Całkiem nowa wiadomość
Imię:
Wiadomość:

Prosimy pozostawić puste:
Liczba do wpisaniaWpisz liczbę
(anty-spam):

Wyświetlono wiadomości 3551-3600 z 13688  Wstecz  Dalej     Sklep

17-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, są dostępne: http://skrzypce.pl/products/AP30xCEQ.html . A z podobnych z lepszą podstrunnicą takie: http://skrzypce.pl/products/HBD120CEVS.html Można też polecić Corta i Craftera, bo są one lepsze, ale nieco droższe.

19-09-2017, Od: Marcin Odpowiedz
Czy w gitarze Cort AD810 mostek jest przykręcony, czy tylko przykręcony?

19-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Jest przyklejony i to solidnie. Dobre przyklejenie może być mocniejsze niż kiepskie przykręcenie. Jeśli nie narazimy jej na ekstremalnie złe warunki, to nie odpadnie. Nie miałem takiego przypadku w Cortach.
Generalnie z uwagi na brzmienie, klejenie jest lepszym rozwiązaniem z lutniczego punktu widzenia. Przykręcanie wymyślono w gitarach z niestabilnego taniego drewna, w których mostki notorycznie odpadały. Oczywiście można sobie wywiercić dwa otwory i przykręcić jeśli ktoś nie ufa samemu klejeniu.

19-09-2017, Od: Marcin Odpowiedz
Przykręcony, czy tylko przyklejony oczywiście :)

19-09-2017, Od: Lucyna Odpowiedz
Gram na gitarze Estewe 1.4st chciałabym ją nagłośnić do gry w kościele. Czy mógłby Pan coś sensownego zaproponować?
Bardzo dziękuję

Typowym rozwiązaniem jest mikrofon ustawiony w okolicy 12 progu, w odległości 5 cm i skierowany w stronę 15 progu. Jeśli zbytnio dudni, to przesuwamy mikrofon w okolice 10 progu.

19-09-2017, Od: Andrzej Odpowiedz
Dzień dobry. Chciałbym kupić skrzypce dla siebie 4/4. Nigdy nie grałem na skrzypcach, ale gram na innych instrumentach (fortepian, gitara, akordeon, saksofon) i słuch mam dobry. Córka zaczęła teraz uczyć się grać na skrzypcach i chcę skorzystać z okazji aby nauczyć się samemu na nich grać. Czy w takiej sytuacji jest sens porywać się na coś powyżej 1000zł? Myślałem np. o Sendner SV-300 czy Stentor, ale po przeczytaniu opinii skłaniam się ku czemuś droższemu, aby ułatwić sobie start. Tylko pytanie czy faktycznie różnicę odczuję od samego początku nauki?
Z tych droższych spoglądałem na A. Salvatini Seria 7 Ciemne, Sonata lub Antyk+ (czy tutaj są cztery mikrostroiki? Bo na zdjęciach widzę dwa). Bardzo liczę na pańską opinię i poradę.
Przy okazji, gratuluję podejścia do klienta. Życzyłbym sobie aby podobne serwisy istniały przy wyborze innych instrumentów :)

Dzień dobry, Różnica będzie zauważalna, zwłaszcza dla osoby mającej już coś wspólnego z muzyką i wyrobiony słuch. Im więcej postępów w nauce, tym bardziej będzie to odczuwalne. Ale w ostatecznym wyborze zawsze trzeba brać pod uwagę także kwestie budżetu domowego.

19-09-2017, Od: Andrzej Odpowiedz
Dziękuję. Chciałbym się jeszcze upewnić: czy Antyk+ ma cztery mikrostroiki?

Tak, w nowej wersji ma strunociąg z czterema mikrostroikami. Szkoły dziś wykupiły cały zapas, ale nowe dostawy są już w drodze.

12-09-2017, Od: Małgorzata Odpowiedz
Witam, potrzebuję dla córki, skrzypce 3/4, z poprzednich wyrosła. 4 klasa PSM, dobrze sobie radzi, bardzo czułe ucho. Co mógłby Pan polecić?

