczku). W związku z tym mam pytanie, czy jest szansa na samodzielną naukę na skrzypcach? Podobno to bardzo trudne, ale czy możliwe?
16-07-2006, Od: Monia
Odpowiedz
Ja też mam 21 lat i właśnie tydzień temu wziełam do ręki skrzypce poraz pierwszy. Również mieszkam w niewielkim mieście gdzie jest tylko szkoła muzyczna. Uczę się gry sama. Idzie mi człkiem dobrze. Już umiem zagrać kilka krótkich melodyjek. Wymaga to wytrwałości, ćwiczenia i dobrego słuchu. Ja mam pewne przygotowanie muzyczne bo gram także na fortepianie. Jest mi z tego powodu trochę łatwiej. Ale Ty też na pewno sobie poradzisz. Jak chcesz pogadać do pisz na meila monikamat@op.pl
16-07-2006, Od: Martyna
Odpowiedz
Skończyłam Szkołę Muzyczną I stopnia i szukam prywatnego nauczyciela skrzypiec, który przygotowałby mnie do zdania do Szkoły Muzycznej II stopnia. Nauczyciel poszukiwany w Gdyni. Zainteresownych proszę o kontakt martynkaGRAB@interia.pl lub o odpowiedź na forum. Proszę tych którzy znają dobrych prywatnych nauczycieli w Gdyni o kontakt.
16-07-2006, Od: Aśka
Odpowiedz
Klaudio! Skrzypce trudniejsze ale piękniejsze!
28-05-2006, Od: emka;)
Odpowiedz
Hej!!Mam 16 lat i od niedawna zaczęła się moja przygoda z tym instrumentem.Nie jeden raz słyszałam że to nie dla mnie,że trzeba było myśleć wcześniej, że nic się już nie nauczę...A jednak!!! Skrzypce mam od kilku miesięcy, jeszcze nie chodzę na lekcje gry, a już potrafię zagrać kilka piosenek...Więc ogłaszam: Nie liczy się wiek,wystarczą chęci!!!! Pozdrawiam;)
15-07-2006, Od: klaudia
Odpowiedz
Siemka! ja też mam 16 lat i zastanawiam się nad kupnem skrzypiec, chciałam się dowiedzieć czy nauka gry na tym instrumencie jest aż tak trudna jak każdy opisuje??? Bardzo bym chciała nauczyć sie grać na skrzypcach lecz nie wiem czy jak juz je bede miała to czy mój zapał do grania nie minie... proszę odpisz...
15-07-2006, Od: klaudia
Odpowiedz
pomózcie mi co wybrać skrzypce czy gitarę... Błgam doradźcie mi!...
15-07-2006, Od: Juka
Odpowiedz
Ja gram na skrzypcach od 5 klasy szkoly podstawowej. Pierwszy rok kosztowal mnie duzo wysilku i pracy ale teraz widac efekty i jestem bardzo zadowolona chodz bywalo ciezko...
15-07-2006, Od: Agniesia
Odpowiedz
mój e-mail: kwiatuszek3@op.pl
gg: 2974934
21-06-2006, Od: Mithril
Odpowiedz
Witka wszytskim.Mam dosc ciezka sytuacje i prosze was o rade.Mam 16 lat i chcialabym nauczyc grac sie na skrzypcach.Bylam dzis w szkole muzycznej w moim miescie i nauczycielka od skzypiec powiedziala mi,ze bedzie mi ciezko grac z powodu bolu reki i stawow spowodowanego ciaglym trzymaniem skrzypiec.Powiedziala mi za to,ze jestem b. dobrze zbudowana do wiolonczeli i to samo powiedzial mi nauczyciel od niej.Co do wiolonczeli to nie jestem zbytnio do niej przekonana...Zawsze chcialam grac na skrzypcach.Mam nawet swoje prywatnie,wiec nie mialabym problemu z instrumentem na przyszlosc...Czy uwazacie ze reka nprawde bedzie mnie bolec?I czy tylko to moze byc problemem w moim wieku?Bardzo prosze o odpowiedz.Pozdrawiam.
