Sklep
08-03-2018, Od: Jurek
Odpowiedz
Może to dziwne, ale jak patrzę na te skrzypce Strunal to jakoś oczy nie chcą kupić. Czy faktycznie te skrzypce za ok. 1800 zł są dużo lepsze niż te za ok 400-600 zł.
08-03-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Strunale zawsze luzem. Futerały są po 90 zł i smyczki podstawowe także po 90 zł.
26-02-2018, Od: Daniel
Odpowiedz
Dlaczego struna E piszczy, prześwistuje gdy gram różną artykulacją (od detache aż do spiccato) i nawet gdy zmieniam struny, gram akordy,arpeggia?
26-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
To proste: Wystarczy wypróbować strunę E z gatunku nie świszczących, czyli zwykle nie goła stal, lecz z cieniutką owijką lub ocynkowana. Są po 40 zł takie jak Kaplan Non-Whistling Violin E String, Pirastro No 1 E-stark. Ewentualnie także kalafonia niwelująca świszczenie struny E, jak Thomastik Peter Infeld za 70 zł.
28-02-2018, Od: T.
Odpowiedz
Ma Pan te struny i kalafonie u siebie?
28-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Mogę zamówić. Kwestia kilku dni.
27-02-2018, Od: Sylwia
Odpowiedz
Dzień dobry,
Od kiedy byłyby dostępne Pengano Leworęczne 4/4?
27-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry, Niestety pełnowymiarowe nie prędko. Może na jesieni. Jeszcze nie ma terminu produkcji i trudno to przewidzieć. Fabryki nie chcą robić tak małych serii. Zgadzają się na wykonanie kilku kartonów nietypowych skrzypiec tylko wtedy, gdy nie ma innych zleceń. To rzadko się zdarza.
27-02-2018, Od: Sylwia
Odpowiedz
A co powie pan o tych Leworęcznych LH? czy watro na nich zaczynać? Co znaczy że są II kategorii?
27-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Są to w zasadzie normalne skrzypce ze zmienioną kolejnością strun, lustrzanym podbródkiem i podstawkiem. Natomiast budowa wewnętrzna i kołki są typowe. Dlatego II kat. Można na nich zacząć naukę w odwrotnej pozycji, ale nie jest to w pełni wykonanie leworęczne. Pierwszy kołek może trochę przeszkadzać w tym układzie. Jednak zaleta jest taka, że są tanie i jeżeli się znudzą, to można dość łatwo przerobić je na typowe i odsprzedać.
08-02-2018, Od: Kasia
Odpowiedz
Czy mógłby Pan polecić jakieś "miększe" skrzypce w rozmiarze 1/4? Córka gra od września i ciągle się skarży, że bolą ja palce od przyciskania strun. Obecnie gra na Skrzypcach EverPlay seria 6xx.
26-02-2018, Od: Renata
Odpowiedz
A może chce Pani sprzedać everplay 6xx?
08-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeśli skrzypce są od nas, to raczej mało prawdopodobne, żeby palce się nie przyzwyczaiły. Owszem fabrycznie wszystkie tanie skrzypce i gitary ustawiane są z dużym zapasem i są twarde. Ale ja osobiście w każdych zawsze podpiłuję prożki i podstawki, więc po korektach są dwa razy bardziej miękkie niż przeciętne sklepowe. Tym nie miej muszę uwzględnić zapas na samoistne ruchy drewna, na ewentualność naklejenia pasków pomocniczych, na naturalne nierówności podstrunnicy. Nie można więc przesadzić ze zbyt niską akcją strun.
Przy tanich skrzypcach są też pewne ograniczenia czasowe i materiałowe. Nie można poświęcić całego dnia pacy na super precyzyjny setup, bo to potroiło by cenę. Nie ma to też uzasadnienia ekonomicznego, bo tanie drewno samo zmienia kształty i wymiary, więc takie regulacje trzeba by powtarzać często. Dla dobrego efektu trzeba by też wymieniać podstrunnice, na bardziej stabilne, o idealnym holu. To się mija z celem ze względu na koszty.
