Sklep
13-12-2018, Od: ?
Odpowiedz
Podejdę w piątek. Pozdrawiam.
12-12-2018, Od: Grażyna
Odpowiedz
Witam Bardzo Panu dziękuję za profesjonalne doradztwo. Skrzypce Pengano SI Dark,które zakupiłam są przepiękne. Bardzo przyjemnie się gra. Brzmienie piękne.Skrzypce przygotowane do gry. Są super :). Towar bardzo dobrze został zabezpieczony na czas transportu. Bardzo dziękuję za szybką wysyłkę. Pozdrawiam
12-12-2018, Od: Eunika
Odpowiedz
Dzien dobry
chcialabym wiedziec czy skrzypce Strunal 1930/193WA
maja hebanowy strunociag, kolki i podbródek?
Oraz czy ich przednia plyta jest wykonana w calosci, czy jest łaczona z dwóch kawalków drewna?
I czy te skrzypce sa robione w fabryce,czy sa manufakturowe?
Z góry dziekuje za odpowiec i pozdrawiam
Eunika
12-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Podstrunnica, kołki i podbródek są hebanowe we wszystkich skrzypcach z ciemnym osprzętem w klasie powyżej 600 zł, więc także w Strunalu. Płyty są zwykle łączone, bo to jest rozsądniejsze rozwiązanie w tej klasie. Jednorodna płyta wymaga zniszczenia ogromnych drzew i jest droga. Przy relatywnie tanich skrzypcach pochłonęłaby większość budżetu i wtedy wszystkie inne elementy oraz pracę trzeba by ekstremalnie wytanić. To nie wyszłoby na dobre, a różnicy pewnie nikt by nie usłyszał.
12-12-2018, Od: Dariusz
Odpowiedz
Dzień dobry, chciałbym zakupić u Państwa jedną z prezentowanych gitar akustycznych/elektroakustycznych w cenie 480 - 750 zł z przeznaczeniem dla średnio zorientowanego gracza. Gitara z przeznaczeniem do szkolenia i gry na "świeżym powietrzu". Interesuje mnie modele:
- Cort AD810 E
- Ibanez seria V Jam Pack
- Bentona 4/4
- Oscar Schmitd Wasbburn.
Proszę więc o poinformowanie:
1. która z tych gitar jest z produkcji chińskiej.
2. Która z tych gitar posiada obudową z litego drewna.
3. Która z tych gitar posiada szerokość gryfu większą niż 43 mm.
4. Którą z ww. gitarę Państwo polecacie, mając na uwadze jakość wykonania i brzmienie, do użytkowania dla amatora.
5. czy gitara Cort AD810 E będzie dostępna w sklepie po nowym roku.
6. Czy można zamówić i wpłacić zaliczkę za instrument w siedzibie Państwa sklepu a następnie odebrać gitarę po nowym roku w pełni sprawdzoną i wyregulowaną?!
Z góry dziękuję za odpowiedź. Gratuluję świetne prowadzonej strony , uczciwego podejścia do klienta, a co za tym idzie sprzedaży dobrych produktów. Pozdrawiam
Odpowiedz
Wszystkie tanie modele akustyków jakie są dostępne na rynku mają typowe gryfy 43 mm. Jedynie Pengano za 750 zł ma 48 mm.
Wszystkie gitary do 750 zł są zbudowane ze sklejki. Jedynie niektóre modele od 750 zł mają przód z litego drewna.
Wybór jest więc prosty: jeśli ma być przód lity, to Cort Earth z wąskim gryfem, albo Pengano z szerokim.
AD810 są dostępne, a wersje z elektryką będą w przyszłym roku. Nie trzeba wpłacać zaliczek.
12-12-2018, Od: Tomek
Odpowiedz
Witam,
Chciałbym kupić skrzypce 4/4 dla ucznia po 3 latach nauki. co mogę kupić teraz przed świętami do 1000 PLN? Czy ewentualnie lepiej poczekać i w nowym roku będzie lepszy wybór? Czy sandner sv6 to dobry wybór?
Odpowiedz
Przy tych założeniach od razu pomyślałem o SV6. To solidne skrzypce do nauki i jedne z najlepszych w tym zakresie cenowym. Zwykle nauczyciele proponują na czwarty rok instrument w okolicach 1500-1800 zł, bo do tysiąca to modele typowo dla początkujących. Ale wybór zależy też od konkretnego przypadku, postępów w nauce, wymagań danej szkoły i założeń budżetowych. SV6 w swojej klasie są bardzo dobrym wyborem.
