Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3101-3150 z 13688  Wstecz  Dalej     Sklep

18-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Zależy od budżetu. Typowy przeciętny wybór na początek to przykładowo Antyk za 1299 zł, lub Modena za 1799 zł, a w wersji oszczędnościowej coś w okolicach 400-600 zł, np. Everplay lub Sandner.

16-03-2018, Od: Adam Odpowiedz
Nie wiem

15-03-2018, Od: Asia Odpowiedz
Chciałabym jeszcze dopytać o dwie rzeczy:
1.Jaka jest różnica pomiędzy skrzypcami Sandner SV-300 a Antonio Salvatini Seria 1xx. Chodzi o kwestie brzmieniowe. Sandner to dźwięk ciepły i łagodny. A jak to jest w przypadku Salvatini?
2.Czy pokrowiec prostokątny w przypadku Salvatini to Blakstone, czy jakiś inny?

18-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
To ta sama fabryka robi, te same wymiary, kształty i materiały, więc brzmią podobnie. Futerał prostokątny promocyjny inny. Do Blackstone +100 zł.

18-03-2018, Od: Lucyna Odpowiedz
Właśnie zobaczyłam że Gosia już napisała sama- pytanie nieaktualne.
Tym bardziej pozdrawiam :)

18-03-2018, Od: Lucyna Odpowiedz
Dzień dobry Panie Jarku:0
Mam pytanie: koleżanka szuka gitary elektroakustycznej koniecznie czarnej i koniecznie z wycięciem :) Ma Pan coś takiego do 800 złotych?
Pozdrawiam

17-03-2018, Od: 'test Odpowiedz
'test

14-03-2018, Od: SPIN Odpowiedz
Uwaga! W czwartek i piątek nie pracujemy. Zamówienia będą realizowane od poniedziałku 19 marca. Przepraszamy za utrudnienia.

14-03-2018, Od: Asia Odpowiedz
Czy za prostokątny futerał do skrzypiec Antonio Salvatini Seria 1xx jest dopłata? Jeśli tak, to w jakiej wysokości?

14-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Zwykle jest dopłata 100 zł, ale w tym przypadku akurat wyjątkowo nie ma dopłaty. Wystarczy w uwagach napisać żebym dał prostokątny.

13-03-2018, Od: Paweł Odpowiedz
Witam, jaka jest różnica między gitarą Luthier, a gitarą Strunal?

14-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Witam, chińska - czeska. Reszta bardzo podobna.

13-03-2018, Od: Małgorzata Odpowiedz
Witam, jaki futerał jest standardowo dołączany do skrzypiec?
Bardzo zależy mi aby był lekki.
Myślę o skrzypcach Beginner Promo , które chyba będą odpowiednie dla osoby na początku nauki?
Czy ewentualnie jest możliwość dopłaty do innego futerału niż jest w zestawie?

13-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, to są jedne z najlżejszych futerałów w zestawach. Każdy inny będzie cięższy. Beginnery są dobre na początek nauki.

08-03-2018, Od: Zuzanna Odpowiedz
Witam,
Mam zamiar zacząć naukę gry na skrzypcach i zastanawiam się, które będą najlepsze na początek.
-Stentor Standard 1018
-Ever Play 6xx
-Richard 301
Zależy mi na dość dobrej jakości dźwięku.

09-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Spokojnie można zacząć od Richarda. Brzmi bardzo ładnie jak na tą cenę. Everplay i Stentor to ten sam instrument, tylko z innym podbródkiem i inaczej opakowany.

09-03-2018, Od: Zuzanna Odpowiedz
Mam jeszcze jedno pytanie: czy skrzypce Richard lub Stentor są przygotowane do gry, czy trzeba się z nimi wybierać do lutnika?

