Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 1751-1800 z 13686  Wstecz  Dalej     Sklep

03-10-2019, Od: Witold Odpowiedz
Dziękuję Panu za cierpliwość i bardzo wyczerpujące i ciekawe odpowiedzi, to budzi zaufanie. Proszę jeszcze o Pana opinię na temat skrzypiec Sandner CV-6 oraz czy ewentualnie mogą być dostępne u Pana i w jakiej cenie.

03-10-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Tak nie ma problemu. Regularna cena 2290 zł, ale mogę dać 10% rabatu. Sandnery są generalnie dobrze przygotowane i mają dobry stosunek jakości do ceny. Są też dość często wybierane przez nauczycieli, a to jest chyba najlepsza rekomendacja.

03-10-2019, Od: Witold Odpowiedz
Dziękuję, i jeszcze jedno pytanie, czy Sandner CV-6 Ii Cremona SV-800 to podobna klasa?

04-10-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Poproszę jeszcze o kontakt na e-mail.

Tak sądzę. Cremona 800 może być gdzieś pomiędzy CV6, a MV4. Natomiast Sandner, czy Stentor ma tą przewagę, że jest w Polsce oficjalny dystrybutor i serwis. W przypadku kłopotów z Cremoną może się okazać, że nie ma w Polsce egzemplarza na podmianę, a serwis fabryczny jest daleko za granicą, co wydłuża reakcję i w pewnych sytuacjach może generować koszty. Dlatego, choć awarie należą do rzadkości, to jednak zawsze lepiej opierać się na polskiej dystrybucji i w razie czego otrzymać pomoc na miejscu. Mamy tu wiele dobrych marek do wyboru, a ponadto finalne przygotowanie i korekty krajowe należą do najlepszych na świecie. W Niemczech czy USA koszt pracy jest tak wysoki, że tamte firmy nie mogą poświęcić tak wiele czasu na wykończenie i regulacje, co firmy polskie. Natomiast samo źródło produkcji jest w sumie to samo. Nie jest wykluczone, że i jedne i drugie skrzypce mogą pochodzić z tej samej fabryki, lub bazować na tych samych korpusach, tylko pod różnymi nazwami. Bezpośredni import też może być bardziej korzystny i efektywny niż transport morski do USA i potem do Polski. Ale to są oczywiście tylko ogólne stwierdzenia i wskazówki, bo nie mamy możliwości bezpośredniego porównania danych egzemplarzy.

02-10-2019, Od: Klaudia Odpowiedz
Dzień Dobry, Chciałabym zacząć przygodę z skrzypcami i zdecydowałam że zacznę na elektryczny . Teraz na chodzi mnie pytanie jakie bedą najlepsze na początek . Nie dysponuje ogromnymi sumami (1 tys-5tys) . Liczę na waszą pomoc. Z góry dziękuje

Najlepszym wyborem będzie Yamaha za około 3,5 tys zł. Są wersje tradycyjne i bardziej designerskie, co kto woli, a z tańszych Leonardo za 1500 zł.

03-10-2019, Od: Klaudia Odpowiedz
Chciałam coś tańszego A nie tysiące. To w nawiasie to za pieniądze które mni3 nie stać na skrzypce

To źle zrozumiałem. Z tańszymi modelami jest taki kłopot, że są niezwykle tandetne, takie bardziej zabawkowe. W skrzypcach akustycznych nawet niektóre modele po 400 zł mogą być całkiem grywalne, natomiast elektryczne za tą cenę wszystkie są fatalne. To mnie z resztą dziwi, bo do wykonania elektrycznych nie potrzeba ani tyle pracy, ani zdolności. Może dlatego, że są znacznie mniej popularne, to ceny są sztucznie windowane i współczynnik jakość/cena wychodzi marnie? Mam aktualnie takie jedne białe z tańszych za 600 zł, mogę wiele elementów poprawić, ale nie wiem czy doprowadzę podstrunnicę do stanu używalności, taka jest krzywa. Zobaczymy.

30-09-2019, Od: Witold Odpowiedz
Witam, a co Pan sądzi o skrzypcach Sandner serii MV?