12-12-2018, Od: ?
Odpowiedz
Chciałbym jeszcze można kupić w tym budżecie?
11-12-2018, Od: Krzysztof
Odpowiedz
Witam chciałbym kupić gitarę Ever Play
Rozmiar 3/4. Jest tam informacja "Dostawa 2019'. Kiedy przy takim zapisie terminu dostawy mógłbym ją zamówić? Dziękuję za odpowiedź.
11-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Wszystkie są wykupione na święta. Wypływa nowa dostawa. Kontenerowiec będzie w styczniu lub w lutym. Obecne dostawy różnych tanich modeli 3/4 są okropne jakościowo, więc nie polecam.
Są natomiast dostępne wyższe modele, nie sklejkowe tylko z litym przodem po 550 zł.
11-12-2018, Od: Małgorzata
Odpowiedz
Witam.Chciałabym kupić skrzypce 4/4 o ciepłym, łagodnym ale mocnym brzmieniu dla zdolnego ucznia szkoły muzycznej. Które powinnam brać pod uwagę -Sandner, Salvatini, Strunal, Beginner,Stentor, Antyk.Jeśli chodzi o wybarwienie wolałabym ciemne ale nie ono jest najważniejsze. Proszę o jakąś podpowiedź, czym się kierować jak nie ma możliwości posłuchania dźwięków tych instrumentów.
Odpowiedz
Szkoły raczej nie akceptują dla zdolnych uczniów instrumentów poniżej tysiąca złotych, chyba że na sam początek nauki. Jeśli tak, to jest spory wybór dobrych instrumentów. Wszystkie na tej stronie są selekcjonowane, korygowane i regulowane, więc można kierować się względami estetycznymi - jasne, ciemne, połysk, mat. Brzmienie w rękach osoby początkującej na każdym modelu podstawowym będzie podobne. Oczywiście im wyższy budżet tym lepsze materiały i dokładniejsze wykonanie, więc gra się łatwiej i przyjemniej.
Natomiast inna jest sytuacja, gdy ktoś już gra, opanował technikę, dobrze prowadzi smyczek, umie robić vibrato, trafia w dźwięki. Wtedy znaczenia nabierają skrzypce, bo taka osoba będzie umiała wydobyć ich brzmienie. I wtedy zwykle przechodzi się na instrumenty w okolicach 2 tys zł. Niestety ta półka w większości jest już wykupiona na święta. Zostały nieliczne egzemplarze nie opisane jeszcze na stronie. Najpopularniejsze czyli Modena, Antyk, Antyk I będą w lutym, jak przypłyną nowe dostawy.
10-12-2018, Od: Paweł
Odpowiedz
Witam mam pytanie odnośnie skrzypiec Pengano Custom ST na początem, przede wszystkim że jest tam ożyłkowanie,czy to dobry wybór?? Które modele u Pana mają jeszcze ożyłkowanie? I czy jest dostępny osprzęt w tym modelu w kolorze bukszpanowym bardzo ładnie to wygląda pozdrawiam
Odpowiedz
Witam, Tak, fajne są, ale już wykupione na święta. Dziś w nocy będę pakował ostatnie sztuki do wysyłek. Płynie nowa dostawa, więc będą dostępne w lutym. Wszystkie nasze skrzypce od 300 zł mają lite drewno drążone i inkrustowane ożyłkowanie obustronne.
09-12-2018, Od: Kamil
Odpowiedz
Sandner SV-300 czy Stentor 1400 co jest lepszym wyborem na start ?
09-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Są równie dobrym wyborem, Jeśli ktoś woli mat w cieplejszym odcieniu to Sandner, a jeśli połysk w chłodniejszej tonacji to Stentor.
25-04-2014, Od: Paulina :)
Odpowiedz
czy Harley Benton skrzypce elektryczne mają ładne brzmienie i są wygodne pomimo swojej taniej ceny ,bo ok. 600 zł?
26-04-2014, Od: Maja
Odpowiedz
Są dość ciężkie, niezbyt wygodne i słabo wykończone. Trzeba dużo poprawek mechanicznych zrobić. Także brzmienie pozostawia sporo do życzenia ze względu na wytanioną elektronikę. W miarę sensowne skrzypce elektryczne kosztują ponad tysiąc złotych. Odradzam kupowanie za granicą bo w razie np. chęci zwrotu płaci się kilkaset złotych za przesyłkę. Więc ta marka raczej nie nadaje się także z tego względu.
