Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3001-3050 z 13688  Wstecz  Dalej     Sklep

24-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Akurat tych nie ma oddzielnie, tylko komplety. Tonica ma oddzielne struny, choć niestety drogie. Luzem 35% drożej niż komplet.
Struny wymienia się średnio co pół roku. Ten nylon jest wewnątrz owijki zamiast drutu, więc zużycie zewnętrzne jest podobne, bo i tak struny ADG mają metalowe owijki w obu przypadkach. Struna E jest w obu kompletach stalowa bez owijki. Jakie używać to kwestia gustu. Jeśli ktoś chce ocieplić brzmienie to nylon/perlon będzie OK. Natomiast niektórzy nauczyciele twierdzą, że dzieci lepiej słyszą struny metalowe, bo dźwięk jest zwykle głośniejszy, skupiony i czystszy.

24-04-2018, Od: Witek Odpowiedz
Panie Jarku,
chodzi mi jeszcze o to, czy w takim słabszym jakościowo instrumencie, średnio zaawansowany muzyk/grajek jest w stanie to ciepło wydobyć, zwłaszcza w wyższych pozycjach. Czy w takim instrumencie ten ciepły dźwięk, który daje taka struna nie będzie matowy, bez wyrazu.

24-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, dźwięk może być mniej żywy, ale struny są jakościowo lepsze, więc brzmienie może mieć inne zalety. Może być cichsze, łagodniejsze, a jednocześnie bardziej szlachetne. Struny nylonowe są bardziej zbliżone charakterem do dawniej stosowanych jelitowych, a zarazem nie mają ich wad. Bez wypróbowania na konkretnym egzemplarzu skrzypiec trudno jest stwierdzić jaki będzie efekt.

25-04-2018, Od: Witek Odpowiedz
Dziękuję za cierpliwość i żeby już zmierzać do finału, to odpuszczam temat strun metalowych. I teraz pytanie kluczowe, Sandner Perlon czy Thomastik Dominant. Perlony mają u Pana bardzo kuszący opis, ale są dostępne tylko w kompletach i jak wypadają w porównaniu do Dominantów i czy ewentualnie grając na Perlonach, można w razie „awarii” struny zastąpić struną Dominant lub inną.

25-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dominant to chyba najczęściej używany komplet. W droższych skrzypcach często robi sporą różnicę, a w tańszych zwykle mniejszą. Można rozważyć też struny tańsze jak Tonica lub Alphayue. Można łączyć różne komplety i niektórzy celowo stosują np. jedną strunę z innego kompletu, ale trzeba to wypróbować na własnym instrumencie i pod własny gust.

09-04-2018, Od: iwo Odpowiedz
Zastanawiam się nad kupnem skrzypiec 1/2 w cenie ok 3000 co pan poleca
,niby już mogę odwiedzić lutnika ale ja wiem??/chcę całą dolną płytę i 4 mikrostroiki oddzielne

09-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Paradoksalnie skrzypce z całą dolną płytą mogą być nawet minimalnie gorsze. Na całą płytę trzeba ściąć 2 razy starsze drzewo, które może być 4 razy droższe. Jeśli na element nie mający większego znaczenia przeznaczymy sporo środków, to trzeba przyoszczędzić np. na przedniej płycie, która jest ważniejsza. Mikrostroiki też delikatnie pogorszą brzmienie na tym poziomie. Natomiast co polecić to na prawdę nie wiem. Takie skrzypce zamawia jedna osoba na kilka tysięcy kupujących. Mało jest takich modeli do wyboru. Musiałbym popytać, potestować, sprawdzić czy jest aktualnie coś godnego uwagi.

14-04-2018, Od: iwo Odpowiedz
Czyli muszę szukać..........

