Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3051-3100 z 13708  Wstecz  Dalej     Sklep

05-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Nie ma sensu, żeby były, bo nie każdy potrzebuje. Górale grają spod pachy bez żeberek. Często ktoś ma żeberko z poprzedniego rozmiaru, które pasuje. Jeśli potrzeba żeberka, to są różne rodzaje. Jeden woli gąbkę, inny poduszkę, jak żeberko to może w kształcie fali, a może bumerangu. Dlatego te rzeczy dobiera się oddzielnie. Najczęściej takie w akcesoriach po 28 zł. To są najbardziej typowe.

29-03-2018, Od: M Odpowiedz
Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie skrzypiec elektrycznych?

29-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Elektryka musi być aktywna, z własnym zasilaniem, najlepiej firmowa, żeby przetwornik dawał dobry sygnał (Shadow, Fishmann). Konstrukcja najlepiej domknięta, żeby naprężenie strun nie powodowało skręcania osi podstrunnicy. Oczywiście nie z plastiku. Muszą mieć krawędzie, żeby można było zakładać normalne żeberko. Dobrze jeśli nie są bardzo ciężkie. Osprzęt hebanowy. Dobrej jakości słuchawki.
Do tego trzeba zwrócić uwagę na całą geometrię jak w typowych skrzypcach, czyli rozmieszczenie i wysokość strun na prożku, wysokość i łuk podstawka, dopasowanie, symetria, kształt podstrunnicy, hol, jakość stroików i masa innych drobiazgów wpływających finalnie na brzmienie, strojenie i wygodę gry.

05-04-2018, Od: M Odpowiedz
Grazie!

05-04-2018, Od: Kamil Odpowiedz
Naprawdę podziwiam pana tak aktywnie odpowiadać dzięki panu naprawdę dużo się dowiedziałem i w najbliższym czasie zakupie u pana moje pierwsze skrzypce. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

03-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Witam. co lepiej kupić skrzypce akustyczne czy elektryczne na początek a może jakas hybryda ?

03-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Lepiej akustyczne, bo gra się łatwiej i mają prawdziwe brzmienie skrzypcowe. Z niewiadomych powodów elektryczne o podobnej jakości są 2-3 razy droższe. Może kwestia skali produkcji. Do elektrycznych warto też dokupić wzmacniacz i multiefekt, lub 2w1, bo samo brzmienie jest suche i mało ciekawe, podobnie jak z gitary elektrycznej. Dopiero obróbka sygnału, dodanie pogłosu i innych efektów daje coś zbliżonego do tego co słychać w nagraniach.

03-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Doradziłby pan jakieś skrzypce? Najlepiej białe taki mi się zawsze marzyły cena tak do 1000zł myślę że na początek takie będą wystraczyły. Pozdrawiam :)

04-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Zamalowane słabo grają. Dlatego w orkiestrach nie widuje się zamalowanych skrzypiec. Lutnicy uważają to za profanację drewna, bo wytłumia to brzmienie i psuje wygląd.
Najlepiej dozbierać do Antyka+, a jeśli to zbyt dużo, to do 1000 zł też jest sporo ciekawych modeli jak Sandner, Salvatini 7, Pengano SI, Stentor.

04-04-2018, Od: Hermenegilda Odpowiedz
Czyli są sprzęty dzięki którym będę mogła bez problemu ze zwykłych akustycznych nagrywać dzwięk np na komputer tak ?

Oczywiście - najprostsze i naturalne rozwiązanie to mikrofon.