U nas wszystkie instrumenty są od razu przygotowane i wyregulowane.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Kamień spadł mi z serca. Jedyne czego jeszcze się obawiam to rozmiar. Dziewczynka 12 lat, długość ręki (od ramienia) to około 55cm, wzrost około 150 cm. Który rozmiar byłby najodpowiedniejszy?

Wygląda na 3/4

Dziękuję Panu bardzo za szybką odpowiedź. W tym momencie wygląda na to, że nie mam żadnych obaw i wkrótce zabieram się do zakupu.
Pozdrawiam;)

09-03-2018, Od: Ben Odpowiedz
W początkach nauki dużo ważniejsza jest odpowiednia geometria i wygoda gry, niż jakość dźwięku. Na początku, niezależnie od jakości skrzypiec, granie i tak będzie przypominać obdzieranie kota ze skóry. Dlatego spokojnie wystarczą każde z wymienionych. Nie trzeba wydawać od razu kilku tysięcy złotych.

09-03-2018, Od: Dawid Odpowiedz
Witam czy gitara Oscar Schmidt by Washburn również jest u was dodatkowo sprawdzana lutniczo i w razie potrzeby poprawiana o ile by było trzeba coś poprawiać ;)

09-03-2018, Od: dawid Odpowiedz
dokładnie chodzi o model OG2CE ;)

08-03-2018, Od: Zbyszek Odpowiedz
Witam serdecznie,
Ile u państwa kosztowałoby przygotowanie do gry zakupionej gdzie innej gitary (regulacja - miękkość)? Czy dla 8 latka można kupić u Państwa w miarę przyzwoitą gitarę na początek przygody?
Czy koniecznie to musi być rozmiar 3/4 czy któryś z egz. 4/4 też byłby odpowiedni?

Witam. Wszystko zależy jak precyzyjne mają być te korekty i regulacje, oraz od tego jak bardzo pokrzywiona będzie gitara i ile elementów trzeba poprawić. Tanie nowe gitary są zwykle wykonane niedokładnie i są powypaczane. To co bym zalecał do poprawienia metodami uproszczonymi, na poziomie amatorskim do nauki, zmieści się w dwóch godzinach pracy, czyli 100 zł. Bardzo precyzyjne regulacje i korekty gryfu mogą być wielokrotnie droższe, ale do tanich gitar nie miało by to uzasadnienia ekonomicznego.
Młodzieży w wieku 8-12 lat zaleca się gitary 3/4, bo gra jest wtedy dużo łatwiejsza. Dobrym przeciętnym wyborem jest Fender http://skrzypce.pl/products/ESC105.html Natomiast opcja ekonomiczna to Everplay: http://skrzypce.pl/products/EV-122.html Obie gitary mają regulowane gryfy, co pozwala na możliwie optymalne ustawienia. Podane ceny są od razu z regulacją i korektami.

08-03-2018, Od: Jurek Odpowiedz
Witam,
szukam dobrych skrzypiec do gry amatorskiej do 2000 zł. Jestem osobą już grającą.
Sandner CV-4 czy Modena+ lub Padva+. Chciałbym, żeby posłużyły już przez kilka lat, a może dłużej.

08-03-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Proponuję Modena+ lub Strunal 193/1930. Są dobre w swojej klasie.

A czy Strunal też jest w komplecie z futerałem?

Możemy ewentualnie zrobić promocję i zmieścić komplet Strunala w 2 tys zł.

Może to dziwne, ale jak patrzę na te skrzypce Strunal to jakoś oczy nie chcą kupić. Czy faktycznie te skrzypce za ok. 1800 zł są dużo lepsze niż te za ok 400-600 zł.

Strunale zawsze luzem. Futerały są po 90 zł i smyczki podstawowe także po 90 zł.

26-02-2018, Od: Daniel Odpowiedz
Dlaczego struna E piszczy, prześwistuje gdy gram różną artykulacją (od detache aż do spiccato) i nawet gdy zmieniam struny, gram akordy,arpeggia?

