Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 2501-2550 z 13708  Wstecz  Dalej     Sklep

07-01-2019, Od: Joanna Odpowiedz
Dzień dobry, chciałam zapytać co myśli Pan o skrzypcach Jamaha V7 SG. Jak wypadają w porównaniu z Antyk1? Czy w ogóle warto zwrócić uwagę na tę markę?

07-01-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Yamaha robi instrumenty wielkoseryjne typowo szkolne - solidne, poprawne i przewidywalne, więc na pewno warto zwrócić uwagę. Do porównania raczej nie z Antykiem I, tylko z IS lub Romą, bo to będzie podobna klasa cenowa. Jest to bardziej kwestia gustu i oczekiwań, ale na pewno skrzypce z małych manufaktur, dopracowywane lutniczo, są ciekawsze i brzmieniowo i wizualnie, w porównaniu do dużych produkcji masowych. Są bardziej wrażliwe, interesujące, niezwykłe, indywidualne. Mają swój charakter i duszę. Yamaha zaś jest dobrym narzędziem do nauki, ale niczym szczególnym nie zaskakują. Tak bym to określił, choć niczego nie przesądzam, bo jeden woli meble Ikea, a drugi à la Ludwik XVI.

28-12-2018, Od: ŁukaszD. Odpowiedz
Dzień dobry,
czy posiada Pan gotarę "Gitara elektroakustyczna 4/4 Ibanez PF15ECE".
Chcę wrócić do nauki/gry amatorskiej po kilkunastu latach przerwy. Jak odkurzyłem moją rosyjską gitarę z 1984 roku to... chcę mieć gitarę na której da się grać, a nie walczyć o przetrwanie. Jeśli posiada Pan inną gitarę elektro-akustyczną dobrej jakości to proszę o informację. Odbiór osobisty 15/01/2019 będę w Warszawie.
Pozdrawiam serdecznie!

28-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Ibanez są dostępne od ręki. Także Washburn, Crafter, Fender, Harley. Zapraszam.

04-01-2019, Od: ? Odpowiedz
Witam w nowym roku!
Rozumiem, że jak przyjadę do Pana to bez gitary nie wyjadę?:) - taki jest plan.
Wszystkie gitary, które Pan posiada "od ręki" są już poprawione, gotowe do gry?
Dziękuję.

02-01-2019, Od: Witold Odpowiedz
Witam,
mam kupione u Pana skrzypce Pengano Antyk Plus i zmieniłem struny na Pirastro Tonica. Jednak nie jestem z tych strun specjalnie zadowolony, ponieważ moim zdaniem, nie dają zbyt ciepłego dźwięku. Czy zatem może polecane przez Pana struny Sandner Perlon będą lepszym wyborem? Pana opis tych strun, zwłaszcza na Allegro, jest bardzo obiecujący.

02-01-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Tonica to struny nylonowe, więc cieplejsze niż fabryczne. Po rezegraniu powinny jeszcze stracić nieco na ostrości. Chcąc dalej ocieplać można rozważyć bardzo dobre struny Obligato, które mają dźwięk cieplejszy i bardziej złożony, trochę w kierunku strun jelitowych. Niestety są drogie.
Ktoś mi wspominał że PIRASTRO VIOLINO są podobne do strun Tonica, ale ciut cieplejsze. Nie próbowałem jeszcze. Perlon owszem fajne jak na swoją cenę, ale to najbardziej podstawowa półka nylonów. Trzeba by wypróbować na konkretnym egzemplarzu skrzypiec, bo nie ma jednej recepty na wszystkie skrzypce. Niektórzy nawet dobierają po jednej strunie z różnych kompletów. Jeśli chce Pan złagodzić dźwięk, to można stosować podkładki na mostku ze skórki lub nakładać kawałeczek rurki z tworzywa.
Może Pan też spróbować strunę E owijaną. To rzadziej stosowane rozwiązanie, ale taka owijana struna brzmi łagodniej, zwykle mniej popiskuje, dźwięk może być bardziej złożony. Proszę też zerknąć na wykres: https://www.violinstringreview.com/quick-reference.html

02-01-2019, Od: Witold Odpowiedz
A może wprost użyć strun z rdzeniem jelitowym np Eudoxa?

02-01-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Są drogie, kłopotliwe w eksploatacji, wrażliwe na warunki, trudniejsze do grania, mniej trwałe i raczej nie na ten poziom skrzypiec. Ale spróbować można.