01-04-2018, Od: Kamil Odpowiedz
Witam.
Będę zaczynał naukę na skrzypcach i jak wiadomo na początek nie potrzebuje super sprzętu ale też nie chce kupić "zabawki dla dziecka".
Jako iż niestety nie znam się ani trochę na skrzypcach mam prośbę do pana. Czy byłby pan w stanie podać skrzypce, które nadają się na początek przygody ? Moje wymagania to rozmiar 4/4 kolor musi być biały i muszą być elektryczno-akustyczne. Im więcej propozycji tym lepiej. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. :-)

Nie mogę tu nic doradzić, bo żadnych sensownych skrzypiec nie zamalowuje się na biało. Zwykła gruba farba z mocnym pigmentem psuje brzmienie, natomiast położenie dobrego lakieru spirytusowego z kilkudziesięciu warstw to koszt samej pracy przy lakierowaniu ponad tysiąc złotych. Dlatego białe i czarne jakie się spotyka w ofertach, to raczej zabawki. Natomiast elektryka żeby była sensowna, to musi być firmowa, aktywna i kosztuje około 500 zł. Takie tanie nakładki to szumofony o słabym, nieprzyjemnym dźwięku.

02-04-2018, Od: Patryk Odpowiedz
Witam. Zamierzam kupić pierwszą gitarę akustyczną i z tego co wyczytałem we wcześniejszych odpowiedziach polecał pan gitarę Cort Earth 70, która kosztuję 750 zł u pana w sklepie. W związku z tym mam takie pytanie: Czy na początek śmiało kupować tę gitarę czy lepiej może kupić coś tańszego?Budżet max te 750zł Pozdrawiam.

03-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dla początkującego lepiej kupić taką, ponieważ można ją dokładniej wyregulować, a dzięki temu gra się znacznie łatwiej i przyjemniej. W tańszych drewno jest mniej stabilne i trzeba zostawić większy zapas wysokości strun, z uwagi na wypaczenia. Wtedy trudniej dociągać struny do progów. Jest też spora różnica w strojeniu i brzmieniu. Ważne żeby na początku nie psuć sobie słuchu fałszującą gitarą.

11-01-2018, Od: Sławek Odpowiedz
A co pan sądzi o gitarze Squier SA 105 i czy mozna ją kupić bez akcesoriów ??

12-01-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Ponoć ta sama fabryka Fengling robi te Harleye po 360 zł. Mają lepsze lakierowanie, estetyczne wykończenie, lepsze klucze (olejowe), większa żywotność progów (z niklem), lepsza podstrunnica, bo nie malowana i nie wytrze się. Na tym tle 105 jest mało konkurencyjna. Można bez akcesoriów, ale jest wyraźnie słabsza pod wieloma względami, choć brzmi efektownie. Sprawdzę jeszcze te nowe 115, bo na papierze wyglądają dobrze. Zobaczymy w praktyce.

11-03-2018, Od: iwona Odpowiedz
a ile ten squier kosztował sam jaka cena ?

11-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
400 zł, ale wyszły już one z produkcji. Mam ostatnią w kolorze naturalnym. Natomiast we wszystkich kolorach mam wersje z elektroniką Fishman i wycięciem Cutaway. Mam też te nowe 115 dwie sztuki, bo chciałem je potestować. Pierwsze wrażenia nie za specjalne. Wydają się zbyt lekkie i zauważyłem też pewne problemy mechaniczne. W jednej da się to skorygować. Ot, typowe uroki taniej produkcji.

15-03-2018, Od: Iwona Odpowiedz
A w jakiej cenie te 115?

18-03-2018, Od: Jatek Odpowiedz
Fender 115 w zestawie powiększonym, selekcjonowany i korygowany 499 zł.

02-04-2018, Od: Adrian Odpowiedz
A w jaki sposób mozna zamówic tą gitare?

02-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Można mailem z działu Info.

31-03-2018, Od: Tobiasz Odpowiedz
Witam, obejrzałem Pana filmy na YouTube i chciałbym zapytać czy ostatecznie gitara Everplay EP-100 jest dobrym wyborem dla osoby która chce nauczyć się grać? Nie wykluczam w przyszłości kupienia lepszego, droższego instrumentu, ale w tej chwili budżet na gitarę zamyka się u mnie w 400 złotych+przesyłka. Miałem kilka razy bardzo niskobudżetową gitarę w rękach, była bardzo twarda, ciężko było mi docisnąć struny, akordy Barowe to w ogóle nie brzmiały. Mam 20 lat i małe dłonie, czy everplay ep-100 będzie dobrym wyborem po wszystkich poprawkach lutniczych? Zapał jest i wiem, że choćby nie wiem jak ciężko było nauczę się grać, ale wolałbym żeby poszło to przynajmniej w jakimś małym stopniu gładko mimo niskiego budżetu. Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