13-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
To najlepiej byłoby zamówić skrzypce Modena+. Albo z tańszych Sonata lub Antyk+. Generalnie coś powyżej tysiąca złotych, bo są one znacznie lepsze od tych najtańszych. Zdolnym dzieciom bardzo to pomaga w nauce.

18-09-2017, Od: Małgorzata Odpowiedz
A czy z tańszych skrzypiec może Pan coś polecić? Tak do max 700 zł.

18-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Ale jeśli czułe ucho, to usłyszy różnicę. Skrzypce poniżej poziomu przeciętnego są raczej dla początkujących, nieprzekonanych do tego, czy w ogóle będą grać. Także nauczyciele nie bardzo tolerują zbyt tanie skrzypce, bo trochę utrudnia to pracę z uczniem i opóźnia rozwój artystyczny. Z tanich skrzypiec, jeśli nie ma innego wyboru, to można rozważyć Sandnera SV-300, SV-2 lub Beginnera. To są najtańsze modele na rynku z osprzętem hebanowym.

18-09-2017, Od: Małgorzata Odpowiedz
Czy jest znaczna różnica między Modena+ a Sonata lub Antyk+ ? Kupimy jednak te droższe, które Pan zasugerował, tylko teraz trzeba zdecydować które :-) bo jeżeli nie ma znaczącej różnicy to weźmiemy tańsze. Nie chcemy wydawać dużo teraz, bo to pewnie, znów skrzypce na rok.

18-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Wystarczy Sonata lub Antyk+. Są tej samej klasy, ale Sonata jest na strunach nylonowych, a Antyk na metalowych.

15-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Połowa września to zwykle sto razy więcej zamówień skrzypiec składanych przez szkoły. Mimo pracy po 20 godzin, także w święta, mogą zdarzyć się drobne opóźnienia. Proszę o wyrozumiałość, bo staramy się mimo wszystko każdy instrument przejrzeć i skorygować, żeby grało się łatwiej i przyjemniej.

Warto już teraz brać pod uwagę że podobna sytuacja będzie w połowie grudnia, gdy na każdym etapie dystrybucji będą jak co roku powstawać zatory.

15-09-2017, Od: Marzena Odpowiedz
Dziękuję za informacje. Miałam właśnie pytać czy mój tłumik został wysłany, ale skoro są opóźnienia to już nieaktualne :)

Z naszej strony nie ma żadnych opóźnień, ponieważ pracujemy do oporu nawet w nocy, żeby wszystko zrobić na czas. Tłumik został wysłany od razu w dniu wpłaty. Informowałem, że mogą zdarzyć się opóźnienia, ale są to przypadki sporadyczne. Wynikają one z opóźnień naszych dostawców, głównie niemieckich. Polscy importerzy podchodzą do pracy zwykle bardziej odpowiedzialnie i zostają po godzinach, aby rozładować sezonowe zatory.

17-09-2017, Od: Michal Odpowiedz
Dzien dobry.
Czy jest mozliwe kupno gitary Fender 105 esc juz "przygotowanej" ale z wysylka do niemiec i ile ewentualnie by to wszystko kosztowalo.
Pozdrawiam.

Każdy instrument jest u nas przygotowywany indywidualnie bez dopłat. Wystarczy włożyć do koszyka i wybrać przesyłkę zagraniczną.

14-09-2017, Od: Rafał Odpowiedz
Witam!
Jakie skrzypce poleciłby Pan dla początkującego w cenie do 500 złotych?

14-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Najlepiej Everplay lub Stentor. Drewno jest dobrze sezonowane, a cały zestaw jest przyzwoitej jakości, łącznie ze smyczkiem i futerałem. Nie trzeba od razu wymieniać.

12-09-2017, Od: krzysztof Odpowiedz
czy można przyjechac i zagrać w sklepie przed kupnem?

13-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Oczywiście. Który instrument przygotować do zagrania?

11-09-2017, Od: Ola Odpowiedz
Dzień dobry!
Chciałam się dowiedzieć jaki smyczek do skrzypiec polecacie w kwocie do 25000 zł.