30-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
MV4 to współczesna replika Antonio Stradivariego 1718 w cenie 3500 zł za zestaw. Całkiem dobrze wyceniony instrument i najlepszy model z tej fabryki. Działa selekcja pozytywna zarówno doboru materiałów, jak i najlepszych pracowników. A do tego mają więcej roboczogodzin niż na podstawową produkcje masową, więc mogą lepiej dopracować instrument. Mocna klasa uczniowska, lub instrument docelowy dla grających amatorsko.

30-09-2019, Od: Witold Odpowiedz
A model MV2?

Niższy model, ale wygląda że nie ma już go w ofercie.

01-10-2019, Od: Witold Odpowiedz
Ok, rozumiem. A jak w bezpośredniej konfrontacji wypadają właśnie Sandner MV4, Madame Buterfly i Cremona SV800 ?

01-10-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Wybierałbym między MV4, a Butterfly. Są podobne jakościowo, a szukając na siłę subtelnych różnic obstawiam, że MV4 będą pewniejsze i stabilniejsze mechanicznie, dobre do dynamicznej gry. Butterfly raczej delikatniejsze, lekkie, smukłe i wrażliwe. Pewnie szybciej się rozegrają i mogą lepiej pasować na damską rękę, do spokojniejszego repertuaru.

Generalnie, właśnie o spokojniejszy repertuar chodzi, romantyczny, śpiewny, łagodny w brzmieniu, relaksujący, bez popisów technicznych, bo na to już za późno. Czyli bardziej Buterfly?

01-10-2019, Od: Jarek Odpowiedz
To raczej ogólna tendencja, że duże fabryki stawiają bardziej na powtarzalność i trwałość, żeby nie mieć kłopotów, a mniejsze starają się wycisnąć maksimum z każdej sztuki, co czasem ma swoje skutki uboczne. Różnice są jednak trudne do wychwycenia w ramach podobnej ceny. Trzeba by porównać ze sobą bezpośrednio dwa konkretne egzemplarze, w tym przypadku jedne z Krakowa, drugie z Poznania, a i tak wnioski mogły by nie być oczywiste. Bywa tak, że instrument lżejszy, obrobiony na mniejszą grubość zachwyca na starcie, ale po roku lub dwóch sytuacja może się odwrócić, gdy instrument nieco masywniejszy rozegra się, a ten delikatniejszy zacznie kaprysić. Zależy też sporo od warunków otoczenia (wilgotność). Zimą mogą grać lepiej jedne, a latem drugie. Na poziomie amatorskim są to jednak różnice mało znaczące. Nie jest wielkim błędem wybieranie po wyglądzie i cenie, bo brzmienie ostateczne ujawni się dopiero po czasie, w konkretnych warunkach, na docelowych strunach. Jakość tych brzmień w ramach danej klasy cenowej będzie generalnie podobna. Nie spotkałem się z przypadkiem żeby jakieś tanie skrzypce nagle zabrzmiały tak dobrze jak drogie. Jak robiliśmy testy w ciemno, to nauczyciele potrafili posortować instrumenty na słuch od najsłabszych do najlepszych i pokrywało się to z rosnącą ceną. Natomiast powyżej 2 tys. zł to już te różnice nie są tak oczywiste i dochodzą kwestie gustu. Jeden nauczyciel może postawić na MV4, a inny na Butterfly.

Czyli wnioskuję że MV4 pochodzi z dużej fabryki, to raczej oczywiste, a Buterfly z małej.

02-10-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Twardych dowodów nie ma, ale raczej tak jest. W Chinach są całe miasta i okręgi gdzie większość ludności struga miliony skrzypiec na cały świat. Importerzy nie chwalą się skąd dokładnie biorą sprzęt, a same fabryki mogą pewne partie, egzemplarze lub elementy zamawiać sobie po sąsiedzku, jeśli sami mają nadmiar zamówień. Warto popatrzeć jak to jest robione: https://youtu.be/0SvfNhMlnBE?t=108

02-10-2019, Od: Witold Odpowiedz
Oglądałem ten film wiele razy. Widać, że Chińczycy mają w rękach standard obrabiarek CNC.
No to w sumie to nie wiem, które skrzypce kupić jako docelowe do gry amatorskiej :-(.