31-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Radziłbym trochę dołożyć i wybrać Fendera za 490 zł. Dobrze leży w małej dłoni i łatwo łapie się akordy barowe. Natomiast z tańszych może być ta EP-100. Sporo rzeczy w niej poprawiam, ale nie wszystko się da zrobić tak jak by się chciało, ze względu na ograniczenia czasowe i materiałowe. Im tańsza gitara tym mniej idealny profil gryfu, większe zmiany kształtów i wymiarów, większa wrażliwość na pogodę.

31-03-2018, Od: Tobiasz Odpowiedz
Rozumiem, słyszałem o Fenderach same pozytywne opinie, szkoda, że nie każda firma produkująca budżetowe gitary nie przykłada tak dużej uwagi do jakości i wykonania. Nie będzie problemu z dołożeniem do gitary "dla dobra sprawy". Ile czasu jeszcze potrwa promocja? I czy tą gitarę mimo jej wykonania również Pan przygotowuje przed wysyłką?

02-04-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Oczywiście Fendery amerykańskie są dobre, ale kosztują kilka tysięcy złotych. Natomiast te najtańsze też są z fabryk azjatyckich. Każda firma przykłada się do jakości, ale co mogą poradzić? Dobre drewno kosztuje tysiąc zł, a dobra praca kilka tysięcy, bo zajmuje miesiąc czasu. Jeśli klienci chcą kupować tanie gitary, to siłą rzeczy trzeba je zrobić z drewna niesezonowanego, odpadowego i nie nadającego się na instrument, a samą pracę wykonać 20 razy szybciej i mniej dokładnie niż należy, za pomocą taniej lub bezpłatnej siły roboczej (praktykanci, uczniowie). Dlatego wychodzi to krzywo, a dodatkowo wypacza się już po produkcji. Sporo rzeczy poprawiam w każdym instrumencie, ale oczywiście są ograniczenia czasowe i materiałowe. Tym nie mniej gitara poprawiona i wyregulowana zawsze jest lepsza niż przeciętna sklepowa.

29-03-2018, Od: Jakub Odpowiedz
Dzień dobry, jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o gitary. Poleciłby pan jakiś dobry model, w granicy 500 złotych?

W tanich gitarach to nie jest tak, że modele są dobre, tylko pewne partie i egzemplarze trafiają się niezłe. Stąd tak skrajnie różne oceny w internecie. Producenci potrafią w różnych fabrykach robić ten sam model i różne są też warunki transportu morskiego. W zasadzie wszystkie wymagają poprawek i regulacji, więc dużo zależy też od postawy sklepu.
Z tanich całkiem udane są Harleye po 360 zł. Do 600 zł ostatnio dość pewnym wyborem jest Ibanez. Poprzednie partie wypaczały się trochę, a tegoroczne są niezłe. To ładne duże komplety. Fendery niezbyt mi się spodobały. Natomiast poniżej pewnego poziomu nie schodzi Yamaha, choć najniższy model F310 jest dość surowy. Nawet na kluczach i strunach przyoszczędzono, oraz trochę na wymiarach. Washburn jest solidny, ale zwykle sporo przy nim piłowania. W tej grupie niezły jest Cort, jednak w przypadku tej marki dołożyłbym do modelu za 750 zł, który we wszystkich aspektach jest dużo lepszy.

30-03-2018, Od: Jakub Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź, postanowiłem zamówić Harleya z pańskiego sklepu. Pozdrawiam

29-03-2018, Od: Jakub Odpowiedz
Mam na myśli gitarę akustyczną

29-03-2018, Od: ? Odpowiedz
Altówkę bym kupił...

Sporo skrzypiec z oferty ma odpowiedniki altówkowe, które są zwykle o 50% droższe niż skrzypce.

