Sklep
18-02-2017, Od: Agnieszka
Odpowiedz
Witam,
mam do zaoferowania skrzypce z 1911 r. Georg Krywalski. Skrzypce po przeglądzie i korekcie lutniczej. Wystrój hebanowy. Założone nowe struny Pirastro Tonica. Skrzypce gotowe do gry bez dodatkowych kosztów. W komplecie skrzypce, smyczek, futerał. Zapraszam do obejrzenia i wypróbowania skrzypiec w Krakowie :)
Więcej informacji:
https://www.olx.pl/oferta/skrzypce-lutnicze-4-4-g-krywalski-1911-CID751-IDhLDIw.html#3a8d2247a1
19-02-2017, Od: Ben
Odpowiedz
To prawdopodobnie nie jest oferta od osoby prywatnej, tylko działalność zarobkowa stylizowana na ogłoszenia prywatne.
18-02-2017, Od: Grzegorz
Odpowiedz
Witam.Posiadam gitarę klasyczną firmy epiphone pro-1 classic 2.0 kupiona miesiąc temu nowa ze sklepu muzycznego.Mam pytanie w związku z tym czy jest taka możliwość żeby wymienić ją u Pana na gitarę akustyczną?
19-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Proponuję wystawić na OLX samodzielnie. Przepuszczając przez jakąkolwiek firmę, sklep czy komis uzyska się o połowę mniej pieniędzy, bo przecież komis musi zapłacić pracownikowi za zajęcie się sprzedażą, za zrobienie zdjęć i opisów, za przegląd i udzielenie gwarancji, musi zapłacić podatki i doliczyć marże. Dużo korzystniej finansowo jest sprzedać samodzielnie.
13-02-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Nigdzie nie mogę znaleźć adresu e-mailowego do Was, a chciałem o coś zapytać poza forum. Jest jakiś adres na który można pisać?
13-02-2017, Od: Paweł
Odpowiedz
Napisałem na adres z Info nie wiem czy to właściwy.
13-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Właściwy. W ciągu kilku godzin przyjdzie odpowiedź.
13-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
W dziale Info
12-02-2017, Od: Piotr
Odpowiedz
Mam prośbę o orientacyjną wycenę tych skrzypiec. Wiem o nich tyle że są prawdopodobnie z początku XX, używał ich mój pradziadek który zmarł w 1940 roku. Są sprawne w futerale ze smyczkiem, nie były poddawane żadnej renowacji. Brak gdziekolwiek na skrzypcach jak i w ich wnętrzu jakichkolwiek informacji na temat ich producenta lub ich pochodzenia.
Chciałby je sprzedać, ale zupełnie nie wiem ile mogę za nie żadać.
Zdjęcia skrzypiec poniżej
[url=http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/8916195/1]
12-02-2017, Od: Ben
Odpowiedz
Jeśli nie wiadomo ile żądać, to dajemy na OLX z ceną 10 tys zł i codziennie obniżamy cenę o połowę, aż natrafimy na zainteresowanie. Po tygodniu wiemy ile są warte.
12-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Wycen nie robi się zdalnie, bo to nie jest możliwe. Należy przysłać skrzypce do ZPAL do wyceny: http://www.zpal.pl/ekspertyzy-i-wycena-instrumentow-lutniczych-2/
10-02-2017, Od: Arek
Odpowiedz
Witam. Skrzypce A.Salvatini czy Pengano? Tak do 800zl
Odpowiedz
Technicznie są bardzo zbliżone. Jak wybierają nauczyciele na żywo, to praktycznie pół na pół. Reklamacje są niezwykle rzadkie, a jeśli sporadycznie pojawi się jakiś problem, to nie spowodowany wadą, tylko za małą wilgotnością powietrza w sezonie grzewczym.
W lutym to aktualna uwaga, bo mieszkania bywają przegrzane, co dodatkowo osusza powietrze. Jak ktoś położy bez futerału skrzypce przy kaloryferze na kilka dni, to jest ryzyko usterki. Te same uwagi dotyczą parkietów, blatów i mebli drewnianych, bo drewno kurczy się w suchym powietrzu. Im tańsze drewno tym bardziej jest narażone, bo krócej było sezonowane.
10-02-2017, Od: Arek
Odpowiedz
Czysto pod względem technicznym, bo brzmienie jak brzmienie, zawsze coś można poradzić.