Jeśli nie jest to wymówka i dziecko ma faktycznie wyjątkowo wrażliwe palce, to zmiana marki nie pomoże, ale jest szereg możliwości:
- Dokupienie dwóch godzin pracy lutnika na dodatkowe zwiększenie precyzji obróbki i dążenie do możliwie niskiego setupu, nawet kosztem brzmienia.
- Zabezpieczenie bolącego palca taśmą, cienką rękawiczką lub naparstkiem z tworzywa jak dla gitarzystów: http://www.doublebassfingertape.com/images/fingerTapingLarge.jpg
- Wykonywanie ćwiczeń częściej, a krócej dla utwardzenia palców.
- Wymiana strun na nylony np. Tonica, z tym że dzieci czasem gorzej słyszą błędy na strunach łagodnie brzmiących
- Wymiana skrzypiec na znacznie wyższy model, który można dokładniej doregulować. Coś z przeciętnego poziomu 1500-2000 zł
09-02-2018, Od: Kasia
Odpowiedz
Skrzypce są od Państwa, kupione 28.08.2017. Raczej wrażliwe palce nie są problemem - potrafi przysiąść do mojej gitary i nawet nie wspomnieć o tym, że palce bolą. Wymówka to też nie jest, bo bardzo chce grać. Stąd też szukam innego rozwiązania, bo Pani z którą córka ma lekcje już rozkłada ręce i proponuje zmianę na inny instrument (bez strun).
Czy mogłybyśmy przyjść ze skrzypcami, żeby Pan je jeszcze raz sprawdził (może coś da się poprawić lub zmienić struny)?
09-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Z gitarą jest inaczej bo ma progi i pewnie struny nylonowe. Oczywiście zapraszam. Zawsze da się coś ulepszyć, albo przeregulować. Można nawet zastosować ustawienia niższe niż zalecane optymalne. Im więcej popracuje się nad instrumentem tym lepsze efekty można uzyskać. Niektórym zależy na podwyższeniu akcji, a innym na obniżeniu, więc można zrobić zmiany pod konkretne indywidualne wymagania. Przy tanich skrzypcach drewno zmienia kształty i wymiary, więc niektórzy nawet co pół roku zlecają korekty i regulacje, zwłaszcza na początku i końcu sezonu grzewczego. Nie ma sensu się męczyć jak jest za wysoko, ani tolerować brzęczenie i fałszowanie gdy jest za nisko.
25-02-2018, Od: łukasz P
Odpowiedz
Witam
Przygodę z gitarą zacząłem niedawno jakieś 3 miesiące temu.
Zakupiłem używaną gitarę klasyczną AA Meiln chinchilla c-120.Na początku był duży progres teraz stoję w miejscu m.n chwyty barowe.Struny wrzynją mi się w palce,bolą a struny zaczynają brzęczeć. Nie wiem czy ja coś robię złe czy z gitarą jest coś nie tak Próbowałem znałeś jakieś informacje o tej gitarze ale nic mi nie wpadło w ręce. Morze Pan coś wie na temat tej gitary
25-02-2018, Od: Ben
Odpowiedz
Obecnie ta firma nie produkuje gitar tylko akcesoria perkusyjne. Widać był jakiś powód, że wycofali się z gitar. Możliwe, że były to klony Ibaneza, a sprzęt dla Ibaneza w owym czasie mogła produkować fabryka Corta. W kontekście wygody gry nie są istotne informacje o modelu, tylko trzeba sprawdzić geometrię konkretnego egzemplarza, bo każdy jest inny. Przy używanych nie wiadomo jak instrument był użytkowany i przechowywany. Zawsze warto pokazać lutnikowi przed zakupem. Instrumenty często są wypaczone, lub niedokładnie zbudowane, co może bardzo utrudniać grę.
25-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Każdą gitarę po zakupie trzeba dać do regulacji, żeby grało się wygodnie. Można do nas ją przysłać na korekty i ustawienia.