14-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Na tym poziomie ciężko jest samodzielnie coś wybrać i doradzić. Ostatnio miałem przypadek ze skrzypcami 1/4 gdzie opinia jednego nauczyciela była dokładnie odwrotna niż drugiego. Wszystko zależy od gustu. Jeden nauczyciel zwraca uwagę np. na czystość i jasność brzmienia, głośność i długie wybrzmienie, a inny preferuje bogactwo tonów harmonicznych i ciemniejsze brzmienia. Mogą być dwa instrumenty o dobrej jakości brzmienia, a o zupełnie innym charakterze. Są instrumenty świetnie brzmiące w pokoju, a źle na dużej sali i odwrotnie. Czasem dźwięk podoba się przy uchu, a nie podoba słuchaczowi, albo odwrotnie. Do tego dochodzą różnice mechaniczne jak budowa szyjki oraz wygląd. Jednemu pasuje, innemu nie. Ja mogę z pomocą muzyków wybrać ciekawy instrument, najlepszy z kilku dostępnych w danym rozmiarze, ale nie ma całkowitej pewności, czy będzie to trafione w gust ucznia i nauczyciela.

23-04-2018, Od: iwo Odpowiedz
Pozwolę sobie jutro zadzwonić......

20-04-2018, Od: Łukasz Odpowiedz
Mam skrzypce Jacobus stanie in a sam Europę oenipontum. Nie mają strun, jaką może być cena takiego sprzętu?

20-04-2018, Od: Ben Odpowiedz
Od 50 zł do 50 tys. zł. Przy czym najbardziej prawdopodobną kwotą może być kilkaset złotych. Trzeba po prostu dać je do wyceny w Związku Lutników. Tam ocenią ich stan, oraz wartość historyczną i muzyczną, a także koszt doprowadzenia ich do stanu używalności, bo na 99% nie będzie to samo założenie strun.

16-04-2018, Od: Przemek Odpowiedz
Witam, przymierzam się do zakupu u Pana swoich pierwszych skrzypiec 4/4. Z synem rozpoczęliśmy naukę metodą Suzuki i okazało się, że i mi sprawia to olbrzymią frajdę. Skrzypce będą służyć przede wszystkim do nauki od poziomu +-0. Chciałbym aby posiadały 4 mikrostroiki i aby miały szanse posłużyć na dłużej. W górnej granicy budżetu zmieszczą się: Antyk 1, Padva i Modena. Czy, jest w tej grupie jakiś faworyt, bo cena taka sama ale myślę, że rozróżnia je więcej niż kolor lakieru? Na ten moment bazując na zdjęciach i wcześniejszych wpisach forum Antyk 1 jest moim typem. Antyk Vs Antyk 1 - gdzie tkwi różnica, czy osoba bez doświadczenia w ogóle ją odczuje, może więc nie warto jest dopłacać? A może wręcz przeciwnie jeszcze trochę dołożyć i zakupić np. skrzypce Strunal kompletując je na początek z jakimś podstawowym smyczkiem i futerałem? Pan z tym obcuje na co dzień będę, więc wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam,

17-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Są subtelne różnice, ale osoba początkująca pewnie ich nie zauważy. W ramach tej samej klasy cenowej jakość jest podobna. Co się bardziej spodoba zależy od gustu. Takie skrzypce jak Antyk I czy Modena są wykonane bardziej subtelnie i mają struny nylonowe o łagodnym brzmieniu. Natomiast Strunal serii 193 to skrzypce trochę masywniejsze, głośne, o mocnym czystym brzmieniu. Mogę zrobić w promocji za 2000 zł razem ze smyczkiem i futerałem. Antyk jest podobny do Antyk I. To kwestia selekcji i użycia strun metalowych w tej tańszej wersji.

14-04-2018, Od: Czarek Odpowiedz
Dzień dobry Panie Jarku, bardzo dziękuję za pomoc w wyborze gitary. Mój Cort Earth 70, którego u Pana
przedwczoraj kupiłem jest rewelacyjny i profesjonalnie przez Pana przygotowany. Pierwszą gitarę do nauki (klasyczną) kupiłem w znanym sklepie muzycznym i jak poprosiłem, żeby ją nastroili to usłyszałem, że mam sobie kupić stroik. Bardzo żałuję, że wtedy Pana nie znałem. Pozdrawiam i na pewno do zobaczenia.

14-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dziękuję za miłe słowo. Ponieważ ja sam czasem grywam, a nie tylko sprzedaję, to jakoś nie potrafię wysłać lub wydać instrumentu, na którym źle się gra. Jak widzę coś do skorygowania, to biorę pilnik, poprawiam i reguluję. W przypadku tanich instrumentów każdy tego wymaga, bo robione są w pośpiechu z małą dokładnością, a tanie drewno samo zmienia kształty i wymiary już po produkcji. Oczywiście ideału nie zrobię z powodu ograniczeń czasowych i materiałowych, ale chcę żeby to było lepsze od przeciętnego poziomu sklepowego w danym zakresie cenowym i to się zwykle udaje.