11-02-2017, Od: Joanna
Odpowiedz
Witam. Posiadamy skrzypce Ever Play 6xx 1/4 - skrzypce zakupione u Pana. Powoli zbliża się czas zmiany skrzypiec na większe (zakup planowany na czerwiec tego roku - skrzypce 1/2). Córka obecnie uczęszcza do klasy I szkoły muzycznej. Szukamy czegoś lepszego niż brzmienie EverPlay, które mamy.
Proszę o radę: jakie skrzypce wybrać w granicach do 700 zł? Sandner SV 300, Stentor 1400, czy A.Salvatini 1xx? A może pokusić się na Verona Violin Custom? Widziałam, że skrzypce są II gatunku i stąd pytanie: jak wygląda porównywalnie jakość brzmienia wszystkich wymienionych skrzypiec?
Odpowiedz
Zauważalnie lepsze brzmienia pojawiają się w skrzypcach powyżej tysiąca złotych. To przeciętny poziom amatorski. Na szczęście z tańszych też można wydobyć ładne brzmienie dobrym prowadzeniem smyczka, starannym trafianiem we właściwe dźwięki, techniką vibrato (jeżeli jest już wdrażana).
Zasadnicza różnica między skrzypcami do 500 zł, a takimi za 600-700 zł polega na zastosowaniu osprzętu z drewna hebanowego, które samo w sobie nie wpływa na brzmienie. Ułatwia natomiast strojenie i granie dzięki większej stabilności i trwałości. Można skrzypce lepiej wyregulować, bo podstrunnica jest zwykle równiejsza i ma prawidłowy kształt (nie wypacza się tak łatwo).
Między podanymi modelami nie ma istotnych różnic w jakości brzmienia. Jest to proporcjonalne do ceny. Oczywiście 1/2 ma o 25% większą pojemność akustyczną niż 1/4, więc można się spodziewać lepszych walorów akustycznych. Do tego można wymienić struny na komplet w cenie około 120 zł, bo to też ułatwia grę i poprawia brzmienie. Fabrycznie w tanich skrzypcach montuje się struny podstawowe o wartości kilkunastu złotych. Dopiero skrzypce powyżej tysiąca zł mają zwykle w standardzie struny o wartości około 100 zł, czyli przeciętne struny amatorskie.
10-02-2017, Od: Piotr
Odpowiedz
Witam. Chciałbym zakupić skrzypce w granicach cenowych 400-500zł (trochę mniej lub więcej też może być). Chcę dopiero zacząć grę, a lat mam 18. Które najlepiej wybrać?
11-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jak jest jeszcze rezerwa w budżecie, to Sandner SV300 będzie dobry. To najtańsze skrzypce z pełnym osprzętem hebanowym, co ułatwia strojenie oraz poprawia trwałość i stabilność.
09-02-2017, Od: Maciej
Odpowiedz
Witam. Czy jest mozliwość ustawienia gitary na miękkę. Stawiam pierwsze kroki, strasznie bolą palce.Gitara Ibanez Jampack
09-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak, zapraszam. Takie gitary można w dużym stopniu poprawić i wyregulować.
09-02-2017, Od: Maciej
Odpowiedz
Panie Jarku jaki jest orientacyjny koszt takiej usługi i czy jest to do wykonania powiedzmy w ciągu kilku godzin. Nie jestem z Warszawy wiec dojazd jest jakimś problemem.
10-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jeśli nie będzie dużo wysyłek w danym dniu, to można dostarczyć przed południem, a odebrać po południu.
10-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Żeby wycenić to trzeba obejrzeć ile elementów jest do poprawy. Zwykle 100 zł, a jeśli tylko mniejszy serwis wystarczy to 50 zł.
10-02-2017, Od: Maciej
Odpowiedz
Dziękuję za szybkie odpowiedzi. przy najbliższej okazji podjadę.
07-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
Dzień dobry!
Mam pytanie czy miał Pan styczność lub sprzedaje Cort GA5F ?
Z gitarą dopiero zaczynam, zapisałem się już do zaufanej osoby lekcje. Chciałbym ćwiczyć też w domu i chciałbym kupić w miarę porządną gitarę, która będzie mi się również wizualnie podobała(wyżej wymieniony cort jest wg mnie piękny w połyskliwej wersji MD)
07-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Faktycznie ładna. Nikt nie pytał więc nie sprzedawałem, ale spokojnie można ją u nas zamówić. Znając Corta na pewno nie będzie skuchy. Cenię w nich sezonowanie i stabilność drewna, bo wielu producentów ma z tym problemy.