25-02-2018, Od: Skrzypce na początek
Odpowiedz
Lepsze skrzypce ever play black panther 4/4 czy ever play ev-611 4/4? Chciałbym zacząć samodzielną nauke bez szkoły muzycznej
25-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
EV-611 zdecydowanie lepsze, tylko muszą być po korektach.
24-02-2018, Od: SPIN
Odpowiedz
UWAGA! Jest teraz ekstremalnie suche powietrze. Pamiętajmy o utrzymaniu właściwej wilgotności i trzymaniu instrumentów w opakowaniu, nisko, w chłodniejszym miejscu.
25-02-2018, Od: Fff
Odpowiedz
Ok
18-02-2018, Od: Tomasz
Odpowiedz
Witam Panie Jarku mam pytanie odnośnie gitary do nauki gry dla osoby która z gitarami do tej pory nie miała nic wspólnego. A mianowicie chciałbym zakupić u pana gitarę IBANEZ seria V JamPack Dreadnought i zastanawiam się czy będzie na tyle dobra żeby nie zniechęcić do grania swoimi wadami.Gdzieś słyszałem że gitary z tej firmy są dość dobre, i że "lekko" się na nich gra. Czy jest to prawdą, czy może poleci Pan jakiś inny sprzęt w podobnej cenie.Pozdrawiam.
18-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Firma jest bardzo dobra, ale jakość i wygoda gry bardziej zależy od ceny niż od firmy. A to jest akurat najtańszy model firmowy, który nawet nie ma kluczy olejowych, ani stabilnego drewna. Znacznie łatwiej gra się na nieco wyższym modelu Corta: http://skrzypce.pl/products/earth70.html Jeśli jednak gitara z litym przodem jest zbyt droga, to można rozważyć taką: http://skrzypce.pl/products/HBD120BK.html Zwykle dają się ustawić bardziej komfortowo niż JamPack.
23-02-2018, Od: Kuba
Odpowiedz
Podepnę się pod tę wiadomość :)
Ostatnio kupiłem u Pana tego Corta, i zdaje mi się dość "twardy". Może to kwestia tego, że do tej pory brzdękałem na tanim klasyku ever play'a i po prostu nie jestem przyzwyczajony do akustyka? Czy może jednak trzeba zanieść gitarkę komuś do regulacji?
24-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak na akustyka, to Cort jest bardzo miękki i wyjątkowo wygodny. Ma reż najwygodniejszy profil gryfu w swojej klasie.
Oczywiście klasyk to co innego, bo ma naciąg strun tylko 40 kg, a akustyk 70 kg, a do tego cieńsze struny bardziej wrzynające się w palce. Jednak dzięki moim regulacjom jest i tak o połowę bardziej miękki niż przeciętna gitara fabryczna. Drewno w nich jest stabilne, dobrze sezonowane, więc jeśli warunki przechowywania były dobre, to raczej geometria nie powinna się zmienić.
Gdyby jednak, to Cort ma doskonałą instrukcję obsługi, łącznie z opisem regulacji. To co wymaga użycia pilnika, robię już przed wysyłką, więc tylko pozostają drobne sezonowe korekty, które można wykonać samodzielnie według instrukcji. Oczywiście jeśli ktoś nie ma zmysłu technicznego, lub nie potrafi pomierzyć, to może raz do roku przysłać gitarę do regulacji.
24-02-2018, Od: Kuba
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź :) A czy mógłby mi Pan poradzić, jakie preparaty kupić aby właściwie zadbać o tę gitarkę? :)
Odpowiedz
Z chemią to nigdy nie wiadomo jak zareaguje. Zawsze to ryzyko, więc jeśli jakieś preparaty to tylko firmowe, sporadycznie, w małej ilości. Właściwe dbanie polega głównie na utrzymaniu wilgotności 50-60%.