09-12-2018, Od: robert
Odpowiedz
Witam. Mam do sprzedania skrzypce harley benton HBV 840VH 4/4. Były moja wielka pasją do pierwszego pociągnięcia smyczka. Wiec używane dosłownie 2-3 godziny. Skrzypce są koloru białego w zestawie futerał smyczek skrzypce. Tel 606833199
Email popiolekrobert@interia.eu
09-12-2018, Od: Ben
Odpowiedz
A czy były już robione w nich korekty lutnicze prożka i podstawka? Czy poprawione jest mocowanie podbródka? I czy słuchawki, smyczek i struny są wymienione na jakieś sensowne?
Odpowiedz
Nic nie było robione.
Odpowiedz
Mam do sprzedania skrzypce4/4
09-12-2018, Od: Ip
Odpowiedz
Jest/bedzie możliwość zakupu instrumentow na raty?
09-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, można kupować na raty Allegro, użytkownik nikl
08-12-2018, Od: Michał
Odpowiedz
Dobry wieczór!
Planuję zakup gitary elektroakustycznej. Wiem, że teraz ma Pan dużo pracy przed świętami, a mi się nie śpieszy i mogę zaczekać z zakupem. Za ile tygodni skończy się obecna gorączka zakupowa i będzie największy wybór modeli gitar?
Drugie pytanie - czy kupioną gitarę będzie można odebrać osobiście w Warszawie?
Dziękuję za odpowiedź.
08-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Gorączka zakupowa trwa co roku aż do Świąt. Największy wybór jest potem w marcu, gdy kontenerowce przypłyną z nowymi dostawami. Duży wybór jest także na początku września, zanim szkoły wszystko wykupią, oraz w listopadzie zanim zacznie się szaleństwo świąteczne.
Oczywiście można odebrać w Warszawie, są aktualnie od ręki całkiem udane Washburny po 750 zł czarne i jasne, Craftery z litym przodem za 850 zł naturalne, w tej samej cenie naturalny Ibanez, oraz Harley z szerszym gryfem za 950 zł. A z tańszych też coś się znajdzie w okolicach 500 zł.
08-12-2018, Od: Michał
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Odezwę się zatem za kilka tygodni.
06-12-2018, Od: Maria
Odpowiedz
Witam.
Kiedy planowana dostawa Antyk Plus? Czy dostępny Antyk 1 Plus?
Jaki inny model 4/4 jest godny uwagi w cenie do 2000zł?
Dziękuję
06-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, w tym roku jest dobre zaopatrzenie w tańszych skrzypcach, ale za to wyjątkowa posucha w zakresie 1200-2000 zł. To chyba efekt 500+, że popyt tak wzrósł na wyższe modele. Wszystko co było sensownego już klienci wykupili na święta. Nie ma u dystrybutorów, a dostawy grudniowe z Azji są opóźnione i przyjadą pewnie w styczniu. Pojawiły się natomiast nieliczne egzemplarze czeskiego Strunala w wersji Antyk i Antyk I. Cenowo identyczne, ale oddzielnie dokupuje się futerał i smyczek, czyli trzeba dodać 200-300 zł zależnie od wersji. Niestety nie mam czasu zrobić zdjęć i ofert, ale wyglądają bardzo podobnie - ciemne z wyraźnie zaznaczonymi słojami drewna. Czeskie skrzypce są solidne i mają dobre, mocne brzmienie, ale wymagają trochę czasu do pełnego rozegrania.
06-12-2018, Od: Tomasz
Odpowiedz
Witam,
Zawsze kierowałem się Pana opinią z gitara.org.pl, że "Z gitar klasycznych można za te pieniądze (400-600) trafić już modele z litą płytą przednią, ale niestety jest to zwykle drewno odpadowe, które nie przeszło testów do zastosowania w dobrych gitarach. Dlatego brzmią zwykle dziwnie, wysokie tony nienaturalnie szkliste, brak głębokiego basu. Ogólnie wrażenie przy grze akordowej często gorsze niż w tańszych gitarach z dobrej sklejki."
A ostatni oglądałem na Pana Youtubie prezentację gitary Everplaya ArsNova1 z litym przodem. Bardzo ciekawa alternatywa za rozsądne pieniądze. Czy może Pan coś więcej o niej powiedzieć? Zalety, wady? Czy warto?