07-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź :)
Jutro do Państwa zadzwonię w sprawie wyceny i czasu realizacji tego Cort GA5F-MD
08-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Gitara chodzi na poziomie 1550 zł. Pomijam bezsensowne sklepy, które wyświetlają stare ceny, a towaru nie mają i mieć nie będą. Taka przynęta tylko, żeby wcisnąć coś innego. Dostępność w dystrybucji sprawdzę jutro.
08-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
Dziękuję,
Czy przegląd i ewentualne regulacje są dodatkowo u Państwa płatne?
08-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Regulacje nowych instrumentów u nas kupowanych przeprowadzamy w każdym przypadku i jest to bezpłatne. Cort GA5F-MD można zamówić ostatnią sztukę z ekspozycji 5% taniej, albo poczekać na nowy transport w marcu.
08-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
A czy jest szansa zdobyć zdjęcia gitary z uwzględnionymi ewentualnymi śladami ekspozycji?
Odpowiedz
Nie ma żadnych śladów. Gdyby były przecena byłaby znacznie większa. W zasadzie w salonach większość takich gitar jest z ekspozycji, tylko się o tym nie wspomina i nie przecenia. Ja podchodzę do tego bardziej rygorystycznie. Jeśli wiele osób obejrzało daną gitarę to wypada ją przecenić.
09-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
Witam
Znalazłem u mnie w mieście całkiem fajną gitarę Epiphone AJ 220CE. Tak więc pozostaje mi już tylko ćwiczyć :)
Dziękuję serdecznie za pomoc. pozdrowienia
Odpowiedz
Super, gratulacje, tylko warto jeszcze udać się do lutnika na przegląd i regulacje. W nowych gitarach wiele rzeczy daje się poprawić. Epiphony jakie ostatnio przynosili klienci miały dość nierówne gryfy i progi, ale były to niższe modele. Tu raczej będzie dobrze, ale dla wygody gry warto przynajmniej skorygować prożek, wyregulować gryf i dobrać wysokość mostka.
Z Epiphone trzeba jeszcze pamiętać, że zwykle ma absurdalnie długą główkę, tak żeby normalne futerały nie pasowały. Miałem kilku klientów którzy ze złości obcięli nadmiar piłą :-)
09-02-2017, Od: Michał
Odpowiedz
To bardzo miłe, że daje Pan takie rady :) ogólnie szkoda, że do warszawy mam dość daleko, z pewnością bym odwiedził Pana sklep..
Jutro idziemy z osobą która mnie uczy wybrać jedną z kilku sztuk. Bo póki co wybrałem model i dogadałem cenę :) mówił, że posprawdza wszystko na miejscu. Pokrowiec też się dobierze.
I kto mówił, że po 30ce nie można zaczynać nauki gry na gitarze - sama gra na lekcjach daje mi tyle frajdy, że ciężko to opisać słowami :)
Marzenia trzeba spełniać w każdym wieku
Odpowiedz
Nawet jak się wybierze, to idealnych nie ma. Fabryczne normy mocno różnią się od lutniczych, bo czas na dopracowanie jest wielokrotnie krótszy. Druga przyczyna to transport morski kontenerowy w ciężkich warunkach tropikalnych. Zawsze drewno wypaczy się. Producenci wiedząc to robią tym bardziej większy zapas wysokości, co utrudnia grę. Ja piłuję każdą gitarę i skrzypce przed wysyłką żeby poprawić geometrię. Dlatego po sklepie polecam wizytę u lutnika.
03-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Dzień dobry. Mam pytanie. Co Pan sądzi o gitarach Cort AS-E5. Miał Pan z tą gitarką do czynienia? Bo na temat marki Cort zdania są tak podzielone, że oszaleć można!
Drugie pytanie. Czy gitar Pengano już nie produkują, bo bardzo mnie podjarał ten szerszy gryf. Jakie one są, czy były brzmieniowo?
03-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
O każdej marce opinie są różne, bo przecież ceny i modele są różne. Także poszczególne partie i egzemplarze się różnią. Dochodzi kwestia gustów i wymagań. Są ludzie ze wszystkiego zadowoleni, a są tacy co na wszystko narzekają. Co więcej - różnią się także sklepy. W nielicznych robi się korekty lutnicze przed sprzedażą, a w większości nic się nie robi. Albo tylko przegląd stwierdzający, że jest w normie. W nowych instrumentach małymi korektami można sprawić żeby było powyżej tej normy i to też robi różnicę.