23-02-2018, Od: Joanna
Odpowiedz
Pięknie wie ktoś coś o tych strunach: https://www.musiccenter.com.pl/product/19326/jeremi-struny-do-skrzypiec-4-4.html lub http://www.sklep.studio36.pl/struny-do-skrzypiec-savarez-argentine-p-906.html albo http://www.sklep.studio36.pl/struny-do-skrzypiec-pyramid-steel-p-221.html ? Brat mi właśnie dobrał się do skrzypiec i pozrywał struny a w Poznaniu tylko te są dostępne na jutro :/ Będę wdzięczna za szybką odpowiedź.
Odpowiedz
Do bardzo podstawowych modeli skrzypiec mogą się nadawać. Jeśli jednak są to lepsze skrzypce, lub chcemy mieć struny nieco lepsze, żeby ładniej brzmiały i łatwiej było grać, to lepiej szukać w budżecie 100-200 zł komplet. Najbardziej popularne marki to Thomastik i Pirastro.
24-02-2018, Od: Joanna
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Może wymienię tylko te pozrywane, a resztę zostawię.
20-02-2018, Od: Piotr
Odpowiedz
Dzień dobry, od pewnego czasu rozglądam się za gitarami w niższych cenach i zainteresował mnie 1 model z państwa oferty (konkretniej ten http://skrzypce.pl/products/EP-100.html). Czy uważa Pan, że można śmiało zamawiać taki instrument czy lepiej dozbierać do czegoś lepszego?
Z gitarą miałem małą styczność więc będzie to dopiero mój pierwszy instrument. Z góry dziękuję za odpowiedź!
21-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
To zależy od budżetu jaki można przeznaczyć. W klasie najtańszych gitar sklejkowych (nie licząc zabawek i atrap) to dobra propozycja. Muszę w nich robić liczne korekty, jak we wszystkich z tego zakresu cenowego, ale po tych korektach jest OK.
Jeśli jednak budżet pozwala na więcej, to moja rekomendacja będzie zupełnie inna. Radziłbym kupić najtańszą ale z przodem z litego drewna, nie sklejkę. Luthier lub Strunal. Są one dwa razy droższe, ale to już jest średnia półka amatorska i ogromna różnica w jakości.
10-02-2018, Od: Joanna
Odpowiedz
Mam problem. Chciałabym kupić skrzypce, ale nie wiem jakie wybrać.
Gram już na keyboardzie i gitarze. Z tym, że za żadne skarby nie jestem wstanie chwycić gryfu gitary w lewą rękę i grać prawą po strunach pomimo tego, że jestem raczej osobą praworęczną. Na gitarze w związku z tym gram jako osoba leworęczna.
Teraz pytanie czy taka sytuacji lepiej kupić skrzypce lewo czy prawo ręczne? Jak próbuję przyjąć postawę do gry to łatwiej mi utrzymać ją jak skrzypce opierałyby się o moje prawe ramię.
11-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Oczywiście zdecydowanie skrzypce leworęczne. Nie ma sensu się męczyć i przestawiać, zwłaszcza jeśli prawa ręka już potrafi naciskać struny na gryfie. Przesiadka z gitary leworęcznej na skrzypce leworęczne będzie znacznie łatwiejsza.
13-02-2018, Od: Joanna
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: ile będę musiała dopłacić jeśli będę chciała zmianę strun, folgi skrzypcowej i zamontowanie higrometru w futerale?
Oczywiście zamówię te elementy normalnie. (zabezpieczenie folgi aby dobrze się trzymała, bo nie chcę urwać strunociągu w ciągu 15 min tak jak udało mi się z mostkiem gitary. Podobno to był absolutny rekord wdłg. sprzedawcy :/)
13-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Mostek od gitary nie ma prawa odpaść w ciągu 15 minut. Trzeba reklamować u tego sprzedawcy. No chyba, że ktoś założy struny metalowe o naciągu 70kg do gitary klasycznej projektowanej na 40 kg.
Co do skrzypiec to raczej nie ma sensu zaczynać od serwisowana na zapas w sytuacji gdy wszystko działa. Higrometr szybciej reaguje położony luzem niż wbudowany, ale oczywiście dla estetyki można go zamontować. Takie różne prace rozliczamy po 60 zł za godzinę. Pewnie w godzinie da się to zmieścić.
