Sklep
09-09-2017, Od: Patryk
Odpowiedz
Witam Panie Jarku. Zaczynam grę na gitarze i chciałbym spytać o polecenie jednej z Pana gitar. Cort za 490zł, Squier za 499zł czy Ibanez 550zł? I mam jeszcze pytanie co dokładnie robi Pan z gitarą w ramach jej obróbki lutniczej?
09-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Z tanich gitar najlepiej wypadają Cort i Harley. Mają wszystko co trzeba i są dość stabilne (dobrze sezonowane). Natomiast Squier nie ma podstrunnicy palisandrowej ani kluczy olejowych i jest mało estetyczny. Ibanez też bez kluczy olejowych. Jeśli budżet jest ciut większy, bliżej 800 zł, to Cort Earth i Crafter są świetne, bo mają przód z litego drewna. Cała reszta to sklejki.
W każdym instrumencie robię korekty siodełka, dobór prożka dolnego w mostku, regulacje zakrzywienia gryfu i korekty progów. Wszystko to poprawia brzmienie, strojenie i wygodę gry. W wielu przypadkach zmierzona siłą działająca na palce spada o połowę, a błędy w strojeniu na niektórych pozycjach zmniejszają się dwukrotnie np. z 10 do 5 centów.
07-09-2017, Od: Radek
Odpowiedz
Dzień dobry.
Czy posiada Pan w swojej ofercie
gitarę CORT AF 510M ?
Jeżeli tak ,to w jakiej cenie ?
Pozdrawiam
08-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
To jak robimy? Ściągać tego Folka, bo jest końcówka.
09-09-2017, Od: Radek
Odpowiedz
Nie, dziękuję.
09-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeśli kwestia ceny to można te zagraniczne ściągać, ale serwis i zwroty poza Polską to nie jest taka fajna sprawa.
07-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Dzień dobry,
Unikam małych pudeł folkowych, bo jak na mój gust zwykle brzmią pudełkowo i druciasto. Są cichsze i dają mniej basu niż Dreadnought. Ale ogólnie tak. Niemal każdy instrument mogę zamówić i zaoferować. Ceny takie same jak tanie oferty w internecie, ale uwaga: patrzymy wyłącznie na sklepy zlokalizowane w Polsce i wyłącznie tu gdzie jest dostępność. Nie patrzymy na przynęty z cenami sprzed kilku lat.
U mnie oczywiście będzie już z regulacją i korektami w tej cenie. W tym modelu są trzy wersje: zupełny golas, z pokrowcem tandetnym i z pokrowcem ocieplanym na bogato. Tą pełną wersję wygooglałem za 579 zł i tyle może być. Zapytam dystrybutora jak terminy i czy mają od ręki.
06-09-2017, Od: Krzysztof
Odpowiedz
Czy podjąłby się Pan regulacji gitary?Tekamine G330s?
Odpowiedz
Musiałbym zobaczyć dany egzemplarz czy jest z czym powalczyć. Jeśli są spore niedostatki, to oczywiście tanim kosztem daje się uzyskać dość spektakularne efekty i dużą poprawę. Jeśli natomiast gitara ma dobre ustawienie, co w takich modelach czasem się zdarza, to walka o kolejne mikrony wymaga już zupełnie innego podejścia, sprzętu, oraz wielokrotnie więcej czasu i pieniędzy. To jest tak, że 80-90% zamierzeń, czy jakiegoś stanu bliskiego ideału udaje się uzyskać dość szybko za 100 zł. Natomiast to ostanie 10-20%, to jest walka 10 razy dłuższa, kosztowna i bardzo skomplikowana.
07-09-2017, Od: ?
Odpowiedz
Świetnie. Gdzie fizycznie mogę Pana znaleźć? Jak się możemy umówić na obejrzenie instrumentu?
Odpowiedz
W dziale Info są godziny pracy i adres. Nie trzeba się umawiać. Ewentualnie zadzwonić przed przyjściem.