Nie miałem w ręku Corta AS-E5, ale za te pieniądze zła nie będzie. To producent który robił linie gitar Ibanez, Fender, więc mają doświadczenie i dobre materiały. Można u nas zamówić to Panu doszykuję, doreguluję i będzie w porządku.
Pengano jak najbardziej są dostępne: http://skrzypce.pl/products/PF30.html Brzmienie jest oryginalne i odmienne od azjatyckich produkcji. Ma minimalną nutkę folkową mimo dużego rozmiaru, co dodaje uroku, dobrą selektywność, gra dość równo w całym paśmie. Ale oczywiście każdy ma inne ucho i musi ocenić po swojemu. Jakość drewna i lakieru ponad przecięta jak na tą cenę.
03-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Gram tylko domowo i akordami. I sprawia mi to niesamowitą przyjemność. (inni kłamią, że im też). Niech mi Pan doradzi. Czy ładować się w tego Corta czy raczej w Pengano? Zaznaczam, że A na trzecim progu nie złapie, mam za duże łapy. A wiem, że Pengano ma szerszy gryf. Miło mi, że jest Pan tak sumienny!!! I tak szybko mi odpowiada.
04-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Gitara 3 razy droższa na pewno będzie znacząco lepsza pod każdym względem. Większość osób gra na wąskich gryfach w gitarach akustycznych. Najlepiej się przymierzyć i popróbować. Na łapanie A są różne metody. Niektórzy stawiają jeden palec na dwóch strunach, albo łapią całą poprzeczkę wskazującym, tylko unikają struny E.
04-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Witam serdecznie ponownie. Ile by Pan sobie zazyczyl za ten najwyższy model Pengano? Rozumiem, że wszystkie poprawki Pan zrobi na miejscu i te gitarę maksymalnie zmiękczy? A struny Pan zakłada 11 czy 12?
04-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Jest jeden model, ten który podałem w odnośniku. Korekty robię przy każdym instrumencie bez wyjątku. Sam grywam na gitarze i po prostu trudno mi znieść, że ktoś kupi u mnie sprzęt na którym będzie się niepotrzebnie męczył. Każdy nowy instrument fabryczny trzeba korygować, bo fabryki mają dużo większą tolerancję błędów wykonania niż lutnicy. Co więcej - specjalnie robią duży zapas wysokości, bo świeże drewno zawsze się wypacza, zmienia kształty i wymiary. Wolą żeby użytkownikowi było niewygodnie, niż sytuację w której gitara przestanie całkiem grać z powodu zbyt niskiej akcji. Struny są fabryczne, chyba 11.
04-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ostatnie pytanie. Za jaką kwotę zdobyłby mi Pan tego Corta. Bo w specyfikacji podają, że on jest cały drewniany! A to bardzo kusi!!!
06-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Tak na prawdę liczy się jakość, a nie czy cała drewniana. Wskaźnikiem jakości jest cena. Martin robi doskonałe gitary całe sklejkowe po kilka tysięcy złotych, które brzmią świetnie. Za brzmienie odpowiedzialny jest przód. Reszta to tylko obudowa i ma niewielki wpływ. Oczywiście w gitarach poniżej tysiąca jeśli trafia się lity przód, to tylko odpadowy z selekcji negatywnej. Taki który nie nadawał się na porządną gitarę. Gitara trzy razy droższa będzie miała to drewno znacznie lepszej jakości, o świetnych właściwościach akustycznych.
05-02-2017, Od: Jarek
Odpowiedz
Może być w najniższej cenie z ceneo.
05-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Jak wszystko dobrze pójdzie to będę u Pana w środę to pogadamy. Adres ten, który widnieje na stronie? Ul. Niska?
Odpowiedz
Tak
06-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
Punkt 18 Pan zamyka? Bo będę jechał ok 200 km i mogę, kurcze, nie zdążyć :-(
Odpowiedz
W piątek tak. W inne dni czasami mogę zaczekać dłużej.
06-02-2017, Od: Robert
Odpowiedz
W środę kończę pracę 15.30. Od razu wyruszę. Proszę o podanie nr telefonu to bym do Pana dzwonił w razie jakbym miał problem z czasem.