Odpowiedz
Tak, mam je od ręki w wersji świerkowej (jasne czyste brzmienie) i cedrowej (cieplejsze brzmienie). Brzmią dobrze. Robię w nich trochę poprawek, ale ogólnie są OK. Brzmieje i jakość do ceny bardzo dobre. Nie mam jeszcze większej statystyki, bo dopiero dwie sprzedałem. Nie mam też czasu żeby je w sklepie umieścić, bo jest masa pilnych zamówień świątecznych.
O dziwnym brzmieniu pisałem wiele lat temu w kontekście przecenionych gitar hiszpańskich, natomiast obecne chińskie za tą samą cenę brzmią lepiej i bardziej typowo.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. To czekam na możliwość zakupu na Pana stronie.
Odpowiedz
Puki co można je zamawiać mailem. ArsNova Cedrowa 549 zł, Świerkowa (jaśniejsza) 599 zł. Pokrowiec piankowy +50 zł. Przesyłka +20 zł. Korekty i regulacje już w cenie.
Odpowiedz
Poczekam na zdjęcia a w szczególności opis, który zawsze jest trafny i bardzo pomocny (nie jak na innych portalach).
06-12-2018, Od: Paweł
Odpowiedz
Dzień dobry,
Od dłuższego czasu mam zamiar kupić skrzypce. Nie umiem grać na instrumencie ale gram na kilku innych (gitara, klawisze). Szukam czegoś na początek. Czy jest sens według Pana kupić skrzypce do 500zł? Wchodząc na fora czytałem, że tylko od lutnika i tylko powyżej 4000... Ale szukam czegoś tylko dla siebie, żeby pograć dla przyjemności/ złapać podstawy.
Co najlepiej kupić w takiej cenie? Ew, czy byłaby możliwość przyjechania, porozmawiania i wybrania instrumentu osobiście?
Pozdrawiam,
Paweł
Odpowiedz
To zależy od możliwości budżetowych. Zupełnie inna rada będzie dla szejka naftowego, bo jednak na skrzypcach za 10 tys zł gra się nieco łatwiej i przyjemniej, a zupełnie inna rada dla osoby która musi liczyć się z budżetem domowym. Skrzypce za 500 zł po korektach też nadają się do nauki początkowej i gry amatorskiej.
Częstym błędem jest wyobrażenie, że jeżeli kupię bardzo drogie skrzypce do nauki, to będą pięknie brzmiały. Tak jest gitarą, pianinem itp. Natomiast drogie skrzypce mają pewien potencjał brzmienia, który dopiero muzyk musi umieć wydobyć swoją techniką. W rękach osoby początkującej będą one zawodziły i jęczały podobnie jak tańsze modele.
Im większe umiejętności, tym większego znaczenia nabiera dobór dobrego instrumentu. Na samym początku nauki ważniejsza od brzmienia jest geometria, żeby instrument nie utrudniał nauki. Z tego powodu nie nadają się skrzypce najtańsze sklejkowe, z drewna niesezonowanego, niestabilnego, wypaczającego się, wykonane w zbytnim pośpiechu, krzywo i niedokładnie. Pod tym względem dołożenie kilkuset złotych wiele zmienia na korzyść. Jeżeli tylko są możliwości, z pewnością ułatwi to nieco naukę. Do tańszych skrzypiec trzeba więcej zapału, ale też nie chcę nikogo zniechęcić. Lepiej grać na kiju od szczotki niż wcale.
Przed świętami trudno się umawiać na dłuższe wizyty, bo mamy setki paczek do przygotowania, a nie jesteśmy typowym salonem. Ale oczywiście sprawny zakup na miejscu jest możliwy. Jeśli sprawa nie pilna, to lepiej w nowym roku.
06-12-2018, Od: Paweł
Odpowiedz
W takim razie chyba Nowy Rok, bo chciałem przy okazji poprosić o radę w dobraniu skrzypiec.
Czy nie będzie wtedy jednak dużo mniej towaru?
Dziękuję za tak szybką odpowiedź:) bardzo się ciszę ze udało mi się znaleźć tę stonę
Odpowiedz
Rada jest prosta: Na początek wybiera się zwykle skrzypce podstawowe, ale już z litego drewna i ożyłkowane, czyli Everplay 6xx, a przy dłuższej szyi Stentor. Jeśli budżet pozwala na osprzęt hebanowy, to Sandner SV-300. Jeśli wolimy połysk to Beginner lub Salvatini serii 7, albo wyższy model Stentora. Jeśli zapał jest pewny i chcemy skrzypce bardziej docelowe, to można wybrać coś bliżej 2 tys zł jak Antyk lub Modena.