26-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
To proste: Wystarczy wypróbować strunę E z gatunku nie świszczących, czyli zwykle nie goła stal, lecz z cieniutką owijką lub ocynkowana. Są po 40 zł takie jak Kaplan Non-Whistling Violin E String, Pirastro No 1 E-stark. Ewentualnie także kalafonia niwelująca świszczenie struny E, jak Thomastik Peter Infeld za 70 zł.

28-02-2018, Od: T. Odpowiedz
Ma Pan te struny i kalafonie u siebie?

28-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Mogę zamówić. Kwestia kilku dni.

27-02-2018, Od: Sylwia Odpowiedz
Dzień dobry,
Od kiedy byłyby dostępne Pengano Leworęczne 4/4?

27-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry, Niestety pełnowymiarowe nie prędko. Może na jesieni. Jeszcze nie ma terminu produkcji i trudno to przewidzieć. Fabryki nie chcą robić tak małych serii. Zgadzają się na wykonanie kilku kartonów nietypowych skrzypiec tylko wtedy, gdy nie ma innych zleceń. To rzadko się zdarza.

27-02-2018, Od: Sylwia Odpowiedz
A co powie pan o tych Leworęcznych LH? czy watro na nich zaczynać? Co znaczy że są II kategorii?

27-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Są to w zasadzie normalne skrzypce ze zmienioną kolejnością strun, lustrzanym podbródkiem i podstawkiem. Natomiast budowa wewnętrzna i kołki są typowe. Dlatego II kat. Można na nich zacząć naukę w odwrotnej pozycji, ale nie jest to w pełni wykonanie leworęczne. Pierwszy kołek może trochę przeszkadzać w tym układzie. Jednak zaleta jest taka, że są tanie i jeżeli się znudzą, to można dość łatwo przerobić je na typowe i odsprzedać.

08-02-2018, Od: Kasia Odpowiedz
Czy mógłby Pan polecić jakieś "miększe" skrzypce w rozmiarze 1/4? Córka gra od września i ciągle się skarży, że bolą ja palce od przyciskania strun. Obecnie gra na Skrzypcach EverPlay seria 6xx.

26-02-2018, Od: Renata Odpowiedz
A może chce Pani sprzedać everplay 6xx?

08-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Jeśli skrzypce są od nas, to raczej mało prawdopodobne, żeby palce się nie przyzwyczaiły. Owszem fabrycznie wszystkie tanie skrzypce i gitary ustawiane są z dużym zapasem i są twarde. Ale ja osobiście w każdych zawsze podpiłuję prożki i podstawki, więc po korektach są dwa razy bardziej miękkie niż przeciętne sklepowe. Tym nie miej muszę uwzględnić zapas na samoistne ruchy drewna, na ewentualność naklejenia pasków pomocniczych, na naturalne nierówności podstrunnicy. Nie można więc przesadzić ze zbyt niską akcją strun.
Przy tanich skrzypcach są też pewne ograniczenia czasowe i materiałowe. Nie można poświęcić całego dnia pacy na super precyzyjny setup, bo to potroiło by cenę. Nie ma to też uzasadnienia ekonomicznego, bo tanie drewno samo zmienia kształty i wymiary, więc takie regulacje trzeba by powtarzać często. Dla dobrego efektu trzeba by też wymieniać podstrunnice, na bardziej stabilne, o idealnym holu. To się mija z celem ze względu na koszty.