10-04-2018, Od: Natalia Odpowiedz
Witam. Szukam skrzypiec do nauki. Zastanawiam się między tymi za 350 a tymi za 399. Te drugie mi polecono. Warto dać te 50 zł więcej?
Czy jest możliwość płatności kartą za zakup przez stronę?
Jaki jest czas realizacji zamówienia?

10-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Nie ma dużej różnicy w dźwięku, natomiast jest pewna różnica w stabilności drewna, proporcjonalna do ceny. Im droższe skrzypce, tym lepsze materiały, dłużej sezonowane.
Płatność przelewem lub pobranie. Czas 2 dni.

08-04-2018, Od: Robert Odpowiedz
Dzień dobry! Mam dość grube palce i szukam gitary akustycznej z szerokim gryfem. W Waszej ofercie raczej nie ma tego istotnego dla mnie parametru. Czy jest szansa na umieszczenie go w opisach?

08-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Tylko jedna gitara akustyczna dostępna na rynku ma szerszy gryf i jest to zaznaczone w opisie: http://skrzypce.pl/products/HB48.html
Wszystkie pozostałe jakie są dostępne do tysiąca zł mają typowe wąskie gryfy.

06-04-2018, Od: Joanna Odpowiedz
Witam. Kupiłam w lutym u państwa skrzypce EverPlay 611 LH i mam związku z tym kilka pytań:
1. czy można do nich użyć strun thomastik spirocore? na forach piszą, że to są raczej struny do skrzypiec elektrycznych. Jeśli nie to jakie by Pan radził? (wolę raczej rdzeń metalowy strun bo przynajmniej w teorii są trwalsze i mniej podatne na warunki atmosferyczne)
2. Ostatnio usłyszałam uwagi, że moje skrzypce brzmią raczej jak elektryczne. Ładnie ale raczej bliżej dźwiękowo do elektryków. Czy istnieje na nie jakiś sposób, czy raczej już im tak zostanie? ( zmiana strun niewiele dała)
3. Czy oprócz EverPlay i Pengano jest możliwość kupna skrzypiec leworęcznych? I kiedy ewentualne jest spodziewana dostawa takich skrzypiec?

06-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
To trochę kwestia gustu które brzmienie bardziej się spodoba. Metalowe struny zwykle dają brzmienie bardziej czyste, bezpośrednie i mocne, a nylony są łagodniejsze i cieplejsze. Trochę bardziej się rozciągają i reagują na temperaturę, ale łatwiej stroi się je kołkami i są też bardziej miękkie. Cienka struna E w obu kompletach jest podobna - metalowa. Tylko niektóre komplety nylonów mają strunę E też nylonową i z owijką. Trzeba sobie wypróbować.
Skrzypce leworęczne są bardzo trudno osiągalne. W takich tanich żeby coś zmienić, to trzeba rozebrać i przebudować, co może kosztować z 500 zł. Są na rynku modele leworęczne po około 1500 zł, wykonane bardziej prawidłowo, ale nie jest to nic specjalnego co można polecić. Pengano niezłe, ale nieosiągalne. Ciężka sprawa.

06-04-2018, Od: Joanna Odpowiedz
Dziękuję. Ostatnio jestem na etapie szukania idealnego kompletu dla mnie :) Strunę E mam z HIlla i bardzo mi się podoba. Słyszałam właśnie te Spirocore i ich ciut tańszy odpowiednik Helicore i dlatego się pytam. Bardziej podobały mi się dźwiękowo te pierwsze zwłaszcza struny Di G. Co do A to jeszcze nie wiem.
Dziękuję też za wskazówkę jak zlikwidować szumy struny E, ta kalafonia, którą Pan doradził komuś wcześniej z tym problemem wymiata :D
Co do skrzypiec leworęcznych na stronie jest oferta Strunala na zamówienie. Dotyczy ona tylko wersji standardowej? Myślałam już o skrzypcach uczniowskich koncertowych. Na razie mam budżet myślę do 2000 zł, ale może uda mi się uzbierać jeszcze trochę.