16-02-2018, Od: Joanna
Odpowiedz
Witam dostałam już moje skrzypce i są naprawdę fajne :) Tylko, że teraz rodzinka chce mnie udusić. Swoją drogą wasz tuner jest na tyle szybki, że przy jego użyciu można kontrolować czy prawidłowo wydobywa się dźwięk smyczkiem. Mój poprzedni tak nie potrafił. Jedyne czego teraz się boję, że szybko rozwalę smyczek bo w sumie nie jestem pewna jak wygląda zluzowany a jak naciągnięty. Metoda obserwacji czy włosie się rozchodzi tutaj nie działa. W tej chwili trzymam go na zasadzie jak mocno odskakuje to jest naciągnięty a jak słabo to jest zluzowany.
Miłego dnia :)
17-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Przy suchym powietrzu jakie jest obecnie w sezonie grzewczym, włosie kurczy się i samo napręża, więc nie należy przesadzać z dodatkowym naprężaniem.
13-02-2018, Od: Kornelia
Odpowiedz
Witam. Gram na skrzypcach 3 lata i chciałabym się zapytać, czy poleca pan jakieś skrzypce elektryczne do 700 złotych.
13-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Z elektrycznych dość dobre są skrzypce Yamaha, ale niestety drogie. Natomiast takie poniżej 800 zł są zwykle bardzo złe. Testowałem kilkanaście modeli super tanich i każde miały liczne ułomności.
12-02-2018, Od: Bartek
Odpowiedz
Dzien dobry,
Chce zaczac nauke gdy na skrzypcach. Chce przeznaczyc okolo 700zl, ale nie wiem ktory model wybrac. Mogloby zostac cos mi polecone ?
Pozdrawiam
12-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Te są całkiem fajne: http://skrzypce.pl/products/beginner.html Dobre drewno o gęstych słojach, dopracowany podstawek dobrze przenosi dźwięk ze strun na pudło, cały osprzęt hebanowy.
11-02-2018, Od: Piotr
Odpowiedz
Witam,
czy macie Państwo sklep stacjonarny w którym można zakupić/obejrzeć skrzypce?
12-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, w dziale Info jest adres.
07-02-2018, Od: Hieronim
Odpowiedz
Mam skrzypce antyk plus nowe (trzy miesiące).Chce kupić nowe ,antyk 1.czy jest duża różnica w brzmieniu i wykonaniu? Bardzo proszę o fachową pomoc poradę . Bardzo bardzo serdecznie dziękuję i Pozdrawiam. Hieronim
07-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Antyk I ma struny Tonica, trochę inny strunociąg i selekcję, ale proporcjonalnie nie jest to taka wielka różnica. Można też rozważyć skrzypce Modena+ w podobnej cenie.
07-02-2018, Od: ?
Odpowiedz
Skrzypce antyk kupiłem u PANA PANIE JARKU moj znajomy chce kupić antyk 1.dlatego piszemy z Tomkiem do PANA .Ja znam PANA opinie na temat różnicy między antyk plus a antyk 1,Ale niech się kolega przekona sam .Z Poważaniem Hieronim.
05-02-2018, Od: Jarek
Odpowiedz
Powietrze jest teraz ekstremalnie suche. Pamiętajmy o prawidłowym nawilżaniu i przechowywaniu instrumentów w pokrowcach i futerałach. Miejsca chłodniejsze, niżej położone i bez przeciągów są lepsze niż szczyt szafy przy oknie. Instrument nie grany i położony przy kaloryferze może się w kilka dni zniszczyć, bo drewno kurczy się w suchym powietrzu, powstają naprężenia i elementy wypaczają się i przestają do siebie pasować.
03-02-2018, Od: Jakub
Odpowiedz
Może ktoś mi powiedzieć jak rozluźnić się podczas gry na skrzypcach? Chodzi głównie o spiętą rękę lewą. Jest czasami tak sztywna, że aż boli. Macie jakieś rady? :)