11-07-2006, Od: Ola
Odpowiedz
Na początku, ale potem się prezyzwyczaisz:)
27-06-2006, Od: Kasia
Odpowiedz
Po przeczytaniu Twojego maila mogę Ci powiedzieć, że tu nie chodzi o ból ręki...poprostu grę na skrzypcach zaczyna sie od najmłodszych lat i mysle, że sta nie chcą nauczyciele za bardzo uczyc starszych.Moja córka zdawał teraz do szkoły muzycznej na skrzypce, skończyła 2 klasę podstawową i już powiedziano mi, że tylko na dział młodziezowy 4letni bo na dziecięcy za późno!więc muysle, że to o to chodzi. Poza tym nie daj sie namówić na inny inmstrument jak pragniesz grać na skrzypcach. Wlasnie moja młodszą córke namawiał dyrektor na wiolonczele mimo, że ona gra na skrzypcach od 6 roku zycia!i ma swój upragniony instrument. W ląsnie skończyła 1 klasę skrzypiec. Mysle też , że ból ręki jest spowodowany może złym trzymaniem albo za bardzo ściskasz, nie jesteś rozluxniona, poza tym nie mozna dawać sobie odrazu w kość! to wiem z własnego doświadczenia. Walcz o swój instrument bo warto, skrzypce są piekne!!!jeżeli masz ochotę to napisz kasia.111@vp.pl pozdrawiam i zyczę powodzenia
25-06-2006, Od: J
Odpowiedz
Ból powodowany graniem wynika w 99% (wyłączając przypadki wrodzonych wad stawów) ze złej techniki, z nieprawidłowego ułożenia przedramienia, nadgarstka oraz palców- jest to więc do korekty, a to zadanie dla nauczyciela. Niestety, wielu nauczycieli skrzypiec nie podejmie się korygowania źle ustawionego aparatu, gdyż jesto to żmudna i długotrwała praca; tym gorzej sytuacja wygląda u osoby, która ma 16 lat, gdyż u np. 8 latka dużo łatwiej i szybciej można osiągnąc zadowalające efekty.
Jednakże, tak jak napisałem, można zmienić aparat gry, a tylko wtedy, jeśli czuwa nad tym dobry, doświadczony, cierpliwy nauczyciel.
Pozdrawiam.
23-06-2006, Od: :(
Odpowiedz
Straciłam juz nadzieje na spelnienie mojego marzenia :( Rodzice nie chcą mi kupic skrzypiec.Cholernie zazdroszcze wszystkim ktorzy grają na tym pieknym instrumencie!!
11-07-2006, Od: Ola
Odpowiedz
Ja spełniłam swoje marzenie dopiero w zeszłym roku. Na początku moi rodzice też nie chcieli się zgodzić, bo jak byłam mała to mogłam zacząć, ale wstydziłam sie przesłuchania, myśle , że jakbyś naprawdę bardzo chciała to twoje marzenie się spełni, ale musisz rodzicom pokazać , że naprawdę bardzo tego chcesz:) Jak cjhcesz pogadać napisz na gg 1931526:)
08-07-2006, Od: juzek
Odpowiedz
ile moge dostac za skrzypce STRADUARUS z 1715 roku
07-07-2006, Od: ola
Odpowiedz
poszukuje bdb skrzypiec.Mail: aleksandradd2@tlen.pl
29-06-2006, Od: Lobo
Odpowiedz
Witam. Szukam kogoś kto zechciał by spróbować pouczyć mnie gry na skrzypcach. Jestem z okoliz Warszawy i mam 26 lat i niestety dopiero teraz mam mozliwości do spełniania marzeń z dzieciństwa :) Nie zamierzam zostać mistrzem ale chciałbym czasem coś dla samego siebie zagrać. Liczę na waszą pomoc. lobo@hete.pl
07-07-2006, Od: ?
Odpowiedz
Moją najstarszą uczennicą była pani grubo po pięćdziesiątce. Obecnie uczy się u mnie pani po czterdziestce. Wyniki są lepsze niż u dzieci, ponieważ dzieci nie zawsze chcą same się uczyć. Zapraszam.
elwisz@op.pl
05-07-2006, Od: adam
Odpowiedz
to mój email jak by co B_E_D_I@poczta.fm pozdrawiam
05-07-2006, Od: adam
Odpowiedz
Antonius Stradiuarius Cremonensis Faciebad Anno 17 czy ktoś wie ile mogą być warte???