11-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Wśród smyczków mistrzowskich drewnianych takim klasykiem często wybieranym jest jeden z tańszych modeli fernambukowych marki Knoll o wadze 60,6g. Trochę przekracza budżet, bo jest to 2940 zł. Natomiast do 2500 zł może się zmieścić sygnowany Dörfler 61,8g.

11-09-2017, Od: ? Odpowiedz
Pzepraszam do 2500 zl :)

10-09-2017, Od: Roman Odpowiedz
Panie Jarku, nawiązując do naszej poprzedniej wymiany maily proszę jeszcze o informację, czy elektronika zamontowana w Ibanez AW70ECE-NT ma wpływ na brzmienie akustyczne (z wzmacniacza będę korzystał rzadziej). Jeżeli w Pana opinii nie, to jestem skłonny zamówić tę wersję gitary u Pana. W przeciwnym razie zdecyduję się na wersję akustyczną. W sprawie ceny i zamówienia pozwolę sobie zadzwonić w poniedziałek.

10-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Przetworniki piezoelektryczne montowane w mostku mają formę paska w koszulce z tworzywa lub w oplocie metalowym. Jest to dodatkowy element na drodze przenoszenia drgań ze strun na pudło rezonansowe i zawsze trochę wpływa na brzmienie. Być może da się to wychwycić w bezpośrednim porównaniu, natomiast tak ogólnie na poziomie amatorskim jest to raczej pomijalna różnica.
Podobnie jest w przypadku wersji z wycięciem cutaway, w stosunku do wersji symetrycznej. Jest różnica w brzmieniu, ale niewielka.

09-09-2017, Od: Patryk Odpowiedz
Witam Panie Jarku. Zaczynam grę na gitarze i chciałbym spytać o polecenie jednej z Pana gitar. Cort za 490zł, Squier za 499zł czy Ibanez 550zł? I mam jeszcze pytanie co dokładnie robi Pan z gitarą w ramach jej obróbki lutniczej?

09-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Z tanich gitar najlepiej wypadają Cort i Harley. Mają wszystko co trzeba i są dość stabilne (dobrze sezonowane). Natomiast Squier nie ma podstrunnicy palisandrowej ani kluczy olejowych i jest mało estetyczny. Ibanez też bez kluczy olejowych. Jeśli budżet jest ciut większy, bliżej 800 zł, to Cort Earth i Crafter są świetne, bo mają przód z litego drewna. Cała reszta to sklejki.
W każdym instrumencie robię korekty siodełka, dobór prożka dolnego w mostku, regulacje zakrzywienia gryfu i korekty progów. Wszystko to poprawia brzmienie, strojenie i wygodę gry. W wielu przypadkach zmierzona siłą działająca na palce spada o połowę, a błędy w strojeniu na niektórych pozycjach zmniejszają się dwukrotnie np. z 10 do 5 centów.

07-09-2017, Od: Radek Odpowiedz
Dzień dobry.

Czy posiada Pan w swojej ofercie
gitarę CORT AF 510M ?
Jeżeli tak ,to w jakiej cenie ?
Pozdrawiam

08-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
To jak robimy? Ściągać tego Folka, bo jest końcówka.

09-09-2017, Od: Radek Odpowiedz
Nie, dziękuję.

09-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Jeśli kwestia ceny to można te zagraniczne ściągać, ale serwis i zwroty poza Polską to nie jest taka fajna sprawa.

07-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Dzień dobry,
Unikam małych pudeł folkowych, bo jak na mój gust zwykle brzmią pudełkowo i druciasto. Są cichsze i dają mniej basu niż Dreadnought. Ale ogólnie tak. Niemal każdy instrument mogę zamówić i zaoferować. Ceny takie same jak tanie oferty w internecie, ale uwaga: patrzymy wyłącznie na sklepy zlokalizowane w Polsce i wyłącznie tu gdzie jest dostępność. Nie patrzymy na przynęty z cenami sprzed kilku lat.