31-08-2017, Od: Marzena
Odpowiedz
Dzień dobry,
kupowałam u Pana skrzypce Verona (nadal służą doskonale), chciałabym zapytać czy struny z pana oferty są w stanie wyciągnąć z nich jeszcze więcej? Drugim pytaniem jest czy futerały mają paski, żeby można było je nosić je na plecach?
01-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Fabryczne skrzypce do tysiąca zł, mają założone podstawowe struny o wartości kilkunastu złotych. Przeciętne struny mają wartość około sto złotych. Są one wówczas z lepszych materiałów, dokładniej wykonane, co przekłada się na jakość dźwięku. Trudno powiedzieć na ile będzie to słyszalne w tym przypadku, bo efekt końcowy zależy też od techniki gry. Zwykle jednak na dobrych strunach gra się trochę łatwiej, a brzmienie jest przyjemniejsze.
Typowe futerały mają szelki do noszenia na plecach.
06-09-2017, Od: Marzena
Odpowiedz
Które ze strun ze swojej oferty pan poleca najbardziej? Chodzi raczej o miękki dźwięk.
06-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tonica albo Dominant będą dobre.
06-09-2017, Od: Szczepan
Odpowiedz
Czy skrzypce Franz Sandner SV 300 posiadają ożyłkowanie? (bo w opisie nie pisze i nie wiem).
Odpowiedz
Tak, wszystkie nasze skrzypce z wyjątkiem dwóch najtańszych modeli posiadają prawdziwe inkrustowane ożyłkowanie i są z litego drewna.
30-08-2017, Od: Ola
Odpowiedz
Dzień dobry, Panie Jarku. W ciągu najbliższego czasu chcę rozpocząć naukę gry na skrzypcach od zera (nigdy nie miałam styczności z tym instrumentem). Oczywiście z nauczycielem.
Nie będzie to moja pierwsza styczność z muzyką (śpiew, gitara, pianino).
Budżet, jaki planuję przeznaczyć na moje pierwsze skrzypce, to około 1000 zł. Które skrzypce poleca Pan na początek?
30-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Wszystkie w tym zakresie są podobne jakościowo, więc można wybrać co się podoba wizualnie. Z matowych Sandner SV6, a w połysku Salvatini 7 lub z jasnym osprzętem Pengano SI.
06-09-2017, Od: Ola
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Dobrze zauważyłam, że w zestawach skrzypiec nie ma podpórek i należy je dokupić osobno, prawda?
Odpowiedz
To podnosiłoby ceny zestawów, a nie każdy stosuje, więc po co przepłacać. W przypadku podpórek każdy może oddzielnie dopasować model do swoich potrzeb, jaki tylko preferuje. Są osoby które wolą gąbki, inni pompowane poduszki, żeberka w kształcie fali z tworzywa, żeberka szerokie metalowe o kształcie bumerangu jak Wolf itp.
04-09-2017, Od: Sebastian
Odpowiedz
Witam . Jaką by Pan polecił gitarę do 700zł do przyjemnej lekkiej gry. I czy w sklepie na Allegro macie gitarę Oscar Schmidt by Washburn,
04-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Z akustycznych bardzo dobre są takie: http://skrzypce.pl/products/earth70.html a z klasycznych takie: http://skrzypce.pl/products/Luthier1C.html
Mogę dowolne modele wystawić na Allegro, ale po ostatnich podwyżkach opłat i prowizji dochodzi średnio 10% do ceny przy sprzedaży przez Allegro.
04-09-2017, Od: Roman
Odpowiedz
Dzień dobry,
w jakiej cenie można u Pana nabyć Ibanez AW 70 NT
Odpowiedz
Cena tak jak wszędzie tysiąc złotych, ale słabo z dostępnością. Trzeba by poczekać. A na szybko to AW 250 LG za 1180 zł.