Obrabiarka nie da rady, bo każdy kawałek drewna jest inny i oni to uwzględniają. Po za tym drewno dłutowane i skrobane zachowuje się inaczej niż frezowane. Obydwa modele są bardzo podobne jakościowo, więc kwestia gustu. Butterfly ma wygląd bardziej zniszczony, mocniej poprzecierany i nie jest w zestawie, czyli trzeba sobie dokupić resztę - jakiś smyczek i futerał. Budowa raczej delikatniejsza, więc mogą grać ciut lepiej na starcie, ale mogą być też przez to bardziej wrażliwe na warunki.

02-10-2019, Od: Witold Odpowiedz
A jakiej jakości jest smyczek w zestawie MV-4? Standardowy czy lepszej jakości? I jakie struny są założone?

01-10-2019, Od: Wenica Odpowiedz
Witam, jeśli pęknie struna w skrzypcach, czy trzeba wymieniać ją parowo? Pękła mi struna A, zastanawiam się czy muszę także zmieniać E

Można wymienić tylko tą która pękła.

30-09-2019, Od: Ola Odpowiedz
Co Pan sądzi o skrzypcach Klaus Heffler 4 Guanerii 3/4 I Klaus Heffler 3 oraz Venezia lub czy poleca Pan jakieś inne dla dziecka które już gra

Niestety prawie nie mam kontaktu z dziecięcymi instrumentami na poziomie powyżej 5 tys zł, więc nie chcę się wymądrzać. Nie mam wiarygodnej statystyki. Tańszych przejrzałem kilkanaście tysięcy, a takich drogich kilka sztuk. Każdy egzemplarz z pewnością będzie nieco inny. Raczej nie trafi się kiepskich jakościowo, a co najwyżej nie dopasowane do gustu muzyka lub nauczyciela, więc to już z nimi trzeba konsultować, przymierzyć, posłuchać.

29-09-2019, Od: Natalia Odpowiedz
Witam,
Chciała bym zakupić pierwsze skrzypce by zacząć uczyć się grać ;) I teraz mam pytanie - czy jest tu ktoś, kto też jest leworęczny? Albo ktoś, kto orientuje się gdzie można kupić skrzypce dla leworęcznych, które nie kosztują np 2 tys?

30-09-2019, Od: Ben Odpowiedz
Można tu kupić najtaniej w Polsce, za 800 zł: https://skrzypce.pl/products/PenganoLH.html

29-09-2019, Od: Piotr_1986r@tlen.pl Odpowiedz
Gitara klasyczna 4/4 Yamaha

Witam zależy mi na zakupie powyższej gitary dla dorosłej początkującej osoby leworęcznej
Czy jest możliwość u państwa taką gitarę zakupić ?
I czy jest możliwość wystawić ofertę zakupu na Allegro bo chciałbym zapłacić za nią kartą kredytową ?

29-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Po pierwsze trzeba ustalić czy jest potrzebna leworęczna, czy praworęczna. Sporo osób leworęcznych gra na typowych gitarach, bo i tak pracują obie ręce. Trzeba chwycić szczotkę i popróbować w jedną stronę, w drugą i określić czy jest jakaś predyspozycja, a może wszystko jedno?
Jeśli absolutnie konieczna jest leworęczna, to mamy problem, bo są one droższe, mało popularne, a Yamaha to chyba wcale nie robi klasyków leworęcznych. W dawnych czasach można było przełożyć struny i po kłopocie. Obecnie gitary mają kompensowane, lekko skośne mostki, więc odwrócenie nie jest możliwe, bo nie ma pełnej symetrii. Byłyby problemy ze strojeniem. Trzeba szukać modelu wykonanego od podstaw jako leworęczny. Koszt takiej sensownej gitary to blisko tysiąc złotych.
Na Allegro owszem, ale dochodzi 8% prowizji, więc chyba lepiej odwiedzić bankomat lub zrobić przelew.