03-01-2019, Od: Witold Odpowiedz
Ma Pan pewnie rację co do tych jelitowych strun. Te skrzypce Pengano Antyk Plus są bardzo nośne jeżeli chodzi o dźwięk, bardzo dobrze się na nich gra, ale chciałem trochę je "złagodzić" dobierając inne struny. Chodzi o to, że mieszkam w bloku, a ćwiczyć mogę albo wcześnie rano albo wieczorami, a skrzypce niekoniecznie mogą być ulubionym instrumentem sąsiadów ;-). Dlatego tak liczę na Pana doświadczenie i podpowiedź.

03-01-2019, Od: Jarek Odpowiedz
W późnych porach, to tylko tłumiki pomogą. Różnice głośności poszczególnych strun nie są aż tak duże. W dodatku przez ściany przechodzą raczej niższe tony, więc złagodzenie niewiele zmieni, bo wyciszy głównie wyższe harmoniczne. Można zaklejać efy taśmą malarską, można wytłumiać podstawek, bo przez niego przechodzą drgania na pudło, można dać podkładki - cienkie skórki pod struny na podstawku lub rurki z tworzywa. Ciszej grają struny o małym naprężeniu, czyli soft, light gauge, low tension, ale mogą być trudniejsze do kontrolowania niż normal.

04-01-2019, Od: Witold Odpowiedz
Co ma Pan na myśli "trudniejsze do kontrolowania"?

01-01-2019, Od: Agnieszka Odpowiedz
Witam. Bardzo proszę mi powiedzieć czym różnią się skrzypce 4/4 Antonio Salvatini seria 7 od serii 1xx. Potrzebuję skrzypce dla początkującego 12 letniego dziecka. Czy poleciłby pan może inne?

01-01-2019, Od: Jarek Odpowiedz
Wszystkie skrzypce są wzorowane na dawnych mistrzach lutnictwa, więc parametry w sensie wymiarów, kształtów, sposobu budowy, gatunków drewna, są niemal zawsze takie same, z wyjątkiem najtańszych modeli dekoracyjno-zabawkowych, gdzie stosuje się spore uproszczenia konstrukcyjne i materiałowe. Natomiast wyższy model zawsze różni się jakością materiałów, selekcją, czasem sezonowania drewna, stabilnością, dokładnością wykonania, jakością dodatków, ilością roboczogodzin przeznaczonych na budowę, oraz doborem pracowników.
W tym przypadku, oprócz wspomnianych różnic, seria 7 ma lakier w połysku, a seria 1 matowy. Obydwie wersje jak najbardziej nadają się dla początkujących i można śmiało polecić.

01-01-2019, Od: Agnieszka Odpowiedz
Bardzo dziękuję za dokładne wytłumaczenie. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

27-12-2018, Od: Kamil Odpowiedz
Panie Jarku, czy skrzypce Hoefner AS-160V będą jeszcze kiedyś dostępne czy zostały wycofane z produkcji?

28-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Nie trzymam ich na magazynie, bo były bardzo rzadko wybierane. Dodatkowy problem jest taki, że to nagranie youtube z kościoła jest trochę mylące. Osoby które kupiły wysyłkowo były rozczarowane, że w domu i w rękach amatora one tak nie grają, jak na profesjonalnym nagraniu. Nie wiem czy są wycofane, bo dystrybucja tej marki jest bardzo słaba. To kolejny kłopot z nimi. Od pół roku nie miałem ich i nie interesowałem się. Z tego co widzę aktualnie są dostępne tylko wyższe modele AS200 i H5 za 1450 zł

28-12-2018, Od: Kamil Odpowiedz
To wygląda na to, że będę musiał zdecydować się na Sandner SV-2 mimo, że kolorystycznie aż tak mi się nie podobają :) Wcześniej się podpytywałem o tańsze skrzypce ale po przemyśleniu stwierdziłem, że podstrunnica musi być hebanowa bo inaczej barwione drewno się będzie wycierało i później to będzie brzydko wyglądało. Lepiej jednak dołożyć i mieć instrument, który będzie służył dłużej.