Jeśli nie jest to wymówka i dziecko ma faktycznie wyjątkowo wrażliwe palce, to zmiana marki nie pomoże, ale jest szereg możliwości:
- Dokupienie dwóch godzin pracy lutnika na dodatkowe zwiększenie precyzji obróbki i dążenie do możliwie niskiego setupu, nawet kosztem brzmienia.
- Zabezpieczenie bolącego palca taśmą, cienką rękawiczką lub naparstkiem z tworzywa jak dla gitarzystów: http://www.doublebassfingertape.com/images/fingerTapingLarge.jpg
- Wykonywanie ćwiczeń częściej, a krócej dla utwardzenia palców.
- Wymiana strun na nylony np. Tonica, z tym że dzieci czasem gorzej słyszą błędy na strunach łagodnie brzmiących
- Wymiana skrzypiec na znacznie wyższy model, który można dokładniej doregulować. Coś z przeciętnego poziomu 1500-2000 zł

09-02-2018, Od: Kasia Odpowiedz
Skrzypce są od Państwa, kupione 28.08.2017. Raczej wrażliwe palce nie są problemem - potrafi przysiąść do mojej gitary i nawet nie wspomnieć o tym, że palce bolą. Wymówka to też nie jest, bo bardzo chce grać. Stąd też szukam innego rozwiązania, bo Pani z którą córka ma lekcje już rozkłada ręce i proponuje zmianę na inny instrument (bez strun).
Czy mogłybyśmy przyjść ze skrzypcami, żeby Pan je jeszcze raz sprawdził (może coś da się poprawić lub zmienić struny)?

09-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Z gitarą jest inaczej bo ma progi i pewnie struny nylonowe. Oczywiście zapraszam. Zawsze da się coś ulepszyć, albo przeregulować. Można nawet zastosować ustawienia niższe niż zalecane optymalne. Im więcej popracuje się nad instrumentem tym lepsze efekty można uzyskać. Niektórym zależy na podwyższeniu akcji, a innym na obniżeniu, więc można zrobić zmiany pod konkretne indywidualne wymagania. Przy tanich skrzypcach drewno zmienia kształty i wymiary, więc niektórzy nawet co pół roku zlecają korekty i regulacje, zwłaszcza na początku i końcu sezonu grzewczego. Nie ma sensu się męczyć jak jest za wysoko, ani tolerować brzęczenie i fałszowanie gdy jest za nisko.

25-02-2018, Od: łukasz P Odpowiedz
Witam
Przygodę z gitarą zacząłem niedawno jakieś 3 miesiące temu.
Zakupiłem używaną gitarę klasyczną AA Meiln chinchilla c-120.Na początku był duży progres teraz stoję w miejscu m.n chwyty barowe.Struny wrzynją mi się w palce,bolą a struny zaczynają brzęczeć. Nie wiem czy ja coś robię złe czy z gitarą jest coś nie tak Próbowałem znałeś jakieś informacje o tej gitarze ale nic mi nie wpadło w ręce. Morze Pan coś wie na temat tej gitary

25-02-2018, Od: Ben Odpowiedz
Obecnie ta firma nie produkuje gitar tylko akcesoria perkusyjne. Widać był jakiś powód, że wycofali się z gitar. Możliwe, że były to klony Ibaneza, a sprzęt dla Ibaneza w owym czasie mogła produkować fabryka Corta. W kontekście wygody gry nie są istotne informacje o modelu, tylko trzeba sprawdzić geometrię konkretnego egzemplarza, bo każdy jest inny. Przy używanych nie wiadomo jak instrument był użytkowany i przechowywany. Zawsze warto pokazać lutnikowi przed zakupem. Instrumenty często są wypaczone, lub niedokładnie zbudowane, co może bardzo utrudniać grę.

25-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
Każdą gitarę po zakupie trzeba dać do regulacji, żeby grało się wygodnie. Można do nas ją przysłać na korekty i ustawienia.

25-02-2018, Od: Skrzypce na początek Odpowiedz
Lepsze skrzypce ever play black panther 4/4 czy ever play ev-611 4/4? Chciałbym zacząć samodzielną nauke bez szkoły muzycznej

25-02-2018, Od: Jarek Odpowiedz
EV-611 zdecydowanie lepsze, tylko muszą być po korektach.

Wyświetlono wiadomości 3101-3150 z 13688  Wstecz  Dalej