27-09-2019, Od: Jakub Odpowiedz
Dzień dobry,
Czy jest jakaś gitarka akustyczna warta polecenia do okolic 600zł w rozmiarze parlor lub ciut większa?

27-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Obawiam się, że tak małe wymagają wybitnych materiałów i umiejętności producenta, żeby jakoś grały. Wszystkie małe pudła w niedrogich gitarach brzmią dla mnie jakoś tak pudełkowo, druciasto i bandżwowato. Brakuje dołu. Może do pewnych styli to pasuje jeśli się dobrze gra. Nie potrafię doradzić, bo jeszcze nie trafiłem na gitarę z małym pudłem do 600 zł, która by brzmiała przynajmniej porównywalnie do pudła Dreadnought za 350 zł. Może jakiś Ibanez lub Fender?

27-09-2019, Od: Kinga Odpowiedz
Dzień dobry, czy jeśli złożę zamówienie dzisiaj jest jeszcze możliwy odbiór osobisty przed zamknięciem sklepu, lub jutro? Czy posiada Pan na sprzedaż smyczek skrzypcowy Hoefner AS-22 i jakieś mikrostroiki do skrzypiec w kolorze złotym?

27-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Są na miejscu czarne mikrostroiki ze złotymi śrubkami po 7 zł. Natomiast smyczek AS-22, to nie zupełnie Hoefner, tylko marka Alfred Stingl, czyli po prostu chińskie smyczki. Być może mam smyczki z tej samej fabryki, ale trudno to ustalić, bo importerzy nie chwalą się gdzie zamawiają daną partię.

27-09-2019, Od: Kinga Odpowiedz
Zamówienie samych akcesoriów, nie skrzypiec.

26-09-2019, Od: Witold Odpowiedz
Dzień dobry,
czy znane są Panu skrzypce Cremona SV-800? Pytam, ponieważ mam okazję je kupić w dobrej cenie.

26-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, w Polsce to zupełnie nieznana marka. Nigdy nie widziałem. Jak sądzę są to chińskie skrzypce sprowadzane przez Saga Music, dość podobne do Stentora, tyle że SV800 to już nieco wyższy model. "Okazje" zawsze trzeba sprawdzić w jakim jest stanie i dać do wyceny. Nigdy nie wiadomo jak skrzypce były przechowywane. W Polsce wilgotność zimą jest zbyt mała dla drewna i instrumenty nieużywane przeważnie się niszczą, czego czasem nie widać na pierwszy rzut oka.

26-09-2019, Od: Piotr Odpowiedz
Witam,
co Pan sądzi o skrzypcach Sandner CV-4 i CV-6? Czy faktycznie są to skrzypce koncertowe?

Witam, Całkiem dobre w swojej kategorii, a koncertowe oczywiście w sensie czysto amatorskim. Tak jak wszystkie w podobnych cenach. Bywa że osoby koncertujące profesjonalnie używają smyczków wielokrotnie droższych niż takie całe zestawy, więc to jest inna klasa.

26-09-2019, Od: Piotr Odpowiedz
A jak się mają w stosunku do Antyk+ czy Modena?

Jakościowo podobne, ale to trochę inna filozofia budowy. Próba wyciągnięcia maksimum brzmienia i wyglądu. Fabryki z dużą produkcją jak Sandner, Stentor, Yamaha są zwykle masywne, solidne, bezpieczne, równe i przewidywalne. Porównując do auta taki Mercedes standard. Natomiast Antyk+, Modena+, Padva+, są bardziej dzikie jak Alfa Romeo. Dość wyjątkowe, ale mogą być kapryśne, wrażliwe, szalone i nieprzewidywalne. Wymagają większej dbałości i dobrych warunków.
To jest logiczne, bo jeśli chcemy maksymalizować osiągi przy stosunkowo niskim budżecie, to stąpamy po cienkim lodzie i dochodzimy do limitów. Nawet lakier i estetyka wygląda bardziej efektownie, ale z bliska widać drobne niedociągnięcia.
Z kolei skrzypce wykonane prościej, grubiej i bezpieczniej, może nie robią oszałamiającego wrażenia na starcie, ale zwykle są trwałe, mniej wrażliwe na warunki i ładnie się rozgrywają. Skrzypce obrobione cieniej, o delikatniejszej konstrukcji zaskakują od razu niezwykłym brzmieniem w swojej klasie, ale nigdy nie wiadomo jak to będzie po kilku latach, czy przy zmianach sezonowych.