05-04-2018, Od: Radek Odpowiedz
Witam pana .CChciałem zapytać cczy miał Pan do czynienia z gitarami tanglewood.Akurat posiadam model Nashville 3 o symbolu TD8 CE MK3.Powiem szczerze że oglądałem pana pana materiał na temat zmiękczania gitary oraz regulacji wysokości strun itp.i zastanawiam się czy moją gitare da się równieź tak wyregulowac aby granie na niej a raczej nauka gry była mniej bolesna.Pbolesna.Powiem że ta gitara to elektro akustyk.Pozdrawiam serdecznie.

05-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, Oczywiście mogę ją poprawić i doregulować. Niezwykle rzadko trafia się gitara, której nie można skorygować w sposób odczuwalny dla grającego. Żeby powiedzieć coś więcej musiałbym obejrzeć konkretnie ten egzemplarz.

04-04-2018, Od: Zbigniew Odpowiedz
Jak najlepsze skrzypce do 600zł Można trochę przekroczyć. Pozdrawiam i dziękuję z góry.

04-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Najlepiej Sandner SV-300

05-04-2018, Od: Zbigniew Odpowiedz
A w tym co państwo mają w sklepie to smyczek ma włosie naturalne czy syntetyczne ?

Włosie naturalne jest we wszystkich naszych smyczkach i zestawach.

05-04-2018, Od: Anna Odpowiedz
Witam czy w zestawach znajduję się żeberko ?

Nie ma sensu, żeby były, bo nie każdy potrzebuje. Górale grają spod pachy bez żeberek. Często ktoś ma żeberko z poprzedniego rozmiaru, które pasuje. Jeśli potrzeba żeberka, to są różne rodzaje. Jeden woli gąbkę, inny poduszkę, jak żeberko to może w kształcie fali, a może bumerangu. Dlatego te rzeczy dobiera się oddzielnie. Najczęściej takie w akcesoriach po 28 zł. To są najbardziej typowe.

29-03-2018, Od: M Odpowiedz
Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie skrzypiec elektrycznych?

29-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Elektryka musi być aktywna, z własnym zasilaniem, najlepiej firmowa, żeby przetwornik dawał dobry sygnał (Shadow, Fishmann). Konstrukcja najlepiej domknięta, żeby naprężenie strun nie powodowało skręcania osi podstrunnicy. Oczywiście nie z plastiku. Muszą mieć krawędzie, żeby można było zakładać normalne żeberko. Dobrze jeśli nie są bardzo ciężkie. Osprzęt hebanowy. Dobrej jakości słuchawki.
Do tego trzeba zwrócić uwagę na całą geometrię jak w typowych skrzypcach, czyli rozmieszczenie i wysokość strun na prożku, wysokość i łuk podstawka, dopasowanie, symetria, kształt podstrunnicy, hol, jakość stroików i masa innych drobiazgów wpływających finalnie na brzmienie, strojenie i wygodę gry.

05-04-2018, Od: M Odpowiedz
Grazie!

05-04-2018, Od: Kamil Odpowiedz
Naprawdę podziwiam pana tak aktywnie odpowiadać dzięki panu naprawdę dużo się dowiedziałem i w najbliższym czasie zakupie u pana moje pierwsze skrzypce. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

03-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Witam. co lepiej kupić skrzypce akustyczne czy elektryczne na początek a może jakas hybryda ?

03-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Lepiej akustyczne, bo gra się łatwiej i mają prawdziwe brzmienie skrzypcowe. Z niewiadomych powodów elektryczne o podobnej jakości są 2-3 razy droższe. Może kwestia skali produkcji. Do elektrycznych warto też dokupić wzmacniacz i multiefekt, lub 2w1, bo samo brzmienie jest suche i mało ciekawe, podobnie jak z gitary elektrycznej. Dopiero obróbka sygnału, dodanie pogłosu i innych efektów daje coś zbliżonego do tego co słychać w nagraniach.