25-12-2018, Od: ? Odpowiedz
Witam,
Jestem zainteresowany zakupem gitary elektroakustycznej Oscar Schmidt OG2 CE model SM z płytą wierzchnią z klonu. Czy jest możliwość zakupu takiej gitary u Pana łącznie z przygotowaniem do grania? Kilka lat temu zakupiłem u Pana gitarę klasyczną Oscar Schmidt i jestem bardzo zadowolony. Gitara ma być dla 14-sto latki która rozpoczęła przygodę z gitarą. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

27-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Od ręki mam czarne i jasne naturalne świerkowe, bo najlepiej grają, ale mogę zapytać dystrybutora o taką nietypowo wyglądającą z klonem. Jeśli mają, to oczywiście nie ma problemu. Wizualnie to bardzo oryginalne. To ciekawy przykład jak różne gusta bywają, bo niedawno jeden z klientów uznał to za coś okropnego.

Już mam odpowiedź z dystrybucji: Niestety nie ma tego koloru w produkcji. Może za pół roku zrobią, ale pewności nie ma.

26-12-2018, Od: Łukasz Odpowiedz
Dzień dobry jakieś 1,5 miesiąca temu odebrałem skrzypce z renowacji u lutnika i zastanawiam się czy została dobrze nałożona politura ponieważ skrzypce w dotyku lepią się zostają na nich odciski palców które po przetarciu szmatką nie chcą zejść dopiero po użyciu środka do czyszczenia

Najlepiej pokazać w zpal.pl bo oni robią zawodowo ekspertyzy. Można nawet wysyłkowo.

25-12-2018, Od: Leszek Odpowiedz
Do poprzedniej wiadomości, żeby nie być anonimowym:-)

21-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Życzymy Państwu spokojnych Świąt, radosnego kolędowania i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

16-12-2018, Od: Maciej Odpowiedz
Wtam. Czy ma Pan dostępną gtarę EPIPHONE PRO-1 ACOUSTIC?

16-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Ogólnie tak, ale nie wprowadzałem ich do stałej oferty, ani na magazyn podręczny, bo nie bardzo mi się podobały technicznie. Wygląda że producentowi też nie, bo jakoś poznikały. Zamiast tego wróciły DR100, natomiast PRO1 tylko w wersji Plus.

15-12-2018, Od: Nicole Odpowiedz
Dzień dobry. Proszę mi powiedzieć co Pan sądzi o skrzypcach M-Tunes No. 100 4/4 dla początkującego dorosłego i czy macie Państwo takie w sprzedaży i w jakiej cenie ?

15-12-2018, Od: Ben Odpowiedz
Co by to nie było, to jest generalna zasada: nie kupować najniższych modeli. Na przykładzie Everplaya, czyli marki skrzypcowej najdłużej obecnej na polskim rynku w tej klasie, to najniższy model Prima dzieli przepaść jakościowa od niewiele droższego modelu premium 6xx. I to w każdym aspekcie - brzmienie, wygląd, materiały, lakier, trwałość, jakość osprzętu. Właśnie w zakresie 300-600 zł każda dołożona złotówka bardzo wiele zmienia. Chodzi o to żeby instrument nie zniechęcił na starcie. Potem jakoś pójdzie.

15-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Zwane też Tonareli. Było wiele razy poruszane przez klientów, że opisy internetowe zawierały sporo przekłamań, informacji sugerujących inne pochodzenie niż faktyczne, dużo nieścisłości, nieprawdziwych informacji o materiałach i sporo zwyczajnej "ściemy". Najniższe modele poprawiałem kilka razy, gdy klienci przynosili na korekty. Nie będę uogólniać, więc złego słowa nie powiem. Musiałbym zobaczyć konkretny egzemplarz, bo mogą być bardzo różne. Ale czego można się spodziewać po skrzypcach poniżej 200 zł (plus smyczek i futerał), jeśli porządne wykonanie instrumentu, to wiele tygodni pracy, a samo drewno akustyczne sezonowane kosztuje ponad 500 zł nawet w drugim gatunku.
Proponuję obejrzeć filmik z fabryki Everplay/Stentor, żeby zorientować się ile pracy wymaga dobre wykonanie skrzypiec i oszacować jakie to mogą być koszty: https://youtu.be/0SvfNhMlnBE?t=69

15-12-2018, Od: Rachela Odpowiedz
Dzien dobry
Poszukuje skrzypiec 4/4 dla uczennicy trzeciej klasy cyklu czteroletniego, która jezdzi na konkursy i zdobywa miejsca.
Jakie skrzypce by pan polecil?
Z góry dziekuje za odpowiedz.