06-12-2018, Od: Beata
Odpowiedz
Dzień Dobry,
Chciałabym zamówić skrzypce dla swojej córki ale kompletnie nie wiem jaki rozmiar mam wybrać,gdyż ma wkrótce kończy 6 lat.Proszę o poradę w tej kwestii :)
Pozdrawiam serdecznie,
Beata
Odpowiedz
6 lat to będzie 1/8 https://skrzypce.pl/rozmiary.html
06-12-2018, Od: Beata
Odpowiedz
Dziękuję :)
05-12-2018, Od: Wojtek
Odpowiedz
Witam,
Próbuję znaleźć odpowiedź w komentarzach ale dużo ich ostatnio było i ciężko się doszukać. Szukam Gitary akustycznej do 1000 pln. Który model obecnie ma Pan na stanie i mógłby Pan polecić ?? Mogę odebrać nawet jutro wieczorem.
05-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, Najlepiej Cort Earth za 750 zł. Mają dobre długie wybrzmiewanie, przód z litego drewna, wygodny gryf. Są stabilne i równe mechanicznie, co pozwala na wygodne ustawienia. Można jutro odebrać.
06-12-2018, Od: Wojtek
Odpowiedz
Okej super. Zadzwonię w ciągu dnia i odbiorę gitarę po pracy. Rozumiem że wszystko jest już nastrojone??
05-12-2018, Od: Paulina
Odpowiedz
Witam jestem aktualnie w posiadaniu skrzypiec elektrycznych w bardzo dobrym stanie. Sama nie będę jednak na nich grać więc jeśli ktoś jest zainteresowany to poproszę o wiadomość pod nr 515795987 . Rozmiar skrzypiec to 4/4 . Do instrumentu są dołączone kalafonia oczywiście smyczek i poręczny futerał . Cena która mogę zaproponować to 550 z możliwością opuszczenia do 500 zł . Po więcej informacji zapraszam po numer telefonu podany wyżej . Okolice Warszawy Warszawa . Kolor skrzypiec bordowy
03-12-2018, Od: Konrad
Odpowiedz
Witam
Czy znają Państwo godną polecenia książkę do nauki gry na ukulele? Chciałbym zrobić siostrze prezent, znalazłem w internecie książkę pt. "Nauka gry na ukulele dla kazdego", ale być moze istnieje jakas lepsza ksiazka? Dodam również że ukulele dla siostry zakupione zostały w Państwa sklepie.Pozdrawiam
03-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Witam, Obecnie jest tak dużo darmowych materiałów filmowych do nauki w internecie, że prawie nikt już nie pyta o książki. Niestety nie pomogę. Z książkami jest też taki problem techniczny, że ceny hurtowe nie różnią się od detalicznych. Trudno by mi było zaproponować atrakcyjną cenę.
02-12-2018, Od: Tomek
Odpowiedz
wybieram pomiędzy Gitara elektroakustyczna 4/4 Oscar Schmidt by Washburn a Gitara elektroakustyczna 4/4 HB Custom cutaway z szerokim gryfem. W Washburn podoba mi sie "mercedes wśród gitar" sama marka tez mi się podoba no i kolor, w tej drugiej szeroki gryf i lite drewno. Potrzebuję chyba pomocy w wyborze. Istnieje możliwość przyjazdu do biura, porozmawianie i pomocanie?
02-12-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak zapraszam, ale najlepiej już w nowym roku. Koncentrujemy się teraz na wysyłkach ogromnej ilości paczek świątecznych, więc robi się problem z czasem i miejscem do testowania. Przed testami trzeba te gitary poprawić i wyregulować, żeby porównywać wersje docelowe, a nie fabryczne, bo to znaczna różnica.
Jeśli natomiast sprawa jest pilna, to proszę napisać na e-mail z działu Info. Jeśli zrobi się jakiś okienko czasowe, czy chwilowe zmniejszenie ilości napływających zamówień, to moglibyśmy taki test zorganizować jeszcze w tym roku. Druga opcja, to przejść się po sklepach typowo stacjonarnych i popróbować wąskie gryfy. Jeśli okażą się zbyt wąskie, to wybór stanie się bardzo prosty, bo tylko jeden model elektroakustyka jest szerszy w tym zakresie cenowym.