03-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Doradziłby pan jakieś skrzypce? Najlepiej białe taki mi się zawsze marzyły cena tak do 1000zł myślę że na początek takie będą wystraczyły. Pozdrawiam :)

Zamalowane słabo grają. Dlatego w orkiestrach nie widuje się zamalowanych skrzypiec. Lutnicy uważają to za profanację drewna, bo wytłumia to brzmienie i psuje wygląd.
Najlepiej dozbierać do Antyka+, a jeśli to zbyt dużo, to do 1000 zł też jest sporo ciekawych modeli jak Sandner, Salvatini 7, Pengano SI, Stentor.

04-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Czyli są sprzęty dzięki którym będę mogła bez problemu ze zwykłych akustycznych nagrywać dzwięk np na komputer tak ?

Oczywiście - najprostsze i naturalne rozwiązanie to mikrofon.

01-04-2018, Od: Kamil Odpowiedz
Witam.
Będę zaczynał naukę na skrzypcach i jak wiadomo na początek nie potrzebuje super sprzętu ale też nie chce kupić "zabawki dla dziecka".
Jako iż niestety nie znam się ani trochę na skrzypcach mam prośbę do pana. Czy byłby pan w stanie podać skrzypce, które nadają się na początek przygody ? Moje wymagania to rozmiar 4/4 kolor musi być biały i muszą być elektryczno-akustyczne. Im więcej propozycji tym lepiej. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. :-)

Nie mogę tu nic doradzić, bo żadnych sensownych skrzypiec nie zamalowuje się na biało. Zwykła gruba farba z mocnym pigmentem psuje brzmienie, natomiast położenie dobrego lakieru spirytusowego z kilkudziesięciu warstw to koszt samej pracy przy lakierowaniu ponad tysiąc złotych. Dlatego białe i czarne jakie się spotyka w ofertach, to raczej zabawki. Natomiast elektryka żeby była sensowna, to musi być firmowa, aktywna i kosztuje około 500 zł. Takie tanie nakładki to szumofony o słabym, nieprzyjemnym dźwięku.

02-04-2018, Od: Patryk Odpowiedz
Witam. Zamierzam kupić pierwszą gitarę akustyczną i z tego co wyczytałem we wcześniejszych odpowiedziach polecał pan gitarę Cort Earth 70, która kosztuję 750 zł u pana w sklepie. W związku z tym mam takie pytanie: Czy na początek śmiało kupować tę gitarę czy lepiej może kupić coś tańszego?Budżet max te 750zł Pozdrawiam.

03-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dla początkującego lepiej kupić taką, ponieważ można ją dokładniej wyregulować, a dzięki temu gra się znacznie łatwiej i przyjemniej. W tańszych drewno jest mniej stabilne i trzeba zostawić większy zapas wysokości strun, z uwagi na wypaczenia. Wtedy trudniej dociągać struny do progów. Jest też spora różnica w strojeniu i brzmieniu. Ważne żeby na początku nie psuć sobie słuchu fałszującą gitarą.

11-01-2018, Od: Sławek Odpowiedz
A co pan sądzi o gitarze Squier SA 105 i czy mozna ją kupić bez akcesoriów ??

12-01-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Ponoć ta sama fabryka Fengling robi te Harleye po 360 zł. Mają lepsze lakierowanie, estetyczne wykończenie, lepsze klucze (olejowe), większa żywotność progów (z niklem), lepsza podstrunnica, bo nie malowana i nie wytrze się. Na tym tle 105 jest mało konkurencyjna. Można bez akcesoriów, ale jest wyraźnie słabsza pod wieloma względami, choć brzmi efektownie. Sprawdzę jeszcze te nowe 115, bo na papierze wyglądają dobrze. Zobaczymy w praktyce.

11-03-2018, Od: iwona Odpowiedz
a ile ten squier kosztował sam jaka cena ?

11-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
400 zł, ale wyszły już one z produkcji. Mam ostatnią w kolorze naturalnym. Natomiast we wszystkich kolorach mam wersje z elektroniką Fishman i wycięciem Cutaway. Mam też te nowe 115 dwie sztuki, bo chciałem je potestować. Pierwsze wrażenia nie za specjalne. Wydają się zbyt lekkie i zauważyłem też pewne problemy mechaniczne. W jednej da się to skorygować. Ot, typowe uroki taniej produkcji.

15-03-2018, Od: Iwona Odpowiedz
A w jakiej cenie te 115?

Wyświetlono wiadomości 3001-3050 z 13688  Wstecz  Dalej