Dzień dobry, Na tym poziomie niektórzy nauczyciele już wymagają przekroczenia 10 tys zł za instrument. Rozważając propozycje niskobudżetowe uważam że minimum to 1500-2000 zł. Niestety w tym przedziale cenowym wszystkie ciekawe instrumenty wykupiono na święta i nie ma nawet u dystrybutorów. Lutnicy robią nowe, ale to potrwa. Były ostatnio bardzo udane wersje Antyk I+ i Modena+. Pojawią się pewnie w lutym.
Na ten moment z takich lepszych są czeskie Strunale 920 wersja Antyk za 1600 zł i 205w Antyk za 1870 zł (same skrzypce). W porównaniu do chińskich są wykonane bardziej masywnie, są mniej smukłe i wymagają dłuższego rozgrywania. Można liczyć na stabilność i dużą trwałość.

15-12-2018, Od: Beata Odpowiedz
Witam, chcę kupić skrzypce dla osoby dorosłej na początek, z uwagi na niewielkie fundusze rozważam Ever play EV 611 i Stentor seria R08. Które z powyższych Pan poleca ?

To są te same skrzypce. Stentora polecam przy dłuższej szyi, bo mają wyższy podbródek.

14-12-2018, Od: Maciek Odpowiedz
Witam, czy są na stanie skrzypce everplay seria 6xx, 4/4, czy będzie trzeba czekać dłużej?(mam zamiar zamówić po świętach)
Z góry dziękuje za odpowiedz ????

14-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Są dostępne pod dostatkiem od ręki.

14-12-2018, Od: Maciek Odpowiedz
Czy poleca pan te skrzypce na początek dla ucznia który skończył 6-letni cykl na fortepian? Chciałbym zaczac a niestety mój fundusz jest dosc niski. Czy te skrzypce wystarczyłyby na jakiś czas ?

14-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, z tanich modeli to całkiem rozsądny wybór. Dobry współczynnik jakości i trwałości do ceny.

13-12-2018, Od: Joanna Odpowiedz
Dzień dobry, poszukuję dobrze brzmiących skrzypiec 1/32 Proszę o poradę.

13-12-2018, Od: Ben Odpowiedz
Hessler to lite drewno drążone i ożyłkowane, więc brzmi dużo lepiej niż modele sklejkowe czy plastikowe.

13-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Są nieźle brzmiące Hesslery, natomiast dobrze brzmiące są drogie i bardzo rzadko zamawiane. Przed świętami nie da rady.

13-12-2018, Od: Joanna Odpowiedz
Po zapoznaniu się z tabelą rozmiarów poszukuję skrzypiec 1/16. Przepraszam za błąd.

Aktualnie są dostępne w pięciu rodzajach, ale sytuacja jest bardzo dynamiczna.

13-12-2018, Od: Eunika Odpowiedz
Dzien dobry
ile konkretnie kosztuje Strunal 1930/193WA https://skrzypce.pl/products/strunal435.html
i czy one sa robione w fabryce,czy sa manufakturowe czy robione przez lutnika?

Przez jednego lutnika są robione skrzypce od 10 tys zł, natomiast tańsze są robione w systemie manufakturowym, czyli kilkanaście stanowisk na których każdy z lutników specjalizuje się w określonej czynności. Strunal 193 kosztuje 1900 zł a Strunal 435 4300 zł.

12-12-2018, Od: Eunika Odpowiedz
Dzień dobry
ile kosztują skrzypce Strunal 1930/193WA ,
https://skrzypce.pl/products/strunal435.html
chciałabym wiedzieć gdyż tam nie ma podanej ceny .

W tej chwili mam model 205 w wykończeniu Antyk za 1780 zł. Jest też model 920 za 1600 zł.

11-12-2018, Od: Ina Odpowiedz
Witam. Czy są dostępne skrzypce 1/2 do 400 zł dla ucznia? Czy na Niskiej 3a znajduje się sklep i można podejść?
Pozdrawiam.

11-12-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Są dostępne, można podejść, choć nie jest to typowy salon, tylko biuro i pracownia na III piętrze.

12-12-2018, Od: ? Odpowiedz
Dziękuję.

Wyświetlono wiadomości 2501-2550 z 13708  Wstecz  Dalej