22-09-2019, Od: Edyta Odpowiedz
Witam czy yamahe F310 zakupie u Państwa? Bo nie widze w ofercie. Jak mogę znaleźć was na allegro bo link nie działa ;). P.S jest możliwość "ściągnięcia" innych modeli niż posiadacie w ofercie?

22-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, są dostępne od ręki, jednak nie promuję ich specjalnie z uwagi średni stosunek jakość/cena i słabą dystrybucję. Trzeba brać pod uwagę, że nie jest to gitara całkowicie pełnowymiarowa, raczej taka w kierunku folkowym, na tyle oszczędnościowa, że nawet nie ma kluczy olejowych i oczywiście cała sklejkowa. Plusem natomiast jest przyzwoita jakość materiałów i wykonania, oraz poprawne brzmienie. Najtańsze wersje można znaleźć w necie po 505 zł, ale mogą to być stare dostawy, stoki B, outlety, odrzuty, przeceny, serwisy, powystawowe, zwroty konsumenckie, czy egzemplarze mniej udane, których nikt nie wybrał w sklepie stacjonarnym. Średnia regularna cena fabrycznych to 550 zł. Z korektami i regulacją to wyjdzie 600 zł. Mniejszy rozmiar może być pewną zaletą na damską rękę, nieco kosztem brzmienia. Warto odnotować, że już za 750 zł można kupić gitary z przodem z litego drewna! Na Allegro chyba nie warto, bo ceny są obarczone kosztami opłat i prowizji ok. 10%. Chyba że ktoś chce raty, albo ceni szczególne bezpieczeństwo. Użytkownik nikl. Można wystawić, ale to już wyjdzie 650 zł z opłatami pośrednika.

20-09-2019, Od: Konrad Odpowiedz
Witam, potrzebuję kupić dla córki skrzypce 4/4. Ma 9 lat od dwóch lat gra na skrzypcach 1/2. Wielkość 4/4 jest określona przez nauczyciela gry. Budżet ze strojeniem i przygotowaniem 600-700 zł. Czy jest możliwość posłuchania kilku różnych skrzypiec aby określić która barwa się spodoba?

20-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, tak, zapraszam, można wypróbować. Jednak jeśli to docelowe skrzypce dla osoby już grającej, to najlepiej kupić Antyka+ za 1499 zł, lub przynajmniej promocyjne Stentor Conservatoire za 1200 zł. Skrzypce poniżej tysiąca sprawdzą się jak ktoś stawia pierwsze kroki i jeszcze nie umie dobrze wydobywać brzmienia. W miarę postępów uczeń doceni zalety lepszego instrumentu i nie będzie nim ograniczony.

20-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Jest też w promocji Stentor Graduate 4/4 za 999 zł.

19-09-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Pojawiły się długo oczekiwane prawdziwe skrzypce dla leworęcznych. Jakość jest doskonała, więc można śmiało zamawiać.

18-09-2019, Od: Matt Odpowiedz
Qpię altówę - starą, ale jak nowa...
abb2011@interia.pl
Chętnie też, choć na pewno nikt nie ma, violę d'amore.

18-09-2019, Od: Matt Odpowiedz
Sprzedam Wiolonczelę Yamaha 5S44 jak nowa.
Cena poniżej rynkowej.
abb2011@interia.pl

16-09-2019, Od: Sebastian Odpowiedz
Witam. Jakie skrzypce polecilby Pan do kwoty 700 zł dla doroslego który chciałby spróbować gry na skrzypcach:)? Zastanawiam się nad modelem Auditorium. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Wyświetlono wiadomości 1751-1800 z 13686  Wstecz  Dalej