U mnie oczywiście będzie już z regulacją i korektami w tej cenie. W tym modelu są trzy wersje: zupełny golas, z pokrowcem tandetnym i z pokrowcem ocieplanym na bogato. Tą pełną wersję wygooglałem za 579 zł i tyle może być. Zapytam dystrybutora jak terminy i czy mają od ręki.

06-09-2017, Od: Krzysztof Odpowiedz
Czy podjąłby się Pan regulacji gitary?Tekamine G330s?

Musiałbym zobaczyć dany egzemplarz czy jest z czym powalczyć. Jeśli są spore niedostatki, to oczywiście tanim kosztem daje się uzyskać dość spektakularne efekty i dużą poprawę. Jeśli natomiast gitara ma dobre ustawienie, co w takich modelach czasem się zdarza, to walka o kolejne mikrony wymaga już zupełnie innego podejścia, sprzętu, oraz wielokrotnie więcej czasu i pieniędzy. To jest tak, że 80-90% zamierzeń, czy jakiegoś stanu bliskiego ideału udaje się uzyskać dość szybko za 100 zł. Natomiast to ostanie 10-20%, to jest walka 10 razy dłuższa, kosztowna i bardzo skomplikowana.

07-09-2017, Od: ? Odpowiedz
Świetnie. Gdzie fizycznie mogę Pana znaleźć? Jak się możemy umówić na obejrzenie instrumentu?

W dziale Info są godziny pracy i adres. Nie trzeba się umawiać. Ewentualnie zadzwonić przed przyjściem.

31-08-2017, Od: Marzena Odpowiedz
Dzień dobry,
kupowałam u Pana skrzypce Verona (nadal służą doskonale), chciałabym zapytać czy struny z pana oferty są w stanie wyciągnąć z nich jeszcze więcej? Drugim pytaniem jest czy futerały mają paski, żeby można było je nosić je na plecach?

01-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Fabryczne skrzypce do tysiąca zł, mają założone podstawowe struny o wartości kilkunastu złotych. Przeciętne struny mają wartość około sto złotych. Są one wówczas z lepszych materiałów, dokładniej wykonane, co przekłada się na jakość dźwięku. Trudno powiedzieć na ile będzie to słyszalne w tym przypadku, bo efekt końcowy zależy też od techniki gry. Zwykle jednak na dobrych strunach gra się trochę łatwiej, a brzmienie jest przyjemniejsze.
Typowe futerały mają szelki do noszenia na plecach.

06-09-2017, Od: Marzena Odpowiedz
Które ze strun ze swojej oferty pan poleca najbardziej? Chodzi raczej o miękki dźwięk.

06-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tonica albo Dominant będą dobre.

06-09-2017, Od: Szczepan Odpowiedz
Czy skrzypce Franz Sandner SV 300 posiadają ożyłkowanie? (bo w opisie nie pisze i nie wiem).

06-09-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Tak, wszystkie nasze skrzypce z wyjątkiem dwóch najtańszych modeli posiadają prawdziwe inkrustowane ożyłkowanie i są z litego drewna.

30-08-2017, Od: Ola Odpowiedz
Dzień dobry, Panie Jarku. W ciągu najbliższego czasu chcę rozpocząć naukę gry na skrzypcach od zera (nigdy nie miałam styczności z tym instrumentem). Oczywiście z nauczycielem.
Nie będzie to moja pierwsza styczność z muzyką (śpiew, gitara, pianino).
Budżet, jaki planuję przeznaczyć na moje pierwsze skrzypce, to około 1000 zł. Które skrzypce poleca Pan na początek?

30-08-2017, Od: Jarek Odpowiedz
Wszystkie w tym zakresie są podobne jakościowo, więc można wybrać co się podoba wizualnie. Z matowych Sandner SV6, a w połysku Salvatini 7 lub z jasnym osprzętem Pengano SI.

06-09-2017, Od: Ola Odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dobrze zauważyłam, że w zestawach skrzypiec nie ma podpórek i należy je dokupić osobno, prawda?

Wyświetlono wiadomości 3551-3600 z 13688  Wstecz  Dalej