03-07-2006, Od: tomek
Odpowiedz
może ktoś szuka starego , ręcznie wykonanego (nie fabryczne) , porządnego instrumentu , mam dwa ,oba świetne . tmadej@orange.pl
20-04-2006, Od: ola
Odpowiedz
Moniko nie nauczysz się w tym wieku już grać na skrzypcach i nie wiem kto cie przyjmie bo nie chętnie przyjmują w takim wieku sama wiem po sobie bo jak miałam 12lat to już bylo troche puzno mówie ci szkoda twojego czasu i wysiłku pomyśl ale to jest twoja decyzja naprawde zastanów się to nie tylko do porownania temó musisz się oddać i dużo cwiczyć pozdrawiam
25-04-2006, Od: Malwina
Odpowiedz
Może zaskocze, ale ja mam 18 lat i po wielkich wysiłkach dwie szkoły II st. (!) stoją przede mną otworem! Od siedmiu miesięcy przygotowuje się do egzaminu i spokojnie sobie poradzę! 3majcie za mnie kciuki! Mam nadzieje, że będę dowodem obalającym teorię, że wieku 18 lat nie można już poważnie grać:)
20-04-2006, Od: igor
Odpowiedz
a ja sie z ola nie zgodze.gówno prawda że sie nie nauczysz.NAUCZYSZ naprawde ja mam 22 lata i ucze sie pół roku i jest super zabawa.gram ze słuchu.jak ktoś czuje muzyke to jazda.uczyc sie.trzy mam za wszystkich kciuki.wiek nie gra roli.liczy sie zapał i spełnienie sie.BUZKA.
20-04-2006, Od: Monia
Odpowiedz
Ja nie mam zamiaru iść na żadne lekcje ani prosić żadnego nauczyciela o pomoc. Mam zamiar nauczyć się sama tak jak to zrobiłam z fortepianem. Zaczęłam jak małam 17 lat a teraz potrafię zagrać Chopina czy Bacha. oczywiście muszę ćwiczyć więcej niż osoby po szkole muzycznej. Sądze,że nawet daleko mi do nich. Nigdy też nie bede żadnym wirtuozem. Ale chce spróbować i sądze że choć trochę czgoś się nauczę. W każdym razie dzięki za opinię.
02-07-2006, Od: KasiUnia
Odpowiedz
Nie no luz! Jak się znasz na nutach i masz jakomś książkę to spox:) POPIERAM! Powodzenia w pogłębianiu pasji:)
20-04-2006, Od: igor
Odpowiedz
moniuka super bierz sie za robote.wierze w ciebie.jak to sie mówi brzydko "ZESRAJ SIE A NIE DAJ SIE"
wiem ze masz wielka moc w sobie i sobie poradzisz.i nie trzeba ci szkoły muzycznej.
24-05-2006, Od: Vaneska
Odpowiedz
Czy to prwada ze dzwiek skrzypiec zależy tez od podstawka???
30-06-2006, Od: Jakub
Odpowiedz
nie prawda co to za brednie
06-06-2006, Od: Kasia-Rudi
Odpowiedz
Witam! Mam 15 lat. Na skrzypcach gram 8 rok. Gdy miałam 7 lat poszłam do szkoły muzycznej pierszego stopnia. Teraz jestem absolwentką, ale nadal gram w orkestrze mojej PSM.
Polecam wszystkim grę na skrzypcach!!!
28-06-2006, Od: Marcin
Odpowiedz
hej kasiu-rudi tak więc dlaczego nie udajesz się do PSM 2 stopnia???????????
24-05-2006, Od: Meda
Odpowiedz
Szanuje waszą pasje i dlatego chciałabym poznać wasze zdanie na kilka nurtujących mnie pytań. Mam 17lat ostatnio zastanawiałam się nad podjęciem nauki gry na skrzypcach.Czy to nie zapóźno? Chciałabym poprostu oddać się muzyce- myślałam o harfie, lecz to za drogi instrument, pianino i fortepian również... Rodzina uważa, że to chwilowa ekscytacja...sama nie wiem skoro wszyscy mnie do tego zniechęcają! Czy nauka na skrzypcach jest bardzo kosztowna? Ile powinnam poświęcić czasu na naukę? Czy nie będzie to wpływało negatywnie na moją edukacje szkolną? Wiem, że te pytania wydają wam się śmieszne, jednak nikt z moich znajomych nie gra na skrzypcach i nie mam do kogo się zwrócić. Bardzo was proszę o rzetelne podejście do sprawy :) i wybaczcie mi, że trochę przynudzałam :]
27-06-2006, Od: KasiUnia
Odpowiedz
Emka! Szczerze Ci powiem że chodzę do I klasy gimnazjum angielskiego... gram na skrzypcach... i na klarnecie:) I jakoś idzie... :) Więc nie zniechęcaj się bo na prawdę warto grać na skrzypcach.:) Życzę powodzenia w rozwijaniu pasji:)
10-06-2006, Od: ?
Odpowiedz
nauka gry na skrzypcach nie przeszkadza w szkole podstawowej ale w gimnazjum zacztnają się już problemy z nauką nie mówiąc już o liceum....