27-03-2018, Od: Paweł Odpowiedz
Mój higrometr wygląda niemal identycznie jak ten, w którym wymienia pan czujnik w filmie na youtube. Jak mogę ten czujnik kupić?

27-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Zamówić mailem (dział Info).

27-03-2018, Od: Paweł Odpowiedz
Witam. Czy jest jeszcze możliwość kupienia u Pana czujnika polimerowego? Widzę, że na stronie sklepu są już tylko całe higrometry, a ja chciałbym wymienić ten czujnik w swoim.

27-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Mam za 20 zł, ale nie jest powiedziane że wszędzie będzie on pasował.

27-03-2018, Od: Marcin Matczak Odpowiedz
Nie znalazłem strony na facebooku więc podzielę się opinią tutaj. Zdecydowanie polecam zakupy na skrzypce.pl. Super profesjonalna obsługa i podejście do klienta. Jakość towaru na wysokim poziomie, świetny kontakt i szybka przesyłka. Jeszcze raz polecam.

27-03-2018, Od: SPIN Odpowiedz
Dziękuję za miłą opinię. Mimo że pracujemy zwykle w zakresie instrumentów tańszych niż przeciętne, to staramy się je dobierać i dopracowywać w taki sposób, żeby cieszyły kupujących i miały jak najlepszy stosunek jakość/cena. Jako mała firma nie mamy reklam w TV, więc opinie w Google i na stronach są bardzo pomocne. Jarek Niklewski

18-03-2018, Od: Malgorzata Odpowiedz
Witam
Szukam czarnej gitary elektroakustycznej może Pan miałby coś do polecenia .miałam epifone ale z pewnych względów musiałam ja sprzedać.

19-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Te są całkiem przyjemne i niedrogie: http://skrzypce.pl/products/OG2CE3.html

19-03-2018, Od: Malgorzata Odpowiedz
Witam jestem zainteresowana ta gitara . Chyba że jeszcze ma Pan coś do zaoferowania . ??? Jak możemy dokonać transakcji i czy jest możliwość zwrotu gdyby okazało się że jednak to nie to??

27-03-2018, Od: Malgorzata Odpowiedz
Dziękuję zakup bardzo udany. Jestem mega zadowolona . Będę polecać pana sklep .

19-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Jest wiele modeli, ale w tym zakresie cenowym akurat te prezentują się najlepiej. Wystarczy dodać do koszyka i wpisać adres. O zwroty to nawet nie trzeba pytać, bo ustawowo w każdej sprzedaży na odległość jest prawo zwrotu.

24-03-2018, Od: Beata Odpowiedz
Czy skrzypce sandner sv6 mają ciepłe brzmienie czy raczej głośne?

24-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Raczej ciepłe. Można dodatkowo docieplić stosując struny nylonowe.

25-03-2018, Od: Beata Odpowiedz
A jakie struny są założone w tych skrzypcach? Jaka nazwa?

25-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Na wszystkich skrzypcach do tysiąca złotych są zakładane struny fabryczne metalowe.

25-03-2018, Od: Beata Odpowiedz
Dziękuję

09-03-2018, Od: Katarzyna Odpowiedz
Witam zamierzam u pana córce kupić skrzypce - jest uczennicą II kl szkoły muzycznej I stopnia i do tej pory grała na sprzęcie wypożyczonym, dorasta jednak do rozmiaru 4/4 więc pora na jej pierwszy własny sprzęt - po przeczytaniu wszystkich pana recenzji ze strony sklepu myślę o modelach Sentor, Beginner Promo albo Sander SV - 300, lub SV - 2 (oczywiście głównie dlatego że pan je poleca gdyż ja jestem całkowitym laikiem. Pytanie zatem jeśli mogę przeznaczyć do 800 zł które pan poleciłby dziewczynce która ma kształcić swój słuch - słyszeć różnice dźwięków i zacząć uczyć się strojenia?

Wyświetlono wiadomości 3051-3100 z 13708  Wstecz  Dalej