03-09-2017, Od: Krzysiek
Odpowiedz
Jestem zainteresowany kupnem skrzypiec elektrycznych ,czy sprzedajecie rowniez wzmacniacze do nich czy tylko są sluchawki w komplecie?
Odpowiedz
Brakuje na rynku specjalizowanych wzmacniaczy skrzypcowych. Często więc wykorzystuje się wzmacniacze akustyczne gitarowe lub klawiszowe. Rozsądny poziom jakości brzmienia uzyskuje się na wzmacniaczach zbliżonych cenowo do skrzypiec. Natomiast najtańszą opcją może być pewien typ wzmacniacza do gitary elektrycznej z wbudowanymi efektami, o bardziej rockowej charakterystyce niż wzmacniacze typowo akustyczne. Można tu rozważyć uniwersalny model NUXa Frontline 15, którego kanał czysty można wzbogacić chorusem lub pogłosem, co daje całkiem ciekawy efekt na skrzypcach. Oczywiście na poziomie mocno amatorskim, bo nie jest to rozwiązanie profesjonalne. Za to jest tanie, bo tylko 390 zł i do podstawowego nagłośnienia wystarczy.
03-09-2017, Od: SidCom
Odpowiedz
Witam, mógłbym się czegoś dowiedzieć o Ibanez PF15ECE ?
03-09-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, to jest bardzo solidna gitara Ibaneza z dobrze sezonowanym drewnem, więc daje się ładnie wyregulować. Model stosunkowo nowy, od zeszłego roku w ofercie. Dobre klucze i podstrunnica. Elektronika daje mocny sygnał o dobrym brzmieniu. Wersje sklepowe są raczej twarde, ale u nas jest to poprawiane, więc gra się wygodnie. Jeśli trzeba trochę oszczędzić, to można rozważyć także Washburna OG2CE.
29-08-2017, Od: Dominika
Odpowiedz
Czy pan mógłby nagrać filmik na yt o regulowaniu i takich innych sprawach
30-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Nagrywałem takie filmy, ale widzę że nie jest to dobry pomysł, bo ludzie psują sobie gitary. W filmiku nie da się przekazać 30 lat doświadczenia z piłowaniem i poprawianiem wielu tysięcy instrumentów. Tanie instrumenty nie są idealne i nie ma jednego wzoru postępowania. Nie ma prostego przepisu, bo każdy jest inaczej powypaczany. Przy każdym instrumencie trzeba się dopasować do jego wad i znaleźć kompromisowe rozwiązanie. Przykładowo ktoś pyta na jakiej wysokości ustawić struny. W gitarze, która ma dobry gryf będzie to 2 mm, a innej bardziej powypaczanej będzie to 4 mm. Ale to trzeba rozegrać i wypróbować. Znaleźć optimum. Spróbować na różnych wartościach reliefu. Czy lepiej większy hol, a niższy mostek, czy odwrotnie. Często trzeba brać poprawkę na zniekształcenia typu S, gdzie wyregulujemy poprawnie tylko jedną część gryfu itp. Robiąc zmiany amatorsko łatwo jest zepsuć instrument na amen.
29-08-2017, Od: Dominika
Odpowiedz
Dzień Dobry miałabym pytanko czy pan by mógł zakupić dla mnie gitarę akustyczną z firmy echo 917 do 300 zł akcesoriami?
29-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Przykro mi, ale nie chcę oferować zbyt tandetnych instrumentów, bo obie strony transakcji narażałbym na kłopoty i niezadowolenie. Minimalny rozsądny poziom dla gitary akustycznej to 400 zł z dodatkami, regulacją i korektami, ale też nie wszystkie modele nadają się. Zbyt tanie drewno łatwo wypacza się i samoczynnie zmienia kształty i wymiary. Mam kilka sprawdzonych w miarę stabilnych instrumentów za tą cenę, natomiast jeśli ma być dowolny inny, to nie powinien być tańszy niż 600 zł.
29-08-2017, Od: Weronika
Odpowiedz
Gitara yamaha do mnie juz dotarła jest w spanialym stanie i bardzo dziekuje Panu za to wyregulowanie i te inne sprawy !
28-08-2017, Od: Adam
Odpowiedz
dziękuję,
Używam kalafonii Bernardel, jest świetna, na drugich skrzypcach nie mam tego problemu, więc chyba wina strun.
28-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Trzeba by użyć strun od tych drugich skrzypiec i wtedy będzie wiadomo czy to kwestia strun, czy instrumentu. Może jedną strunę przełożyć na moment?
28-08-2017, Od: Adam
Odpowiedz
Proszę polecić mi struny o dobrym tj. niezbyt dużym progu pobudzenia dźwięczności. Aby nie wymagały nacisku jak przy graniu forte, gdy chcę grać pianissimo. Ponieważ mam obecnie struny które utrudniają dynamikę. Preferuje metalowe, ale może coś z syntetyków też.
Odpowiedz
Niektórzy uważają, że główny problem z grą pianissimo wynika z techniki: http://www.ethankind.com/blog/violin-playing-very-softly-pianissimo-effortlessly-pain-strain-injuries-posture-alexander-technique/
Dodatkowo samo wzbudzenie lekkiego dźwięku może zależeć od włosia, kalafonii i strun, ale już po chwili decydujące stają się same skrzypce, które rezonując podtrzymują nawet cichy dźwięk lub nie. Trzeba brać wszystkie te elementy pod uwagę. Co do strun to tu można znaleźć opisy: http://www.violinstringreview.com/quick-reference.html A tu mamy wykresy z uwzględnieniem emisji: http://blog.sharmusic.com/blog/bid/87064/Choosing-the-Right-Set-of-Strings
28-08-2017, Od: Aleksandra
Odpowiedz
Dzień dobry, chciałabym zapytać o opinię na temat skrzypec Sandner CV-4 jako instrumentu dla osoby początkującej, czy to dobry wybór?
Odpowiedz
Ja najbardziej nadaje się. To solidna produkcja i model już ze średniej półki. Ale rozważałbym także Modenę jako ciekawy instrument, wykonany z dużą subtelnością, dopracowany i mający sporo dobrych cech manufakturowych.
28-08-2017, Od: Aleksandra
Odpowiedz
Bardzo dziękuję za pomoc i radę, rozważę również Modenę.
27-08-2017, Od: Krystyna
Odpowiedz
Witam,skończyłam 50 lat, dzieci odchowane. Chciałabym spełnić swoje marzenie i nauczyć się grać na skrzypcach /dla siebie/. Myślicie, ze się uda? Jakie skrzypce polecacie?
27-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jasne, wiele osób uczy się w tym wieku z sukcesami. Wybór zależy od budżetu. Przeciętne skrzypce amatorskie kosztują 1300-1800 zł, ale nawet na takich po 400 zł da się grać. Przy tańszych trzeba po prostu trochę więcej zapału, żeby się nie zniechęcić.
25-08-2017, Od: Weronika
Odpowiedz
Czy u pana na magazynie już są yamahy takie jak :
-Yamaha f-310
-yamaha F 370
25-08-2017, Od: Weronika
Odpowiedz
Bo planuje za niedługo kupić
24-08-2017, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Czy ma Państwo inne gitary akustyczne w ofercie niż te na stronie?
24-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, jest dostępna większość gitar dostępnych na rynku. Na stronie są prezentowane tylko ciekawsze, wybrane modele. Jaką gitarę by Pani potrzebowała?
25-08-2017, Od: Katarzyna
Odpowiedz
Yamahę F-310 lub F-370 w zależności jaki model państwo mają
25-08-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Są F-310, ale niestety Yamaha podniosła ceny. Wczoraj były po 500 zł, a dziś już po 600 zł. Zapowiadają że ma być jeszcze gorzej.
23-08-2017, Od: Dominika
Odpowiedz
Czy w Pańskim asortymencie jest Yamaha F-310?